StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Tri mušketira: Milady‘: Svi za jednog, Eva za sve

Piše Marko Njegić
21. siječnja 2024. - 22:58

"Vidim iskru u vama i tom ću iskrom zapaliti vatru koja će vas progutati", zaprijetila je Milady (Eva Green) na kraju filma "Tri mušketira: D‘Artagnan" koji je završio riječima "nastavlja se". Nešto manje od godinu dana kasnije, seksepilna i bezobrazno dekoltirana negativka planira ostvariti prijetnju u nastavku "Tri mušketira: Milady" ("Les Trois Mousquetaires: Milady"). U završnici filma Milady doista pali vatru i bori se mačevima protiv D‘Artagnana (François Civil) u gorućoj staji.

Kroz film D‘Artagnan i Milady imaju toplo-hladni odnos. Pri početku filma on je spašava dok ona krade papire s imenom "kraljeva nesuđenog ubojice" i zajedno se nađu u bijegu. Milady pokušava zavesti D‘Artagnana bujnim dekolteom, ali on se nekako uspijeva othrvati zavođenju, vjeran voljenoj Constance (Lyna Khoudri) koja je oteta na kraju prethodnog filma.

FILM: Les Trois Mousquetaires: Milady; akcijska avantura; Francuska, 2023. REŽIJA: Martin Bourboulon ULOGE: François Civil, Eva Green DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Green s lakoćom dominira ekranom u ulozi Milady, podsjećajući na likove koje je tumačila u nastavcima hitova "300" i "Sin City". Seksepil je najjače oružje u Miladynu arsenalu, jače od mačeva i bodeža.

No, unatoč raspoloženoj Green i tome što je njezino ime u (pod)naslovu filma koji joj je podređen, Milady nije posve iskorištena kao lik i na korak je od toga da bude pretvorena u klasičnu, tipičnu "damu u nevolji".

D‘Artagnan doznaje da je ona Athosova (Vincent Cassel) supruga kad zamalo poklekne do kraja prilikom novog zavođenja i otkrije žig na njezinim nagim leđima. Kasnije, Milady govori Constance da su je muškarci oduvijek kvarili i izdali... i to je više-manje to. Ni likovi mušketira ne prolaze bolje, od D‘Artagnana i Athosa do Aramisa (Romain Duris) i Porthosa (Pio Marmaï), iako su u prvom dijelu bili fino karakterizirani i djelovali kao ekipa, a ovdje su većinski separirani.

Razlog tome je nabrijana režija Martina Bourboulona, koji pokušava nadoknaditi gubitak momentuma uvjetovan pauzom između filmova, snimljenih paralelno, ali razdvojenih na dva dijela u stilu "Kill Billa". Nakon kratkog podsjetnika na prijašnja zbivanja, "Tri mušketira: Milady" kreću u galop i rijetko staju.

Akcija se izmjenjuje s urotama i spletkama u podzapletima proširenim iz centralnog zapleta sprječavanja rata i svrgavanja kralja Luja XIII. (Louis Garrel) koji želi mir, a toliko su komplicirane ili kaotično izložene da bi najveći fan klasičnog romana pisca Alexandrea Dumasa i njegovih brojnih ekranizacija (od četrdesetih preko sedamdesetih i devedesetih do novomilenijskih) mogao imati problema s praćenjem tko tu koga i zašto.

Previše se toga događa u scenariju dvojca Matthieu Delaporte-Alexandre de La Patelliere i rasipa narativni fokus. Intrigantno suočavanje progonjenog Athosa i Milady biva brzo prekinuto, minutažu ima i Aramisova sestra Mathilde (Camille Rutherford) i afrički princ Hannibal (Ralph Amoussou), mora se naći vremena i za scenu-dvije s kraljicom Anom s obzirom na to da je glumi Vicky Krieps...

Srećom, akcijske su scene solidne i na momente moderne u hvalevrijednoj staromodnosti filma (kamera prati D‘Artagnana tijekom njegova skoka u vodu) koji pokušava konkurirati "Napoleonu" u rekreaciji topovske paljbe na flotu prilikom opsade La Rochellea kao dodatku mačevalačkoj akciji, a i u poluotvorenom kraju priklanja se hollywoodskoj franšizaciji. Iako su trebala biti samo dva filma, mušketiri bi se mogli vratiti za još koju avanturu. Izvucite mač.

Stiže i novi ‘Grof Monte Cristo‘

Idući literarni klasik na redu za francusku verziju je "Grof Monte Cristo", a u planu su dvije verzije, jedna televizijska sa Samom Claflinom i jedna filmska s Pierreom Nineyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:10