StoryEditorOCM
Hranakripan a zaboravljen

Znate li da ovaj slastan specijalitet sebi prisvajaju i Dalmatinci i Hercegovci? Ima više varijanti, ali tek s rašćikom dobiva puninu okusa i mirisa

Piše M.Dr.
3. veljače 2020. - 13:04

Idealno je vrijeme za pojesti nešto kripnije, pa mi za sutrašnji ručak predlažemo pomalo zaboravljeno i autohtono jelo Dalmacije, Like, susjedne nam Bosne i Hercegovine, čak i u nekim dijelovima Crne gore.

Svi ga spremaju, u različitim varijantama, a jedno im je zajedničko - svi ga obožavaju i prisvajaju.

Nju volite ili ne volite, a vezuje se uz suho ovčje ili kozje meso.

Kaštradina je suhomesnati proizvod koji se dobiva soljenjem, salamurenjem, dimljenjem, sušenjem i zrenjem ovčjeg ili kozjeg mesa. Tipično je pučko jelo Dalmacije i Like još iz 17.stoljeća. Prema običajima prva kaštradina nakon sušenja bi se jela za Gospu od zdravlja 21. studenog, a potom sve dok bi potrajale zalihe.

Naziv kaštradina češći je uz obalu Dalmacije, a ime koštradina veže se uz Zagoru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 06:40