StoryEditorOCM
DalmacijaOtETO PROKLETO

‘Jadrankamen’ za hotel dobio kamenolome i - minuse

Piše PSD.
11. svibnja 2014. - 20:43
Hotel “Porat” na rivi u Pučišćima već je godinama poprište ogorčene pravne bitke između nasljednika zemljišta na kojem je izgrađen, “Jadrankamena” koji je podigao hotel i osoba kojima je hotel prodan. Upravo je prodaja objekta jedan od bitnih dijelova ove priče: pored živućih vlasnika zemljišta, koje o prodajama nitko ništa nije pitao, u pitanju je i sama tvrtka “Jadrankamen”, čije pustošenje, radnički protesti i stečaj posljednjih godina redovito pune medijske izvještaje.

Unatoč svim neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, “Jadrankamen” je prije desetak godina hotel prodao Anti Vuliću Aganu, poduzetniku iz Omiša, koji je pažnju medija zadnjih godina privlačio samo kao jedan od rijetkih vlasnika automobila bentley, vrijednog oko dva milijuna kuna. Za zgradu, koja je u vrijeme procvata trgovine nekretninama prije nekoliko godina bila procjenjivana i do 15 milijuna eura, dakle na više od 100 milijuna kuna, “Jadrankamen” nije dobio ni lipe gotovine. Objekt je zamijenjen za kamenolome tvrtke “Agan Kamen” u Segetu, kod Planog i u zaleđu Omiša.

Tim kamenolomima upravlja od tada poduzeće “Jadrankamen – Agan”, koje u međuvremenu postaje “Jadrankamen Kaštela”. U Upravi te tvrtke sjede isti ljudi koji su prije toga stolovali i u “Agan Kamenu”.

U vrijeme kada je izvršena ta zamjena, “Agan Kamen” je već bio u priličnim problemima. Pritisnut velikim dugovima, krajem 90-ih Vlada mu je nešto dugova izbrisala, a nešto reprogramirala, no sve to nije pomoglo, pa je u srpnju 2001. godine pokrenut stečaj. Za stečajnu upraviteljicu tada je imenovana Anči Bašić. Stečaj “Agan Kamena” je okončan likvidacijom tvrtke 2009. godine, a Anči Bašić nastavlja upravljati stečajnom masom.

No, rješenjem Ministarstva gospodarstva, iako je dobar dio dugovanja “Agan Kamena” bio i prema Poreznoj upravi, odobren je prijenos eksploatacijskog polja s “Agan Kamena” na tvrtku “Agan” – istu tvrtku preko koje se obavljala prodaja izvađenog kamena, čime je “Agan Kamen” tonuo u minuse, a radnici, njih stotinjak, u očaj, bez plaća, zakinuti za doprinose i ostala davanja.

Nakon što kamenolomi prelaze u ruke “Jadrankamena”, i tvrtka “Agan” nestaje u stečaju. Iz cijele priče Ante Vulić izlazi s objetkom potecijalno vrijednim desetak do 15 milijuna eura na rivi u Pučišćima.

Raspis nekretnina

Je li se “Jadrankamenu” isplatila ova trgovina? Josip Bonačić, koji je u to vrijeme bio u Upravi “Jadrankamena”, kaže kako je to teško ocijeniti.
– Teško je ocjenjivati je li “Jadrankamen” oštećen – kazao nam je, napominjući da vlasništvo nad hotelom nije riješeno; uz sporove koje su pokrenuli vlasnici zemljišta, dio je prodala i Poljoprivredna zadruga, također u stečaju, koja je krajem 80-ih sudjelovala u gradnji hotela, a dijelom upravlja i Općina Pučišća.

Malo je nedostajalo, kako su “Slobodnoj” kazali nasljednici zemljišta, da se pitanje vlasništva riješi u korist kupaca. Općinski sud u Supetru godinama je odugovlačio s provođenjem njihova rješenja o nasljeđivanju. Istodobno je sud proveo raspis nekretnina kojim je vlasništvo trebalo biti uređeno u korist kupaca. Isti sud potom tri godine nije provodio odluku Županijskog suda kojom se poništava taj raspis nekretnina.

Pokušali smo pojašnjenje ove trgovine dobiti i od Anči Bašić. No, iako osoba koja bi po logici stvari trebala imati uvid u priču s obje strane – bila je stečajna upraviteljica “Agan Kamena”, a sada je u istom svojstvu i u “Jadrankamenu” – ona nije bila raspoložena za razgovor.

– Subota je, ja sam sa svojom obitelji. Valjda ne moram biti na raspolaganju non-stop?! – odgovorila nam je na našu molbu za komentar i okončala kratki razgovor. Ante Vulić Agan nije bio kod kuće kada smo ga nazvali, a nije se ni javio na ostavljeni broj telefona.


MARIJO KAVAIN

Sporna privatizacija

“Agan Kamen” nastao je privatizacijom tvrtke “Kamen Split”, koja je proizišla iz “Konstruktora”. Ante Vulić Agan otkupio je dionice, ne bez nepravilnosti koje je pronašla Državna revizija, u razdoblju od 1995. do 1997. godine. “Jadrankamen Kaštela”, pak, posluje u minusu, a za prošlu je godinu iznosio nešto više o

milijun kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:27