StoryEditorOCM
DalmacijaGASTRONOMSKA VEČER U ČAST POZNATOG JELA POLJIČKE KNEŽEVINE

Soparnik Gud. Beter den fast fud

Piše PSD.
31. srpnja 2012. - 01:59
Purgeri nan se rugaju da smo blitvari, a nu me, da šta san nego blitvar. I dabogda mi i dica bila ovaki blitvari ka šta san ja i svi moji - kazivao nam je, “daveći” se u soparniku, Jere Roguljić.

A skupa s njim do ranih nedjeljnih sati na dugoratskoj se rivi u soparniku “davilo” više od tisuću ljudi. Što Poljičana, što njihovih gostiju. A svi isti: uljavi od uha do uha i natovareni zažarenim rombovima da im slučajno sutra, kad fešta mine, ne pofali.

Jere je u rodni kraj svojih predaka potegnuo iz Zagreba. Tempirao je dolazak baš kao pravi blitvar. Za predjelo soparnik u Dugome Ratu, a za desert Hajduk protiv Intera. Između - smije se dok briše ruke o majicu s logom uskrslog “Pipija” - na meniju i ne treba ništa biti. Gladnome Dalmatincu iz metropole dovoljno.

Gladni Dalmatinci iz svih poljičkih katuna su, pak, navalili u Dugi Rat kao da je smak soparničkog svijeta. Grabili su kao da im je svaka feta zadnja u životu. Pet kuna jedna feta. Jedna feta tri griza. A sa svakim grizom želja raste. Pa ukrug, od banka do banka, od sinije do sinije.

- Veri najs! Beter den fast fud! - između dva zalogaja svoje nam je dojmove prenio Jandrišek iz Libereca u čijem trbuhu, bolje rečeno trbušini, pored piva i hamburgera nije ostalo previše mjesta za specijalitet od blitve.

Pa mu i nije imalo smisla objašnjavati da je soparnik izvorno sirotinjsko jelo koje se spravljalo samo u posne dane. I da se poljičke babe vjerojatno sada u grobu okreću kad vide da ima žena koje u jednome danu i sedam soparnika na istome kominu ispeku. Pa im fete budu deblje i od Jandrišekovih prstiju. A s jednom kapulom svih sedam začine.
Blitva kao glavni sastojak
Srećom, u Dugome Ratu su takvi bili u manjini. A dogodine ih, uvjereni smo, uopće neće biti jer Festival soparnika, a u subotu smo svjedočili njegovu osmom izdanju, polako prerasta u vrhunsku gastronomsku priredbu u kojoj bi konfekcija, samo da ga nisu srušili, i s vrha obližnjeg tvorničkog dimnjaka bila uočljiva.

Daštasan nego blitvar

Zna to i 22-godišnja kuharska zvijezda Rino Pavlić kojega smo zatekli kako se šulja oko improviziranih komina upijajući ne samo mirise, nego i ricete. Iako, prave ricete, kako uporno ponavljaju legendarni Beovići, nedavni kostanjski slavodobitnici, nema. Samo ljubav i strpljenje. Baš kao u životu.

- Ako ne’š ić pomalo, ne’š ništa napravit i nigdi stić. Svakom soparniku se mora isto pristupit i ne triba ga požurivat, dignit će se on kad mu bude vrime - tvrde Ivka i Tonko Beović iz Gata, za čiji je soparnik u Kostanjama žiri utvrdio kako je toliko bolji od drugih da bi mu, mimo svih običaja i sportskih pravila, trebalo dati sve tri medalje.

A i Dugoraćani su zaslužili medalju za organizaciju. Malo Općina, malo Društvo Poljičana “Sveti Jure” Priko, a sve skupa bilo je za prste polizati. A za dogodine, čujemo, pripremit će se i majice s natpisom: Daštasan nego blitvar!

VINKO VUKOVIĆ
FOTO ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Najbolja Anita

Prvo mjesto, u konkurenciji 16 proizvođačica soparnika, osvojila je Anita Tomić iz Trnbusa, “srebrni” soparnik ispekla je Bose Burić iz Srijana, dok je trećeplasirana Davorka Zeljković iz Doca Gornjeg.

Pobjednice je, u pratnji sitog i zadovoljnog načelnika općine Dugi Rat Jerka Roglića, izljubio i nagrade im uručio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:07