StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Istjerivač đavola: Vjernik‘: Vrag u tragovima

Piše Marko Njegić
16. listopada 2023. - 00:01

"Upali svijeću i isprazni um", savjet je jedne djevojčice drugoj prije nego što će prizvati duha i pitati ga "da-ne" pitanja u novom "Istjerivaču đavola", podnaslovljenom "Vjernik" ("The Exorcist: Believer"). Savjet se može prenijeti i na fanove izvornog "Istjerivača đavola" redatelja Williama Friedkina, jednog od najstrašnijih i najboljih horora u povijesti kinematografije. Ključne riječi "isprazni(te) um".

Potpisnik ovih redaka pokušao je to napraviti prije odlaska u kino na "Vjernika" i ući otvorena uma u dvoranu, tj. dati priliku novom "Exorcistu" kao što je dao šansu i novoj "Noći vještica". Na koncu filmove povezuje redatelj i koscenarist David Gordon Green koji je nakon nezavisnih drama poput "All The Real Girls" i napušenih komedija tipa "Pineapple Express" i "Your Highness" prešao na direktne nastavke klasičnih horora.

FILM: The Exorcist: Believer; horor; SAD, 2023. REŽIJA: David Gordon Green ULOGE: Leslie Odom Jr., Ellen Burstyn DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: **

Nastupni Greenov "Halloween" iz 2018. bio je ugodno iznenađenje i jedan od najboljih nastavaka istrošenog serijala o Michaelu Myersu i Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) uz "Noć vješica II" i "H20". No redatelj se počeo gubiti u nastavku "Halloween Kills" i pogubio do kraja u nezadovoljavajućem finalu trilogije "Halloween Ends".

Green i od "Istjerivača đavola" planira napraviti novu trilogiju, također ignorirajući sve nastavke i nadovezujući se direktno na original kao i u "Noći vještica". Nažalost, Green se ovdje pogubio odmah u prvom filmu, iako je primijenio sličnu taktiku tzv. "legacy" nastavka kao na "Halloweenu", što je u međuvremenu primijenjeno i na novom "Vrisku" i "Vrisku VI".

Redatelj je vratio protagonisticu originala Chris McNeil (Ellen Burstyn), majku djevojčice Regan (Linda Blair) koju je opsjeo demon i ona veoma nalikuje novoj opsjednutoj klinki Katherine (Olivia O‘Neill), a pustio je i jezivu glazbenu temu "Tubular Bells".

Chris je načelno pozicionirana kao svojevrsna Laurie iz nove "Noći vještica", starija povratnica u serijal koja je od preplašene majke postala stručnjakinja za egzorcizam nakon što je svjedočila posjednuću kćerke, dakle slično metamorfozi Curtisičina lika (bejbisiterica-akcijska junakinja na tragu Sarah Connor).

Pa ipak, u Greenovu razočaravajućem tretmanu Chris vidljivo je koliko je njegov "Exorcist" promašeniji od "Halloweena". Priča ide u smjeru da će Chris, jednom kad se pojavi, voditi glavnu riječ u istjerivanju đavla i borbe s istim demonom iz prvog filma, ali od toga na kraju, blago rečeno, ne bude ništa i ona prebrzo ispada iz igre.

Povrh toga, fanovi originala mogli bi zamjeriti Greenu spomen Regan isključivo u kontekstu da nije oprostila majci knjigu koju je napisala o njezinu posjednuću i da Chris "ne zna gdje je", kao i majčin odgovor na pitanje zašto nije mogla biti prisutna u sobi gdje se izvodio egzorcizam nad njezinom kćeri.

"Patrijarhat", odgovara ona, umanujući egzorcističke zasluge svećenika Merrina i Karrasa te provlačeći "Istjerivača đavola" kroz filter političke korektnosti kojom "Believer" obiluje pa je jedna od dvije djevojčice na meti demonskog posjednuća tamnoputa (Angela; Lidya Jewett), a u egzorcizmu sudjeluje i travarka s Haitija (dr. Beehibe; Okwui Okpokwasili). Gledajući "Vjernika" na pamet pada citat nedavno preminula Friedkina (bolje da nije doživio novog "Exorcista").

"Moj film će ‘produžiti‘ tip koji je napravio ‘Pineapple Express‘. Ne želim biti u blizini kad se to dogodi. Ako postoji svijet duhova i mogu se vratiti, planiram posjesti Davida Gordona Greena i od njegova života napraviti pakao", izjavio je Friedkin. Šalu na stranu, u diverzitetu Greenova filma krije se plemenita poruka o povezivanju podijeljene Amerike (i svijeta) za spas najmlađih, od raznolikih vjera do kultura.

Krio se i potencijalno zanimljiviji film sudeći po uvodu na Haitiju, kad nakon stradavanja njegove trudne supruge u potresu liječnici pred Victora Fieldinga (Leslie Odom Jr.) stavljaju "Sofijin izbor", spasiti nju ili dijete koje nosi u trbuhu (Angelu) i dobilo je "zaštitni blagoslov" od lokalaca. Bilo je, dakle, štofa da se u "Istjerivača đavola" uvede egzorcizam na "voodoo" način, ali motiv je samo sporadičan.

Inače, uvod je još i razmjerno obećavajuć u predstavljanju (glavnih) likova i oslikavanju povezanosti protektivnog samohranog oca Victora i njegove kćerke Angele, toliko da je šteta što film nije bio fokusiran samo na njih, već postaje karakterno prenapučen kad ona s prijateljicom Katherine ode iza škole u šumu prizivati duhove i njih dvije netragom nestanu na nekoliko dana prije nego se vrate promijenjene.

Misterij nestanka djevojčica i potraga za njima rade hvalevrijedan odmak od "Exorcist" matrice, no priču počinju gušiti brojni likovi, Katherineini konverzativni katolički roditelji (Jennifer Nettles, Norbert Leo Butz), župnik lokalne crkve (Raphael Sbarge), Victorova susjeda i medicinska sestra Paula (dobra Ann Down) koja ima vlastitu povijest s vjerom, mladi svećenik Maddox (E.J. Bonilla) i spomenuta dr. Beehibe.

Novi element u vidu simultanog demonskog posjednuća Angele i Katherine potencira dobro znana zbivanja u prijašnjim "Istjerivačima đavola" (mokrenje u krevet, nasilni napadaji) i na mahove umije postići jezovitost u pogledu psihofizičke transformacije dviju "povezanih" djevojčica. Međutim, Green ne uspijeva izazvati osjećaj mučnine niti nagnati gledatelja da nakon filma probdije noć u strahu da će demon doći po njega, ukoliko mu ovo nije prvi "Exorcist" (i egzorcistički horor) u životu.

"Istjerivač đavola" nije brojčano jak serijal (pet filmova; ovaj je šesti) poput "Noći vještica" (13), ali original je iznjedrio mnoštvo oponašatelja kao što su "Prizivanja" i njegovi nastavci, "Izgubljena duša", "Posljednji egzorcizam", "Sotona: Razotkrivanje", "Opsjednuta", "Posljednji egzorcizam II", "Obred", "Izbavi nas od zla", "Časna", "Đavolji plijen", "Papin egzorcist", "Časna II"...

Kad u filmu čujemo pitanje "Jeste li ikad vidjeli nešto ovakvo?", naš odgovor je potvrdan. "Believer" donosi premalo toga što prethodno nismo vidjeli, osobito po pitanju egzorcističke završnice koja se mogla naći i u "Conjuringu 3" da posjednuće nije dvostruko (neprirodni demonski "death metal" glasovi, iskrivljena tijela...).

Možda to ne bi bio toliki problem da je Greenov uradak neki zaseban egzorcistički horor i da ne nosi zvučni naslov "Exorcist". Pa opet, ni prijašnji nastavci "Istjerivača đavola" nisu izbliza dosegnuli original ("Exorcist II: The Heretic", "The Exorcist III"), posebice ne prednastavci "Početak" i "Dominion", a tu negdje je i ovaj novi film. "Vjernik" nije povratio vjeru u serijal i razbio njegovo "prokletstvo".

400 milijuna dolara za prava

Kompanija Blumhouse je potrošila 400 milijuna dolara da osigura prava na "Exorcista". Investicija će se teško isplatiti, osim ako predviđena dva nastavka ne ostvare veći uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:29