StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Grah na grčki način tako je dobar da ćete plakati od sreće. Prožet je bogatim okusima, a način pripreme je iznenađenje

Piše T. S. M.
15. studenog 2024. - 10:16

Kad pomislite na grčku kuhinju, vjerojatno vam napamet padaju feta sir, riba, rajčice, masline, grčki jogurt... Ali grah vam sigurno nije jedna od prvih asocijacija.

Nakon što isprobate ovaj recept, to će se promijeniti, jer Grci imaju jelo koje se zove gigantes plaki i jednom kad se prestanete smijati nazivu shvatit ćete da je savršeno.

Kombinira bijeli grah, onaj veliki (zato je riječ gigantes u nazivu) s rajčicama, maslinovim uljem i začinima.

Način pripreme je malo i ugodno iznenađenje: umjesto da se kuha, ovo se jelo peče (zato je u nazivu riječ plaki, jer označava zapečena jela). Možemo vam samo reći da ćete jednom kad ga probate plakati od sreće...

image
Shutterstock

Gigantes Plaki

Sastojci:

500 g suhog bijelog graha ili 800 g konzerviranog
200 g svježih rajčica ili 150 g rajčica iz konzerve 
150 ml maslinovog ulja
2 žlice koncentrata rajčice
2 žlice nasjeckanog peršina
2 žlice nasjeckanog kopra
1 žličica origana
2 režnja češnjaka
1 list lovora
1 luk
1 mrkva 
1/2 stabljike celera
malo cimeta
sol, papar

Priprema:

Ako koristite suhi grah, potopite ga barem 12 sati ranije u mlakoj vodi s 1 žličicom soli. Nakon namakanja grah procijedite pa ga skuhajte u oko 3 litre vode. Trebat će vam oko dva sata jer grah mora biti potpuno skuhan, a ova vrsta ima veliko zrnje.

Koristite li grah konzerve, procijedite ga prije korištenja.

Luk, celer i mrkvu narežite na kockice, češnjak usitnite. Začinsko bilje nasjeckajte.

Ako koristite svježe rajčice, ogulite ih i narežite na kockice. Koristite li konzervirane, samo ih malo zgnječice kuhačom.

Na dvije žlice zagrijanog maslinovog ulja pirjajte luk, kad omekša dodajte češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, zatim dodajte mrkvu i celer. Pirjajte oko dvije minute, dodajte koncentrat rajčice i pirjajte ga 1 minutu uz miješanje. Kad malo potamni, dodajte miješajući drvenom kuhačom da se pasta karamelizira.

Dodajte rajčice i začinsko bilje te papriku u prahu. Posolite i popaprite pa kuhajte uz miješanje 2-3 minute. Dodajte grah i ostatak maslinovog ulja, cimet i lovor, promiješajte i kuhajte par minuta, a zatim prebacite u plitku i široku posudu za pečenje premazanu uljem. Pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Promiješajte pa vratite u pećnicu na dodatnih 15-ak minuta.

Poslužite vruće ili hladno, posuto s još sjeckanog začinskog bilja te, po želji, s izmrvljenim feta sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 10:16