stdClass Object ( [id] => 1294339 [title] => ‘Patrijarhat je žilav, teško se iskorjenjuje, ali kad pogledam Sinjanke - ne uklapaju se u taj model, ne daju na se‘ [alias] => patrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Gradskom kazalištu lutaka Split Stipe Gugić je ove sezone koja je na samom kraju, nastupio u svim premijernim naslovima i osvojio svoju prvu nagradu na festivalu Marulićevi dani za ulogu Aarona u predstavi "Alo, to sam ja".

U zadnjoj premijeri "Magarac i čarobnjak", koja je održana prije nekoliko dana, kreirao je lik magarca koji silno želi postati čovjekom, želja mu se ispuni, ali, zbog magarećeg ponašanja postupno se vraća u svoj prvobitni oblik. Redatelj Siniša Novković i on razmišljali su o dijalektu kojim bi govorio naslovni lik. Na kraju su se odlučili za Gugićev izvorni sinjski dijalekt, a uloga je tako simpatična i "zarazna" da, kaže mladi glumac - lutkar, i on i kolege, kada izađu s predstave nesvjesno nastavljaju govoriti kao u predstavi - osobitose se ne mogu odlijepiti od riječi "čov‘k". I veoma tvrdog "č".

Stipe Gugić, čije ime i prezime zvuči prilično alkarski, jedini je diplomirani glumac-lutkar u Sinju. Na posao u Split putuje autobusom i u njemu razmišlja o novim putovanjima po svijetu, koja su mu, osim glume, velika ljubav.

U profesiji se neko vrijeme tražio, ali, ipak je vjerovao da će se baviti umjetnošću.

- Završio sam u Splitu školu za dizajn i grafiku, neko vrijeme sam studirao na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, ali, to baš nije bilo za mene. Pokušao sam potom upisati glumu u Zagrebu i kad nije uspjelo (a malo je falilo) čuo sam za studij lutkarstva u Osijeku. Nisam ni bio siguran želim li to pa sam pomislio: "Gospe Sinjska, ja ću izlaziti na prijemne ispite, a ti odluči".

I dobro je ispalo?

- Odlično, premda je u početku bilo teško, ali ekipa na faksu je bila za poželjeti. Nije jednostavno raditi s lutkama - oni koji su slabije upućeni doživljavaju to kao laganu zabavu, ali u čisto dramskoj predstavi glumac može zamisliti i razraditi vlastitu ulogu, baviti se sobom, a u lutkarskoj valja prenijeti energiju i emociju na neživ predmet. Potrebno je mnogo koncetracije i posvećenosti, a za vrijeme proba "Magarca i čarobnjaka" dobio sam žuljeve na rukama. Sada, kada se predstava već uhodala, lakše je.

---

image

Stipe Gugić magarcu je u predstavi "Magarac i čarobnjak" dao glas na sinjskom dijalektu

Tom Dubravec/Cropix
---

Kako ste se nakon Osijeka zatekli ponovno u Splitu?

- Radio sam neko vrijeme i u Osijeku - u međuvremenu sam se usavršavao u Velikoj Britaniji u sklopu Erasmus+ programa - sudjelovao i u drugim gradovima u programima za djecu, a onda se lani u Splitu ukazala poteba za jednom ulogom u predstavi "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili zlu neslogu".

Kolegica iz HNK Split, Katarina Romac, Sinjanka, napomenula je da u Sinju živi jedan lutkar i tako je sve krenulo. S kolegama sam kliknuo na prvu. Ma, da sam organizirao audiciju i birao s kim bih želio raditi ne bih našao bolji ansambl.

Kažite nam nešto o sinjskom konju i vašoj predstavi koju ste izvodili u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Bio je to preformans "Konj sinjski", kratka, neverbalna izvedba, koja propituje prostor slobode, i ljudske i životinjske, kroz temu alkarskog konja, jednog od gradskih simbola. Ti konji su paženi, njegovani i voljeni, ali možda bi radije bili u slobodnom prostranstvu nego nakićeni nastupali jedan dan u godini. I pozirali kao britanska kraljevska obitelj.

Ni Dinka Šimunovića i njegovog "Alkara" niste zaobišli?

- Oduševljava me Šimunović i "Alkar" mi je bila diplomska predstava u koju sam utkao mnogo starih priča, rituala i snova. Volio bih na scenu postaviti i druga njegova djela. Zapanjuće je koliko je Šimunović epski, a opet suvremen, i koliko često u njegovim tekstovima nailazimo na obrasce ponašanja koji su se protegli do današnjih dana - od odnosa prema ženi do pitanja rodnog identiteta. Čim si malo drugačiji društvo te osuđuje, a to je univerzalna tema, nipošto vezana samo uz Sinj.

Patrijarhat je žilav, teško se iskorijenjuje. A opet, kada pogledam žene u svom gradu ne uklapaju se u taj model - Sinjanke ne daju na se i gotovo.

Vratimo se malo s konja na magarca - ne u lošem smislu nego u svijetlu vaše nove uloge. Dosta je složena. Prvo animacija lutke, a potom transformacija u životinju.

- Prvo, drago mi je da igram na dijalektu.Volim dijalekte, u njima se osjećam potpuniji i življi nego u govoru na književnom standardu. Nadalje, lutkama smo dali široke kretnje, odvajajući glave, i dobili više prostora i slobode. Lutkarstvo je inače čisti ritam i treba ga precizno pratiti, a u igranom dijelu najbitniji je pokret. Volim pokret, geg, ples. Magarac je sav u pokretu, a scene u kojima iz čov‘ka ponovno postaje tovar nismo uopće olakšali trikovima ili tamom nego se preobrazba događa pred očima publike.

Jeste li bacili oko na kojeg pravog magarca kako biste bili vjerodostojniji?

- Nedavno sam bio na putu u Izraelu i Jordanu - često putujem, kad god stignem - i promatrao sam magarčiće kojih je tamo nebrojeno. Turisti jašu na njima i to pretili turistI kojima se ne da hodati. Nije im lako, baš mi je bilo žao tih životinja.

Kakve ste dojmove donijeli? U Jeruzalemu je nedavno, kao i obično, bilo i nereda...

- Da, nije ugodno među tim svetim mjestima triju velikih religija vidjeti naoružane ljude koji nose puške upravo u ime vjere, a mnogi su tako mladi.

Razmišljao sam kako je tamo bilo prije dvije tisuće godina. U tom pustInjskom okruženju, gdje vrijeme sporo teče, zbilja je potrebna velika kreativnost da bi život bio bolji i mislim da Isus nije mogao za svoje djelovanje naći bolje mjesto na svijetu.

Već dvije godine tumačite ulogu Isusa u Brnazama za Uskrs, u prikazu "Muke Kristove" u organizaciji udruge "Naše Brnaze" i Sinjskog pučkog kazališta, čiji je ravnatelj rekao da ste vi prvi i jedini izbor. Kako vam je bilo na križu?

- Teško. Ove godine nije bilo strašno, ali lani je bio takav led, a ja na križu imam samo komad platna oko struka, da sam se sav ukočio. Okamenio. Derala je bura i moja teta, sva zamotana u bundu, razboljela se. Mene je valjda držao adrenalin, ali bila je to prava pasija. U prikazu inače imamo posljednju večeru, suđenje, križni put i razapinjanje.

---

image

Stipe Gugić kao Isus u Brnazama: "Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav"

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nema prikaza samog uskrsnuća?

- Ne, ako se tu ne računa fešta koju kasnije napravimo. A Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav. Ali, veoma je izazovno, malo glumaca ima tu priliku.

Spomenuli ste da mnogo putujete. Osim Jordana i Izraela - gdje ste nedavno bili?

- U Italiji. Uvijek sam to odlagao jer Italija je blizu, pa može pričekati, ali onda sam se odlučio i nisam pogriješio. Maksimalno sam iskoristio put, vidio toliko znamenitosti. Danas je zbilja šteta ne iskoristiti mogućnosti koje se nude, jeftine letove. Putovanja nas čine boljima, tolerantnijima i ni s jednog puta se čovjek ne vraća isti.

Imate li u planu iduću destinaciju?

- Sada ću uhvatiti autobus za Sinj, za danas su predstave gotove, i u vožnji razmišljati gdje bih mogao putovati. Uvijek tako činim, brže mi prođe vrijeme.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUTKAR STIPE GUGIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LUTKAR STIPE GUGIĆ: 2 0 6785 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-25 13:02:50 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-30 16:02:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-30 16:02:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 94 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Patrijarhat je žilav, teško se iskorjenjuje, ali kad pogledam Sinjanke - ne uklapaju se u taj model, ne daju na se' [metakey] => Stipe Gugić, Kazalište lutaka Split, Magarac i čarobnjak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24970925.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24970940.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24970945.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24970917.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/21629392.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stipe Gugi\u0107 na sceni u Gradskom kazali\u0161tu lutaka Split gdje je kreirao lik magarca koji silno \u017eeli postati \u010dovjekom<\/p>","

Stipe Gugi\u0107 magarcu je u predstavi \u201dMagarac i \u010darobnjak\u201d dao glas na sinjskom dijalektu<\/p>","","

Split, 250523.
\nGlumac Stipe Gugic pozira na sceni i u gledalistu Gradskom kazalista lutaka.
","

Stipe Gugi\u0107 kao Isus u Brnazama: \u201dIsusa je te\u0161ko igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i \u010dovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je \u010dista ljubav\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1352","hd_24970925_1920.jpg":"1920x1080","k_24970925_1280.jpg":"1280x1280","k_24970925_1024.jpg":"1024x1024","k_24970925_640.jpg":"640x640","k_24970925_480.jpg":"480x480","k_24970925_340.jpg":"340x340","k_24970925_220.jpg":"220x220","o_24970925_1280.jpg":"1280x901","o_24970925_1024.jpg":"1024x721","o_24970925_640.jpg":"640x450","o_24970925_480.jpg":"480x338","o_24970925_340.jpg":"340x239","o_24970925_220.jpg":"220x154","h_24970925_1280.jpg":"1280x854","h_24970925_1024.jpg":"1024x683","h_24970925_640.jpg":"640x427","h_24970925_480.jpg":"480x320","h_24970925_340.jpg":"340x227","h_24970925_220.jpg":"220x147","pp_24970925_1280.jpg":"1280x1628","pp_24970925_1024.jpg":"1024x1303","pp_24970925_640.jpg":"640x814","pp_24970925_480.jpg":"480x611","pp_24970925_340.jpg":"340x432","pp_24970925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_24970940_1920.jpg":"1920x1080","k_24970940_1280.jpg":"1280x1280","k_24970940_1024.jpg":"1024x1024","k_24970940_640.jpg":"640x640","k_24970940_480.jpg":"480x480","k_24970940_340.jpg":"340x340","k_24970940_220.jpg":"220x220","o_24970940_1280.jpg":"1280x856","o_24970940_1024.jpg":"1024x684","o_24970940_640.jpg":"640x428","o_24970940_480.jpg":"480x321","o_24970940_340.jpg":"340x227","o_24970940_220.jpg":"220x147","h_24970940_1280.jpg":"1280x854","h_24970940_1024.jpg":"1024x683","h_24970940_640.jpg":"640x427","h_24970940_480.jpg":"480x320","h_24970940_340.jpg":"340x227","h_24970940_220.jpg":"220x147","pp_24970940_1280.jpg":"1280x1628","pp_24970940_1024.jpg":"1024x1303","pp_24970940_640.jpg":"640x814","pp_24970940_480.jpg":"480x611","pp_24970940_340.jpg":"340x432","pp_24970940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_24970945_1920.jpg":"1920x1080","k_24970945_1280.jpg":"1280x1280","k_24970945_1024.jpg":"1024x1024","k_24970945_640.jpg":"640x640","k_24970945_480.jpg":"480x480","k_24970945_340.jpg":"340x340","k_24970945_220.jpg":"220x220","o_24970945_1280.jpg":"1280x782","o_24970945_1024.jpg":"1024x626","o_24970945_640.jpg":"640x391","o_24970945_480.jpg":"480x293","o_24970945_340.jpg":"340x207","o_24970945_220.jpg":"220x134","h_24970945_1280.jpg":"1280x854","h_24970945_1024.jpg":"1024x683","h_24970945_640.jpg":"640x427","h_24970945_480.jpg":"480x320","h_24970945_340.jpg":"340x227","h_24970945_220.jpg":"220x147","pp_24970945_1280.jpg":"1280x1628","pp_24970945_1024.jpg":"1024x1303","pp_24970945_640.jpg":"640x814","pp_24970945_480.jpg":"480x611","pp_24970945_340.jpg":"340x432","pp_24970945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_24970917_1920.jpg":"1920x1080","k_24970917_1280.jpg":"1280x1280","k_24970917_1024.jpg":"1024x1024","k_24970917_640.jpg":"640x640","k_24970917_480.jpg":"480x480","k_24970917_340.jpg":"340x340","k_24970917_220.jpg":"220x220","o_24970917_1280.jpg":"1280x860","o_24970917_1024.jpg":"1024x688","o_24970917_640.jpg":"640x430","o_24970917_480.jpg":"480x322","o_24970917_340.jpg":"340x228","o_24970917_220.jpg":"220x147","h_24970917_1280.jpg":"1280x854","h_24970917_1024.jpg":"1024x683","h_24970917_640.jpg":"640x427","h_24970917_480.jpg":"480x320","h_24970917_340.jpg":"340x227","h_24970917_220.jpg":"220x147","pp_24970917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24970917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24970917_640.jpg":"640x814","pp_24970917_480.jpg":"480x611","pp_24970917_340.jpg":"340x432","pp_24970917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21629392_1920.jpg":"1920x1080","k_21629392_1280.jpg":"1280x1280","k_21629392_1024.jpg":"1024x1024","k_21629392_640.jpg":"640x640","k_21629392_480.jpg":"480x480","k_21629392_340.jpg":"340x340","k_21629392_220.jpg":"220x220","o_21629392_1280.jpg":"1280x853","o_21629392_1024.jpg":"1024x682","o_21629392_640.jpg":"640x426","o_21629392_480.jpg":"480x320","o_21629392_340.jpg":"340x226","o_21629392_220.jpg":"220x146","h_21629392_1280.jpg":"1280x854","h_21629392_1024.jpg":"1024x683","h_21629392_640.jpg":"640x427","h_21629392_480.jpg":"480x320","h_21629392_340.jpg":"340x227","h_21629392_220.jpg":"220x147","pp_21629392_1280.jpg":"1280x1628","pp_21629392_1024.jpg":"1024x1303","pp_21629392_640.jpg":"640x814","pp_21629392_480.jpg":"480x611","pp_21629392_340.jpg":"340x432","pp_21629392_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8113522 Threads: 5 Questions: 1678033276 Slow queries: 4997605 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112411254 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/patrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se-1294339 [printLink] => /kultura/kazaliste/patrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se-1294339?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 673650 [name] => Stipe Gugić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-10 22:42:46 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-gugic [link] => /tag/stipe-gugic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 496292 [name] => Gradsko kazalište lutaka Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-kazaliste-lutaka-split [link] => /tag/gradsko-kazaliste-lutaka-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718007 [name] => Magarac i čarobnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-29 21:23:48 [main_article_id] => 0 [alias] => magarac-i-carobnjak [link] => /tag/magarac-i-carobnjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUTKAR STIPE GUGIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Patrijarhat je žilav, teško se iskorjenjuje, ali kad pogledam Sinjanke - ne uklapaju se u taj model, ne daju na se‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24970925.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Stipe Gugić na sceni u Gradskom kazalištu lutaka Split gdje je kreirao lik magarca koji silno želi postati čovjekom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24970925.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Stipe Gugić na sceni u Gradskom kazalištu lutaka Split gdje je kreirao lik magarca koji silno želi postati čovjekom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24970940.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Stipe Gugić magarcu je u predstavi ”Magarac i čarobnjak” dao glas na sinjskom dijalektu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24970945.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24970917.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Split, 250523.
Glumac Stipe Gugic pozira na sceni i u gledalistu Gradskom kazalista lutaka.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/21629392.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Stipe Gugić kao Isus u Brnazama: ”Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav”

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Gradskom kazalištu lutaka Split Stipe Gugić je ove sezone koja je na samom kraju, nastupio u svim premijernim naslovima i osvojio svoju prvu nagradu na festivalu Marulićevi dani za ulogu Aarona u predstavi "Alo, to sam ja".

U zadnjoj premijeri "Magarac i čarobnjak", koja je održana prije nekoliko dana, kreirao je lik magarca koji silno želi postati čovjekom, želja mu se ispuni, ali, zbog magarećeg ponašanja postupno se vraća u svoj prvobitni oblik. Redatelj Siniša Novković i on razmišljali su o dijalektu kojim bi govorio naslovni lik. Na kraju su se odlučili za Gugićev izvorni sinjski dijalekt, a uloga je tako simpatična i "zarazna" da, kaže mladi glumac - lutkar, i on i kolege, kada izađu s predstave nesvjesno nastavljaju govoriti kao u predstavi - osobitose se ne mogu odlijepiti od riječi "čov‘k". I veoma tvrdog "č".

Stipe Gugić, čije ime i prezime zvuči prilično alkarski, jedini je diplomirani glumac-lutkar u Sinju. Na posao u Split putuje autobusom i u njemu razmišlja o novim putovanjima po svijetu, koja su mu, osim glume, velika ljubav.

U profesiji se neko vrijeme tražio, ali, ipak je vjerovao da će se baviti umjetnošću.

- Završio sam u Splitu školu za dizajn i grafiku, neko vrijeme sam studirao na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, ali, to baš nije bilo za mene. Pokušao sam potom upisati glumu u Zagrebu i kad nije uspjelo (a malo je falilo) čuo sam za studij lutkarstva u Osijeku. Nisam ni bio siguran želim li to pa sam pomislio: "Gospe Sinjska, ja ću izlaziti na prijemne ispite, a ti odluči".

I dobro je ispalo?

- Odlično, premda je u početku bilo teško, ali ekipa na faksu je bila za poželjeti. Nije jednostavno raditi s lutkama - oni koji su slabije upućeni doživljavaju to kao laganu zabavu, ali u čisto dramskoj predstavi glumac može zamisliti i razraditi vlastitu ulogu, baviti se sobom, a u lutkarskoj valja prenijeti energiju i emociju na neživ predmet. Potrebno je mnogo koncetracije i posvećenosti, a za vrijeme proba "Magarca i čarobnjaka" dobio sam žuljeve na rukama. Sada, kada se predstava već uhodala, lakše je.

---

image

Stipe Gugić magarcu je u predstavi "Magarac i čarobnjak" dao glas na sinjskom dijalektu

Tom Dubravec/Cropix
---

Kako ste se nakon Osijeka zatekli ponovno u Splitu?

- Radio sam neko vrijeme i u Osijeku - u međuvremenu sam se usavršavao u Velikoj Britaniji u sklopu Erasmus+ programa - sudjelovao i u drugim gradovima u programima za djecu, a onda se lani u Splitu ukazala poteba za jednom ulogom u predstavi "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili zlu neslogu".

Kolegica iz HNK Split, Katarina Romac, Sinjanka, napomenula je da u Sinju živi jedan lutkar i tako je sve krenulo. S kolegama sam kliknuo na prvu. Ma, da sam organizirao audiciju i birao s kim bih želio raditi ne bih našao bolji ansambl.

Kažite nam nešto o sinjskom konju i vašoj predstavi koju ste izvodili u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Bio je to preformans "Konj sinjski", kratka, neverbalna izvedba, koja propituje prostor slobode, i ljudske i životinjske, kroz temu alkarskog konja, jednog od gradskih simbola. Ti konji su paženi, njegovani i voljeni, ali možda bi radije bili u slobodnom prostranstvu nego nakićeni nastupali jedan dan u godini. I pozirali kao britanska kraljevska obitelj.

Ni Dinka Šimunovića i njegovog "Alkara" niste zaobišli?

- Oduševljava me Šimunović i "Alkar" mi je bila diplomska predstava u koju sam utkao mnogo starih priča, rituala i snova. Volio bih na scenu postaviti i druga njegova djela. Zapanjuće je koliko je Šimunović epski, a opet suvremen, i koliko često u njegovim tekstovima nailazimo na obrasce ponašanja koji su se protegli do današnjih dana - od odnosa prema ženi do pitanja rodnog identiteta. Čim si malo drugačiji društvo te osuđuje, a to je univerzalna tema, nipošto vezana samo uz Sinj.

Patrijarhat je žilav, teško se iskorijenjuje. A opet, kada pogledam žene u svom gradu ne uklapaju se u taj model - Sinjanke ne daju na se i gotovo.

Vratimo se malo s konja na magarca - ne u lošem smislu nego u svijetlu vaše nove uloge. Dosta je složena. Prvo animacija lutke, a potom transformacija u životinju.

- Prvo, drago mi je da igram na dijalektu.Volim dijalekte, u njima se osjećam potpuniji i življi nego u govoru na književnom standardu. Nadalje, lutkama smo dali široke kretnje, odvajajući glave, i dobili više prostora i slobode. Lutkarstvo je inače čisti ritam i treba ga precizno pratiti, a u igranom dijelu najbitniji je pokret. Volim pokret, geg, ples. Magarac je sav u pokretu, a scene u kojima iz čov‘ka ponovno postaje tovar nismo uopće olakšali trikovima ili tamom nego se preobrazba događa pred očima publike.

Jeste li bacili oko na kojeg pravog magarca kako biste bili vjerodostojniji?

- Nedavno sam bio na putu u Izraelu i Jordanu - često putujem, kad god stignem - i promatrao sam magarčiće kojih je tamo nebrojeno. Turisti jašu na njima i to pretili turistI kojima se ne da hodati. Nije im lako, baš mi je bilo žao tih životinja.

Kakve ste dojmove donijeli? U Jeruzalemu je nedavno, kao i obično, bilo i nereda...

- Da, nije ugodno među tim svetim mjestima triju velikih religija vidjeti naoružane ljude koji nose puške upravo u ime vjere, a mnogi su tako mladi.

Razmišljao sam kako je tamo bilo prije dvije tisuće godina. U tom pustInjskom okruženju, gdje vrijeme sporo teče, zbilja je potrebna velika kreativnost da bi život bio bolji i mislim da Isus nije mogao za svoje djelovanje naći bolje mjesto na svijetu.

Već dvije godine tumačite ulogu Isusa u Brnazama za Uskrs, u prikazu "Muke Kristove" u organizaciji udruge "Naše Brnaze" i Sinjskog pučkog kazališta, čiji je ravnatelj rekao da ste vi prvi i jedini izbor. Kako vam je bilo na križu?

- Teško. Ove godine nije bilo strašno, ali lani je bio takav led, a ja na križu imam samo komad platna oko struka, da sam se sav ukočio. Okamenio. Derala je bura i moja teta, sva zamotana u bundu, razboljela se. Mene je valjda držao adrenalin, ali bila je to prava pasija. U prikazu inače imamo posljednju večeru, suđenje, križni put i razapinjanje.

---

image

Stipe Gugić kao Isus u Brnazama: "Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav"

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nema prikaza samog uskrsnuća?

- Ne, ako se tu ne računa fešta koju kasnije napravimo. A Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav. Ali, veoma je izazovno, malo glumaca ima tu priliku.

Spomenuli ste da mnogo putujete. Osim Jordana i Izraela - gdje ste nedavno bili?

- U Italiji. Uvijek sam to odlagao jer Italija je blizu, pa može pričekati, ali onda sam se odlučio i nisam pogriješio. Maksimalno sam iskoristio put, vidio toliko znamenitosti. Danas je zbilja šteta ne iskoristiti mogućnosti koje se nude, jeftine letove. Putovanja nas čine boljima, tolerantnijima i ni s jednog puta se čovjek ne vraća isti.

Imate li u planu iduću destinaciju?

- Sada ću uhvatiti autobus za Sinj, za danas su predstave gotove, i u vožnji razmišljati gdje bih mogao putovati. Uvijek tako činim, brže mi prođe vrijeme.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Stipe Gugić na sceni u Gradskom kazalištu lutaka Split gdje je kreirao lik magarca koji silno želi postati čovjekom

Tom Dubravec/Cropix

Stipe Gugić magarcu je u predstavi ”Magarac i čarobnjak” dao glas na sinjskom dijalektu

Tom Dubravec/Cropix

Split, 250523.
Glumac Stipe Gugic pozira na sceni i u gledalistu Gradskom kazalista lutaka.

Božidar Vukičević/Cropix

Stipe Gugić kao Isus u Brnazama: ”Isusa je teško igrati. On nije dramski lik, ujedno je i bog i čovjek pa treba prenijeti na pozornicu nekoga tko je čista ljubav”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/patrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se-1294339 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=27107ce2843879eafeeb4ceda6a375211c105a8d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Patrijarhat+je+%C5%BEilav%2C+te%C5%A1ko+se+iskorjenjuje%2C+ali+kad+pogledam+Sinjanke+-+ne+uklapaju+se+u+taj+model%2C+ne+daju+na+se%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fpatrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se-1294339 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fpatrijarhat-je-zilav-tesko-se-iskorjenjuje-ali-kad-pogledam-sinjanke-ne-uklapaju-se-u-taj-model-ne-daju-na-se-1294339 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUTKAR STIPE GUGIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteLUTKAR STIPE GUGIĆ:

‘Patrijarhat je žilav, teško se iskorjenjuje, ali kad pogledam Sinjanke - ne uklapaju se u taj model, ne daju na se‘

Piše Jasmina Parić
30. svibnja 2023. - 18:02
Stipe Gugić na sceni u Gradskom kazalištu lutaka Split gdje je kreirao lik magarca koji silno želi postati čovjekomTom Dubravec/Cropix

U Gradskom kazalištu lutaka Split Stipe Gugić je ove sezone koja je na samom kraju, nastupio u svim premijernim naslovima i osvojio svoju prvu nagradu na festivalu Marulićevi dani za ulogu Aarona u predstavi "Alo, to sam ja".

U zadnjoj premijeri "Magarac i čarobnjak", koja je održana prije nekoliko dana, kreirao je lik magarca koji silno želi postati čovjekom, želja mu se ispuni, ali, zbog magarećeg ponašanja postupno se vraća u svoj prvobitni oblik. Redatelj Siniša Novković i on razmišljali su o dijalektu kojim bi govorio naslovni lik. Na kraju su se odlučili za Gugićev izvorni sinjski dijalekt, a uloga je tako simpatična i "zarazna" da, kaže mladi glumac - lutkar, i on i kolege, kada izađu s predstave nesvjesno nastavljaju govoriti kao u predstavi - osobitose se ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:35