StoryEditorOCM
Dalmacijaročište u splitu

Jadrankamen u stečaju, s upola manje radnika, zaradio 6 milijuna kuna - sudbina mu u rukama banaka koje su izdašno kreditirale Orešara

Piše PSD.
21. ožujka 2013. - 14:47
Od otvaranja stečaja prije godinu dana do kraja prošle godine, Jadrankamen je ostvario prihod od 14,6 milijuna kuna i imao rashode od 8,5 milijuna kuna. Dakle, s upola manje radnika u odnosu na broj prije stečaja ostvario je dobit od oko šest milijuna kuna, javlja se na natječaje i ugovara poslove, kazala je jučer na skupštini vjerovnika stečajna upraviteljica Anči Bašić.

Ipak, postoji tu jedan veliki "ali": uz takvo poslovanje, koje u vrijeme krize čak i nije toliko loše, dug koji im visi oko vrata od ukupno 200-njak milijuna kuna otplatit će za nekih 40-tak godina. Upravo zato, ključ rješenja sudbine ove tvrtke je u rukama banaka koje su bivšem vlasniku Brunu Orešaru dijelile kredite šakom i kapom. A banke mudro šute.
Kako je pojasnila Anči Bašić, razlučnim vjerovnicima upućen je upit da li su spremni svoja potraživanja pretvoriti u suvlasništvo, no do sada su se samo pozitivno očitovale Centar banka i Croatia osiguranje. Banka splitsko dalmatinska je čak pokrenula ovršni postupak, no on je do konačne odluke odbora vjerovnika zaustavljen. Najveći dužnici prema Jadrankamenu, prije svega Orbis holding, su u predstečajnoj nagodbi pa je upitna naplata tih dugova, napomenula je Anči Bašić.

 Što se mene tiče, Jadrankamen ne bi trebao nestati – kazala je stečajna upraviteljica novinarima u pauzi skupštine vjerovnika, dodavši kako je Odbor vjerovnika na njen poziv bio na Braču kako bi se iz prve ruke uvjerili u stanje u tvrtki i kako bi ih pokušali uvjeriti da ne potenciraju ovrhe.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić, pak, ne odustaje od svojih poznatih tvrdnji da je cijeli stelajni postupak samo predstava.

 Do likvidacije Jadrankamena nije došlo samo zbog pritiska javnosti i sindikata. Jadrankamen sa 14 milijuna kuna prihoda? Meni se plače na te brojke. Kamen Pazin je u 2010. godini imao prihod od 210 milijuna kuna, a on nam nije bio ni do koljena. Jadrankamen ima potencijal da pokriva 70 posto tržišta kamena u Hrvatskoj jer ima jedinstven proizvod, a mogao bi iskorištenost kamene mase povećati na skoro 100 posto – sada je jedva 20 posto. Ja tvrdim da sve konce u Jadrankamenu i dalje vuče Orešar, sve radi nekretnina Jadrankamena – izričit je bio Drpić.
Što će na sve reći banke, tek treba vidjeti.

M. Kavain
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:27