StoryEditorOCM
Savjetiuspjeh zajamčen

Za najbolji pire od krumpira poslušajte savjete slavnog chefa: neće biti grudast ni vodenast, evo u čemu mnogi griješe...

Piše Spiza SD
28. studenog 2023. - 12:42

Pire od krumpira omiljen je prilog koji svatko može pripremiti, no pripremiti ga stvarno dobro... to znaju samo najiskusniji. Želite li uživati u najsavršenijem pireu, iskušajte metodu koju preporučuje slavni kuhar Gordon Ramsay. Prema tom sistemu, koristi se žuti Yukon Gold krumpir jer je to najbolja sorta za pripremu pirea. Riječ je o krumpiru koji nije brašnast nego, kako to kuhari vole reći, voštan, jer takav se krumpir neće raspasti pri kuhanju, a također će mu biti potrebno dodati manje masnoće da bi bio kremast.

image
Shutterstock

Krumpire ogulite i narežite na kockice podjednake veličine pa ih stavite u hladnu, posoljenu vodu i kuhajte na jakoj vatri do vrenja, a zatim zatim smanjite vatru. Ovaj trik će spriječiti da se površina krumpira raskuha, što rezultira vodenastim poireom kao i da mu sredina ostane nedovoljno kuhana, što uzrokuje grudice.

image

Mashed potatoes in white bowl on wooden rustic table. Healthy food

/Shutterstock

Nakon što ga procijedite, vratite krumpir u teću i opet stavite na vatru i lagano kuhajte uz miješanje oko minutu, dvije - to je još jedan trik protiv vodenastog pirea. Krumpir potom usitnite te ga maslacem i vrhnjem koje ste doveli do vrenja pa sklonili s vatre. Po želji vrhnje možete aromatizirati začinskim biljem dok se zagrijava - Ramsay obično koristi vlasac, češnjak i lovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 08:41