StoryEditor
Svijetgrabež

Za njega je novac početak i kraj: Trump najavljuje kandidaturu za 2024., vabeći donacije simpatizera. Otkako je izgubio prikupio je više od 250 milijuna $

3. ožujka 2021. - 12:31
AFP

Izgubio je Bijelu kuću, a njegova je stranka izgubila Senat i Zastupnički dom. Izgubio je čak i Twitter i Facebook. Prihodi su u njegovom poslovnom carstvu sve niži, a dugovi i krediti njegovih privatnih biznisa ga stežu sa svih strana. No, sve to skupa tek je motiv više Donaldu Trumpu da nedavno nastupi na konferenciji konzervativaca CPAC i najavi kako bi se mogao ponovno kandidirati za Bijelu kuću na sljedećim predsjedničkim izborima, 2024. godine.

Malo tko u SAD-u, međutim, vjeruje da će čovjek koji će tad biti na pragu osamdesetih uistinu krenuti u novu kandidaturu: američki analitičari listom tvrde da je mahanje time u isključivoj svrsi održavanja Trumpova obiteljskog „branda“ na tržištu. Čak je i nećakinja bivšeg američkog predsjednika, poslovično kritična prema njemu već godinama,  uvjerena kako njezin ujak samo glumi da  ozbiljno pretendira na još jedan mandat. Njegov je pravi cilj – tvrdi Mary Trump  - samo nastaviti dobro zarađivati na donacijama.

“Razmislite samo koliko je uprihodio prodajući velike laži u posljednjih par mjeseci. Zaradio je više novca otkad je predsjednik Biden dobio izbore nego što mislim da je stvarno zaradio u cijelome životu. I ne vjerujem da će tako brzo odustati od takve grabeži” – izjavila je Mary Trump u intervjuu za mrežu MSNBC.

Trumpova nećakinja, psihologinja po struci, aludira na ogromne cifre koje su mu Trumpovi užegli simpatizeri donirali koncem prošle godine za kampanju “Zaustavite krađu glasova!”, vjerujući kako će on taj novac iskoristiti za pravne bitke za osporavanje izbornih rezultata. Samo u studenome i prosincu 2020. na taj je način prikupio gotovo 180  milijuna dolara, od čega je samo 10 milijuna potrošio na sudove, podneske i odvjetnike, a glavninu novca spremio na sigurno, na račune svoje zaklade. Otkako je izgubio izbore, Trumpov odbor za političku akciju prikupio je ukupno više od 250 milijuna dolara.

image
Ipak, malo tko u SAD-u vjeruje da će čovjek koji će tad biti na pragu osamdesetih uistinu krenuti u novu kandidaturu
AFP

Premda ankete na stranačkoj konvenciji konzervativaca prošlog vikenda govore da bi ih čak 55 posto iznova željelo Trumpa kao predsjedničkog kandidata, njegova nećakinja je uvjerena da do toga nikad neće doći. „On se neće iznova staviti u poziciju u kojoj ponovno može izgubiti,” procjenjuje, a najveći problem cijele priče je da mu Republikanska stranka još uvijek ne prestaje davati legitimitet za javne nastupe.

Trumpu je od početka novac bio početak i kraj svih njegovih akcija, upozoravaju američki novinski komentatori. Suočen sa stotinama milijuna dolara zajmova koji mu upravo dospijevaju na naplatu, on naprosto još pokušava javno kapitalizirati svoje ime. Istodobno, zatežu se i konci brojnih tužiteljskih istraga oko njega i drugih članova obitelji. Prošloga je tjedna Vrhovni sud dozvolio sudovima opsežnu financijsku i poreznu istragu Trumpovih biznisa. Najbolja obrana od svega toga su tobožnji politički motivi njegovih „zlih“ protivnika. Kmečanje o nepravednoj viktimizaciji Trumpov je tradicionalni „specijalitet kuće“, a povrh svega taj mu manevar iz džepova armije budala na privatna konta još uvijek priskrbljuje i ogroman novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 20:13