Prvi pad temperature i tijelo zove za pojačanom dozom vitamina, minerala, masti.... Da skratimo - odmah se uželite kiselog kupusa, kobasica, pancete i sarme. I ne padajte na famu ‘nije zdravo‘, ionako nećete mlatnuti kilo pancete nego koju feticu, a ljekovitost kiselog kupusa i činjenica da je pun antioksidansa grije i tijelo i dušu. Sad je vrijeme svih vrsta kupusa, i nije to zaludu, a da ne budete uvijek taoc neke klasike - menestre ili sarme, danas predlažemo, ususret niskim temperaturama pa i mogućoj susnježici - kiseli kupus s pancetom ili kobasicom. Recept je jednostavan, klasičan, teško je išta ofaliti čak i najgorem amateru.
Potrebno vam je:
Ako ga kiselite doma - blago vama, imat ćete najljepši i najukusniji kupus ikad. Za nas ostale smrtnike, dovoljan je jedan saket varaždinskog ili gospićkog kiselog zelja, dvije pice česna, jedna kapula, jedna manja mrkva, komad suhog mesa kojeg volite (hamburger panceta, slanina, sušena panceta, špic rebra, malo bunceka ili pak neke kobasice poput kranjskih - da u sebi sadrže ipak malo više masnoće od onih potpuno suhih), malo maslinovog ulja, jušna žlica konserve, sol, papar ili kakav drugi začin po želji.
Priprema
Kiseli kupus isperite nekoliko puta kroz cjedilo, voda može biti i malo toplija, ne mora biti hladna. Nemojte ga prokuhavati, nema potrebe, ostat će vam bezukusna slama. Rasol u kojem se čuva kupovni kiseli kupus žestok je s razlogom, pa ga treba isprati, ali ne pretjerujte, kasnije će vam nedostajati kiseline, a nju je teško nadomjestiti. Ostavite ga da se malo ocijedi nakon ispiranja. Na maslinovom ulju prepržite komade suhog mesa, eto tako samo, da krene malo otpuštati mast u kojoj je okus. Dodajte luk dok ne ostakli i ne uvene, sitno nasjeckanu mrkvu i sve malo dinstajte miješajući. Kad je skoro pri kraju dodajte česan i kratko prepržite. U to stavite ocijeđeni kiseli kupus, dobro promiješajte, dolijte ako vam je pri ruci povrtnog temeljca ili jednostavno obične vode da prekrije kupus. Kad provri dodajte konservu i kuhajte na laganoj vatri 45 minuta do sat vremena uz povremeno miješanje i isprobavanje pa začinite sa soli i paprom kako volite. imajte na umu da je suho meso često slanije nego vam se čini na prvu, pa nemojte pretjerati sa soli, bolje dva puta po malo nego jednom pa da bude nepopravljivo slano. U obzir dolazi i malo čilija, slatka ili ljuta mljevena paprika,... izbor je na vama. Kuhajte dok vam se ne učini da je kupus gotov. Ne smije biti potpuno mekan, mora imati malo hrskavosti i kiseline. Netko u gotovi kiseli kupus dodaje i zapršku, možete svakako i bez nje, ali je s njom definitivno slađe. U kontinentalnim krajevima radi se i pešt, odnosno slanija zaprška s česnom i samljevenim komadićima pancete, pa možete jednom isprobati i to. Uz prilog servirajte pire i uživajte u zimi!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....