StoryEditorOCM
Svijetanatomija agresije

Zašto Putin pokušava osvojiti Donbas, zašto je usmjerio sve snage na istok Ukrajine, što time želi postići i kakvi su mu izgledi za uspjeh?

Piše PSD
21. travnja 2022. - 14:24
Ako Rusija osvoji obje velike regije, to bi Putinu dalo nekakvo opipljivo postignuće u ratu. Sljedeći korak bi tada bio aneksija Donbasa, baš kao što je to učinio s Krimom nakon neuvjerljivog referenduma 2014. godineAFP

Rusija je premjestila žarište rata na istočnu Ukrajinu nakon što je povukla svoje snage iz blizine glavnoga grada Kijeva. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je počela bitka za područje poznato kao Donbas i da u tome sudjeluje najveći dio ruske vojske.

Što bi Vladimiru Putinu trebalo da može proglasiti uspjeh u svom "oslobađanju" starog industrijskog srca Ukrajine i je li to moguće?

Najbolje uvježbane ukrajinske snage već su bile raspoređene na istok zbog osmogodišnjeg rata sa separatistima koje podržava Rusija. Smatra se da su te postrojbe pretrpjele velike gubitke, ali su još uvijek značajan izazov za rusku invazijsku vojsku, piše BBC, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ruske snage već su izazvale humanitarnu katastrofu na istoku, ali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 09:18