Ovih dana blagujemo obilne i masne obroke. Naš probavni sustav ima "pune ruke posla". Razmišljajući o tome koja biljka može pomoći najzaposlenijem organskom sustavu, izbor je, naravno, artičoka.
Možda neobičan izbor za doba godine kad je nemamo u našim vrtovima i na tržnici, no vrijedni i aktivni sastojci dostupni su u obliku dodataka prehrani tijekom cijele godine.
Povijesno gledajući, njezino podrijetlo vezuje se uz Etiopiju, a prvi kulinarski zapisi odnose se na pripravu artičoke na "rimski način". Prema crtežima iz egipatskih grobnica, u upotrebi je barem 2500 godina i smatra se jednom od najstarijih povrtnica. Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.
Danas je poznato da pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od...
StoryEditorOCM
Ljepotačistač organizma
Treba vam postblagdanska detoksikacija? Nema boljeg saveznika od artičoke
1. siječnja 2016. - 18:11
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?