StoryEditorOCM
PanoramaUltrabrza mreža

Izvantjelesno iskustvo: održana prva ‘meta-presica‘ u Hrvatskoj koja je okupljene ‘teleportirala‘ u nove svjetove

Piše Vlado Ozretić/sponzorirani sadržaj
12. svibnja 2022. - 13:57

Svemir, posljednja granica – epski je intro u seriju "Zvjezdane staze". Seriju koja je svima u glavu stavila sliku kako bi budućnost trebala izgledati. I desetljećima nakon što je ova legendarna rečenica prvi put izrečena, svemir i dalje stoji kao granica, ali ne posljednja. Već jedna od mnogih – a među njima je i metasvemir odnosno metaverzum.

I upravo je u metaverzumu HT probio jednu granicu organizirajući prvi metaverse događaj u Hrvatskoj na ultrabrzoj optičkoj infrastrukturi. 

Tehnički rečeno – metaverzum je evoluirana verzija interneta temeljena na web 3.0. tehnologiji i predstavlja jednostavno – mrežu. Mrežu virtualiziranih 3D svjetova koje enormni broj simultano povezanih ljudi ne samo da istodobno može iskusiti, već u istima mogu i komunicirati.

image
HT

Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja unutar kojih su prolazili novinari putem svojih, specijalno dizajniranih avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shoppinga preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži.

S time je HT predstavio ulogu svoje mreže u izgradnji metaverzuma. Jer, kao što atomi i molekule čine ovaj fizički svemir, tako jedinice i nule prenošene upravo preko internetske veze čine ovu „metaverziju“.

Naime,  tijekom prošle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200 posto, a u svojoj mreži HT nastavlja razvijati puno veće brzine od današnjih, nužne za razvoj metaverzuma.

image
HT

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo, novinare je proveo kroz virtualni svijet i pritom ih upoznao s prednostima metaverzuma te istaknuo: 

"Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno nadopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža  visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske, omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi danas na prvoj "meta-presici" u Hrvatskoj."

image
HT

Deutsche Telekom već je ušao u metaverzum i pokrenuo virtualno klupsko iskustvo Beatland na online platformi Roblox te je već zabilježio više od 3,2 milijuna posjeta, a samo u prva dva dana zabilježeno je više od 600.000 transakcija. Deutsche Telekom je tako postao prva telekomunikacijska tvrtka koja je kreirala metaverse iskustvo na Robloxu.

Na metaverse presici sudjelovali su i popularni doktor Natko Beck, specijalist radiologije, i Dejan Nemčić, profesor geografije, koji je nedavno drugi puta zaredom proglašen najboljim učiteljem na svijetu, a obojica su dali svoje osvrte na pozitivne aspekte koje će metaverzum donijeti u području medicine i obrazovanja.

Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj tako je pokazao neslućene mogućnosti virtualnih svjetova, predstavivši metaverzum kao potencijalno funkcionalnog nasljednika weba. Hrvatski Telekom se ovime još jednom potvrdio kao industrijski predvodnik i na tom području. 

image
Neja Markičević/Cropix

______________________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s HT-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 18:03