StoryEditorOCM
GastroZA PRSTE POLIZAT‘

Međimurska gibanica spaja četiri okusa, evo kako napraviti ovaj ‘moćni kolač‘

Piše Višnja Gotal/Dobra hrana
29. siječnja 2022. - 11:36

Članice udruge Žene Pušćina često pripremaju mirisnu međimursku gibanicu, te su rado podijelile svoj recept za kolač oko kojeg se treba potruditi. Jer treba zamijesiti tijesto, razvaljati ga, namazati rastopljenim maslacem svaki "mlinac", slagati redom s četiri različita punjenja između njih, te izmjenjivat suhe i vlažne nadjeve - jabuke, sir, orasi i mak. Moćan je to kolač, kažu. Dobra hrana donosi recept.

Za kore će vam trebati:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 ml suncokretova ulja
  • prstohvat soli
  • mlaka voda

Za nadjeve će vam trebati:

  • 500 g svježeg sira
  • 250 g mljevenog maka
  • 1 kg jabuka
  • 250 g mljevenih oraha
  • 500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera
  • 1 korica limuna
  • 250 g maslaca
image
Međimurska gibanica
Berislava Picek/cropix

Priprema:

Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena.

Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu.

Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem. Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja.

Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima.

Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja.

Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera.

Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

17. studeni 2024 08:57