Desetak puta mjesečno, na početku šibenske rive, odmah nasuprot Kuće umjetnosti “Arsen”, najčešće u večernjim satima, okupe se deseci ljudi kako bi dočekali “Sokola”.
Ne, ovaj put nije riječ ni o kakvoj ptici grabljivici, nego o koćarici u vlasništvu nekadašnjeg dogradonačelnika Šibenika Petra Baranovića, danas ribara – jedinog na području Šibenika koji ribu prodaje direktno s broda. Bez posrednika, čim pristane na vez, sa “Sokola” počinje prodaja onoga što se tog dana ulovilo - i sami smo bili svjedoci – gotovo sve se proda.
– Ribarstvo je danas u vrlo složenoj situaciji, posebno ono tradicionalno. Cijene ribe stagniraju, nema poslovnog interesa – primjerice izvoza u Italiju, i sve je više ribara okrenuto domaćim ljudima, poput mene. S ovakvim načinom prodaje krenuli smo još u vrijeme korone i pokazalo se učinkovito. Iskoristili smo te zakonske mogućnosti i odlučili smo ribu prodavati bez posrednika, naravno, sve uz zakonske regulative te izdavanje fiskalnih računa – rekao nam je Baranović.
Da interes za ovakvim načinom kupnje ribe među lokalnim stanovništvom ne jenjava čak i nakon korone, koju smo gotovo posve izbrisali iz sjećanja – dokazuje i jučerašnja situacija. Čim je “Sokol” uplovio, sedamdesetak ljudi bilo je spremno – moli, trlje, škampi, kozice, pokoja lignja, grdobina, sve uredno poslagano u kašete, a što je najvažnije, zbog čega se ljudi i vraćaju – sve je svježe.
Jedini u Šibeniku
– Ljudi su u ovih nekoliko godina stekli tu naviku, ali i povjerenje, prošetaju navečer poslije radnog vremena, spuste se do grada i kupe svježu ribu. Ovakav način prodaje jedino ja imam u Šibeniku, dok na području županije ima nekoliko ribara u Tribunju i Murteru koji rade po istom principu. U mediteranskim zemljama ovo je sasvim normalno – zaključuje Baranović, koji više ne plovi, taj dio posla prepustio je dvojici zaposlenika.
Zanimljivo je da se prodaja i vrijeme dolaska “Sokola” dogovara preko društvenih mreža. Preko Facebooka, a u grupi “Šibenska riba on line” tako se može i naručiti riba – koju onda na rivi samo treba platiti i preuzeti. Proces od ulova ribe do pijata tako je maksimalno skraćen, ali i pojednostavljen.
– Moram vam priznat da sam prvi put ovdje i da sam oduševljena, uzela sam mole za lešat i malo trlje. Riba je friška, to je jedino važno – kaže nam gospođa Ana.
– Naručija san škampe, doša san ih samo platit i preuzet, a za cijenu nisan ni pita – kroz smijeh će jedan od vjernih kupaca.
Bilo je i onih grintavih, malo nestrpljivih, koji do ribe ovaj put ipak nisu uspjeli doći.
– Ma ne bi da dile mukte, eto tolika je gužva. Triba stavit dvi ograde da se uvede malo reda – pomalo će ljutito drugi gospodin.
Nakon sat vremena gotovo sav ulov koji je koćarica donijela na šibensku rivu prodao se, očekivano. Danas je plivala u moru, a već sutra će u ulju i vinu brojnih Šibenčana koji su “Sokola” i ovaj put dočekali raširenih ruku.
Omogućena je i veća prodaja
– Regulative u vrijeme korone nešto su se promijenile, cenzus je podignut pa sada smijemo prodavati veću količinu ribe nego što je to bilo prije – dodao je Baranović.