StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Gospodar kaosa‘: Žena od pruća

Piše Marko Njegić
9. veljače 2024. - 19:14

Folk horor doživljava novu mini-renesansu. Podžanr filmova strave i užasa doživio je procvat ranih sedamdesetih zahvaljujući filmovima kao što su "Leptirica" i "Čovjek od pruća" koji su, ambijentirani u izolirano ruralno okruženje, rabili lokalni folklor (narodne predaje, praznovjerja, rituali, poganstva, žetve, žrtvovanja) za izazivanje nadnaravnog horora.

Posljednjih godina snimljeni su "Vještica", "Festival straha", "Janje", "Nećeš biti sama", "Muškarci"..., a sada nam evo i "Gospodara kaosa" ("Lord Of Misrule"), folk horora u režiji Williama Brenta Bella. Redatelj Bell specijalizirao se za filmove strave i užasa kao što su "Dječak", "Brahms: Dječak II" i "Siroče 2", sloveći za jednog od najpostojanijih, ako ne najboljih novijih žanrovskih filmaša.

FILM: Lord Of Misrule; horor; Velika Britanija/Irska, 2023. REŽIJA: William Brent Bell ULOGE: Tuppence Middleton, Ralph Ineson DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

U prvome filmu "The Boy" koketirao je s nadnaravnim hororom da bi u završnici skrenuo na teritorij slashera, gdje se smjestio "Orphan: First Kill". Bell se u "Gospodaru kaosa" odlučio okušati u folk hororu. Film sadrži sve karakteristike podžanra, počevši od toga da se odvija u engleskom selu.

Župu sela preuzela je Rebecca Holland (Tuppence Middleton; "Downton Abbey", "Rat struja", "Mank") koja se tu friško doselila sa suprugom Henryjem i kćerkom Grace (Matt Stokoe, Evie Templeton). Čini se da su lokalci prihvatili došljake, iako ne dolaze u velikom broju u Rebeccinu crkvu. Ipak, kamera povremeno hvata izdvojeni pogled nekolicine seljana s prijetećim maskama.

Prijetnja se ostvaruje za vrijeme zimskog festivala u čast duha Gallowgoga: anđeoska Grace netragom nestaje usred fešte. "Bio je obučen kao demon, Gallo-nešto", govori policajcu Rebecca koja će, dakako, otkriti da selo skriva mračne tajne jer nije gledala "Wicker Mana" ili neki drugi folk horor, tipa "Midsommar".

Zato Bell jest i režira film kao žensku verziju "Čovjeka od pruća", pokušavajući izvući koliko može iz tog koncepta. Katkad Bell uspijeva stvoriti opipljivu folk-hororsku atmosferu, pronalazeći nadnaravno u naoko običnim trenucima poput Graceine pripreme za festival i potencirajući ga jezivim maskama i izjavama tipa "Gospodar kaosa je odgovorio na vaše pozive", "Više nije tu" i "Sve je kako je bilo", izgovorenih tijekom rituala ili nakon nestanka Grace.

Međutim, režija je žanrovski pretežito neinspirirana i poseže za klišejima ne bi li se servirala i poneka tipična "bu" scena kao prilikom Rebeccine posjete dvjema starijim ženama koje pričaju o lokalnim demonima. Film ima potentan motiv sudara kršćanskog i poganskog, ali nedostaje mu napetosti i dosta toga je predvidljivo, a i glavni ženski lik je prilično plošan neovisno o Middletoničinu trudu, umjesto da se Bell ugledao na kompleksniju karakterizaciju protagonistice "Festivala straha".

Najsvjetlija točka je Ralph Ineson u ulozi misterioznog lokalca Jocelyna Abneyja. Upečatljivi glumac, zapažen u filmovima "The VVitch" i "Green Knight", a igrao je i u Bellovu "The Boy II: Brahms", stvoren je za folk horore. "Lord Of Misrule" vrijedi vidjeti zbog njega ako ne samog filma koji teško može zadovoljiti fanove žanra. Gospodar kaosa nije odgovorio na vaše pozive. ** ½

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:57