StoryEditorOCM
Slanolakše ne može

Najjednostavnija zimnica od paprika po mnogima je i najbolja: pripremit ćete ju kao od šale i uživati cijele zime

Piše Spiza SD
11. rujna 2023. - 07:10

Dok čitate sve one recepte za pripremu ajvara, pinđura i sličnih delikatesa, vjerojatno vam je jasno kako bi bilo jako dobro pospremiti štogod u špajzu. Ali vam se možda isto tako čini da to iziskuje malo previše truda za vaš okus. Ako je tako, imamo rješenje. Pripremite nešto jednostavnije. Nećete morati sjeckati, mljeti, miješati i paziti da ne zagori jer pripremit ćete satalu od pečenih paprika.

Termin salata se u ovom slučaju koristi poprilično liberalno, a opet nije baš pravedno nazvati ovo jelo kiselim paprikama, kad se tako razlikuje od onih standardnih kiselih paprika kakve se nude u trgovinama. Posla nema previše, a trud se isplati. Isprobajte.

Salata od pečenih paprika 

Sastojci: 

5 kg paprike
5 režanja češnjaka
1 vezica peršina
200 ml maslinovog ulja
200 ml octa
30 ml limunovog soka
2 žlice soli
1 žlica šećera

Priprema:

Paprike ispecite u pećnici ili na grilu, stavite ih u neku zgodnu posudu i pokrijte. Ostavite ih da stoje 20-ak minuta pa će im para omekšati kožicu i olakšati vam njeno uklanjanje. Nakon što ste skinuli kožicu, odstranite peteljuke i sjemenke.

Pomiješajte ulje i ocat pa ih uzavrite, dodajte im sok od limuna, šećer i sol. Dobro promiješajte pa dodajte paprike, sjeckani peršin i češnjak pa pustite da kuha još 10 minuta. 

Maknite s vatre  i prebacite u sterilizirane staklenke. Zatvorite ih i okrenite naopako. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 19:48