stdClass Object ( [id] => 1213513 [title] => Imaju li Kennedyjevi veze sa smrću Marilyn Monroe koja je proglašena ‘vjerojatnim samoubojstvom’? Uoči premijere Netflixova filma uskrsnuli mitovi o slavnoj glumici [alias] => imaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je poživjela, 1. lipnja ove godine proslavila bi 96. rođendan. Premda mnogi ne dovode u vezu dvije iznimne žene, vršnjakinja je kraljice Elizabete II., najdugovječnije britanske vladarice.

I dok jedna ove godine slavi platinasti jubilej, 70 godina na prijestolju, danas se obilježava 60 godina od smrti Marilyn Monroe, platinaste plavuše koja je tijekom kratkog života i karijere postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, čija slava do danas nije potamnjela.

Elizabeta i Marilyn susrele su se u Londonu u listopadu 1956. godine, obje 30-godišnjakinje, mlada kraljica i filmska zvijezda koja je u britanskoj prijestolnici snimala film "Princ i plesačica". Marilyn je žarko željela da je kraljica pozove na čaj u Buckinghamsku palaču, ali to se nije dogodilo, no pozvana je na premijeru filma "Bitka na rijeci Plate".

---

image
/Photo12 Via Afp
---

Marilyn je ignorirala upute da se odjene "konzervativno", pojavila se u haljini od zlatnog lamea, toliko uskoj da joj je nekoliko osoba trebalo pomoći da se uvuče u nju, i s takvim izrezom da joj je dobar dio grudi bio otkriven. Filmska zvijezda zasjenila je, dakako, kraljicu i njezinu sestru, princezu Margaret. Mediji, kraljevski dužnosnici i kolege glumci zamjerali su Marilyn neprimjerenu haljinu koju je odjenula, ali ne i Elizabeta, barem ne javno.

– Mislim da je gospođica Monroe vrlo draga osoba. Ali žalila sam je jer je bila toliko nervozna da je polizala sav ruž s usana – navodno je kraljica kazala nekoj prijateljici.

Kultni status

U godinama koje su slijedile Elizabeta je nastavila putem služenja svom narodu, stječući status jedne od najcjenjenijih žena na planetu. Marilyn je nekoliko godina kasnije okončala svoj život ne mogavši se nositi s vlastitim demonima, nesretnim ljubavima, propalim brakovima, hollywoodskim pritiskom... Ali njezina zvijezda nije potamnjela svih ovih godina, njezin kultni status nije se nimalo promijenio.

Novi doprinos mitovima koji se pletu oko Marilyn nesumnjivo će dati Netflixov film "Blonde", čija će premijera biti na ovogodišnjemu filmskom festivalu u Veneciji, a streaming servis ga počinje prikazivati 28. rujna. U njemu legendarnu seks-bombu utjelovljuje Ana de Armas, a nakon što su prikazani prvi isječci iz filma, brojni obožavatelji hollywoodske ikone požurili su na društvenim mrežama iznijeti kritike na račun odabira glavne glumice i osobito njezina naglaska.

---

image
/Photo12 Via Afp
---

Ana je kubansko-španjolska glumica i usprkos višemjesečnom trudu nije se uspjela riješiti izražajnoga španjolskog naglaska, koji je, dakako, nespojiv s načinom na koji je Marilyn govorila. Mnogi su ljuti jer smatraju da je film redatelja Andrewa Dominicka, koji se temelji na romanu "Blonde" autorice Joyce Carol Oates, čista fikcija, a ne biografski uradak, te da daje lažni prikaz života glumice koju se želi dodatno seksualizirati, kao da joj toga nije bilo dovoljno za života.

Obilježavanje 60. godišnjice njezine smrti za mnoge će ipak biti prilika da se još jednom prisjete platinaste seks-bombe čija je privlačnost bila neodoljiva kombinacija senzualnosti i nevinosti. Marilyn je preminula od predoziranja tabletama za spavanje 4. kolovoza 1962. u svom domu u četvrti Brentwood u Los Angelesu. Pronašao ju je njezin psihijatar Ralph Greeson, ležala je gola potrbuške na krevetu, stiščući u jednoj ruci telefonsku slušalicu. Prazne bočice tableta kojima je pokušavala liječiti depresiju ležale su svuda po sobi.

Ta je kuća, koju je Marilyn kupila nekoliko tjedana prije smrti za samo 75.000 dolara, prije nekoliko godina prodana za 7,25 milijuna dolara. U njoj je Marilyn, nakon razvoda od Arthura Millera, živjela sa svojom dugogodišnjom domaćicom Eunice Murray. Na prodaju je otprilike istodobno bila ponuđena i kuća u kojoj je slavna filmska plavuša proslavila svoje vjenčanje s Millerom 1956. godine.

---

image
Timothy A. Clary/Afp
---

Ta kuća u mjestašcu Waccabucu u američkoj saveznoj državi New York bila je vlasništvo Kay Brown, Marilynine hollywoodske menadžerice. Nakon četverominutnog vjenčanja u matičnom uredu u White Plainsu, u kući je održana židovska ceremonija kojoj je prisustvovalo 25 uzvanika, a pisac George Axelrod održao je duhovit govor zaželjevši mladencima da njihova djeca naslijede Millerov izgled i Marilyninu pamet.

Loše plaćena

Marilyn je gotovo odustala od vjenčanja, reporteri su ih progonili kamo god su išli. Brak se raspao nakon pet godina. Marilyn je pročitala Millerov dnevnik u kojem je napisao kako žali zbog njihova sjedinjenja, sramio se zbog nje i strahovao kako će "ovisna, nepredvidiva" supruga ugrožavati njegovu kreativnost. Marilyn je Millera opisala kao "mirnog monstruma" i počela se kljukati tabletama, on se okrenuo drugoj ženi i razveli su se 1961. godine, nakon pet godina braka.

Milijunski iznosi koji se vrte uz nekretnine koje se povezuju s Marilyn daleko su od onoga što je zarađivala filmska zvijezda. Premda su njezini filmovi imali golemu zaradu – ukupno su u početnim prikazivanjima zaradili više od 200 milijuna dolara – Marilyn je bila prilično loše plaćena. Jane Russell dobila je desetak puta veći iznos od nje za zajednički film "Muškarci više vole plavuše". Za svoj posljednji, nedovršeni film "Something's Got to Give", trebala je dobiti sto tisuća dolara, dok je njezin partner u tom filmu Dean Martin imao honorar od pola milijuna dolara, a Elizabeth Taylor je za "Kleopatru" dobila milijun dolara.

---

image
/Photo12 Via Afp
---

No Marilyn je, iako autorica romana "Blonde" tvrdi da je bila siromašna i da nije bilo novca ni za pristojan pogreb, u trenutku smrti imala bogatstvo vrijedno 800.000 dolara, u današnjem novcu oko deset milijuna. Umrla je kao milijun dolara vrijedna filmska zvijezda. Naime, nakon što ju je Twentieth-Century Fox otpustio sa snimanja "Something's Got to Give" zbog kroničnih kašnjenja i nedolaženja na snimanje, 1. kolovoza 1962. ponovno su je angažirali za taj i još jedan film za milijun dolara. No Marilyn je umrla nekoliko dana poslije.

Kašnjenja nisu bila jedini problem kad je snimala filmove, praktički nije bila u stanju zapamtiti svoje uloge. Navodno je trebalo 60 ponavljanja da bi konačno uspjela izgovoriti "It's me, Sugar" u komediji "Neki to vole vruće".

Premda je cijeli svijet poznaje i pamti kao Marilyn Monroe, to je ime službeno upisala tek u ožujku 1956. godine, kad je već bila zvijezda. Na njezinu rodnom listu pisalo je Norma Jeane Mortenson, krštena je kao Norma Jeane Baker, poslove modela radila je pod imenima Jean Norman i Mona Monroe, a prva ideja za glumački pseudonim bila je Jean Adair. U hotelima se prijavljivala kao Zelda Zonk, a u psihijatrijsku kliniku kao Faye Miller. Promijenila je 11 udomiteljskih obitelji nakon što je njezina majka Gladys smještena u psihijatrijsku ustanovu, a gotovo godinu dana provela je i u sirotištu u Los Angelesu.

---

image

'Muškarci više vole plavuše'

Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp
---

Marilynina težina dramatično je oscilirala tijekom snimanja filma "Princ i plesačica" da je kostimografkinja Beatrice Dawson morala napraviti identične haljine u različitim veličinama. "Od ovog filma imam dva čira", rekla je poslije Beatrice, "oba imaju monograme MM." U vrijeme prije smrti Marilyn je navodno planirala ponovno se udati za bejzbolsku zvijezdu Joea DiMaggia. Nakon što se njihov brak raspao, DiMaggio je išao na terapiju, prestao je piti alkohol i proširio je svoje interese izvan bejzbola.

Prakticirala jogu

Na pogrebu je Marilyn ležala u otvorenom kovčegu, bila je odjevena u jabuka zelenu Pucci haljinu i imala je platinastu periku jer joj je tijekom obdukcije dijelom bila obrijana glava. Tijekom 20 godina nakon Marilynine smrti, Joe je organizirao da se tri puta tjedno na njezinu kriptu donose ruže.

Na aukciji predmeta iz njezina vlasništva 1999. godine, glumičin bijeli piano kupila je glazbena zvijezda Mariah Carey za 662.500 dolara, a predviđalo se kako bi piano mogao postići cijenu od deset do 15 tisuća dolara. Instrument je kupila Marilynina majka i prodala ga nakon što je doživjela živčani slom, ali ga je Marilyn pronašla i otkupila, te zadržala do kraja života.

Iste godine kad i piano, na aukciji je prodana njezina kultna bež Jean Louis haljina ukrašena umjetnim dijamantima, u kojoj je pjevala "Sretan rođendan" predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Haljina je prodana za 1,26 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila rekordna cijena za neki odjevni predmet. Prije nekoliko godina ponovno je ponuđena na aukciji i prodana za 4,8 milijuna dolara, a premda je sada muzejski primjerak, na ovogodišnjoj Met Gala priredbi u njoj se, prvi put u 60 godina, pojavila reality zvijezda Kim Kardashian, nakon što je drastično smršavjela kako bi se uspjela uvući u nju.

---

image

Slavna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti’

/Photo12 Via Afp
---

Prije slavnih muževa Joea DiMaggia i Arthura Millera, Marilyn se sa 16 godina udala za Jamesa Doughertyja. On je kasnije postao detektiv u losangeleskoj policiji, a njegova druga žena zabranila mu je da pogleda bilo koji film u kojemu je Marilyn glumila.

Marilyn je bila poklonica joge, učiteljica joj je bila Indra Devi, švedsko-ruska zvijezda Bollywooda, koja je također podučavala Gretu Garbo i Gloriju Swanson. Marilynina intervencija omogućila je prvi značajan angažman Elli Fitzgerald u noćnom klubu u Los Angelesu. Glumica je menadžere kluba nagovorila da angažiraju pjevačicu obećavši da će tjedan dana sjediti u prvom redu. Premda je smatrana glupom plavušom kakve je glumila u nizu filmova, Marilyn je bila daleko od toga. Bila je tek druga žena koja je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku, prva je bila Mary Pickford.

Voljeli su je pisci

Pisci su je voljeli. Jean-Paul Sartre je želio da glumi histeričnu pacijenticu u filmu o Freudu za koji je bio napisao prvu skicu scenarija. Bila je i prvi izbor Trumana Capotea za ulogu Holly Golightly u "Doručku kod Tiffanyja", u kojoj je sjajna bila Audrey Hepburn.

---

image

’Muškarci više vole plavuše’

Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp
---

Marilynina smrt proglašena je "vjerojatnim samoubojstvom", ali toksikološki testovi obavljeni su samo na njezinoj jetri. Kad je zamjenik patologa Thomas Noguchi pokušao dobiti njezine druge organe za testiranje, rečeno mu je da su uništeni. Mnogi njezini prijatelji bili su uvjereni da je Marilyn ubijena, a glavni sumnjivci bili su braća Kennedy, Robert i John, s kojima je imala afere, potom mafijaš Sam Giancana, FBI i CIA, kao i njezin psihijatar Ralph Greenson.

Robert Kennedy je toga 4. kolovoza 1962. zapravo bio u Los Angelesu. Dva desetljeća kasnije Marilynina domaćica Eunice Murray prvi put je kazala kako je Robert posjetio Marilyn u večernjim satima na dan njezine smrti i da su se svađali tom prilikom. No pouzdanost tih i mnogih drugih tvrdnji koje je Eunice iznijela uvijek su dočekivane s dozom sumnje, ali do danas se oko Marilynine smrti vrte brojne teorije urote...

Vjeruje li u neku od njih kraljica Elizabeta II., nije poznato, ali možda će i ona ovih dana pogledati "Neki to vole vruće" ili neki drugi Marilynin film koji više odgovara njezinu ukusu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BLONDE’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘BLONDE’ 2 0 10867 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-01 20:58:04 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-04 18:53:07 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2022-08-04 06:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 66 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960574.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960572.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960576.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960578.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960582.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960584.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960586.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960588.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960590.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/22960580.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/01\/21371636.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["-\/Afp","-\/Afp","-\/Afp","\/Photo12 Via Afp","\/Photo12 Via Afp","\/Photo12 Via Afp","\/Photo12 Via Afp","Twentieth Century Fox Film Corpo\/Collection Christophel Via Afp","Twentieth Century Fox Film Corpo\/Collection Christophel Via Afp","\/Photo12 Via Afp","Timothy A. Clary\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Portret iz 1962. godine, malo prije smrti<\/p>","

Djelatnici hitne slu\u017ebe iznose tijelo Marilyn Monroe iz njezine ku\u0107e 5. kolovoza 1962. godine<\/p>","

Bejzbola\u0161 Joe DiMaggio bio je jedan od tri mu\u017ea Marilyn Monroe<\/p>","","","","

Slavna scena iz filma \u2018Sedam godina vjernosti\u2019<\/p>","

'Mu\u0161karci vi\u0161e vole plavu\u0161e'<\/p>","

\u2019Mu\u0161karci vi\u0161e vole plavu\u0161e\u2019 <\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["56:31","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2338","hd_22960574_1920.jpg":"1920x1080","k_22960574_1280.jpg":"1280x1280","k_22960574_1024.jpg":"1024x1024","k_22960574_640.jpg":"640x640","k_22960574_480.jpg":"480x480","k_22960574_340.jpg":"340x340","k_22960574_220.jpg":"220x220","o_22960574_1280.jpg":"1280x1558","o_22960574_1024.jpg":"1024x1246","o_22960574_640.jpg":"640x779","o_22960574_480.jpg":"480x584","o_22960574_340.jpg":"340x414","o_22960574_220.jpg":"220x267","h_22960574_1280.jpg":"1280x854","h_22960574_1024.jpg":"1024x683","h_22960574_640.jpg":"640x427","h_22960574_480.jpg":"480x320","h_22960574_340.jpg":"340x227","h_22960574_220.jpg":"220x147","pp_22960574_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960574_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960574_640.jpg":"640x814","pp_22960574_480.jpg":"480x611","pp_22960574_340.jpg":"340x432","pp_22960574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2395","hd_22960572_1920.jpg":"1920x1080","k_22960572_1280.jpg":"1280x1280","k_22960572_1024.jpg":"1024x1024","k_22960572_640.jpg":"640x640","k_22960572_480.jpg":"480x480","k_22960572_340.jpg":"340x340","k_22960572_220.jpg":"220x220","o_22960572_1280.jpg":"1280x1596","o_22960572_1024.jpg":"1024x1277","o_22960572_640.jpg":"640x798","o_22960572_480.jpg":"480x598","o_22960572_340.jpg":"340x424","o_22960572_220.jpg":"220x274","h_22960572_1280.jpg":"1280x854","h_22960572_1024.jpg":"1024x683","h_22960572_640.jpg":"640x427","h_22960572_480.jpg":"480x320","h_22960572_340.jpg":"340x227","h_22960572_220.jpg":"220x147","pp_22960572_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960572_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960572_640.jpg":"640x814","pp_22960572_480.jpg":"480x611","pp_22960572_340.jpg":"340x432","pp_22960572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22960576_1920.jpg":"1920x1080","k_22960576_1280.jpg":"1280x1280","k_22960576_1024.jpg":"1024x1024","k_22960576_640.jpg":"640x640","k_22960576_480.jpg":"480x480","k_22960576_340.jpg":"340x340","k_22960576_220.jpg":"220x220","o_22960576_1280.jpg":"1280x1920","o_22960576_1024.jpg":"1024x1536","o_22960576_640.jpg":"640x960","o_22960576_480.jpg":"480x720","o_22960576_340.jpg":"340x510","o_22960576_220.jpg":"220x330","h_22960576_1280.jpg":"1280x854","h_22960576_1024.jpg":"1024x683","h_22960576_640.jpg":"640x427","h_22960576_480.jpg":"480x320","h_22960576_340.jpg":"340x227","h_22960576_220.jpg":"220x147","pp_22960576_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960576_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960576_640.jpg":"640x814","pp_22960576_480.jpg":"480x611","pp_22960576_340.jpg":"340x432","pp_22960576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2852","hd_22960578_1920.jpg":"1920x1080","k_22960578_1280.jpg":"1280x1280","k_22960578_1024.jpg":"1024x1024","k_22960578_640.jpg":"640x640","k_22960578_480.jpg":"480x480","k_22960578_340.jpg":"340x340","k_22960578_220.jpg":"220x220","o_22960578_1280.jpg":"1280x1901","o_22960578_1024.jpg":"1024x1521","o_22960578_640.jpg":"640x950","o_22960578_480.jpg":"480x713","o_22960578_340.jpg":"340x505","o_22960578_220.jpg":"220x326","h_22960578_1280.jpg":"1280x854","h_22960578_1024.jpg":"1024x683","h_22960578_640.jpg":"640x427","h_22960578_480.jpg":"480x320","h_22960578_340.jpg":"340x227","h_22960578_220.jpg":"220x147","pp_22960578_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960578_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960578_640.jpg":"640x814","pp_22960578_480.jpg":"480x611","pp_22960578_340.jpg":"340x432","pp_22960578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2434","hd_22960582_1920.jpg":"1920x1080","k_22960582_1280.jpg":"1280x1280","k_22960582_1024.jpg":"1024x1024","k_22960582_640.jpg":"640x640","k_22960582_480.jpg":"480x480","k_22960582_340.jpg":"340x340","k_22960582_220.jpg":"220x220","o_22960582_1280.jpg":"1280x1622","o_22960582_1024.jpg":"1024x1298","o_22960582_640.jpg":"640x811","o_22960582_480.jpg":"480x608","o_22960582_340.jpg":"340x431","o_22960582_220.jpg":"220x278","h_22960582_1280.jpg":"1280x854","h_22960582_1024.jpg":"1024x683","h_22960582_640.jpg":"640x427","h_22960582_480.jpg":"480x320","h_22960582_340.jpg":"340x227","h_22960582_220.jpg":"220x147","pp_22960582_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960582_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960582_640.jpg":"640x814","pp_22960582_480.jpg":"480x611","pp_22960582_340.jpg":"340x432","pp_22960582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1952","hd_22960584_1920.jpg":"1920x1080","k_22960584_1280.jpg":"1280x1280","k_22960584_1024.jpg":"1024x1024","k_22960584_640.jpg":"640x640","k_22960584_480.jpg":"480x480","k_22960584_340.jpg":"340x340","k_22960584_220.jpg":"220x220","o_22960584_1280.jpg":"1280x1301","o_22960584_1024.jpg":"1024x1041","o_22960584_640.jpg":"640x650","o_22960584_480.jpg":"480x488","o_22960584_340.jpg":"340x345","o_22960584_220.jpg":"220x223","h_22960584_1280.jpg":"1280x854","h_22960584_1024.jpg":"1024x683","h_22960584_640.jpg":"640x427","h_22960584_480.jpg":"480x320","h_22960584_340.jpg":"340x227","h_22960584_220.jpg":"220x147","pp_22960584_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960584_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960584_640.jpg":"640x814","pp_22960584_480.jpg":"480x611","pp_22960584_340.jpg":"340x432","pp_22960584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2326","hd_22960586_1920.jpg":"1920x1080","k_22960586_1280.jpg":"1280x1280","k_22960586_1024.jpg":"1024x1024","k_22960586_640.jpg":"640x640","k_22960586_480.jpg":"480x480","k_22960586_340.jpg":"340x340","k_22960586_220.jpg":"220x220","o_22960586_1280.jpg":"1280x1550","o_22960586_1024.jpg":"1024x1240","o_22960586_640.jpg":"640x775","o_22960586_480.jpg":"480x581","o_22960586_340.jpg":"340x411","o_22960586_220.jpg":"220x266","h_22960586_1280.jpg":"1280x854","h_22960586_1024.jpg":"1024x683","h_22960586_640.jpg":"640x427","h_22960586_480.jpg":"480x320","h_22960586_340.jpg":"340x227","h_22960586_220.jpg":"220x147","pp_22960586_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960586_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960586_640.jpg":"640x814","pp_22960586_480.jpg":"480x611","pp_22960586_340.jpg":"340x432","pp_22960586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2690","hd_22960588_1920.jpg":"1920x1080","k_22960588_1280.jpg":"1280x1280","k_22960588_1024.jpg":"1024x1024","k_22960588_640.jpg":"640x640","k_22960588_480.jpg":"480x480","k_22960588_340.jpg":"340x340","k_22960588_220.jpg":"220x220","o_22960588_1280.jpg":"1280x1793","o_22960588_1024.jpg":"1024x1434","o_22960588_640.jpg":"640x896","o_22960588_480.jpg":"480x672","o_22960588_340.jpg":"340x476","o_22960588_220.jpg":"220x308","h_22960588_1280.jpg":"1280x854","h_22960588_1024.jpg":"1024x683","h_22960588_640.jpg":"640x427","h_22960588_480.jpg":"480x320","h_22960588_340.jpg":"340x227","h_22960588_220.jpg":"220x147","pp_22960588_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960588_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960588_640.jpg":"640x814","pp_22960588_480.jpg":"480x611","pp_22960588_340.jpg":"340x432","pp_22960588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2935","hd_22960590_1920.jpg":"1920x1080","k_22960590_1280.jpg":"1280x1280","k_22960590_1024.jpg":"1024x1024","k_22960590_640.jpg":"640x640","k_22960590_480.jpg":"480x480","k_22960590_340.jpg":"340x340","k_22960590_220.jpg":"220x220","o_22960590_1280.jpg":"1280x1956","o_22960590_1024.jpg":"1024x1565","o_22960590_640.jpg":"640x978","o_22960590_480.jpg":"480x733","o_22960590_340.jpg":"340x519","o_22960590_220.jpg":"220x336","h_22960590_1280.jpg":"1280x854","h_22960590_1024.jpg":"1024x683","h_22960590_640.jpg":"640x427","h_22960590_480.jpg":"480x320","h_22960590_340.jpg":"340x227","h_22960590_220.jpg":"220x147","pp_22960590_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960590_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960590_640.jpg":"640x814","pp_22960590_480.jpg":"480x611","pp_22960590_340.jpg":"340x432","pp_22960590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1545x2252","hd_22960580_1920.jpg":"1920x1080","k_22960580_1280.jpg":"1280x1280","k_22960580_1024.jpg":"1024x1024","k_22960580_640.jpg":"640x640","k_22960580_480.jpg":"480x480","k_22960580_340.jpg":"340x340","k_22960580_220.jpg":"220x220","o_22960580_1280.jpg":"1280x1865","o_22960580_1024.jpg":"1024x1492","o_22960580_640.jpg":"640x932","o_22960580_480.jpg":"480x699","o_22960580_340.jpg":"340x495","o_22960580_220.jpg":"220x320","h_22960580_1280.jpg":"1280x854","h_22960580_1024.jpg":"1024x683","h_22960580_640.jpg":"640x427","h_22960580_480.jpg":"480x320","h_22960580_340.jpg":"340x227","h_22960580_220.jpg":"220x147","pp_22960580_1280.jpg":"1280x1628","pp_22960580_1024.jpg":"1024x1303","pp_22960580_640.jpg":"640x814","pp_22960580_480.jpg":"480x611","pp_22960580_340.jpg":"340x432","pp_22960580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21371636_1920.jpg":"1920x1080","k_21371636_1280.jpg":"1280x1280","k_21371636_1024.jpg":"1024x1024","k_21371636_640.jpg":"640x640","k_21371636_480.jpg":"480x480","k_21371636_340.jpg":"340x340","k_21371636_220.jpg":"220x220","o_21371636_1280.jpg":"1280x853","o_21371636_1024.jpg":"1024x682","o_21371636_640.jpg":"640x426","o_21371636_480.jpg":"480x320","o_21371636_340.jpg":"340x226","o_21371636_220.jpg":"220x146","h_21371636_1280.jpg":"1280x854","h_21371636_1024.jpg":"1024x683","h_21371636_640.jpg":"640x427","h_21371636_480.jpg":"480x320","h_21371636_340.jpg":"340x227","h_21371636_220.jpg":"220x147","pp_21371636_1280.jpg":"1280x1628","pp_21371636_1024.jpg":"1024x1303","pp_21371636_640.jpg":"640x814","pp_21371636_480.jpg":"480x611","pp_21371636_340.jpg":"340x432","pp_21371636_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8124219 Threads: 1 Questions: 1679892868 Slow queries: 5003431 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112451027 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/imaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici-1213513 [printLink] => /mozaik/panorama/imaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici-1213513?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376049 [name] => Marilyn Monroe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marilyn-monroe [link] => /tag/marilyn-monroe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BLONDE’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imaju li Kennedyjevi veze sa smrću Marilyn Monroe koja je proglašena ‘vjerojatnim samoubojstvom’? Uoči premijere Netflixova filma uskrsnuli mitovi o slavnoj glumici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960574.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => -/Afp [mainImageDesc] =>

Portret iz 1962. godine, malo prije smrti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960574.jpg [title] => -/Afp

Portret iz 1962. godine, malo prije smrti

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960572.jpg [title] => -/Afp

Djelatnici hitne službe iznose tijelo Marilyn Monroe iz njezine kuće 5. kolovoza 1962. godine

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960576.jpg [title] => -/Afp

Bejzbolaš Joe DiMaggio bio je jedan od tri muža Marilyn Monroe

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960578.jpg [title] => /Photo12 Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960582.jpg [title] => /Photo12 Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960584.jpg [title] => /Photo12 Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960586.jpg [title] => /Photo12 Via Afp

Slavna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti’

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960588.jpg [title] => Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp

'Muškarci više vole plavuše'

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960590.jpg [title] => Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp

’Muškarci više vole plavuše’

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/22960580.jpg [title] => /Photo12 Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/01/21371636.jpg [title] => Timothy A. Clary/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Da je poživjela, 1. lipnja ove godine proslavila bi 96. rođendan. Premda mnogi ne dovode u vezu dvije iznimne žene, vršnjakinja je kraljice Elizabete II., najdugovječnije britanske vladarice.

I dok jedna ove godine slavi platinasti jubilej, 70 godina na prijestolju, danas se obilježava 60 godina od smrti Marilyn Monroe, platinaste plavuše koja je tijekom kratkog života i karijere postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, čija slava do danas nije potamnjela.

Elizabeta i Marilyn susrele su se u Londonu u listopadu 1956. godine, obje 30-godišnjakinje, mlada kraljica i filmska zvijezda koja je u britanskoj prijestolnici snimala film "Princ i plesačica". Marilyn je žarko željela da je kraljica pozove na čaj u Buckinghamsku palaču, ali to se nije dogodilo, no pozvana je na premijeru filma "Bitka na rijeci Plate".

---

image
/Photo12 Via Afp
---

Marilyn je ignorirala upute da se odjene "konzervativno", pojavila se u haljini od zlatnog lamea, toliko uskoj da joj je nekoliko osoba trebalo pomoći da se uvuče u nju, i s takvim izrezom da joj je dobar dio grudi bio otkriven. Filmska zvijezda zasjenila je, dakako, kraljicu i njezinu sestru, princezu Margaret. Mediji, kraljevski dužnosnici i kolege glumci zamjerali su Marilyn neprimjerenu haljinu koju je odjenula, ali ne i Elizabeta, barem ne javno.

– Mislim da je gospođica Monroe vrlo draga osoba. Ali žalila sam je jer je bila toliko nervozna da je polizala sav ruž s usana – navodno je kraljica kazala nekoj prijateljici.

Kultni status

U godinama koje su slijedile Elizabeta je nastavila putem služenja svom narodu, stječući status jedne od najcjenjenijih žena na planetu. Marilyn je nekoliko godina kasnije okončala svoj život ne mogavši se nositi s vlastitim demonima, nesretnim ljubavima, propalim brakovima, hollywoodskim pritiskom... Ali njezina zvijezda nije potamnjela svih ovih godina, njezin kultni status nije se nimalo promijenio.

Novi doprinos mitovima koji se pletu oko Marilyn nesumnjivo će dati Netflixov film "Blonde", čija će premijera biti na ovogodišnjemu filmskom festivalu u Veneciji, a streaming servis ga počinje prikazivati 28. rujna. U njemu legendarnu seks-bombu utjelovljuje Ana de Armas, a nakon što su prikazani prvi isječci iz filma, brojni obožavatelji hollywoodske ikone požurili su na društvenim mrežama iznijeti kritike na račun odabira glavne glumice i osobito njezina naglaska.

---

image
/Photo12 Via Afp
---

Ana je kubansko-španjolska glumica i usprkos višemjesečnom trudu nije se uspjela riješiti izražajnoga španjolskog naglaska, koji je, dakako, nespojiv s načinom na koji je Marilyn govorila. Mnogi su ljuti jer smatraju da je film redatelja Andrewa Dominicka, koji se temelji na romanu "Blonde" autorice Joyce Carol Oates, čista fikcija, a ne biografski uradak, te da daje lažni prikaz života glumice koju se želi dodatno seksualizirati, kao da joj toga nije bilo dovoljno za života.

Obilježavanje 60. godišnjice njezine smrti za mnoge će ipak biti prilika da se još jednom prisjete platinaste seks-bombe čija je privlačnost bila neodoljiva kombinacija senzualnosti i nevinosti. Marilyn je preminula od predoziranja tabletama za spavanje 4. kolovoza 1962. u svom domu u četvrti Brentwood u Los Angelesu. Pronašao ju je njezin psihijatar Ralph Greeson, ležala je gola potrbuške na krevetu, stiščući u jednoj ruci telefonsku slušalicu. Prazne bočice tableta kojima je pokušavala liječiti depresiju ležale su svuda po sobi.

Ta je kuća, koju je Marilyn kupila nekoliko tjedana prije smrti za samo 75.000 dolara, prije nekoliko godina prodana za 7,25 milijuna dolara. U njoj je Marilyn, nakon razvoda od Arthura Millera, živjela sa svojom dugogodišnjom domaćicom Eunice Murray. Na prodaju je otprilike istodobno bila ponuđena i kuća u kojoj je slavna filmska plavuša proslavila svoje vjenčanje s Millerom 1956. godine.

---

image
Timothy A. Clary/Afp
---

Ta kuća u mjestašcu Waccabucu u američkoj saveznoj državi New York bila je vlasništvo Kay Brown, Marilynine hollywoodske menadžerice. Nakon četverominutnog vjenčanja u matičnom uredu u White Plainsu, u kući je održana židovska ceremonija kojoj je prisustvovalo 25 uzvanika, a pisac George Axelrod održao je duhovit govor zaželjevši mladencima da njihova djeca naslijede Millerov izgled i Marilyninu pamet.

Loše plaćena

Marilyn je gotovo odustala od vjenčanja, reporteri su ih progonili kamo god su išli. Brak se raspao nakon pet godina. Marilyn je pročitala Millerov dnevnik u kojem je napisao kako žali zbog njihova sjedinjenja, sramio se zbog nje i strahovao kako će "ovisna, nepredvidiva" supruga ugrožavati njegovu kreativnost. Marilyn je Millera opisala kao "mirnog monstruma" i počela se kljukati tabletama, on se okrenuo drugoj ženi i razveli su se 1961. godine, nakon pet godina braka.

Milijunski iznosi koji se vrte uz nekretnine koje se povezuju s Marilyn daleko su od onoga što je zarađivala filmska zvijezda. Premda su njezini filmovi imali golemu zaradu – ukupno su u početnim prikazivanjima zaradili više od 200 milijuna dolara – Marilyn je bila prilično loše plaćena. Jane Russell dobila je desetak puta veći iznos od nje za zajednički film "Muškarci više vole plavuše". Za svoj posljednji, nedovršeni film "Something's Got to Give", trebala je dobiti sto tisuća dolara, dok je njezin partner u tom filmu Dean Martin imao honorar od pola milijuna dolara, a Elizabeth Taylor je za "Kleopatru" dobila milijun dolara.

---

image
/Photo12 Via Afp
---

No Marilyn je, iako autorica romana "Blonde" tvrdi da je bila siromašna i da nije bilo novca ni za pristojan pogreb, u trenutku smrti imala bogatstvo vrijedno 800.000 dolara, u današnjem novcu oko deset milijuna. Umrla je kao milijun dolara vrijedna filmska zvijezda. Naime, nakon što ju je Twentieth-Century Fox otpustio sa snimanja "Something's Got to Give" zbog kroničnih kašnjenja i nedolaženja na snimanje, 1. kolovoza 1962. ponovno su je angažirali za taj i još jedan film za milijun dolara. No Marilyn je umrla nekoliko dana poslije.

Kašnjenja nisu bila jedini problem kad je snimala filmove, praktički nije bila u stanju zapamtiti svoje uloge. Navodno je trebalo 60 ponavljanja da bi konačno uspjela izgovoriti "It's me, Sugar" u komediji "Neki to vole vruće".

Premda je cijeli svijet poznaje i pamti kao Marilyn Monroe, to je ime službeno upisala tek u ožujku 1956. godine, kad je već bila zvijezda. Na njezinu rodnom listu pisalo je Norma Jeane Mortenson, krštena je kao Norma Jeane Baker, poslove modela radila je pod imenima Jean Norman i Mona Monroe, a prva ideja za glumački pseudonim bila je Jean Adair. U hotelima se prijavljivala kao Zelda Zonk, a u psihijatrijsku kliniku kao Faye Miller. Promijenila je 11 udomiteljskih obitelji nakon što je njezina majka Gladys smještena u psihijatrijsku ustanovu, a gotovo godinu dana provela je i u sirotištu u Los Angelesu.

---

image

'Muškarci više vole plavuše'

Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp
---

Marilynina težina dramatično je oscilirala tijekom snimanja filma "Princ i plesačica" da je kostimografkinja Beatrice Dawson morala napraviti identične haljine u različitim veličinama. "Od ovog filma imam dva čira", rekla je poslije Beatrice, "oba imaju monograme MM." U vrijeme prije smrti Marilyn je navodno planirala ponovno se udati za bejzbolsku zvijezdu Joea DiMaggia. Nakon što se njihov brak raspao, DiMaggio je išao na terapiju, prestao je piti alkohol i proširio je svoje interese izvan bejzbola.

Prakticirala jogu

Na pogrebu je Marilyn ležala u otvorenom kovčegu, bila je odjevena u jabuka zelenu Pucci haljinu i imala je platinastu periku jer joj je tijekom obdukcije dijelom bila obrijana glava. Tijekom 20 godina nakon Marilynine smrti, Joe je organizirao da se tri puta tjedno na njezinu kriptu donose ruže.

Na aukciji predmeta iz njezina vlasništva 1999. godine, glumičin bijeli piano kupila je glazbena zvijezda Mariah Carey za 662.500 dolara, a predviđalo se kako bi piano mogao postići cijenu od deset do 15 tisuća dolara. Instrument je kupila Marilynina majka i prodala ga nakon što je doživjela živčani slom, ali ga je Marilyn pronašla i otkupila, te zadržala do kraja života.

Iste godine kad i piano, na aukciji je prodana njezina kultna bež Jean Louis haljina ukrašena umjetnim dijamantima, u kojoj je pjevala "Sretan rođendan" predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Haljina je prodana za 1,26 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila rekordna cijena za neki odjevni predmet. Prije nekoliko godina ponovno je ponuđena na aukciji i prodana za 4,8 milijuna dolara, a premda je sada muzejski primjerak, na ovogodišnjoj Met Gala priredbi u njoj se, prvi put u 60 godina, pojavila reality zvijezda Kim Kardashian, nakon što je drastično smršavjela kako bi se uspjela uvući u nju.

---

image

Slavna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti’

/Photo12 Via Afp
---

Prije slavnih muževa Joea DiMaggia i Arthura Millera, Marilyn se sa 16 godina udala za Jamesa Doughertyja. On je kasnije postao detektiv u losangeleskoj policiji, a njegova druga žena zabranila mu je da pogleda bilo koji film u kojemu je Marilyn glumila.

Marilyn je bila poklonica joge, učiteljica joj je bila Indra Devi, švedsko-ruska zvijezda Bollywooda, koja je također podučavala Gretu Garbo i Gloriju Swanson. Marilynina intervencija omogućila je prvi značajan angažman Elli Fitzgerald u noćnom klubu u Los Angelesu. Glumica je menadžere kluba nagovorila da angažiraju pjevačicu obećavši da će tjedan dana sjediti u prvom redu. Premda je smatrana glupom plavušom kakve je glumila u nizu filmova, Marilyn je bila daleko od toga. Bila je tek druga žena koja je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku, prva je bila Mary Pickford.

Voljeli su je pisci

Pisci su je voljeli. Jean-Paul Sartre je želio da glumi histeričnu pacijenticu u filmu o Freudu za koji je bio napisao prvu skicu scenarija. Bila je i prvi izbor Trumana Capotea za ulogu Holly Golightly u "Doručku kod Tiffanyja", u kojoj je sjajna bila Audrey Hepburn.

---

image

’Muškarci više vole plavuše’

Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp
---

Marilynina smrt proglašena je "vjerojatnim samoubojstvom", ali toksikološki testovi obavljeni su samo na njezinoj jetri. Kad je zamjenik patologa Thomas Noguchi pokušao dobiti njezine druge organe za testiranje, rečeno mu je da su uništeni. Mnogi njezini prijatelji bili su uvjereni da je Marilyn ubijena, a glavni sumnjivci bili su braća Kennedy, Robert i John, s kojima je imala afere, potom mafijaš Sam Giancana, FBI i CIA, kao i njezin psihijatar Ralph Greenson.

Robert Kennedy je toga 4. kolovoza 1962. zapravo bio u Los Angelesu. Dva desetljeća kasnije Marilynina domaćica Eunice Murray prvi put je kazala kako je Robert posjetio Marilyn u večernjim satima na dan njezine smrti i da su se svađali tom prilikom. No pouzdanost tih i mnogih drugih tvrdnji koje je Eunice iznijela uvijek su dočekivane s dozom sumnje, ali do danas se oko Marilynine smrti vrte brojne teorije urote...

Vjeruje li u neku od njih kraljica Elizabeta II., nije poznato, ali možda će i ona ovih dana pogledati "Neki to vole vruće" ili neki drugi Marilynin film koji više odgovara njezinu ukusu.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
-/Afp -/Afp -/Afp /Photo12 Via Afp /Photo12 Via Afp /Photo12 Via Afp /Photo12 Via Afp Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp Twentieth Century Fox Film Corpo/Collection Christophel Via Afp /Photo12 Via Afp Timothy A. Clary/Afp
-/Afp

Portret iz 1962. godine, malo prije smrti

-/Afp

Djelatnici hitne službe iznose tijelo Marilyn Monroe iz njezine kuće 5. kolovoza 1962. godine

-/Afp

Bejzbolaš Joe DiMaggio bio je jedan od tri muža Marilyn Monroe

/Photo12 Via Afp

Slavna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/imaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici-1213513 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=358df3539a1dc486f7cd488fca9eeeff76407e46 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imaju+li+Kennedyjevi+veze+sa+smr%C4%87u+Marilyn+Monroe+koja+je+progla%C5%A1ena+%E2%80%98vjerojatnim+samoubojstvom%E2%80%99%3F+Uo%C4%8Di+premijere+Netflixova+filma+uskrsnuli+mitovi+o+slavnoj+glumici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fimaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici-1213513 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fimaju-li-kennedyjevi-veze-sa-smrcu-marilyn-monroe-koja-je-proglasena-vjerojatnim-samoubojstvom-uoci-premijere-netflixova-filma-uskrsnuli-mitovi-o-slavnoj-glumici-1213513 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BLONDE’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘BLONDE’

Imaju li Kennedyjevi veze sa smrću Marilyn Monroe koja je proglašena ‘vjerojatnim samoubojstvom’? Uoči premijere Netflixova filma uskrsnuli mitovi o slavnoj glumici

Piše Marija Čović
4. kolovoza 2022. - 08:45

Da je poživjela, 1. lipnja ove godine proslavila bi 96. rođendan. Premda mnogi ne dovode u vezu dvije iznimne žene, vršnjakinja je kraljice Elizabete II., najdugovječnije britanske vladarice.

I dok jedna ove godine slavi platinasti jubilej, 70 godina na prijestolju, danas se obilježava 60 godina od smrti Marilyn Monroe, platinaste plavuše koja je tijekom kratkog života i karijere postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, čija slava do danas nije potamnjela.

Elizabeta i Marilyn susrele su se u Londonu u listopadu 1956. godine, obje 30-godišnjakinje, mlada kraljica i filmska zvijezda koja je u britanskoj prijestolnici snimala film "Princ i plesačica". Marilyn je žarko željela da je kraljica pozove na čaj u Buckinghamsku palaču, ali to se nije dogodilo, no pozvana je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:34