StoryEditorOCM
Vinski Splituzdravlje!

Neviđeni interes za Vinski podrum Slobodne, u kolonama se čekalo na ulazak: ‘Savršen ambijent...‘ Ovo je točka na ‘i‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
17. svibnja 2024. - 21:52

I evo krucijalnog problema za svakog ljubitelja vina koji je ovog petka ušao preko ulaznih vrata splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Jer je već nakon nekoliko koraka shvatio kako je stigao u vinski raj.

Ma što u raj, u centar najveće ovogodišnje vinske fešte, u samo srce tradicionalnog Festivala vina i delicija ‘Vinski podrum’. Gdje se okrenuti, za čim prije posegnuti, kojem se štandu prikloniti, koju kapljicu okusiti? Koliko pitanja, koliko dvojbi, a tek izbora među 400 etiketa koje je na jubilarnu 10.godišnju manifestaciju Slobodne Dalmacije donijelo više od 80 izlagača. Nije lagano, vjerujte nam na riječ dok promatramo posjetitelje koji se u grozdovima skupljaju oko štandova.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

A iza njih stoje vrsni poznavatelji vinogradarstva i vinarstva, ljudi koji u svojim vinogradima i vinarijama od mrve zemlje, zrake sunca, kapi kiše stvaraju umjetnost. Pazite ovo, 400 etiketa, more vijesti, sve to treba pregledati, zapamtiti, obići. Srećom da ‘Vinski podrum’ traje i u subotu, a sudeći po interesu mogao bi i puno duže.

Evo vam pokazatelja koliko naš i ljudi voli plodove trsja, otvaranje nije ni završilo, a kolone su već čekale za ulazak u muzejski prostor. A kada smo kod toga, znate li kako je piti vino u okružju izložaka monumentalne važnosti? Bogme spektakularno. Ovo su rijetke prigode u kojima tako nešto možete doživjeti.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

-Toliko sam ugodno iznenađena ovim prostorom, ovim savršenim ambijentom.

Bolji mi je od onog u Podrumima. Izlagači su super, ponuda vina odlična. A raduje me, naravno i ovakva navala na naš štand, vidite i sami, od samog početka je gužva. Najveći nam je interes za Lanson šampanjcem cijenjene francuske kuće. Da, predivno je - veli Ana Lovrić voditeljica splitskog centra LU-MA-e ekskluziv, jedne od vodećih specijaliziranih distribucijskih kuća u Hrvatskoj.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Sve etikete teško je nabrojati, sukus je to vinskih hrvatskih puta, pojačanih s onima vinara iz Makedonije i BiH. Našlo se tu autohtonih sorti poput plavca malog, zinfandela - crljenka kaštelanskog, trnjka, svrdlovine, pošipa, kujundžuše, zlatarice, bogdanuše, graševine, malvazije, do internacionalnih varijeteta kao što su merlot, cabernet sauvignon i chardonnay. Svega.

I nema vam ni smisla otkrivati sve perjanice, sve je tu, pred nama, i bit će tu subote navečer. Čekat će sve koji i vinima žele znati više, naučiti nešto novo, degustirati etikete vrhunskog karaktera. Što nam donosi, primjerice, Agrolaguna pitamo Josipa Barišića, direktora vinarstva i proizvodnje ove poznate kuće.

- Ove smo godine izbacili novi proizvod u Festigija liniji, naš osobiti Rose Festigija. Izašao je prije tjedan dana na Vinistri, tu se po prvi puta tržišno predstavio. I sada nam je stigao u Split. Rose je ljetno - proljetno vino, najčešće se pije uz hladna predjela na bazenu, na plaži, uz chilling... O da, može i na jahti, itekako. Kada krenete na jednu bocu s njim završite brzo na dvije – kaže Barišić.

Ne može bez čokolade

Sa svih strana čujemo i kako je novi prostor za održavanje ove manifestacije savršen. A tu mu točku na i daje i sjeverna skrovita vanjska terasa, s njom i osvježavajući dašak marjanske vjetrića. Tu se uživa u vinu, ćakula, sklapaju prijateljstva i poslovne suradnje. Neki guštaju uz čokolade, koje se, svi se slažu, idealno ljube s vinskom kapljicom. Točno znamo gdje se nude. Kod drage gošće naše fešte Osječanke Sonje Bošnjak iz Chocolaterije Chade.

image
Tom Dubravec/Cropix

- O da, vole Splićani čokoladu i za njih uvijek pripremim nešto drugačije. Izbor je velik, a koliko vidim najviše vole mix naranče i cimet, i smokvu badem. To je nešto vezano uz Dalmaciju. Svi znamo da se čokolada i vina lijepo ljube, pa se i mi volimo podružiti s našim vinarima – kaže nam Sonja. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 08:07