stdClass Object ( [id] => 1161509 [title] => Odbili su se pokloniti Hitleru i prijateljevali s princezama, a hrvatska država sada im mora vratiti ‘pola grada‘, ovo je priča o nekoć najbogatijim Dalmatincima - ‘dinastiji‘ Banac-Ivanović [alias] => odbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekretnine obitelji Banac, nacionalizacijom oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dugo su godina bile predmetom sudskog spora za povrat nasljednicima.

Postupci su trajali od 1997., a neke vrijedne nekretnine tek postupno su vraćene današnjim generacijama, dok druge još čekaju povrat, brodovlasničkoj obitelji Ivanović koja živi u Londonu, dok su za neke obeštećeni državnim obveznicama i dionicama hrvatskih tvrtki.

Povijest obitelji Banac vrijedna je pisanja uzbudljivog romana: obilježili su ih, kao i mnoge druge bogataške familije, usponi i padovi, tragedije i uspjesi, drugovali su s raznim uglednicima, pa čak i kneževima, prinčevima i princezama.

Tako saznajemo da su Ivan 'Vane' Stefan Ivanović, koji je preminuo 1999., i njegov sin Ivan Božidar dugo godina prijateljevali s knezom Rainierom III. od Monaka i njegovom suprugom, hollywoodskom zvijezdom Grace Kelly. Povjerio nam je to naš izvor koji je želio ostati anoniman, a poznaje do u detalje povijest obitelji Banac i Ivanović.

Vane Ivanović bio je posinak imućnog brodovlasnika Boža Banca, zastupnika i suvlasnika "Atlantske plovidbe Ivo Račić", osnivača "Jugoslavensko-amerikanske plovidbe", utemeljitelja "Jugoslavenskog Lloyda" i, kao prvog stranca među njima, člana glavnog odbora globalno poznatog "Lloyd’s Register of Shipping".

Tridesetih godina prošlog stoljeća radio je u brodarskim tvrtkama svog očuha u Londonu, a svoje poslovno carstvo je šezdesetih prepustio sinu Ivanu Božidaru, rođenom 1940., koji je ovlaštenik naknade za imovinu oduzetu obitelji Banac/Ivanović. Vane se rodio 1913., oženio se s June Fisher i postao otac troje djece, Ivana Božidara, Andrije i Minje.

Vane Ivanović bio je i sjajan atletičar, kaže naš izvor. Kao prvak tadašnje Jugoslavije nastupio je na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu, u trkačkim disciplinama na 110 metara s preponama gdje je ušao u polufinale, te na 400 metara s preponama. Povijest je zabilježila da je jedini, uz Jesseja Owensa, odbio pozdraviti Hitlera.

Iako se, poput poočima Banca, tijekom Drugog svjetskog rata svrstao na stranu antifašističke koalicije, stavio svoju flotu na raspolaganje saveznicima i Narodnooslobodilačkoj vojsci, nakon završetka rata i oslobođenja Hrvatske im je komunistička vlast oduzela imovinu milijunske vrijednosti.

Godine 1967. knez Rainier III. imenovao ga je na dužnost počasnog konzula Monaka u Londonu, gdje je preminuo u travnju 1999. I njegov sin Ivan Božidar bio je imenovan na tu dužnost, i tek je on uspio povratiti imovinu oduzetu djedu Božu Bancu, i to dijelom samo u dionicama.

Božov otac bio je Božo (Natalino) Banac koji je 1913. izgradio zgradu kotara blizu Umjetničke galerije. Imao je sedam kćeri i dva sina, Boža i Karla, koji su bili među najbogatijim Dubrovčanima između dvaju svjetskih ratova. Nijedan od sinova Boža starijeg nije imao djece, kazuje naš izvor.

Božo Banac dao je izgraditi tri velebna zdanja na dubrovačkom području koja i danas zadivljuju svojom arhitekturom. Izgradili su ih arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, a riječ je o Vili Banac u Cavtatu, današnjoj Umjetničkoj galeriji na Pločama te vili u Lapadu koju je Božo Banac dao izgraditi za svoju sestru Adu udanu Pitarević, a koju je još za vrijeme gradnje otkupio njihov brat Karlo Banac. Ta je vila kasnije postala poznata kao Titova vila.

Karlova žena zvala se Magda, govori naš izvor, sjajno upućen u obiteljske prilike obitelji Banac.

– Kad je Karlo umro, ona je ostala udovica. Bio je jedan u svoje doba glasoviti plivač "Juga", Marojica Miloslavić, koji je prvi plivao 100 metara kraul ispod minute.

Oženio je Magdu, koja je bila 14 godina starija od njega. Kad je Magda umrla, on je postao ovlaštenik za povrat imovine Karla Banca. Marojica je vilu prodao Braslavu Turčiću. Umro je prije nekoliko godina – otkriva sugovornik.

Prva supruga Boža Banca bila je Marija Račić, a s uglednim bračnim parom dugo je godina prijateljevao kipar Ivan Meštrović, koji je izgradio dojmljivi Mauzolej za prerano preminulu Mariju i njezinu obitelj u Cavtatu. Božo Banac oženio se drugi put i nije imao svoje djece, a njegova supruga Milica Ivanović, rođena Popović, iz ranijeg je braka imala svoje troje djece, među njima i Vanu Ivanovića, oca Ivana Božidara Ivanovića, današnjeg nasljednika obiteljskog bogatstva.

Početkom studenog 2019. "Jutarnji list" pisao je da je Republika Hrvatska Ivanu Božidaru Ivanoviću na ime imovine oduzete im u Jugoslaviji prenijela 44 milijuna kuna vrijednih dionica u dvadesetak hrvatskih tvrtki, među kojima i nešto onih u posrnulom "Đuru Đakoviću".

Ivanović je godinu dana kasnije tih 8,7 posto dionica, čija se vrijednost ubrzo strmoglavila s 200 kuna na samo četiri, prodao jednoj češkoj tvrtki.

Vili Banac u Cavtatu sagrađena je 1928. godine. Božo Banac koristio ju je za obiteljske odmore, ali ju je ustupao i prijateljima. Zanimljivo je da su 1936. godine, na Bančev poziv, u vili Banac uživali vojvoda od Kenta (brat engleskog kralja Eduarda VIII.) sa suprugom Marinom, princezom od Grčke i Danske.

Par je u cavtatsku luku doletio hidroavionom, a dočekali su ih Božo Banac i njegova supruga Milica.

Vila u doba komunističke Jugoslavije nacionalizirana i postala odmaralištem makedonske vlade, da bi od osnutka Općine Konavle postala njezino sjedište. Općinari su, nakon povrata zgrade vlasniku, iselili 2018. u svoju novu zgradu na početku gradske šetnice, a Ivanović ju je prodao Enveru Moraliću, koji se 2017. našao na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata i vlasnik je još nekoliko nekretnina na području općine Konavle.

- Moram reći da je gospar Ivanović bio jako korektan prema nama, pustio nas je da stojimo u Vili Banac dok se naša zgrada gradila i za tih godinu i pol-dvije nam nije naplatio nikakvu najamninu - rekao je Božo Lasić, općinski načelnik i dodao:

– Vilu je kupio gospar Moralić i, koliko znam, ona tako stoji, na njoj se ništa ne radi.

Povratom cavtatske Vile Banac, koja je 2013. pravomoćnom sudskom odlukom Upravnog suda u Splitu pripala Ivanu Božidaru Ivanoviću kao nasljedniku obitelji Boža Banca, završila je sudska trakavica koja je trajala još od 1997. godine. Procijenjena vrijednost vile bila je nešto veća od četiri milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna.

U vili koju je na dubrovačkom predjelu Ploče, istočno od staroga grada, dao izgraditi Božo Banac – a riječ je o današnjoj Umjetničkoj galeriji – njezin vlasnik kratko je uživao. Došao je Drugi svjetski rat, tu su ostale njegove sestre i 1946. jednostavno je oduzeta, a u njoj su ostale Nora Banac s obitelji i njezina sestra Keti.

Nora je bila udana za generala Ivkovića koji je bio solunski borac i jedno vrijeme je proveo u zarobljeništvu u Njemačkoj. Imali su sina i kćer, a sin im je bio Vlado Ivković, glasoviti vaterpolist "Juga", podsjeća naš izvor.

Pravna osnova prema kojoj je vlasniku Božu Bancu oduzeta silna imovina bila je poratna "agrarna reforma", kao da su to bili poljoprivredni objekti i zemljišta, ali se u to vrijeme nije smjelo ništa komentirati, a kamoli požaliti na "tretman".

Predmetom postupka za naknadu oduzete imovine bio je i niz parcela na Medarevu, pa i zemljište gdje je izgrađen heliodrom za potrebe bolnice, od koje obitelj Ivanović odustala zbog važnosti njegove uloge. Sklopljena je nagodba.

Vlahušić je izgradio heliodrom na toj zemlji, premda je bila zabilježba da je postupak povrata u tijeku – kaže naš izvor.

Ivanović je dopustio bolnici uknjižiti vlasništvo nad heliodromom i pristupnim cestama, a zauzvrat je Županija dubrovačko-neretvanska, odnosno Opća bolnica, odustala od žalbe u sporu oko povrata druge nacionalizirane imovine na tom području.

Dugotrajni sporovi koji su se vodili oko brojnih parcela na Medarevu sve do Gorice svetog Vlaha okončani su i na njih će se upisati obitelj Ivanović. Dio su građevinske parcele, a dio zaštićeno zelenilo u sklopu Male i Velike Petke gdje nema mogućnosti gradnje.

Spominjalo se da bi se na dijelu njihova građevinskog zemljišta mogli graditi stanovi za liječnike, ali s obzirom da je riječ o privatnom vlasništvu, a ne državnom kao na Pobrežju, tu bi zemlju trebalo otkupiti po tržišnim cijenama. O tome iz bolnice, točnije od ravnatelja dr. Marija Bekića, nismo dobili komentar jer se nije javljao na mobitel.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKO ZLATO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OBITELJSKO ZLATO 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-21 15:32:38 [created_by] => 3099 [created_by_alias] => Dubravka Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-22 19:21:52 [modified_by] => 3099 [publish_up] => 2022-01-22 19:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9949 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20652328.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/21\/20652332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nekada\u0161nja Titova vila u Dubrovniku dio je imovine koja pripada nasljednicima pomorskog poduzetnika Bo\u017ea Banca","Zemlji\u0161te kod Op\u0107e bolnice tako\u0111er je bilo nacionalizirano obitelji Banac-Ivanovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_20652328_1920.jpg":"1920x1080","k_20652328_1280.jpg":"1280x1280","k_20652328_1024.jpg":"1024x1024","k_20652328_640.jpg":"640x640","k_20652328_480.jpg":"480x480","k_20652328_340.jpg":"340x340","k_20652328_220.jpg":"220x220","o_20652328_1280.jpg":"1280x1280","o_20652328_1024.jpg":"1024x1024","o_20652328_640.jpg":"640x640","o_20652328_480.jpg":"480x480","o_20652328_340.jpg":"340x340","o_20652328_220.jpg":"220x220","h_20652328_1280.jpg":"1280x854","h_20652328_1024.jpg":"1024x683","h_20652328_640.jpg":"640x427","h_20652328_480.jpg":"480x320","h_20652328_340.jpg":"340x227","h_20652328_220.jpg":"220x147","pp_20652328_1280.jpg":"1006x1280","pp_20652328_1024.jpg":"805x1024","pp_20652328_640.jpg":"503x640","pp_20652328_480.jpg":"377x480","pp_20652328_340.jpg":"267x340","pp_20652328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"710x429","hd_20652332_1920.jpg":"1920x1080","k_20652332_1280.jpg":"1280x1280","k_20652332_1024.jpg":"1024x1024","k_20652332_640.jpg":"640x640","k_20652332_480.jpg":"480x480","k_20652332_340.jpg":"340x340","k_20652332_220.jpg":"220x220","o_20652332_1280.jpg":"1280x773","o_20652332_1024.jpg":"1024x618","o_20652332_640.jpg":"640x386","o_20652332_480.jpg":"480x290","o_20652332_340.jpg":"340x205","o_20652332_220.jpg":"220x132","h_20652332_1280.jpg":"1280x854","h_20652332_1024.jpg":"1024x683","h_20652332_640.jpg":"640x427","h_20652332_480.jpg":"480x320","h_20652332_340.jpg":"340x227","h_20652332_220.jpg":"220x147","pp_20652332_1280.jpg":"1006x1280","pp_20652332_1024.jpg":"805x1024","pp_20652332_640.jpg":"503x640","pp_20652332_480.jpg":"377x480","pp_20652332_340.jpg":"267x340","pp_20652332_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8097864 Threads: 3 Questions: 1675616429 Slow queries: 4989726 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112358742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/odbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic-1161509 [printLink] => /dalmacija/obala/odbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic-1161509?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 664128 [name] => nekretnine, nacionalizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-22 20:17:34 [main_article_id] => 0 [alias] => nekretnine-nacionalizacija [link] => /tag/nekretnine-nacionalizacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664129 [name] => Banac, Ivanović, Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-22 20:17:34 [main_article_id] => 0 [alias] => banac-ivanovic-dubrovnik [link] => /tag/banac-ivanovic-dubrovnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664130 [name] => Adolf Hitler, Grace Kelly [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-22 20:17:34 [main_article_id] => 0 [alias] => adolf-hitler-grace-kelly [link] => /tag/adolf-hitler-grace-kelly ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKO ZLATO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odbili su se pokloniti Hitleru i prijateljevali s princezama, a hrvatska država sada im mora vratiti ‘pola grada‘, ovo je priča o nekoć najbogatijim Dalmatincima - ‘dinastiji‘ Banac-Ivanović [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3099 [name] => Anton Hauswitchka [username] => anton-hauswitchka [email] => anton-hauswitchka@sd.hr [password] => $2y$10$Bq0Up/FhqIqjZ0w3hyScJu4Zpg25hBTrGL4.JYnzT14TzWzvWfoQW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2021-06-14 11:20:03 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitchka-3099 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1617 [gender] => m [description] => [image] => 1617.jpg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1617.jpg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20652328.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] => Nekadašnja Titova vila u Dubrovniku dio je imovine koja pripada nasljednicima pomorskog poduzetnika Boža Banca [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20652328.jpg [title] => Tonći Plazibat/CropixNekadašnja Titova vila u Dubrovniku dio je imovine koja pripada nasljednicima pomorskog poduzetnika Boža Banca ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/21/20652332.jpg [title] => CropixZemljište kod Opće bolnice također je bilo nacionalizirano obitelji Banac-Ivanović ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nekretnine obitelji Banac, nacionalizacijom oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dugo su godina bile predmetom sudskog spora za povrat nasljednicima.

Postupci su trajali od 1997., a neke vrijedne nekretnine tek postupno su vraćene današnjim generacijama, dok druge još čekaju povrat, brodovlasničkoj obitelji Ivanović koja živi u Londonu, dok su za neke obeštećeni državnim obveznicama i dionicama hrvatskih tvrtki.

Povijest obitelji Banac vrijedna je pisanja uzbudljivog romana: obilježili su ih, kao i mnoge druge bogataške familije, usponi i padovi, tragedije i uspjesi, drugovali su s raznim uglednicima, pa čak i kneževima, prinčevima i princezama.

Tako saznajemo da su Ivan 'Vane' Stefan Ivanović, koji je preminuo 1999., i njegov sin Ivan Božidar dugo godina prijateljevali s knezom Rainierom III. od Monaka i njegovom suprugom, hollywoodskom zvijezdom Grace Kelly. Povjerio nam je to naš izvor koji je želio ostati anoniman, a poznaje do u detalje povijest obitelji Banac i Ivanović.

Vane Ivanović bio je posinak imućnog brodovlasnika Boža Banca, zastupnika i suvlasnika "Atlantske plovidbe Ivo Račić", osnivača "Jugoslavensko-amerikanske plovidbe", utemeljitelja "Jugoslavenskog Lloyda" i, kao prvog stranca među njima, člana glavnog odbora globalno poznatog "Lloyd’s Register of Shipping".

Tridesetih godina prošlog stoljeća radio je u brodarskim tvrtkama svog očuha u Londonu, a svoje poslovno carstvo je šezdesetih prepustio sinu Ivanu Božidaru, rođenom 1940., koji je ovlaštenik naknade za imovinu oduzetu obitelji Banac/Ivanović. Vane se rodio 1913., oženio se s June Fisher i postao otac troje djece, Ivana Božidara, Andrije i Minje.

Vane Ivanović bio je i sjajan atletičar, kaže naš izvor. Kao prvak tadašnje Jugoslavije nastupio je na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu, u trkačkim disciplinama na 110 metara s preponama gdje je ušao u polufinale, te na 400 metara s preponama. Povijest je zabilježila da je jedini, uz Jesseja Owensa, odbio pozdraviti Hitlera.

Iako se, poput poočima Banca, tijekom Drugog svjetskog rata svrstao na stranu antifašističke koalicije, stavio svoju flotu na raspolaganje saveznicima i Narodnooslobodilačkoj vojsci, nakon završetka rata i oslobođenja Hrvatske im je komunistička vlast oduzela imovinu milijunske vrijednosti.

Godine 1967. knez Rainier III. imenovao ga je na dužnost počasnog konzula Monaka u Londonu, gdje je preminuo u travnju 1999. I njegov sin Ivan Božidar bio je imenovan na tu dužnost, i tek je on uspio povratiti imovinu oduzetu djedu Božu Bancu, i to dijelom samo u dionicama.

Božov otac bio je Božo (Natalino) Banac koji je 1913. izgradio zgradu kotara blizu Umjetničke galerije. Imao je sedam kćeri i dva sina, Boža i Karla, koji su bili među najbogatijim Dubrovčanima između dvaju svjetskih ratova. Nijedan od sinova Boža starijeg nije imao djece, kazuje naš izvor.

Božo Banac dao je izgraditi tri velebna zdanja na dubrovačkom području koja i danas zadivljuju svojom arhitekturom. Izgradili su ih arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, a riječ je o Vili Banac u Cavtatu, današnjoj Umjetničkoj galeriji na Pločama te vili u Lapadu koju je Božo Banac dao izgraditi za svoju sestru Adu udanu Pitarević, a koju je još za vrijeme gradnje otkupio njihov brat Karlo Banac. Ta je vila kasnije postala poznata kao Titova vila.

Karlova žena zvala se Magda, govori naš izvor, sjajno upućen u obiteljske prilike obitelji Banac.

– Kad je Karlo umro, ona je ostala udovica. Bio je jedan u svoje doba glasoviti plivač "Juga", Marojica Miloslavić, koji je prvi plivao 100 metara kraul ispod minute.

Oženio je Magdu, koja je bila 14 godina starija od njega. Kad je Magda umrla, on je postao ovlaštenik za povrat imovine Karla Banca. Marojica je vilu prodao Braslavu Turčiću. Umro je prije nekoliko godina – otkriva sugovornik.

Prva supruga Boža Banca bila je Marija Račić, a s uglednim bračnim parom dugo je godina prijateljevao kipar Ivan Meštrović, koji je izgradio dojmljivi Mauzolej za prerano preminulu Mariju i njezinu obitelj u Cavtatu. Božo Banac oženio se drugi put i nije imao svoje djece, a njegova supruga Milica Ivanović, rođena Popović, iz ranijeg je braka imala svoje troje djece, među njima i Vanu Ivanovića, oca Ivana Božidara Ivanovića, današnjeg nasljednika obiteljskog bogatstva.

Početkom studenog 2019. "Jutarnji list" pisao je da je Republika Hrvatska Ivanu Božidaru Ivanoviću na ime imovine oduzete im u Jugoslaviji prenijela 44 milijuna kuna vrijednih dionica u dvadesetak hrvatskih tvrtki, među kojima i nešto onih u posrnulom "Đuru Đakoviću".

Ivanović je godinu dana kasnije tih 8,7 posto dionica, čija se vrijednost ubrzo strmoglavila s 200 kuna na samo četiri, prodao jednoj češkoj tvrtki.

Vili Banac u Cavtatu sagrađena je 1928. godine. Božo Banac koristio ju je za obiteljske odmore, ali ju je ustupao i prijateljima. Zanimljivo je da su 1936. godine, na Bančev poziv, u vili Banac uživali vojvoda od Kenta (brat engleskog kralja Eduarda VIII.) sa suprugom Marinom, princezom od Grčke i Danske.

Par je u cavtatsku luku doletio hidroavionom, a dočekali su ih Božo Banac i njegova supruga Milica.

Vila u doba komunističke Jugoslavije nacionalizirana i postala odmaralištem makedonske vlade, da bi od osnutka Općine Konavle postala njezino sjedište. Općinari su, nakon povrata zgrade vlasniku, iselili 2018. u svoju novu zgradu na početku gradske šetnice, a Ivanović ju je prodao Enveru Moraliću, koji se 2017. našao na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata i vlasnik je još nekoliko nekretnina na području općine Konavle.

- Moram reći da je gospar Ivanović bio jako korektan prema nama, pustio nas je da stojimo u Vili Banac dok se naša zgrada gradila i za tih godinu i pol-dvije nam nije naplatio nikakvu najamninu - rekao je Božo Lasić, općinski načelnik i dodao:

– Vilu je kupio gospar Moralić i, koliko znam, ona tako stoji, na njoj se ništa ne radi.

Povratom cavtatske Vile Banac, koja je 2013. pravomoćnom sudskom odlukom Upravnog suda u Splitu pripala Ivanu Božidaru Ivanoviću kao nasljedniku obitelji Boža Banca, završila je sudska trakavica koja je trajala još od 1997. godine. Procijenjena vrijednost vile bila je nešto veća od četiri milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna.

U vili koju je na dubrovačkom predjelu Ploče, istočno od staroga grada, dao izgraditi Božo Banac – a riječ je o današnjoj Umjetničkoj galeriji – njezin vlasnik kratko je uživao. Došao je Drugi svjetski rat, tu su ostale njegove sestre i 1946. jednostavno je oduzeta, a u njoj su ostale Nora Banac s obitelji i njezina sestra Keti.

Nora je bila udana za generala Ivkovića koji je bio solunski borac i jedno vrijeme je proveo u zarobljeništvu u Njemačkoj. Imali su sina i kćer, a sin im je bio Vlado Ivković, glasoviti vaterpolist "Juga", podsjeća naš izvor.

Pravna osnova prema kojoj je vlasniku Božu Bancu oduzeta silna imovina bila je poratna "agrarna reforma", kao da su to bili poljoprivredni objekti i zemljišta, ali se u to vrijeme nije smjelo ništa komentirati, a kamoli požaliti na "tretman".

Predmetom postupka za naknadu oduzete imovine bio je i niz parcela na Medarevu, pa i zemljište gdje je izgrađen heliodrom za potrebe bolnice, od koje obitelj Ivanović odustala zbog važnosti njegove uloge. Sklopljena je nagodba.

Vlahušić je izgradio heliodrom na toj zemlji, premda je bila zabilježba da je postupak povrata u tijeku – kaže naš izvor.

Ivanović je dopustio bolnici uknjižiti vlasništvo nad heliodromom i pristupnim cestama, a zauzvrat je Županija dubrovačko-neretvanska, odnosno Opća bolnica, odustala od žalbe u sporu oko povrata druge nacionalizirane imovine na tom području.

Dugotrajni sporovi koji su se vodili oko brojnih parcela na Medarevu sve do Gorice svetog Vlaha okončani su i na njih će se upisati obitelj Ivanović. Dio su građevinske parcele, a dio zaštićeno zelenilo u sklopu Male i Velike Petke gdje nema mogućnosti gradnje.

Spominjalo se da bi se na dijelu njihova građevinskog zemljišta mogli graditi stanovi za liječnike, ali s obzirom da je riječ o privatnom vlasništvu, a ne državnom kao na Pobrežju, tu bi zemlju trebalo otkupiti po tržišnim cijenama. O tome iz bolnice, točnije od ravnatelja dr. Marija Bekića, nismo dobili komentar jer se nije javljao na mobitel.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Cropix
Tonći Plazibat/Cropix
Nekadašnja Titova vila u Dubrovniku dio je imovine koja pripada nasljednicima pomorskog poduzetnika Boža Banca
Cropix
Zemljište kod Opće bolnice također je bilo nacionalizirano obitelji Banac-Ivanović
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/odbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic-1161509 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53aac39c32a03577e2f0d8d861fb9af3ca52d58a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odbili+su+se+pokloniti+Hitleru+i+prijateljevali+s+princezama%2C+a+hrvatska+dr%C5%BEava+sada+im+mora+vratiti+%E2%80%98pola+grada%E2%80%98%2C+ovo+je+pri%C4%8Da+o+neko%C4%87+najbogatijim+Dalmatincima+-+%E2%80%98dinastiji%E2%80%98+Banac-Ivanovi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fodbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic-1161509 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fodbili-su-se-pokoloniti-hitleru-i-prijateljevali-s-princezama-a-hrvatska-drzava-sada-im-mora-vratiti-pola-grada-ovo-je-prica-o-nekoc-najbogatijim-dalmatincima-dinastiji-banac-ivanovic-1161509 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBITELJSKO ZLATO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaOBITELJSKO ZLATO

Odbili su se pokloniti Hitleru i prijateljevali s princezama, a hrvatska država sada im mora vratiti ‘pola grada‘, ovo je priča o nekoć najbogatijim Dalmatincima - ‘dinastiji‘ Banac-Ivanović

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. siječnja 2022. - 20:17
Nekadašnja Titova vila u Dubrovniku dio je imovine koja pripada nasljednicima pomorskog poduzetnika Boža BancaTonći Plazibat/Cropix

Nekretnine obitelji Banac, nacionalizacijom oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dugo su godina bile predmetom sudskog spora za povrat nasljednicima.

Postupci su trajali od 1997., a neke vrijedne nekretnine tek postupno su vraćene današnjim generacijama, dok druge još čekaju povrat, brodovlasničkoj obitelji Ivanović koja živi u Londonu, dok su za neke obeštećeni državnim obveznicama i dionicama hrvatskih tvrtki.

Povijest obitelji Banac vrijedna je pisanja uzbudljivog romana: obilježili su ih, kao i mnoge druge bogataške familije, usponi i padovi, tragedije i uspjesi, drugovali su s raznim uglednicima, pa čak i kneževima, prinčevima i princezama.

Tako saznajemo da su Ivan 'Vane' Stefan Ivanović, koji je preminuo 1999., i njegov sin Ivan Božidar dugo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:15