StoryEditorOCM
Svijetdug i bogat život

Zadivljujuća životna priča kraljice Elizabete II: suočavala se s brojnim domaćim i međunarodnim krizama, ali najviše problema zadavali su joj vlastiti potomci

Piše Marija Čović
8. rujna 2022. - 20:55
Najstariji sin Charles je s trenutkom kraljičine smrti postao jesljedeći kralj Ujedinjenog Kraljevstva, formalno će dan nakon majčine smrti biti proglašen za novog vladara    AFP

Kraljica Elizabeta II., najdugovječnija vladarica u povijesti Velike Britanije, preminula je u četvrtak poslijepodne u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj u dobi od 96 godina.

Njezin najstariji sin Charles je s trenutkom njezine smrti postao sljedeći kralj Ujedinjenog Kraljevstva, formalno će dan nakon majčine smrti biti proglašen za novog vladara, a ceremonija njegove krunidbe vjerojatno će se održati za nekoliko mjeseci, možda i godinu dana.

Sad kad je Charles postao kralj, njegov stariji sin, princ William, je postao prijestolonasljednik i ponijet će titulu princa od Walesa, a njegova supruga Kate bit će princeza od Walesa. Posljednja je tu titulu nosila pokojna Williamova majka, princeza Diana.

- Kraljica je mirno umrla u Balmoralu ovog poslijepodn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 05:52