StoryEditorOCM
ŽupaNEVJEROJATNA PREOBRAZBA

Češke banje opet otvorene za kupače: novi izgled najpoznatijeg župskog kupališta ostavio nas je bez teksta

Piše Anđelka Kelava
17. lipnja 2024. - 10:21

Nakon rekonstrukcije i uređenja plaža Češke banje u Župi dubrovačkoj otvorena je za kupače. Investitor su Hoteli  dubrovačka rivijera, odnosno HUP Zagreb u sustavu rovinjske Maistre, a na ovom atraktivnom prostoru župske vale uređena je moderna plaža s ležaljkama i baldahinima,  otvoreni su ugostiteljski objekti, kupališnim kabinama....

Plaža je trebala biti gotova još tijekom protekle turističke sezone, ali je došlo do kašnjenja pa je nakon godinu dana konačno privedena svrsi i biti će dostupna svima jer nije riječ o zatvorenoj koncesiji. 

image

Otvorene Češke banje

Povijest ovog župskog kupališta je doista zanimljiva. Naime, Dubrovačko kupališno i hotelsko dioničarsko društvo Prag – filijala Dubrovnik – Kupari, koje od početka dvadesetih godina 20. stoljeća podiže hotelski kompleks u Kuparima, podnijelo je 1921. godine molbu za gradnju kupališne zgrade u Srebrenome. Projket potpisuje praški graditelj Alois Zima i slavni češki arhitekt Jiří Stibral. Tadašnja Dubrovačka općina odobrava gradnju, no priložene nacrte drži ‘generalnom osnovom’ koju je potrebno upotpuniti tehničkim detaljima, te stoga Stibral izrađuje dopunjeni nacrt koji je reduciran na jedno  prizemno, krilo planirane zgrade, koji je odobren u kolovozu daleke 1921. godine.

Uporabna dozvola zatražena je tek 1932. godine, a  kupališna zgrada u Srebrenom, iako predstavlja tek dio u cijelosti neostvarenog projektnog koncepta, po svom kulturno – povijesnom i arhitektonskom značaju ima veliku vrijednost.

Inače,  objekt Češke banje je pod zaštitom pa je investitor za rekonstrukciju dobio konzervatorske smjernice jer je kupališna zgrada u Srebrenom prepoznata kao inovativno arhitektonsko ostvarenje arhitekta Stibrala. Stoga je 2010. godine predloženo Rješenje o preventivnoj zaštiti. 

I konačno nakon što je godinama stajala neobnovljena i derutna ovih dana zasjala je u punom sjaju. Na zadovoljstvo Župljana i brojnih gostiju koji ovih dana borave u Župi dubrovačkoj. 

17. lipanj 2024 23:44