StoryEditorOCM
Svijetjačanje sigurnosti

Zlu ne trebalo: Poljska dodatno osigurava granicu s Bjelorusijom, Estonija upozorava na rusku prijetnju

Piše vijesti sd
22. veljače 2024. - 21:25

Nakon što je poljski premijer Donald Tusk prošlog tjedna najavio da će njegova zemlja dodatno osigurati svoju granicu s Bjelorusijom kako bi poboljšala unutareuropsku sigurnost, estonski ambasador u Poljskoj upozorio je na opasnosti potcjenjivanja namjera Rusije, prenosi klix.ba.

Estonski veleposlanik rekao je za Euronews da će, prema obavještajnim podacima kojima raspolaže Estonija, Rusija izvršiti reorganizaciju vojnih kapaciteta za tri do četiri godine. Dodao je da je zbog toga od velikog značaja da Europa podržava Ukrajinu kako bi Rusija bila poražena.

"Ako možemo dovoljno pomoći Ukrajini da pobijedi, onda ćemo promijeniti i planove Rusije, ali i Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske. Mi smo preuzeli ovu vrstu liderske uloge tako da moramo biti oni koji pokušavaju pokrenuti i inspirieati druge", rekao je.

Estonija i Poljska graniče sa Rusijom, dok Poljska također graniči sa Ukrajinom i Bjelorusijom, s kojom dijeli granicu od 418 km.

Punih 186 km granice je utvrđeno ogradom, koja je podignuta da razdvoji dvije zemlje po cijeni većoj od 350 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:26