StoryEditorOCM
Svijetlavrov u teheranu

Zbližavanje koje je zabrinulo SAD: Rusija i Iran dogovaraju nove oblike suradnje, jesu li u paketu i novi dronovi?

Piše hina
24. listopada 2023. - 06:43

Rusija i Iran u ozračju "povjerenja" učvršćuju svoje bilateralne odnose, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova rano u utorak nakon što je šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova tijekom posjeta Teheranu primio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

"U tradicionalnom ozračju povjerenja, sadržajno se razgovaralo o aktualnim aspektima bilateralnog programa s naglaskom na daljnju izgradnju cjelokupnog kompleksa višestranog rusko-iranskog partnerstva", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov, koji je otišao u Teheran ubrzo nakon putovanja u Kinu i Sjevernu Koreju, razgovarao je o energetskim i logističkim projektima s iranskim ministrom vanjskih poslova Huseinom Amirabdolahianom.

Uobičajeno za takva ruska priopćenja, otkriveno je malo detalja razgovora koji su se održali usred rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Lavrov je također sudjelovao u regionalnim razgovorima. čiji je domaćin bio Iran, o postizanju mira u regiji Južnog Kavkaza nakon što su azerbajdžanske snage prošlog mjeseca ponovno zauzele regiju Gorski Karabah i natjerale tisuće etničkih Armenaca na bijeg.

Od pokretanja svoje opsežne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Moskva je nastojala učvrstiti veze s Iranom.

Ukrajina je pozvala Teheran da prestane isporučivati smrtonosne bespilotne letjelice Rusiji, za koje Kijev kaže da su odigrale glavnu ulogu u napadima Moskve na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Iran je u početku negirao isporuku bespilotnih letjelica Shahed kamikaze Rusiji, ali je kasnije rekao da je isporučio mali broj prije nego što je Moskva pokrenula rat.

Sjedinjene Države su rekle da su zabrinute zbog "rastućeg obrambenog partnerstva" između Irana i Rusije, koje predstavlja rizik ne samo za Ukrajinu već i za iranske susjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:24