StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Vatrene kacige 2‘: Lovac na piromane u mutnom

13. rujna 2021. - 23:23

Nepotrebni i zakašnjeli nastavak vatrogasnog klasika "Backdraft" Rona Howarda snimljen je 28 godina nakon originala koji je u ljeto 1991. postao kinohit sa sjajnim plamenim akcijskim scenama i zvjezdanom glumačkom ekipom (pazite imena: Kurt Russell, William Baldwin, Scott Glenn, Robert De Niro, Donald Sutherland, Rebecca De Mornay).

Nastavak se baš i nije potraživao, ali sve i da jest tražio bi se pravi "sequel" opet u režiji još uvijek pouzdanog Howarda ("Utrka života", "U srcu mora"), koji se u međuvremenu i oskarovski pozlatio ("Genijalni um"), tj. s približno istom glumačkom ekipom, snimljen za kino, a ne (direktno na) video.

FILM: Backdraft 2, akcijski triler; SAD/Belgija, 2019. REŽIJA: Gonzalo López-Gallego ULOGE: Joe Anderson, William Baldwin OCJENA: **

"Backdraft 2" je uspio vratiti Baldwina koji se proslavio početkom devedesetih ("Policajac pod kontrolom", "Tanka linija smrti", "Sliver", "Poštena igra"), ali već neko vrijeme egzistira u videotečnoj produkciji.

Vratio je čak i (začudo) Sutherlanda, no to su rijetki plusići ovog filmića s novim junakom na čelu priče koji ne uspijeva zapaliti staru iskru.

On je Sean McCaffrey (Joe Anderson), sin Russellova lika i nećak Baldwinova. "Tko si ti", pitaju ga kad se pojavi na sceni. "Ja sam vatrogasac", obznani Sean, premda je zapravo istražitelj paleža koji lovi palitelje/piromane, dakle ono što je De Niro, kao sporedan lik, bio u prvom filmu.

Istražitelj paleža u glavnoj ulozi ne odgovara naslovu "Vatrene kacige 2", pa je valjda zato nadodan podnaslov "Lovac na vatru", a to je samo jedna od problematičnih stvari nastavka u režiji Gonzala Lôpez-Gallega ("found footage" horor "Apollo 18"). Za jedan film naslovljen poput izvornika logično je očekivati da bude o vatrogascima i da skače u požare, umjesto da ih se ovlaš dotiče.

Frapantan je manjak vatrogasnih scena u filmu, plamenih udara i svega čime je obilovao Howardov "Backdraft". Čak i kad ih ima, vatra djeluje odveć umjetno, zato što je većinski od piksela, produkt očitih računalnih efekata, namjesto stvarna i kontrolirana kao u originalu.

Vatra je u prijašnjim "Vatrenim kacigama" bila živa tvar, a film je govorio njezinim plamenim jezikom i imao najuvjerljivije scene požara do nedavnog dostojnog nasljednika "Samo za hrabre". "Backdraft" je gorio od adrenalinskih scena buktanja požara i same buktinje, uvlačeći publiku s vatrogascima usred vatre, imao dobru akciju, tenziju, ali i emociju u obiteljskim i inim konfliktima likova.

"Vatrene kacige 2: Lovac na vatru" nema ništa od toga, premda se spominje "fizika vatre" i "točka paljenja", a junak "istražuje vatru jer je razumije". Jedna jedina scena je istinski "vatrena", u sceni usmjerenog plamena iz kreveta na kojem je ležao Sean (to je bila zamka, svojevrsna bomba pod posteljom).

Dakako, scenarist izvornika Gregory Widen (prije 35 godina napisao prvog "Highlandera") i redatelj Lôpez-Gallego imali su puno pravo da ne slijede svaki korak prethodnika i naprave nešto drukčiji film, konkretno kvazi-akcijski triler o istrazi požara (je li ubojstvo, nesreća ili slučaj paleža?).

Bolje reći, triler o potrazi za paliteljem čija je specijalnost da požari izgledaju kao nesreće. Međutim, trebali su taj film načiniti uzbudljivijim, manje klišeiziranim, a više usredotočenim da ga se može preporučiti mirne duše, a ne radije kao toplu/vruću preporuku istaknuti ponovno gledanje originala.

Sean je tipični junak koji ima problem s autoritetima i, k tome, dobiva novog partnera, odnosno partnericu (Alisha Bailey), iako voli raditi sam. Anderson se trudi načiniti lik trodimenzionalnim, ali ne pomaže mu scenarij (najednom uključuje i istočnoeuropske negativce/krijumčare raketa!?!), dok mu još više odmažu dijalozi ("Palež je loš, zar ne?", "Hvala i vatrogasci ne idu zajedno u istoj rečenici").

Film se užari samo kad se u kadru pojavi rasploženi veteran Sutherland kao Ronald Bartel, negativac nastupnog "Backdrafta" sada portretiran kao paliteljski luđak u izvedbi glumca koji je debelo iznad jedne ovakve produkcije. Sean posjećuje Bartela u nekakvoj zatvorskoj umobolnici u potrazi za savjetima kako da ulovi novog palitelja. Bartel je Hannibal Lecter "Vatrenih kaciga 2", a Sean njegova Clarice, no njihov odnos brzo izgara (iz sjećanja). Kad jaganjci planu.

Nostalgija od sjećanja na Kurta Russella

Nastavak se (pod)sjeća originala u vidu fotografija Seanova oca iz prijašnjeg filma. Od pogleda na Kurta Russella odmah nas hvata nostalgija.

item - id = 1127364
related id = 0 -> 1128188
related id = 1 -> 1128122
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 13:08