StoryEditor
Svijets dvije strane

Zelenski: Zauzimanje Sjeverodonjecka sada je glavni cilj okupatora; Lavrov: Oslobođenje Donbasa je prioritet za Moskvu, ostali bi mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti

Piše Hina
29. svibnja 2022. - 22:33

Rusko bombardiranje uništilo je svu ključnu infrastrukturu u ukrajinskome gradu Sjeverodonjecku, kazao je predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju, te dodao da je zauzimanje tog grada Rusiji sada "glavni cilj"

"Kao rezultat ruskih napada na Sjeverodonjeck, sva ključna infrastruktura grada sada je uništena... Više od dvije trećine stambenog fonda grada uništeno je", kazao je Zelenskij u televizijskom obraćanju.

"Zauzimanje Sjeverodonjecka sada je glavni cilj okupatora", dodao je.


Lavrov o 'oslobođenju' Donbasa

"Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je  u nedjelju novinska agencija RIA .

"Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet", rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva, a posljednjih je dana u središtu pozornosti bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets.

Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 19:25