StoryEditorOCM
Dalmacija"PLAVA VILA"

"Slobodna" pokrenula akciju: policajci kupili kuću obitelji Kovačević iz Rašćana

Piše PSD.
4. listopada 2012. - 13:59
Cijeli život pamtit će siromašna obitelj Joze Kovačevića iz Rašćana pokraj Vrgorca 3. listopada 2012. - zahvaljujući Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i njihovim djelatnicima, dobrim ljudima, “Tromontu“, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zračnoj luci Split i Mesnoj industriji “Braća Pivci“ dobili su u trajno vlasništvo novu kuću s više od 120 metara četvornih stambenog prostora, s dvije garaže, podrumom, kupaonicom te dimaricom kod crkve sv. Mihovila u Rašćanima.

Tako je njihova životna agonija u trošnoj kućici sa slamnatim krovom od 15 kvadrata pod Biokovom završila. Osmijeh nije silazio s lica Dragana Kovačevića, jednog od dvojice sinova Joze Kovačevića, kada je preuzimao ključeve novoga doma od zamjenika načelnika PU splitsko-dalmatinske Ive Labrovića, koji je tom prilikom naglasio da je zadatak policije, osim očuvanja reda i mira, i pomaganje ljudima kao u ovom slučaju.

Inače, ključeve je trebao predati prvi čovjek splitske policije Zoran Petričević, no zbog rasvjetljivanja slučaja ubojstva Meksikanke Selene Macedo ostao je u Splitu.

Don Ivan Turić darovat će crkveno zemljište

Među brojnim uzvanicima koji su prisustvovali ovom hvalevrijednom činu bio je i dožupan Luka Brčić, vrgorački gradonačelnik Boris Matković, dogradonačelnik Željko Pervan, načelnik Odjela pravnih i kadrovskih poslova u PU splitsko-dalmatinskoj Nediljko Garac, načelnik Policijske postaje Vrgorac Geni Dropulić te jedna skromna i samozatajna žena Nada Pavlinović koja je, zajedno s Garcom, pokrenula ovu akciju. Drago Kovačević nije mogao skriti oduševljenje kada je prvi put kročio u novu kuću.

- Ajme, ovo je prava vila, u odnosu na ono di smo dosad živili, razlika je kao nebo i zemlja. Zato hvala svima još jedanput od srca. Roditelji i brat će biti presretni kada sutra budu prenosili stvari. Teško nam je bile prošle zime, nekoliko puta smo mislili da će se cila kuća pod teretom sniga srušit na nas, a eto sada, zahvaljujući dobrim ljudima, više ne trebamo strahovati od novoga sniga. Napokon imamo topli dom. Možda će nam malo faliti naše brdo, no naviknut ćemo se mi brzo - kazao je Kovačević.

Novi dom obitelji Kovačević blagoslovio je rašćanski župnik don Ivan Turić.

- Hvala svima koji su pomogli mojim Kovačevićima, a ja ću im, između ostaloga, darovati cijelo zemljište ispred kuće koje je u vlasništvu crkve. No, želim da se na njemu sljedećih godina igraju djeca. Stoga se, Drago, ti i brat morate sada ženiti i podariti roditeljima unuke - istaknuo je don Ivan Turić.

Prema riječima kordinatora ove humanitarne akcije Nediljka Garca, dosad je prikupljeno oko 160.000 kuna, no za otkup cijele kuće nedostaje još 90.000 kuna, dok je za restauraciju jednog djela i uređenje soba potrebno 100.000 kuna.

Pomoći će i Grad Vrgorac te neki poduzetnici

- Grad Vrgorac će uplatiti dio sredstava, kako su obećali gradski čelnici. No, još nam fali dosta novca, zbog toga pokrećemo novu akciju. Već su mi neki vlasnici hotela obećali uplatiti nešto novca, kao i jedan čovjek iz Italije. Vjerujem da ćemo brzo skupiti preostali dio novca - smatra Garac.

- Veliki obol ovoj akciji dala je i “Slobodna Dalmacija“- potvrdio nam je načelnik Policijske postaje Vrgorac Geni Dropulić.

- Javila su nam se dva građevinska poduzetnika iz Kaštela i Gračaca koji su spremni pomoći u uređenju objekta kada su pročitali ovu tužnu priču u “Slobodnoj“. Osim toga, i vrgorački poduzetnik Vojo Purlija rekao je da će i on pomoći što god bude trebalo - otkrio je Dropulić.

NAPISAO I SNIMIO MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:29