StoryEditorOCM
S mora i krajaVELIKA POTRAŽNJA

Mlade obitelji u šoku: rastu cijene u nekadašnjoj oazi jeftinih kvadrata, stanovi u Župi prodaju se po zlato!

Piše Anđelka Kelava
7. lipnja 2024. - 07:32

Župa dubrovačka često se spominje kao općina idealna za život mladih obitelji. Tako je prilikom jednog istraživanja ušla među 15 općina koje su proglašene idealnima za život mladih obitelji. Nakon što su stambeni kvadrati u Dubrovniku dosegnuli astronomske cijene, što je mladim obiteljima bilo nedostižno, sve više ih se počelo preseljavati u Župu dubrovačku. Najčešći razlog tome bile su upravo cijene stanova i kuća koje su bile puno niže nego na dubrovačkom području.

Sve je skuplje

Da je tome tako najbolje potvrđuje brojka od osam tisuća stanovnika, dobrim dijelom mlađe životne dobi. Međutim, sve manja ponuda kvadrata, a veća potražnja za njima učinila je svoje. Ni u Župi više nema povoljnih stanova, a cijene kvadrata više nisu toliko pristupačne i mladim obiteljima dostižne.

Pretražujući stranice na kojima se nude stanovi iznenadili smo se do kolikih visina su došle cijene kvadrata na župskom području. Primjerice, stan u Čibači od 56,66 četvornih metara prodaje se za 233.177 eura, nešto malo više od četiri tisuće eura po četvornom metru. Uređen stan od 127 četvornih metara u Mlinima u obiteljskoj kući u ponudi je za 415 tisuća eura, a dvoetažni stan u kući od 130 četvornih metara u istom mjestu za 445 tisuća eura.

Dvosoban stan s tavanskim prostorom od 89 četvornih metara prodaje se za 266.177 tisuća eura.

Kakva su iskustva ponude i potražnje za stanovima na području Župe dubrovačke pitali smo Davorina Krešića iz tvrtke Krešić properties, potpredsjednika Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik.

- Što se tiče potražnje za stanovima na području Župe dubrovačke, trenutno vlada jako velika potražnja za istim. Takav je trend gledajući unatrag zadnjih 15-ak godina, a zasigurno će i u narednim mjesecima, pa i godinama biti takav. Kad govorimo o samim cijenama stanova u Župi dubrovačkoj, one se kreću u rasponu od tri do četiri tisuće eura po četvornom metru. Naravno da sve ovisi prije svega o lokaciji zgrade, stanju zgrade i stana, je li riječ o novogradnji, zgradi “novije” gradnje ili starijoj zgradi 20 i više godina, te ostalim karakteristikama stana kao što su kvadratura, iskoristivost stambenog prostora, orijentacija, pogled, parking...

Na naše pitanje jesu li stanovi na župskom području precijenjeni i zašto rastu cijene kvadrata, Krešić odgovara:

- Vječno pitanje, jesu li cijene precijenjene ili ne. Smatram da su najveći problem kod tog “nepriuštivog” stanovanja, osim spomenutih visokih cijena prilikom kupnje, i svi ostali uvjeti koje mlade obitelji moraju zadovoljiti da bi mogle priuštiti stambeni kvadrat. Govorim prije svega o maloj i ograničenoj ponudi stanova te visokih cijena svih ostalih životnih uvjeta za život, velikoj inflaciji i primanjima koja je ne prate. Tu su i uvjeti banaka koje nije lako ispuniti kako biste mogli isfinancirati kupnju.

image

Davorin Krešić, vlasnik agencije za nekretnine

Ahmet Kalajdžić/

Dakle, jedna četveročlana obitelj s dvije prosječne plaće teško može uzeti kredit za kupnju jednog većeg dvoipolsobnog stana, a da ne govorimo trosobnog.

Ne čudi stoga što za taj luksuz trebate dodatni izvor prihoda, “treći posao”, ušteđeni novac, pomoć svojih bližnjih i slično.

Bude i kapitalnih ulaganja

Upitan jesu li iznimno visoke cijene kvadrata na području Dubrovnika utjecale na potražnju za cjenovno prihvatljivijim župskim stanovima Krešić kaže:

- Velika potražnja za stanovima u okolici je izazvana ponajviše radi još većih i nepriuštivih cijena na području grada mladim obiteljima, ali jednim dijelom i radi same kvalitete i nazovimo to “boljeg” života. Za novac koji su spremni platiti, ili zadužiti se u banci, kupci puno više mogu dobiti u okolici kao što je upravo Župa dubrovačka, prvenstveno same iskoristive stambene površine, okućnice, terase, balkon. Sve ono što je potrebno za kvalitetan obiteljski život mogu imati u Župi dubrovačkoj. Na kraju krajeva, sam centar grada je svega nekoliko kilometara udaljen i jako dobro povezan javnim prijevozom. Naglasio je kako se stanovi u Župi dubrovačkoj u najvećem postotku kupuju za rješavanje stambenih pitanja, možda dijelom kao kapitalno ulaganje u nekretnine, a manjim dijelom radi iznajmljivanja.

- Eventualno, ako je riječ o kupnji nekretnina kao što su kuće za odmor ili objekt s više stambenih jedinica pa se samim time iznajmljivanje može više i isplatiti – zaključuje Krešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 13:02