stdClass Object ( [id] => 1281465 [title] => Okrupnjavanje ribarske ponude i otvaranje veletržnica ribe?! Evo što bi to značilo za ribare i kupce [alias] => okrupnjavanje-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi se slažu da je najbolja opcija, kada je kupnja ribe u pitanju, model iz mora na stol, odnosno direktna kupnja svježe ribe s ribarskih brodova. Time dolazimo i do pitanja veletržnica ribe, nečeg o čemu se govori već dugo, no nikako da zaživi. Mreža organiziranog trgovanja ribom, u blizini mjesta ulova, dovela bi do kvalitetnijeg udruživanja ribara, njihove veće socijalne sigurnosti, uštede goriva, povoljnijih cijena za kupce, te na koncu i do boljeg plasmana ribe i ribljih proizvoda.

S druge strane, vlada mišljenje da je Hrvatska premalo tržište da bi veletržnice mogle funkcionirati na kvalitetan način, a i izgradnja tih veletržnica koštala bi puno. Ribari su svojedobno upozoravali da bi otkupne cijene na veletržnicama mogle biti i niže od onoga što bi oni mogli postići u izravnim dogovorima s nakupcima. U Hrvatskoj, pak, i nema baš malih kupaca već samo velikih nakupaca koji bi mogli dogovarati cijenu ribe.

Nepoznavanje aukcija

U praksi, projekt veletržnice ribe u Poreču nije zaživio, u Tribunju je svojedobno bila otvorena prilično skupa veletržnica ribe, a u zadnje vrijeme se spominjala izgradnja veletržnice u Komiži, Puli, Rijeci, Zadru, Tribunju, Splitu, Pločama i Umagu.

Ribarska zadruga Friška riba, smještena u novoizgrađenoj ribarskoj luci Brižine, u Kaštel Sućurcu, gdje je moguća uspostava veletržnice, za sada ima na raspolaganju rashladne komore za prihvat ribe, ali ne za trženje ribe. Okuplja 22 člana organizirajući iskrcaj, prekrcaj i otkup ribe.

– Pokušavamo postići najbolju otkupnu cijenu ribe koju prodajemo velikim i malim kupcima, a poslovanje preko veletržnice ribarima bi predstavljalo jedan sasvim drugi način poslovanja, pa je prisutno neiskustvo po principu organiziranih aukcija – kaže nam Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica zadruge.

---

image

Aukcijom bi se dobila bolja cijena

---

Priznaje kako ribari baš nisu zainteresirani za poslovanje na veletržnici, iako bi po njezinom mišljenju uspostavom veletržnica tržište ribe bilo transparentnije i uređenije, za sve vrste morskih plodova bila bi bolja ponuda i potražnja, te moguće i bolja cijena.

– Ali za uspostavu burzi ribe potrebne su velike promjene, od angažmana ribara (veći troškovi goriva, transporta) do infrastrukture na iskrcajnim mjestima.

Ukoliko bi došlo do otvaranje veletržnice po principu organiziranih aukcija ribarske zadruge, u dogovoru sa svojim članovima zadruga bi prikupila ponude ribara, dogovorila cijene i u njihovo ime plasirala proizvode ribarstva. Mogla bi pružati usluge vaganja, skladištenja svježih i smrznutih proizvoda, utovara, istovara, prekrcaja i skladištenja ribe. Prednosti bi bile povećanje cijene i kvalitete ribe. Također, i razmjena poslovnih iskustava i pomoć u uspostavljanju trgovačkih odnosa između zemalja članica.

Nedostatak ovakvog načina poslovanja se krije u teškom usklađivanju lanca ribar – veletržnica – veletrgovac i maloprodaja iz razloga što ribar očekuje od veletržnica zajamčen otkup ribe po ekonomski opravdanim cijenama.

Online prodaja

Ribari posluju na način da su dugoročno vezani za poznate kupce ugovorima, kojima im jamče otkup ukupnog ulova. Nameće se zaključak da bi ribari, kad bi i bilo zainteresiranih za veletržnicu, trebali biti jedinstveni u ostvarivanju ciljeva koji bi im donijeli boljitak. Ona bi trebala njihov posao učiniti isplativim, ograničiti količine ulova, te more zaštititi od pretjeranog iskorištavanja – smatra Zanki Duvnjak.

Upit oko teme veletržnica ribe poslali smo i Ministarstvu poljoprivrede koje je, kako kažu, zainteresirano za kvalitetno postavljenu organizaciju tržišta kojom bi ribari mogli ostvarivati bolju zaradu za svu svoju ulovljenu, uzgojenu ili prerađenu ribu.

– Naš stav je uvijek bio da bi se veletrgovina ribom, osim u odobrenim objektima gdje se i danas može obavljati, mogla obavljati i na veletržnicama ribe koje bi danas svakako morale biti prilagođene novim informatičkim tehnologijama i bržim načinima prodaje i distribucije, pa u smo u tom smislu podržavali i online prodaju ribe.

---

image

Za okrupnjavanje ponude i organizirano trgovanje mogu se koristiti fondovi EU-aBOŽO RADIĆ/CROPIX

Božo Radić/HANZA MEDIA
---

Ovdje prioritetno skrećemo pažnju na sve veću potrebu udruživanja proizvođača (ribara ili uzgajivača) u organizacije proizvođača čime se doprinosi većoj valorizaciji njihovih proizvoda, a same organizacije proizvođača mogu postati bitan segment na tržištu i bitan čimbenik u upravljanju resursima i ostvarivanju ciljeva zajedničke ribarstvene politike EU-a, ali i politike upravljanja na nacionalnoj razini, što u konačnici ima za cilj osiguranje održivosti resursa i ekonomske stabilnosti ribara. Uz navedeno, još jedna bitna prednost za ribare udružene u organizacije proizvođača je ta što su organizacije proizvođača prepoznate i kroz uredbe EU-a vezane uz fondove, te se njihov rad i poslovanje potiče i kroz financijska sredstava, a predviđen je i povećani intenzitet sufinanciranja u ulaganja u opremu i objekte za distribuciju ribe – odgovorili su nam.

Kao primjer iz prakse navode prostore veletržnica u Poreču i Tribunju koji se koriste u svrhu prikupljanja ribe i njima upravljaju ribarske zadruge no, napominju, obujam prodaje ribe na tim veletržnicama nije u skladu s njihovim potencijalima i kapacitetom te je nužno udruživanje većeg broja ribara, a i uzgajivača u organizacije proizvođača te na taj način okrupnjavanje ponude proizvoda ribarstva i ujedno plasman većih količina kroz veletržnice. Rješenje vide u okrupnjavanju.

Poželjno okrupnjavanje

– Okrupnjavanje ponude proizvoda ribarstva temeljni je cilj organizacije tržišta proizvoda ribarstva i akvakulture, jer su jedino na taj način ribari konkurenti na tržištu, bilo cijenom, bilo traženim količinama, te kontinuitetom opskrbe svojega proizvoda. Takvo okrupnjavanje u ovim okolnostima moguće je kroz organizacije proizvođača ili ribarske zadruge.

---

image

Antonio Šunjić: Učestale kontrole su smanjile direktnu prodaju

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Dobro je poznato da trenutno slijedimo politiku tržišne ekonomije, tako da prodaja ribe kroz veletržnice ribe ili nešto treće ovisi o samom sektoru i tržištu, s obzirom da uloga države nije i ne može biti definiranje tržišnih lanaca distribucije niti kretanja na tržištu koje je slobodno za sve subjekte.

Naša je misija osigurati da se na tržište plasira zdravstveno ispravna riba koja je sljediva od ulova do krajnjeg potrošača. Sukladno propisima EU-a, definirali smo tko se može registrirati kao prvi kupac, a veletržnice su svakako dobro došle, ako za to pronađu interes – odgovor je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ujedno napominju kako financiranje novih veletržnica u programskom razdoblju 2014. – 2020. sukladno Uredbi o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo nije bilo dozvoljeno, no ulaganja u izgradnju/modernizaciju i opremanje postojećih veletržnica jest i za isto su osigurana financijska sredstva. Također, navedeno se odnosi na programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

---

Kupci na palubi: prodaja bez posrednika

Neki ribari okrenuti su domaćim ljudima, pa prakticiraju direktnu prodaju s koća kupcima. Primjerice, desetak puta mjesečno na početku šibenske rive u večernjim satima čeka se na dolazak broda Sokol, koćarice u vlasništvu nekadašnjeg dogradonačelnika Šibenika Petra Baranovića, danas ribara – jedinog na području Šibenika koji ribu prodaje direktno s broda.

– Ribarstvo je danas u vrlo složenoj situaciji, posebno ono tradicionalno. Cijene ribe stagniraju, nema poslovnog interesa – primjerice izvoza u Italiju, i sve je više ribara okrenuto domaćim ljudima, poput mene. S ovakvim načinom prodaje krenuli smo još u vrijeme korone i pokazalo se učinkovito. Iskoristili smo te zakonske mogućnosti i odlučili smo ribu prodavati bez posrednika. Naravno, uz izdavanje fiskalnih računa. Ovakav način prodaje jedino ja imam u Šibeniku, dok na području županije ima nekoliko ribara u Tribunju i Murteru koji rade po istom principu. U mediteranskim zemljama ovo je sasvim normalno – kazao je našim šibenskim kolegama Baranović, koji prodaju i vrijeme dolaska Sokola dogovara preko društvenih mreža.

No, zašto nema više takvih primjera?

– Cijene ribe direktnom prodajom s broda i one na tržnicama su uglavnom iste. Ribari pak ne prakticiraju prodaju s broda, jer je uvedeno da i takav kanal prodaje, odnosno ulov, mora biti evidentiran u očevidnik, te prilikom prodaje moraju imati odobrenu vagu za prodaju i kasu kako bi mogli izdavati fiskalne račune. Učestalim kontrolama broj onih koji obavljaju prvu prodaju s broda se znatno smanjio – veli Antonio Šunjić, ribar i predsjednik županijskog Ceha za morsko ribarstvo.

S druge strane, i navike kupaca su se promijenile. Male, privatne ribarnice koje bilježe porast prihoda otvaraju svoje trgovine, pa je u nedostatku većih ribarnica ljudima praktičnije kupiti ribu tamo gdje im je najbliže. Tu su i veliki trgovački centri koji uvoznim smrznutim proizvodima ukradu dio kupaca. No, svježa riba je ipak svježa riba.

---

---

image

Petar Baranović je ribar i trgovac

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OKRUPNJAVANJEM SVOJE PONUDE KROZ ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA ILI RIBARSKE ZADRUGE RIBARI BI POSTALI KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU U POGLEDU CIJENE RIBE, TRAŽENIH KOLIČINA I KONTINUITETA OPSKRBE - DODATNA JE PREDNOST ŠTO ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA POTIČE I EU, PA JE MOGUĆE POVLAČITI SREDSTVA ZA ULAGANJA U OPREMU I OBJEKTE ZA DISTRIBUCIJU RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zakon tržišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/okrupnjavanju-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281435 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OKRUPNJAVANJEM SVOJE PONUDE KROZ ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA ILI RIBARSKE ZADRUGE RIBARI BI POSTALI KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU U POGLEDU CIJENE RIBE, TRAŽENIH KOLIČINA I KONTINUITETA OPSKRBE - DODATNA JE PREDNOST ŠTO ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA POTIČE I EU, PA JE MOGUĆE POVLAČITI SREDSTVA ZA ULAGANJA U OPREMU I OBJEKTE ZA DISTRIBUCIJU RIBE zakon tržišta https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/okrupnjavanju-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281435 2 0 6826 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-15 09:18:00 [created_by] => 3179 [created_by_alias] => MERIEN ILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-15 09:20:02 [modified_by] => 3179 [publish_up] => 2023-04-15 09:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => OKRUPNJAVANJEM SVOJE PONUDE KROZ ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA ILI RIBARSKE ZADRUGE RIBARI BI POSTALI KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU U POGLEDU CIJENE RIBE, TRAŽENIH KOLIČINA I KONTINUITETA OPSKRBE - DODATNA JE PREDNOST ŠTO ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA POTIČE I EU, [metadata] => robots= author= title=Okrupnjavanju ribarske ponude i otvaranje veletržnica ribe? Evo što bi to značilo za ribare i kupce [metakey] => ribari, Riba, prodaja ribe, veletržnice ribe, ribarske zadruge, Linda Zanki Duvnjak, otkup ribe, cijena ribe, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/15\/24513213.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/24504276.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/14496562.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/24558742.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/24558743.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/24558744.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/23842543.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/15\/21321464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","","HANZA MEDIA","","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160ibenski ribar Petar Baranovi\u0107 tek ulovljenu ribu prodaje na svojoj ko\u0107i<\/p>","

Petar Baranovi\u0107 je ribar i trgovac<\/p>","

Antonio \u0160unji\u0107: U\u010destale kontrole su smanjile direktnu prodaju<\/p>","

Aukcijom bi se dobila bolja cijena<\/p>","

Rije\u010dka veletr\u017enica neslavno je zavr\u0161ilaTea Cimas\/CROPIX<\/p>","

Talijanska burza dobro funkcionira<\/p>","

Za okrupnjavanje ponude i organizirano trgovanje mogu se koristiti fondovi EU-aBO\u017dO RADI\u0106\/CROPIX<\/p>","

Ribari danas \u010desto love za poznatog kupca, no to ima svoje limiteVOJKO BA\u0160I\u0106\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24513213_1920.jpg":"1920x1080","k_24513213_1280.jpg":"1280x1280","k_24513213_1024.jpg":"1024x1024","k_24513213_640.jpg":"640x640","k_24513213_480.jpg":"480x480","k_24513213_340.jpg":"340x340","k_24513213_220.jpg":"220x220","o_24513213_1280.jpg":"1280x853","o_24513213_1024.jpg":"1024x682","o_24513213_640.jpg":"640x426","o_24513213_480.jpg":"480x320","o_24513213_340.jpg":"340x226","o_24513213_220.jpg":"220x146","h_24513213_1280.jpg":"1280x854","h_24513213_1024.jpg":"1024x683","h_24513213_640.jpg":"640x427","h_24513213_480.jpg":"480x320","h_24513213_340.jpg":"340x227","h_24513213_220.jpg":"220x147","pp_24513213_1280.jpg":"1280x1628","pp_24513213_1024.jpg":"1024x1303","pp_24513213_640.jpg":"640x814","pp_24513213_480.jpg":"480x611","pp_24513213_340.jpg":"340x432","pp_24513213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24504276_1920.jpg":"1920x1080","k_24504276_1280.jpg":"1280x1280","k_24504276_1024.jpg":"1024x1024","k_24504276_640.jpg":"640x640","k_24504276_480.jpg":"480x480","k_24504276_340.jpg":"340x340","k_24504276_220.jpg":"220x220","o_24504276_1280.jpg":"1280x853","o_24504276_1024.jpg":"1024x682","o_24504276_640.jpg":"640x426","o_24504276_480.jpg":"480x320","o_24504276_340.jpg":"340x226","o_24504276_220.jpg":"220x146","h_24504276_1280.jpg":"1280x854","h_24504276_1024.jpg":"1024x683","h_24504276_640.jpg":"640x427","h_24504276_480.jpg":"480x320","h_24504276_340.jpg":"340x227","h_24504276_220.jpg":"220x147","pp_24504276_1280.jpg":"1280x1628","pp_24504276_1024.jpg":"1024x1303","pp_24504276_640.jpg":"640x814","pp_24504276_480.jpg":"480x611","pp_24504276_340.jpg":"340x432","pp_24504276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14496562_1920.jpg":"1920x1080","k_14496562_1280.jpg":"1280x1280","k_14496562_1024.jpg":"1024x1024","k_14496562_640.jpg":"640x640","k_14496562_480.jpg":"480x480","k_14496562_340.jpg":"340x340","k_14496562_220.jpg":"220x220","o_14496562_1280.jpg":"1280x853","o_14496562_1024.jpg":"1024x682","o_14496562_640.jpg":"640x426","o_14496562_480.jpg":"480x320","o_14496562_340.jpg":"340x226","o_14496562_220.jpg":"220x146","h_14496562_1280.jpg":"1280x854","h_14496562_1024.jpg":"1024x683","h_14496562_640.jpg":"640x427","h_14496562_480.jpg":"480x320","h_14496562_340.jpg":"340x227","h_14496562_220.jpg":"220x147","pp_14496562_1280.jpg":"1280x1628","pp_14496562_1024.jpg":"1024x1303","pp_14496562_640.jpg":"640x814","pp_14496562_480.jpg":"480x611","pp_14496562_340.jpg":"340x432","pp_14496562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x1034","hd_24558742_1920.jpg":"1920x1080","k_24558742_1280.jpg":"1280x1280","k_24558742_1024.jpg":"1024x1024","k_24558742_640.jpg":"640x640","k_24558742_480.jpg":"480x480","k_24558742_340.jpg":"340x340","k_24558742_220.jpg":"220x220","o_24558742_1280.jpg":"1280x840","o_24558742_1024.jpg":"1024x672","o_24558742_640.jpg":"640x420","o_24558742_480.jpg":"480x315","o_24558742_340.jpg":"340x223","o_24558742_220.jpg":"220x144","h_24558742_1280.jpg":"1280x854","h_24558742_1024.jpg":"1024x683","h_24558742_640.jpg":"640x427","h_24558742_480.jpg":"480x320","h_24558742_340.jpg":"340x227","h_24558742_220.jpg":"220x147","pp_24558742_1280.jpg":"1280x1628","pp_24558742_1024.jpg":"1024x1303","pp_24558742_640.jpg":"640x814","pp_24558742_480.jpg":"480x611","pp_24558742_340.jpg":"340x432","pp_24558742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2943","hd_24558743_1920.jpg":"1920x1080","k_24558743_1280.jpg":"1280x1280","k_24558743_1024.jpg":"1024x1024","k_24558743_640.jpg":"640x640","k_24558743_480.jpg":"480x480","k_24558743_340.jpg":"340x340","k_24558743_220.jpg":"220x220","o_24558743_1280.jpg":"1280x1962","o_24558743_1024.jpg":"1024x1569","o_24558743_640.jpg":"640x981","o_24558743_480.jpg":"480x735","o_24558743_340.jpg":"340x521","o_24558743_220.jpg":"220x337","h_24558743_1280.jpg":"1280x854","h_24558743_1024.jpg":"1024x683","h_24558743_640.jpg":"640x427","h_24558743_480.jpg":"480x320","h_24558743_340.jpg":"340x227","h_24558743_220.jpg":"220x147","pp_24558743_1280.jpg":"1280x1628","pp_24558743_1024.jpg":"1024x1303","pp_24558743_640.jpg":"640x814","pp_24558743_480.jpg":"480x611","pp_24558743_340.jpg":"340x432","pp_24558743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x1046","hd_24558744_1920.jpg":"1920x1080","k_24558744_1280.jpg":"1280x1280","k_24558744_1024.jpg":"1024x1024","k_24558744_640.jpg":"640x640","k_24558744_480.jpg":"480x480","k_24558744_340.jpg":"340x340","k_24558744_220.jpg":"220x220","o_24558744_1280.jpg":"1280x850","o_24558744_1024.jpg":"1024x680","o_24558744_640.jpg":"640x425","o_24558744_480.jpg":"480x318","o_24558744_340.jpg":"340x225","o_24558744_220.jpg":"220x146","h_24558744_1280.jpg":"1280x854","h_24558744_1024.jpg":"1024x683","h_24558744_640.jpg":"640x427","h_24558744_480.jpg":"480x320","h_24558744_340.jpg":"340x227","h_24558744_220.jpg":"220x147","pp_24558744_1280.jpg":"1280x1628","pp_24558744_1024.jpg":"1024x1303","pp_24558744_640.jpg":"640x814","pp_24558744_480.jpg":"480x611","pp_24558744_340.jpg":"340x432","pp_24558744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23842543_1920.jpg":"1920x1080","k_23842543_1280.jpg":"1280x1280","k_23842543_1024.jpg":"1024x1024","k_23842543_640.jpg":"640x640","k_23842543_480.jpg":"480x480","k_23842543_340.jpg":"340x340","k_23842543_220.jpg":"220x220","o_23842543_1280.jpg":"1280x853","o_23842543_1024.jpg":"1024x682","o_23842543_640.jpg":"640x426","o_23842543_480.jpg":"480x320","o_23842543_340.jpg":"340x226","o_23842543_220.jpg":"220x146","h_23842543_1280.jpg":"1280x854","h_23842543_1024.jpg":"1024x683","h_23842543_640.jpg":"640x427","h_23842543_480.jpg":"480x320","h_23842543_340.jpg":"340x227","h_23842543_220.jpg":"220x147","pp_23842543_1280.jpg":"1280x1628","pp_23842543_1024.jpg":"1024x1303","pp_23842543_640.jpg":"640x814","pp_23842543_480.jpg":"480x611","pp_23842543_340.jpg":"340x432","pp_23842543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_21321464_1920.jpg":"1920x1080","k_21321464_1280.jpg":"1280x1280","k_21321464_1024.jpg":"1024x1024","k_21321464_640.jpg":"640x640","k_21321464_480.jpg":"480x480","k_21321464_340.jpg":"340x340","k_21321464_220.jpg":"220x220","o_21321464_1280.jpg":"1280x840","o_21321464_1024.jpg":"1024x672","o_21321464_640.jpg":"640x420","o_21321464_480.jpg":"480x315","o_21321464_340.jpg":"340x223","o_21321464_220.jpg":"220x144","h_21321464_1280.jpg":"1280x854","h_21321464_1024.jpg":"1024x683","h_21321464_640.jpg":"640x427","h_21321464_480.jpg":"480x320","h_21321464_340.jpg":"340x227","h_21321464_220.jpg":"220x147","pp_21321464_1280.jpg":"1280x1628","pp_21321464_1024.jpg":"1024x1303","pp_21321464_640.jpg":"640x814","pp_21321464_480.jpg":"480x611","pp_21321464_340.jpg":"340x432","pp_21321464_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8055655 Threads: 2 Questions: 1669119346 Slow queries: 4967544 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112210396 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/okrupnjavanju-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281435 [printLink] => /dalmacija/obala/okrupnjavanje-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281465?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350985 [name] => ribari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribari [link] => /tag/ribari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679376 [name] => Riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riba [link] => /tag/riba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626370 [name] => prodaja ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 09:34:38 [main_article_id] => 0 [alias] => prodaja-ribe [link] => /tag/prodaja-ribe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 712747 [name] => veletržnice ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-15 09:37:54 [main_article_id] => 0 [alias] => veletrznice-ribe [link] => /tag/veletrznice-ribe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 712748 [name] => ribarske zadruge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-15 09:37:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribarske-zadruge [link] => /tag/ribarske-zadruge ) [5] => stdClass Object ( [id] => 712749 [name] => Linda Zanki Duvnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-15 09:37:54 [main_article_id] => 0 [alias] => linda-zanki-duvnjak [link] => /tag/linda-zanki-duvnjak ) [6] => stdClass Object ( [id] => 712750 [name] => otkup ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-15 09:37:54 [main_article_id] => 0 [alias] => otkup-ribe [link] => /tag/otkup-ribe ) [7] => stdClass Object ( [id] => 454617 [name] => cijena ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijena-ribe [link] => /tag/cijena-ribe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OKRUPNJAVANJEM SVOJE PONUDE KROZ ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA ILI RIBARSKE ZADRUGE RIBARI BI POSTALI KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU U POGLEDU CIJENE RIBE, TRAŽENIH KOLIČINA I KONTINUITETA OPSKRBE - DODATNA JE PREDNOST ŠTO ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA POTIČE I EU, PA JE MOGUĆE POVLAČITI SREDSTVA ZA ULAGANJA U OPREMU I OBJEKTE ZA DISTRIBUCIJU RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zakon tržišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [cross_link] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/okrupnjavanju-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281435 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Okrupnjavanje ribarske ponude i otvaranje veletržnica ribe?! Evo što bi to značilo za ribare i kupce [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3179 [name] => Merien Ilić [username] => merien-ili [email] => merien-ili@sd.hr [password] => $2y$10$0evBNka1.rdwPv.9dj1Bx.37P/8Vl92zdms7pphm91BN55uHb4fh2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/merien-ilic-3179 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1697 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a973103d1be630a4c5fa552a1dee1d9e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24513213.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Šibenski ribar Petar Baranović tek ulovljenu ribu prodaje na svojoj koći

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24513213.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenski ribar Petar Baranović tek ulovljenu ribu prodaje na svojoj koći

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24504276.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Petar Baranović je ribar i trgovac

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/14496562.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Antonio Šunjić: Učestale kontrole su smanjile direktnu prodaju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24558742.jpg [title] =>

Aukcijom bi se dobila bolja cijena

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24558743.jpg [title] => HANZA MEDIA

Riječka veletržnica neslavno je završilaTea Cimas/CROPIX

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/24558744.jpg [title] =>

Talijanska burza dobro funkcionira

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/23842543.jpg [title] => Božo Radić/HANZA MEDIA

Za okrupnjavanje ponude i organizirano trgovanje mogu se koristiti fondovi EU-aBOŽO RADIĆ/CROPIX

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/15/21321464.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Ribari danas često love za poznatog kupca, no to ima svoje limiteVOJKO BAŠIĆ/CROPIX

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svi se slažu da je najbolja opcija, kada je kupnja ribe u pitanju, model iz mora na stol, odnosno direktna kupnja svježe ribe s ribarskih brodova. Time dolazimo i do pitanja veletržnica ribe, nečeg o čemu se govori već dugo, no nikako da zaživi. Mreža organiziranog trgovanja ribom, u blizini mjesta ulova, dovela bi do kvalitetnijeg udruživanja ribara, njihove veće socijalne sigurnosti, uštede goriva, povoljnijih cijena za kupce, te na koncu i do boljeg plasmana ribe i ribljih proizvoda.

S druge strane, vlada mišljenje da je Hrvatska premalo tržište da bi veletržnice mogle funkcionirati na kvalitetan način, a i izgradnja tih veletržnica koštala bi puno. Ribari su svojedobno upozoravali da bi otkupne cijene na veletržnicama mogle biti i niže od onoga što bi oni mogli postići u izravnim dogovorima s nakupcima. U Hrvatskoj, pak, i nema baš malih kupaca već samo velikih nakupaca koji bi mogli dogovarati cijenu ribe.

Nepoznavanje aukcija

U praksi, projekt veletržnice ribe u Poreču nije zaživio, u Tribunju je svojedobno bila otvorena prilično skupa veletržnica ribe, a u zadnje vrijeme se spominjala izgradnja veletržnice u Komiži, Puli, Rijeci, Zadru, Tribunju, Splitu, Pločama i Umagu.

Ribarska zadruga Friška riba, smještena u novoizgrađenoj ribarskoj luci Brižine, u Kaštel Sućurcu, gdje je moguća uspostava veletržnice, za sada ima na raspolaganju rashladne komore za prihvat ribe, ali ne za trženje ribe. Okuplja 22 člana organizirajući iskrcaj, prekrcaj i otkup ribe.

– Pokušavamo postići najbolju otkupnu cijenu ribe koju prodajemo velikim i malim kupcima, a poslovanje preko veletržnice ribarima bi predstavljalo jedan sasvim drugi način poslovanja, pa je prisutno neiskustvo po principu organiziranih aukcija – kaže nam Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica zadruge.

---

image

Aukcijom bi se dobila bolja cijena

---

Priznaje kako ribari baš nisu zainteresirani za poslovanje na veletržnici, iako bi po njezinom mišljenju uspostavom veletržnica tržište ribe bilo transparentnije i uređenije, za sve vrste morskih plodova bila bi bolja ponuda i potražnja, te moguće i bolja cijena.

– Ali za uspostavu burzi ribe potrebne su velike promjene, od angažmana ribara (veći troškovi goriva, transporta) do infrastrukture na iskrcajnim mjestima.

Ukoliko bi došlo do otvaranje veletržnice po principu organiziranih aukcija ribarske zadruge, u dogovoru sa svojim članovima zadruga bi prikupila ponude ribara, dogovorila cijene i u njihovo ime plasirala proizvode ribarstva. Mogla bi pružati usluge vaganja, skladištenja svježih i smrznutih proizvoda, utovara, istovara, prekrcaja i skladištenja ribe. Prednosti bi bile povećanje cijene i kvalitete ribe. Također, i razmjena poslovnih iskustava i pomoć u uspostavljanju trgovačkih odnosa između zemalja članica.

Nedostatak ovakvog načina poslovanja se krije u teškom usklađivanju lanca ribar – veletržnica – veletrgovac i maloprodaja iz razloga što ribar očekuje od veletržnica zajamčen otkup ribe po ekonomski opravdanim cijenama.

Online prodaja

Ribari posluju na način da su dugoročno vezani za poznate kupce ugovorima, kojima im jamče otkup ukupnog ulova. Nameće se zaključak da bi ribari, kad bi i bilo zainteresiranih za veletržnicu, trebali biti jedinstveni u ostvarivanju ciljeva koji bi im donijeli boljitak. Ona bi trebala njihov posao učiniti isplativim, ograničiti količine ulova, te more zaštititi od pretjeranog iskorištavanja – smatra Zanki Duvnjak.

Upit oko teme veletržnica ribe poslali smo i Ministarstvu poljoprivrede koje je, kako kažu, zainteresirano za kvalitetno postavljenu organizaciju tržišta kojom bi ribari mogli ostvarivati bolju zaradu za svu svoju ulovljenu, uzgojenu ili prerađenu ribu.

– Naš stav je uvijek bio da bi se veletrgovina ribom, osim u odobrenim objektima gdje se i danas može obavljati, mogla obavljati i na veletržnicama ribe koje bi danas svakako morale biti prilagođene novim informatičkim tehnologijama i bržim načinima prodaje i distribucije, pa u smo u tom smislu podržavali i online prodaju ribe.

---

image

Za okrupnjavanje ponude i organizirano trgovanje mogu se koristiti fondovi EU-aBOŽO RADIĆ/CROPIX

Božo Radić/HANZA MEDIA
---

Ovdje prioritetno skrećemo pažnju na sve veću potrebu udruživanja proizvođača (ribara ili uzgajivača) u organizacije proizvođača čime se doprinosi većoj valorizaciji njihovih proizvoda, a same organizacije proizvođača mogu postati bitan segment na tržištu i bitan čimbenik u upravljanju resursima i ostvarivanju ciljeva zajedničke ribarstvene politike EU-a, ali i politike upravljanja na nacionalnoj razini, što u konačnici ima za cilj osiguranje održivosti resursa i ekonomske stabilnosti ribara. Uz navedeno, još jedna bitna prednost za ribare udružene u organizacije proizvođača je ta što su organizacije proizvođača prepoznate i kroz uredbe EU-a vezane uz fondove, te se njihov rad i poslovanje potiče i kroz financijska sredstava, a predviđen je i povećani intenzitet sufinanciranja u ulaganja u opremu i objekte za distribuciju ribe – odgovorili su nam.

Kao primjer iz prakse navode prostore veletržnica u Poreču i Tribunju koji se koriste u svrhu prikupljanja ribe i njima upravljaju ribarske zadruge no, napominju, obujam prodaje ribe na tim veletržnicama nije u skladu s njihovim potencijalima i kapacitetom te je nužno udruživanje većeg broja ribara, a i uzgajivača u organizacije proizvođača te na taj način okrupnjavanje ponude proizvoda ribarstva i ujedno plasman većih količina kroz veletržnice. Rješenje vide u okrupnjavanju.

Poželjno okrupnjavanje

– Okrupnjavanje ponude proizvoda ribarstva temeljni je cilj organizacije tržišta proizvoda ribarstva i akvakulture, jer su jedino na taj način ribari konkurenti na tržištu, bilo cijenom, bilo traženim količinama, te kontinuitetom opskrbe svojega proizvoda. Takvo okrupnjavanje u ovim okolnostima moguće je kroz organizacije proizvođača ili ribarske zadruge.

---

image

Antonio Šunjić: Učestale kontrole su smanjile direktnu prodaju

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Dobro je poznato da trenutno slijedimo politiku tržišne ekonomije, tako da prodaja ribe kroz veletržnice ribe ili nešto treće ovisi o samom sektoru i tržištu, s obzirom da uloga države nije i ne može biti definiranje tržišnih lanaca distribucije niti kretanja na tržištu koje je slobodno za sve subjekte.

Naša je misija osigurati da se na tržište plasira zdravstveno ispravna riba koja je sljediva od ulova do krajnjeg potrošača. Sukladno propisima EU-a, definirali smo tko se može registrirati kao prvi kupac, a veletržnice su svakako dobro došle, ako za to pronađu interes – odgovor je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ujedno napominju kako financiranje novih veletržnica u programskom razdoblju 2014. – 2020. sukladno Uredbi o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo nije bilo dozvoljeno, no ulaganja u izgradnju/modernizaciju i opremanje postojećih veletržnica jest i za isto su osigurana financijska sredstva. Također, navedeno se odnosi na programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

---

Kupci na palubi: prodaja bez posrednika

Neki ribari okrenuti su domaćim ljudima, pa prakticiraju direktnu prodaju s koća kupcima. Primjerice, desetak puta mjesečno na početku šibenske rive u večernjim satima čeka se na dolazak broda Sokol, koćarice u vlasništvu nekadašnjeg dogradonačelnika Šibenika Petra Baranovića, danas ribara – jedinog na području Šibenika koji ribu prodaje direktno s broda.

– Ribarstvo je danas u vrlo složenoj situaciji, posebno ono tradicionalno. Cijene ribe stagniraju, nema poslovnog interesa – primjerice izvoza u Italiju, i sve je više ribara okrenuto domaćim ljudima, poput mene. S ovakvim načinom prodaje krenuli smo još u vrijeme korone i pokazalo se učinkovito. Iskoristili smo te zakonske mogućnosti i odlučili smo ribu prodavati bez posrednika. Naravno, uz izdavanje fiskalnih računa. Ovakav način prodaje jedino ja imam u Šibeniku, dok na području županije ima nekoliko ribara u Tribunju i Murteru koji rade po istom principu. U mediteranskim zemljama ovo je sasvim normalno – kazao je našim šibenskim kolegama Baranović, koji prodaju i vrijeme dolaska Sokola dogovara preko društvenih mreža.

No, zašto nema više takvih primjera?

– Cijene ribe direktnom prodajom s broda i one na tržnicama su uglavnom iste. Ribari pak ne prakticiraju prodaju s broda, jer je uvedeno da i takav kanal prodaje, odnosno ulov, mora biti evidentiran u očevidnik, te prilikom prodaje moraju imati odobrenu vagu za prodaju i kasu kako bi mogli izdavati fiskalne račune. Učestalim kontrolama broj onih koji obavljaju prvu prodaju s broda se znatno smanjio – veli Antonio Šunjić, ribar i predsjednik županijskog Ceha za morsko ribarstvo.

S druge strane, i navike kupaca su se promijenile. Male, privatne ribarnice koje bilježe porast prihoda otvaraju svoje trgovine, pa je u nedostatku većih ribarnica ljudima praktičnije kupiti ribu tamo gdje im je najbliže. Tu su i veliki trgovački centri koji uvoznim smrznutim proizvodima ukradu dio kupaca. No, svježa riba je ipak svježa riba.

---

---

image

Petar Baranović je ribar i trgovac

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix HANZA MEDIA Božo Radić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenski ribar Petar Baranović tek ulovljenu ribu prodaje na svojoj koći

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Petar Baranović je ribar i trgovac

Nikša Stipaničev/Cropix

Antonio Šunjić: Učestale kontrole su smanjile direktnu prodaju


Aukcijom bi se dobila bolja cijena

HANZA MEDIA

Riječka veletržnica neslavno je završilaTea Cimas/CROPIX


Talijanska burza dobro funkcionira

Božo Radić/HANZA MEDIA

Za okrupnjavanje ponude i organizirano trgovanje mogu se koristiti fondovi EU-aBOŽO RADIĆ/CROPIX

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Ribari danas često love za poznatog kupca, no to ima svoje limiteVOJKO BAŠIĆ/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/okrupnjavanje-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281465 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64d75f92565751f24adbe39c6f989eb0d4b3658d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Okrupnjavanje+ribarske+ponude+i+otvaranje+veletr%C5%BEnica+ribe%3F%21+Evo+%C5%A1to+bi+to+zna%C4%8Dilo+za+ribare+i+kupce&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fokrupnjavanje-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281465 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fokrupnjavanje-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281465 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OKRUPNJAVANJEM SVOJE PONUDE KROZ ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA ILI RIBARSKE ZADRUGE RIBARI BI POSTALI KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU U POGLEDU CIJENE RIBE, TRAŽENIH KOLIČINA I KONTINUITETA OPSKRBE - DODATNA JE PREDNOST ŠTO ORGANIZACIJE PROIZVOĐAČA POTIČE I EU, PA JE MOGUĆE POVLAČITI SREDSTVA ZA ULAGANJA U OPREMU I OBJEKTE ZA DISTRIBUCIJU RIBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zakon tržišta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/okrupnjavanju-ribarske-ponude-i-otvaranje-veletrznica-ribe-evo-sto-bi-to-znacilo-za-ribare-i-kupce-1281435 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalazakon tržišta

Okrupnjavanje ribarske ponude i otvaranje veletržnica ribe?! Evo što bi to značilo za ribare i kupce

Piše MERIEN ILIĆ
15. travnja 2023. - 11:19

Svi se slažu da je najbolja opcija, kada je kupnja ribe u pitanju, model iz mora na stol, odnosno direktna kupnja svježe ribe s ribarskih brodova. Time dolazimo i do pitanja veletržnica ribe, nečeg o čemu se govori već dugo, no nikako da zaživi. Mreža organiziranog trgovanja ribom, u blizini mjesta ulova, dovela bi do kvalitetnijeg udruživanja ribara, njihove veće socijalne sigurnosti, uštede goriva, povoljnijih cijena za kupce, te na koncu i do boljeg plasmana ribe i ribljih proizvoda.

S druge strane, vlada mišljenje da je Hrvatska premalo tržište da bi veletržnice mogle funkcionirati na kvalitetan način, a i izgradnja tih veletržnica koštala bi puno. Ribari su svojedobno upozoravali da bi otkupne cijene na veletržnicama mogle biti i niže od onoga što bi oni mogli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:31