stdClass Object ( [id] => 1186215 [title] => Bivši gradonačelnik Brkan napada nasljednika: Paunoviću, uredite okućnicu svoga hostela, sada izgleda malo bolje od Mariupolja [alias] => bivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odluka o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske na sjednici Gradskog vijeća usvojena je većinom glasova i to vijećnika SDP-a i liste Stjepana Zelića, a protiv su glasali svi HDZ-ovi vijećnici, dok je vijećnik NLO-a Petar Kelvišer bio suzdržan. Tako je na sjednici nastao kaos oko odluke koja donosi niz zabrana - od uklanjanja klima uređaja, postavljanja unificiranih tendi i suncobrana do postavljanja novih vrata priličnih staroj gradskoj jezgri kao i uklanjanje plastenika na štekatima.

Kako je pojasnio Matko Lovreta, privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada, rješnjem Ministarstva kulture utvrđeno je da je kulturno-povijesna cjelina grada Makarske, zaštićena kao spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra. Ovom odlukom se određuju oznake, uređaji i urbana oprema koja se postavlja na javnim površinama i drugim mjestima vidljivim s javnih površina te time utječu na komunalni red.

---

image

Neće više biti reklama na suncobranima

Ivo Ravlić/Cropix
---


Područje stare gradske jezgre podijeljeno je u dvije zaštitne zone - zonu A i B konzervatorske zaštite, a režim i pravila postavljanja oznaka i uređaja urbane opreme su istovjetni za obje zone pa se tako u obje postavljaju uređaji i urbana oprema kako je propisano ovom odlukom. Kako se vrijednosti povijesne zone ne bi narušile stihijski postavljenim konstrukcijama, napravama, objektima, uređajima, reklamama, tendama, suncobranima, nadstrešnicama, bankomatima, klima uređajima, i stalcima, odlukom se propisuju sustavna rješenje korištenja javnih površina u punom potencijalu na korist svih građana.

Izlaganje vitrina

Tako se, među ostalim, vitrine s izloženim proizvodima maksimalne površine 1,0 m² i dubine 20 cm mogu izložiti isključivo kada je trgovina otvorena, na način da se postavljaju vješanjem na otvorene vratnice poslovnog prostora. Po završetku radnog vremena vitrine se unose u poslovni prostor i ne smiju se vješati na pročelja zgrada.

Nadalje, sve tende trebaju biti jednobojne, bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se može isticati samo na donjem dijelu tende - zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 centimetara. Boja tendi određuje se dizajnerskim rješenjem. Oblikovanje tendi na pojedinačno registriranim kulturnim dobrima rješava se uz suglasnost Konzervatorskog odjela, uz prethodno dostavljen prijedlog rješenja.

Suncobrani moraju biti platneni, jednobojni, bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se izuzetno može isticati samo na donjem dijelu suncobrana - zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 centimetara. I boja suncobrana određuje se dizajnerskim rješenjem.

Nakon prestanka korištenja vanjskog prostora ili zatvaranja prostora dulje od 30 dana, suncobrane je potrebno ukloniti s javne površine. Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa i postavljaju se bez ograda, ostakljivanja, ili na bilo koji način pretvaranja u zatvorene prostore. Na ugostiteljskoj terasi može se postaviti grijaće tijelo, pod uvjetom da se postavom ne ugrožava sigurnost korištenja terase.

Terase se mogu ograđivati samo s posudama za biljke - pitarima, postavljenim isključivo unutar odobrene javne površine koja se daje na korištenje. Namještaj na ugostiteljskim terasama (stolovi i stolice) mora biti decentan, jednostavnih konstrukcija, oblika i boja, izrađen od drva, željeza, platna ili tehnološke plastike.

U staroj gradskoj jezgri nije dozvoljeno postavljanje drvenih masivnih klupa i lounge setova. Lounge setovi se iznimno mogu postavljati na hotelskoj terasi. Na ugostiteljskim terasama ne dozvoljava se postavljanje ljuljački. Nakon prestanka korištenja ili zatvaranja poslovnog prostora dulje od 30 dana, namještaj, uređaji i ostali elementi ugostiteljskih terasa moraju se ukloniti s javne površine.

Ne dozvoljava se postavljanje štekata na drvenim podlogama ili podlogama od drugog materijala, koji pokriva kameno opločenje javnoprometne površine - trga, šetnice ili ulice. Pomične rashladne vitrine - ormarići načelno nisu prihvatljive za staru gradsku jezgru. Iznimno se mogu postavljati uz odobrenje upravnog odjela, isključivo u sklopu odobrene javne površine. Postavljanje škrinje za sladoled i druga prodaja sa pokretnih štandova može se iznimno dozvoliti uz odobrenje upravnog odjela. Klima uređaji, antene i drugi uređaji za prijem zemaljskih i satelitskih signala ne smiju se postavljati na ulična pročelja. Iznimno se dozvoljava postavljanje klima uređaja unutar otvora.

Svi do sad postavljeni uređaji moraju se ukloniti s uličnih pročelja. Preporučuje se korištenje pokretnih klima uređaja i sustava bez vanjske jedinice, sa minimalnim intervencijama na pročeljima zgrada i elementima pročelja. Tko god se od pravnih osoba ogluši na stavke nove odluke, za prekršaj će se kazniti novčanom kaznom do 10 tisuća kuna, a kaznom do 5 tisuća kuna kaznit će se za prekršaje fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, dok će se kaznom do 1000 kuna kazniti fizičke osobe.

'Sadit ćemo cvijeće'

Prema riječima Jure Brkana, HDZ-ova vijećnika, odluku o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske treba donijeti, ali je ova odluka represivna, ishitrena, kontradiktorna sama sa sobom u puno elemenata, totalno nepripremljena i vijećnici HDZ-a je ne mogu podržati. Kako je kazao, gradska uprava nikoga ništa nije pitala.
 

---

image

Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix
---
---
image

Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Naš gradonačelnik dolazi s predizbornom mantrom ''Sadit ćemo cvijeće i bilje, vratit ćemo šušur u Kalalargu i maknit ćemo štekate''. I on se tu hoće pokazati kao gazda i dokazati kako ispunjava svoja predizborna obećanja i normalno da njega nije briga ni za život ni rad ni interese građana Makarske, već on samo hoće napraviti ove tri stvari da se pokaže velikim šerifom. Donosi alat koji će mu služiti za zabrane, kažnjavanja i šikaniranje građana stare gradske jezgre.

Čitajući odluku, podcrtavao sam koliko se puta spominje ''zabranjuje se'' i došao sam do broja 148 i više nisam htio čitati. Ovo je doneseno samo u svrhu da bude veliki pendrek u rukama gradonačelnika i komiteta, kazne za svaku sitnicu će popuniti proračun, a tko samo krivo pogleda gradonačelnika, Gordanu Muhtić, predsjednicu Vijeća i Sretana Glavičića, bivšeg šefa SDP-a, može biti kažnjen - kazao je Brkan dodavši da će najviše biti oštećeni stanovnici stare gradske jezgre zbog troškova mijenjanja vrata i uklanjanja klima uređaja.

- S druge strane, u centru grada imamo gradonačelnikov hostel čija okućnica izgleda samo malo bolje od Mariupolja u Ukrajini i da vam je stalo do uređenja, uredili bi prvo svoje oko kuće, nego idete kažnjavati i glumiti face. Ja sam protiv toga da se provodi zulum nad građanima grada Makarske - kazao je Brkan.

Potom je Petar Kelvišer, vijećnik NLO-a, kazao da Grad sa stanovnicima stare gradske jezgre uopće nije razgovarao, a s obrtnicima se razgovaralo tek nakon završenog postupka e savjetovanja.

Lijep i mrtav centar

- Usvajanjem ove odluke u konačnici i dalje nećemo znati kako će izgledati oznake, uređaji i urbana oprema na području kulturno-povijesne cjeline grada, a još je manje jasno hoće li i u kojoj mjeri, Grad sudjelovati u sufinanciranju troškova zamjene svega rečenog. Hoće li nove tende, suncobrani i terase omogućavati daljnji rad ugostiteljima ili ćemo ovom odlukom imati lijep i decentan, ali ujedno i mrtav i prazan centar grada.

Kako će uklanjanje klima uređaja utjecati na kvalitetu života stanara i djelatnika u staroj gradskoj jezgri koji za to nemaju neko alternativno rješenje? Obrtnici, a posebno ugostitelji značajno pune gradski proračun i zašto ih ne uzimamo kao savjetnike, umjesto da ih kažnjavamo? Pa oni ni do sad nisu ništa radili na svoju ruku, već uz pisano ili usmeno odobrenje Grada - kazao je Kelvišer.

Ivana Miočević Franić, vijećnica NLO-a, istaknula je kako je nezadovoljna izgledom stare gradske jezgre i neredom koji prouzrokuju vlasnici pojednih ugostiteljskih objekata uz blagoslov Grada, a svaka stara gradska jezgra na obali je jedinstvena i njenom planiranju treba pristupiti puno ozbiljnije i detaljnije, a ne prepisivati odluke Hvara i Rovinja što je bio slučaj s ovom odlukom.

- Ne podržavam vaš način rada kojim preko koljena lomite egzistenciju ugostitelja i njihovih obitelji, a čije će se poslovanje moguće ugasiti zbog pojedinih odredbi ove odluke - kazala je Miočević Franić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BURA U MAKARSKOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BURA U MAKARSKOJ 552 2 0 8421 2 552 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-15 15:51:04 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-21 20:02:45 [modified_by] => 3113 [publish_up] => 2022-04-21 19:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 203 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/15\/13577318.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/15\/21597544.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/15\/17946732.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/15\/21416982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne\u0107e biti lako ovo za\u0161tititi<\/p>","

Ne\u0107e vi\u0161e biti reklama na suncobranima<\/p>","

Jure Brkan<\/p>","

Zoran Paunovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13577318_1920.jpg":"1920x1080","k_13577318_1280.jpg":"1280x1280","k_13577318_1024.jpg":"1024x1024","k_13577318_640.jpg":"640x640","k_13577318_480.jpg":"480x480","k_13577318_340.jpg":"340x340","k_13577318_220.jpg":"220x220","o_13577318_1280.jpg":"1280x853","o_13577318_1024.jpg":"1024x682","o_13577318_640.jpg":"640x426","o_13577318_480.jpg":"480x320","o_13577318_340.jpg":"340x226","o_13577318_220.jpg":"220x146","h_13577318_1280.jpg":"1280x854","h_13577318_1024.jpg":"1024x683","h_13577318_640.jpg":"640x427","h_13577318_480.jpg":"480x320","h_13577318_340.jpg":"340x227","h_13577318_220.jpg":"220x147","pp_13577318_1280.jpg":"1006x1280","pp_13577318_1024.jpg":"805x1024","pp_13577318_640.jpg":"503x640","pp_13577318_480.jpg":"377x480","pp_13577318_340.jpg":"267x340","pp_13577318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21597544_1920.jpg":"1920x1080","k_21597544_1280.jpg":"1280x1280","k_21597544_1024.jpg":"1024x1024","k_21597544_640.jpg":"640x640","k_21597544_480.jpg":"480x480","k_21597544_340.jpg":"340x340","k_21597544_220.jpg":"220x220","o_21597544_1280.jpg":"1280x1920","o_21597544_1024.jpg":"1024x1536","o_21597544_640.jpg":"640x960","o_21597544_480.jpg":"480x720","o_21597544_340.jpg":"340x510","o_21597544_220.jpg":"220x330","h_21597544_1280.jpg":"1280x854","h_21597544_1024.jpg":"1024x683","h_21597544_640.jpg":"640x427","h_21597544_480.jpg":"480x320","h_21597544_340.jpg":"340x227","h_21597544_220.jpg":"220x147","pp_21597544_1280.jpg":"1006x1280","pp_21597544_1024.jpg":"805x1024","pp_21597544_640.jpg":"503x640","pp_21597544_480.jpg":"377x480","pp_21597544_340.jpg":"267x340","pp_21597544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17946732_1920.jpg":"1920x1080","k_17946732_1280.jpg":"1280x1280","k_17946732_1024.jpg":"1024x1024","k_17946732_640.jpg":"640x640","k_17946732_480.jpg":"480x480","k_17946732_340.jpg":"340x340","k_17946732_220.jpg":"220x220","o_17946732_1280.jpg":"1280x853","o_17946732_1024.jpg":"1024x682","o_17946732_640.jpg":"640x426","o_17946732_480.jpg":"480x320","o_17946732_340.jpg":"340x226","o_17946732_220.jpg":"220x146","h_17946732_1280.jpg":"1280x854","h_17946732_1024.jpg":"1024x683","h_17946732_640.jpg":"640x427","h_17946732_480.jpg":"480x320","h_17946732_340.jpg":"340x227","h_17946732_220.jpg":"220x147","pp_17946732_1280.jpg":"1006x1280","pp_17946732_1024.jpg":"805x1024","pp_17946732_640.jpg":"503x640","pp_17946732_480.jpg":"377x480","pp_17946732_340.jpg":"267x340","pp_17946732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416982_1920.jpg":"1920x1080","k_21416982_1280.jpg":"1280x1280","k_21416982_1024.jpg":"1024x1024","k_21416982_640.jpg":"640x640","k_21416982_480.jpg":"480x480","k_21416982_340.jpg":"340x340","k_21416982_220.jpg":"220x220","o_21416982_1280.jpg":"1280x853","o_21416982_1024.jpg":"1024x682","o_21416982_640.jpg":"640x426","o_21416982_480.jpg":"480x320","o_21416982_340.jpg":"340x226","o_21416982_220.jpg":"220x146","h_21416982_1280.jpg":"1280x854","h_21416982_1024.jpg":"1024x683","h_21416982_640.jpg":"640x427","h_21416982_480.jpg":"480x320","h_21416982_340.jpg":"340x227","h_21416982_220.jpg":"220x147","pp_21416982_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416982_1024.jpg":"805x1024","pp_21416982_640.jpg":"503x640","pp_21416982_480.jpg":"377x480","pp_21416982_340.jpg":"267x340","pp_21416982_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7421726 Threads: 3 Questions: 1597376975 Slow queries: 4741528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110454910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/bivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja-1186215 [printLink] => /dalmacija/obala/bivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja-1186215?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674954 [name] => uređenje grada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 21:47:08 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje-grada [link] => /tag/uredenje-grada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674955 [name] => paunović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 21:47:08 [main_article_id] => 0 [alias] => paunovic [link] => /tag/paunovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639680 [name] => Brkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-26 19:49:34 [main_article_id] => 0 [alias] => brkan [link] => /tag/brkan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BURA U MAKARSKOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši gradonačelnik Brkan napada nasljednika: Paunoviću, uredite okućnicu svoga hostela, sada izgleda malo bolje od Mariupolja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/13577318.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] =>

Neće biti lako ovo zaštititi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/13577318.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Neće biti lako ovo zaštititi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/21597544.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Neće više biti reklama na suncobranima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/17946732.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Jure Brkan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/15/21416982.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Zoran Paunović

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Odluka o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske na sjednici Gradskog vijeća usvojena je većinom glasova i to vijećnika SDP-a i liste Stjepana Zelića, a protiv su glasali svi HDZ-ovi vijećnici, dok je vijećnik NLO-a Petar Kelvišer bio suzdržan. Tako je na sjednici nastao kaos oko odluke koja donosi niz zabrana - od uklanjanja klima uređaja, postavljanja unificiranih tendi i suncobrana do postavljanja novih vrata priličnih staroj gradskoj jezgri kao i uklanjanje plastenika na štekatima.

Kako je pojasnio Matko Lovreta, privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada, rješnjem Ministarstva kulture utvrđeno je da je kulturno-povijesna cjelina grada Makarske, zaštićena kao spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra. Ovom odlukom se određuju oznake, uređaji i urbana oprema koja se postavlja na javnim površinama i drugim mjestima vidljivim s javnih površina te time utječu na komunalni red.

---

image

Neće više biti reklama na suncobranima

Ivo Ravlić/Cropix
---


Područje stare gradske jezgre podijeljeno je u dvije zaštitne zone - zonu A i B konzervatorske zaštite, a režim i pravila postavljanja oznaka i uređaja urbane opreme su istovjetni za obje zone pa se tako u obje postavljaju uređaji i urbana oprema kako je propisano ovom odlukom. Kako se vrijednosti povijesne zone ne bi narušile stihijski postavljenim konstrukcijama, napravama, objektima, uređajima, reklamama, tendama, suncobranima, nadstrešnicama, bankomatima, klima uređajima, i stalcima, odlukom se propisuju sustavna rješenje korištenja javnih površina u punom potencijalu na korist svih građana.

Izlaganje vitrina

Tako se, među ostalim, vitrine s izloženim proizvodima maksimalne površine 1,0 m² i dubine 20 cm mogu izložiti isključivo kada je trgovina otvorena, na način da se postavljaju vješanjem na otvorene vratnice poslovnog prostora. Po završetku radnog vremena vitrine se unose u poslovni prostor i ne smiju se vješati na pročelja zgrada.

Nadalje, sve tende trebaju biti jednobojne, bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se može isticati samo na donjem dijelu tende - zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 centimetara. Boja tendi određuje se dizajnerskim rješenjem. Oblikovanje tendi na pojedinačno registriranim kulturnim dobrima rješava se uz suglasnost Konzervatorskog odjela, uz prethodno dostavljen prijedlog rješenja.

Suncobrani moraju biti platneni, jednobojni, bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se izuzetno može isticati samo na donjem dijelu suncobrana - zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 centimetara. I boja suncobrana određuje se dizajnerskim rješenjem.

Nakon prestanka korištenja vanjskog prostora ili zatvaranja prostora dulje od 30 dana, suncobrane je potrebno ukloniti s javne površine. Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa i postavljaju se bez ograda, ostakljivanja, ili na bilo koji način pretvaranja u zatvorene prostore. Na ugostiteljskoj terasi može se postaviti grijaće tijelo, pod uvjetom da se postavom ne ugrožava sigurnost korištenja terase.

Terase se mogu ograđivati samo s posudama za biljke - pitarima, postavljenim isključivo unutar odobrene javne površine koja se daje na korištenje. Namještaj na ugostiteljskim terasama (stolovi i stolice) mora biti decentan, jednostavnih konstrukcija, oblika i boja, izrađen od drva, željeza, platna ili tehnološke plastike.

U staroj gradskoj jezgri nije dozvoljeno postavljanje drvenih masivnih klupa i lounge setova. Lounge setovi se iznimno mogu postavljati na hotelskoj terasi. Na ugostiteljskim terasama ne dozvoljava se postavljanje ljuljački. Nakon prestanka korištenja ili zatvaranja poslovnog prostora dulje od 30 dana, namještaj, uređaji i ostali elementi ugostiteljskih terasa moraju se ukloniti s javne površine.

Ne dozvoljava se postavljanje štekata na drvenim podlogama ili podlogama od drugog materijala, koji pokriva kameno opločenje javnoprometne površine - trga, šetnice ili ulice. Pomične rashladne vitrine - ormarići načelno nisu prihvatljive za staru gradsku jezgru. Iznimno se mogu postavljati uz odobrenje upravnog odjela, isključivo u sklopu odobrene javne površine. Postavljanje škrinje za sladoled i druga prodaja sa pokretnih štandova može se iznimno dozvoliti uz odobrenje upravnog odjela. Klima uređaji, antene i drugi uređaji za prijem zemaljskih i satelitskih signala ne smiju se postavljati na ulična pročelja. Iznimno se dozvoljava postavljanje klima uređaja unutar otvora.

Svi do sad postavljeni uređaji moraju se ukloniti s uličnih pročelja. Preporučuje se korištenje pokretnih klima uređaja i sustava bez vanjske jedinice, sa minimalnim intervencijama na pročeljima zgrada i elementima pročelja. Tko god se od pravnih osoba ogluši na stavke nove odluke, za prekršaj će se kazniti novčanom kaznom do 10 tisuća kuna, a kaznom do 5 tisuća kuna kaznit će se za prekršaje fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, dok će se kaznom do 1000 kuna kazniti fizičke osobe.

'Sadit ćemo cvijeće'

Prema riječima Jure Brkana, HDZ-ova vijećnika, odluku o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske treba donijeti, ali je ova odluka represivna, ishitrena, kontradiktorna sama sa sobom u puno elemenata, totalno nepripremljena i vijećnici HDZ-a je ne mogu podržati. Kako je kazao, gradska uprava nikoga ništa nije pitala.
 

---

image

Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix
---
---
image

Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Naš gradonačelnik dolazi s predizbornom mantrom ''Sadit ćemo cvijeće i bilje, vratit ćemo šušur u Kalalargu i maknit ćemo štekate''. I on se tu hoće pokazati kao gazda i dokazati kako ispunjava svoja predizborna obećanja i normalno da njega nije briga ni za život ni rad ni interese građana Makarske, već on samo hoće napraviti ove tri stvari da se pokaže velikim šerifom. Donosi alat koji će mu služiti za zabrane, kažnjavanja i šikaniranje građana stare gradske jezgre.

Čitajući odluku, podcrtavao sam koliko se puta spominje ''zabranjuje se'' i došao sam do broja 148 i više nisam htio čitati. Ovo je doneseno samo u svrhu da bude veliki pendrek u rukama gradonačelnika i komiteta, kazne za svaku sitnicu će popuniti proračun, a tko samo krivo pogleda gradonačelnika, Gordanu Muhtić, predsjednicu Vijeća i Sretana Glavičića, bivšeg šefa SDP-a, može biti kažnjen - kazao je Brkan dodavši da će najviše biti oštećeni stanovnici stare gradske jezgre zbog troškova mijenjanja vrata i uklanjanja klima uređaja.

- S druge strane, u centru grada imamo gradonačelnikov hostel čija okućnica izgleda samo malo bolje od Mariupolja u Ukrajini i da vam je stalo do uređenja, uredili bi prvo svoje oko kuće, nego idete kažnjavati i glumiti face. Ja sam protiv toga da se provodi zulum nad građanima grada Makarske - kazao je Brkan.

Potom je Petar Kelvišer, vijećnik NLO-a, kazao da Grad sa stanovnicima stare gradske jezgre uopće nije razgovarao, a s obrtnicima se razgovaralo tek nakon završenog postupka e savjetovanja.

Lijep i mrtav centar

- Usvajanjem ove odluke u konačnici i dalje nećemo znati kako će izgledati oznake, uređaji i urbana oprema na području kulturno-povijesne cjeline grada, a još je manje jasno hoće li i u kojoj mjeri, Grad sudjelovati u sufinanciranju troškova zamjene svega rečenog. Hoće li nove tende, suncobrani i terase omogućavati daljnji rad ugostiteljima ili ćemo ovom odlukom imati lijep i decentan, ali ujedno i mrtav i prazan centar grada.

Kako će uklanjanje klima uređaja utjecati na kvalitetu života stanara i djelatnika u staroj gradskoj jezgri koji za to nemaju neko alternativno rješenje? Obrtnici, a posebno ugostitelji značajno pune gradski proračun i zašto ih ne uzimamo kao savjetnike, umjesto da ih kažnjavamo? Pa oni ni do sad nisu ništa radili na svoju ruku, već uz pisano ili usmeno odobrenje Grada - kazao je Kelvišer.

Ivana Miočević Franić, vijećnica NLO-a, istaknula je kako je nezadovoljna izgledom stare gradske jezgre i neredom koji prouzrokuju vlasnici pojednih ugostiteljskih objekata uz blagoslov Grada, a svaka stara gradska jezgra na obali je jedinstvena i njenom planiranju treba pristupiti puno ozbiljnije i detaljnije, a ne prepisivati odluke Hvara i Rovinja što je bio slučaj s ovom odlukom.

- Ne podržavam vaš način rada kojim preko koljena lomite egzistenciju ugostitelja i njihovih obitelji, a čije će se poslovanje moguće ugasiti zbog pojedinih odredbi ove odluke - kazala je Miočević Franić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Zvonimir Barišin/Cropix

Neće biti lako ovo zaštititi

Ivo Ravlić/Cropix

Neće više biti reklama na suncobranima

Ivo Ravlić/Cropix

Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

Zoran Paunović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/bivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja-1186215 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=488cd02bb9788236a665c1a6eaf5674aa3165600 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+gradona%C4%8Delnik+Brkan+napada+nasljednika%3A+Paunovi%C4%87u%2C+uredite+oku%C4%87nicu+svoga+hostela%2C+sada+izgleda+malo+bolje+od+Mariupolja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja-1186215 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbivsi-gradonacelnik-brkan-napada-nasljednika-paunovicu-uredite-okucnicu-svoga-hostela-sada-izgleda-malo-bolje-od-mariupolja-1186215 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BURA U MAKARSKOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaBURA U MAKARSKOJ

Bivši gradonačelnik Brkan napada nasljednika: Paunoviću, uredite okućnicu svoga hostela, sada izgleda malo bolje od Mariupolja

21. travnja 2022. - 21:46

Odluka o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske na sjednici Gradskog vijeća usvojena je većinom glasova i to vijećnika SDP-a i liste Stjepana Zelića, a protiv su glasali svi HDZ-ovi vijećnici, dok je vijećnik NLO-a Petar Kelvišer bio suzdržan. Tako je na sjednici nastao kaos oko odluke koja donosi niz zabrana - od uklanjanja klima uređaja, postavljanja unificiranih tendi i suncobrana do postavljanja novih vrata priličnih staroj gradskoj jezgri kao i uklanjanje plastenika na štekatima.

Kako je pojasnio Matko Lovreta, privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada, rješnjem Ministarstva kulture utvrđeno je da je kulturno-povijesna cjelina grada Makarske, zaštićena kao spomenik kulture i ima svojstvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:26