StoryEditorOCM
Svijetpreslagivanje

Zelenski najavio velike promjene u operacijama ukrajinske vojske: ‘Imamo jako malo vremena...‘

Piše Vijesti SD
20. studenog 2023. - 10:08
Rome, Italy - May 13, 2023Volodymyr Zelensky, UkraineÕs president, during his meeting with Giorgia Meloni, ItalyÕs prime minister, at the Chigi Palace./Shutterstock

Volodimir Zelenski zatražio je brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i najavio razrješenje zapovjednice medicinske službe, piše Jutarnji list. 

Potez ukrajinskog predsjednika najavljen je u nedjelju nakon sastanka s ministrom obrane, Rustemov Umerovim, i dogodio se u isto vrijeme dok traju rasprave o načinu vođenja rata protiv Rusije koji traje već 20 mjeseci te o brzini kojom napreduje protuofenziva na istoku i jugu zemlje.

‘Na današnjem sastanku s ministrom Umerovim postavljeni su neki prioriteti‘, kazao je Zelenski u svojem večernjem obraćanju. ‘Imamo još jako malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene.‘

Zelenski je kazao da je smijenio general-bojnicu Tatjanu Ostraščenko s pozicije zapovjednice medicinskih snaga.

‘Zadatak je jasan, kao što je već više puna naglašeno u javnosti, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima na bojištu, potrebna nam je temeljna promjena zdravstvene podrške za naše vojnike‘.

To, kazao je, uključuje razna pitanja - bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju.

Umerov je promjene potvrdio na Telegramu i dodao kako je glavni prioritet digitalizacija, ‘taktička medicina‘ i rotacija osoblja u službi.

Ukrajinski vojni izvještaji o onome što je opisano kao ‘napredovanje u oslobađanju okupiranih područja na istoku i jugu‘, prošli su tjedan potvrdili da su trupe preuzele kontrolu nad istočnom obalom rijeke Dnjipro u južnom dijelu Hersonske oblasti.

Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Žaluzni, rekao je da rat ulazi u novu fazu kad je Ukrajini potrebno više sofisticirane tehnologije kako bi se suprotstavila ruskoj vojsci.

Iako je više puta rekao da će za napredovanje biti potrebno vremena, Zelenski je opovrgnuo da je rat ušao u pat-poziciju i pozvao zapadne partnere Kijeva, uglavnom SAD, da održe nivo vojne pomoći Ukrajini.

Ostraščenko je zamijenio general-bojnik Anatolij Kazmirčuk, šef vojne bolnice u Kijevu.

Razrješenje Ostraščenko stiže tjedan dana nakon što je jedan ukrajinski medij napisao kako je, nakon konzultacija s dužnosnicima odgovornima za pružanje medicinske pomoći vojsci, postalo jasno da je njezina smjena, kao i smjene još nekoliko osoba, nužna.

U međuvremenu su u nedjelju jedinice zračnih snaga presrele dron koji je išao prema Kijevu, kazao je bojnik Sergej Sobjanin.

On je na Telegramu rekao da su jedinice u četvrti Elektrostal na istoku grada presrele dron.

Prema prvim informacijama, krhotine koje su pale na grad rezultat su obrambene operacije i nitko nije ozlijeđen, niti je nastala ikakva šteta, kazao je Sobjanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:02