StoryEditorOCM
Vinski DubrovnikVIDIMO SE U SPLITU

Na najpoznatiju vinsku feštu stižu nagrađivane etikete, evo što su vam za jubilarno izdanje pripremili naši stalni gosti

Piše Anamaria Mikulić
3. svibnja 2024. - 14:27

Jubilarno 10. izdanje Festival vina i delicija "Vinski podrum" tijekom petka i subote 17. i 18. svibnja u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika okupit će više od 80 najčuvenijih vinara koji će vam prezentirati više od 400 vinskih etiketa. 

Nakon uspješnog prvog izdanja dubrovačkog sajma vina i delicija u spektakularnim Lazaretima, naša najpoznatija vinska fešta vraća se u Split. Svi koji se tog vikenda nađu u gradu pod Marjanom imat će jedinstvenu priliku isprobati vrhunske nagrađivane etikete koje se ne pronalaze tako lako na vinskim kartama i policama trgovina.

Kako bismo vam dočarali što vas čeka, u tjednima koji dolaze porazgovarat ćemo s nekima od naših dragih vinara. Oni će vam otkriti nešto više o svom radu, svojim vinima i preporučiti što da svakako degustirate. Ako im nakon ovog teksta poželite postaviti još poneko pitanje, slobodno ih pronađite i upitajte na našem Festivalu. 

Pijedestal hrvatskog vinarstva

Vinova loza se na području Imotske krajine uzgaja još od antičkih vremena, a danas se ovdje pod vinogradarskim površinama nalazi čak 900 hektara zemlje. Udruga vinara i vinogradara Imotskog vinogorja "Cvit razgovora" okuplja ponajbolje vinare ovog kraja: Vinariju Grabovac, Vinariju Jerković, Vinarija Šimunović, Vinariju Sušić, Vinariju Đuzel, Vinariju Katich, PG Ivan Jukić, OPG Kusić 1956, Vina Mandić... 

Najrasprostranjenija sorta je autohtona kujundžuša, koja daje harmonična, lagana i lepršava vina s blagom mineralnošću i nježnim voćnim tonovima. Osim kujundžuše, od bijelih sorti se uzgajaju i žilavka, chardonnay, sauvignon, pošip i pinot sivi, od kojih se proizvode vina različitih stilova: od laganijih i lepršavih do ozbiljnih i odležanih bijelih vina.

image
Vojko Basic/Cropix

Od crnih sorti u vinogorju su najrasprostranjenije domaće sorte trnjak i vranac, koje većina vinara kupažira sa svjetski poznatim sortama kao što su merlot, cabernet sauvignon, a u posljednje vrijeme i syrah. Za razliku od većine priobalnih crnih vina koja se odlikuju visokim alkoholima i ekstraktima s obiljem tanina, crna vina imotskog vinogorja su po svojoj svježini i eleganciji sličnija klasičnim bordoškim kupažama, ali ipak s prepoznatljivim južnim karakterom.

Zahvaljujući orijentaciji na autohtone sorte svog vinogorja, vinari udruge "Cvit razgovora" uspjeli su kujundžušu vratiti na mjesto koje zaslužuje i postaviti je na pijedestal hrvatskog vinarstva.

Stalni gosti

- Splitski festival godinama posjećujemo u okviru naše udruge. To je svakako jedan od značajnijih događaja za predstavljanje našeg vinogradarstva i vinarstva gostima koji dolaze iz cijelog svijeta. Iz tog razloga preporučujem svima posjet toj manifestaciji, mi vas radosno iščekujemo - rekao nam je Tomislav Jerković iz Vinarije Jerković.

Ova obiteljska vinarija osnovana je 1998. godine u Runovićima, a danas je pod vodstvom Mate i Tomislava Jerkovića. Od samog početka okrenuta je autohtonim sortama imotskog vinogorja, kujundžuši i trnjaku. Od istoimenih sorti u ponudi imaju pet vina: Jerković Kujundžušu, koja je godinama jedna od najprodavanijih svježih vina iz ovog vinogorja, Mračaj, koji čini kupaža dvije sorte trnjka i merlota, Rose, dominantno od sorte trnjak, jedan “single barrel” Trnjak i maceriranu “orange” Kujundžušu pod nazivom Kujundžuša Ivan.

image
Josko Ponos/Cropix

- Od naše ponude vina svakako bih preporučio, ako netko već nije do sada, našu broj jedan etiketu, a to je svježa Kujundžuša Jerković. Uz to svakako preporuka za jedno ozbiljnije vino koje je bilo u doticaju s drvenim bačvama, a to je naš Mračaj iz 2022. godine. Posebno smo ponosni na Kujundžušu Ivan 2022., koja ove godine prvi put izlazi na tržište i po našem mišljenju daje širinu i drukčiji pogled na našu perjanicu Kujundžušu - poručio je Tomislav.

Jubilarno izdanje

Budući da ove godine obilježavamo jubilarno 10. izdanje, za vas smo pripremili brojna iznenađenja. Na novoj atraktivnoj lokaciji očekuju vas degustacije, predavanja, radionice, vinska škola za početnike, degustacijske ture s osobnim sommelierom i još više najboljih delicija. 

image
Josko Ponos/Cropix

Ovo je prava prilika za sklapanje novih poznanstava, prijateljska i poslovna druženja, a bit će tu i glazbe, zabave i šušura. U petak 17. svibnja, nakon prvog dana Festivala očekuje vas i nezaboravni Vinski podrum party. 

Očekujemo vas u velikom broju, stoga upišite našu vinsku feštu u svoje kalendare i nazdravite s nama u čast vina i naših vinara. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 10:13