StoryEditorOCM
Savjetigladak i svilenkast

Želite li dobar pire, prestanite guliti krumpire! Kuhar otkriva i u kakvoj ih vodi kuhati, a tek detalj s mlijekom...

Piše Spiza SD
26. srpnja 2023. - 11:30

Kad pripremite nešto lijepo za ručak, poput dobrog, sočnog šnicela ili brižno pohanog mesa, pravo je razočaranje uz taj primamljivi komad jesti ispodprosječan prilog poput loše pripremljenog pirea. Premda je pire jedno od jela koja najprije naučimo pripremati, mnogi s njim cijelog svog kulinarskog staža imaju neshvatljivih problema...

Možda će takvima, ali i svima koji bi željeli usavršiti svoje umijeće oripreme tog bazičnog jela dobro doći savjeti koje je na svom TikTok profilu Andy Cooks objavio profesionalni kuhar koji se može pohvaliti s preko 5 milijuna pratitelja.

Andy nam savjetuje da prestanemo guliti krumpire za pire. Umjesto toga, preporučuje on, krumpire treba samo malo zarezati oko sredine, a zatim staviti da se kuhaju u hladnu vodu s velikim prstohvatom soli.

Koliko dugo će se kuhati ovisi o veličini krumpira. Čim omekšaju, savjetuje nam, treba ih ocijediti i ostaviti u cjedilu da se još malo kuhaju u pari, a to će, također, olakšati skidanje kore.

Zatim slijedi gnječenje, a  Andy nam preporučuje da to ne radimo ručnom drobilicom nego uz pomoć preše za krumpir (znate ono što se koristi kad se rade njoki i još uvijek naziva štrukapatata). Kako je objasnio, baš će zbog toga pire imati dobru teksturu, bez iti jedne grudice. 

Kad je krumpir propisno usitnjen, treba mu dodati mlijeko i maslac, pri čemu je ključno prethodno ih prokuhati i dodati ih krumpiru dok su još vrući. Na kraju je pokazao kako mu je pire svilenkast i gladak pa se mora priznati da čovjek zna što govori...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 10:08