StoryEditorOCM
Svijetvoštani velikan

Velike vrućine rastopile spomenik velikog američkog predsjednika, iz vrata mu strše samo žice

Piše Hina
25. lipnja 2024. - 20:14

Glava na voštanoj replici kipa predsjednika Abrahama Lincolna u američkom glavnom gradu Washingtonu se rastalila nakon što su temperature narasle do 37 Celzijevih stupnjeva tijekom vikenda, piše u utorak BBC.

Nakon glave, počele su se taliti i noge, a naslonjač se stopio s tlom.

Glava s gotovo dva metra visoke replike Lincolnovog memorijala se trenutno popravlja, zbog čega iz vrata 16. američkog predsjednika sada samo strši žica.

Memorijal se nalazi na mjestu gdje je u vrijeme građanskog rata bio izbjeglički kamp Barker, u kojem su stanovali oslobođeni afroamerički robovi, a danas je tamo osnovna škola.

Spomenik je postavljen ispred osnovne škole Garrison kao dio serijala voštanih kipova umjetnika Sandyja Williamsa IV iz savezne države Virginije.

Replika nije samo običan voštani kip, već je i svijeća, a ovo nije prvi put da je imala poteškoća s taljenjem.

Kip je postavljen na istom mjestu prošlog rujna, no prva je verzija sadržavala više od 100 fitilja koji su prerano zapaljeni, zbog čega se rastalio značajan dio umjetničke instalacije uoči svečanog otkrivanja.

Nova inačica, postavljena u veljači, ima manje fitilja i drukčije su raspoređeni. "Ugasite u roku od dvije do tri minute", piše na ploči kod spomenika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 20:14