StoryEditorOCM
Svijetstop propagandi

Velika akcija njemačke policije: Racije u islamističkim centrima, sumnja se na veze s terorističkim organizacijama

Piše vijesti sd
16. studenog 2023. - 11:00

Stotine policajaca u Njemačkoj provodi akciju protiv nekoliko islamističkih udruga diljem zemlje. Središte akcije je Hamburg, a cilj je dobiti dokaze za zabrane tih udruga te oduzimanje imovine, javlja njemački Welt.

Racija je gotovo istodobno provedena u nekoliko njemačkih saveznih država. Stotine policajaca upale su u više od 50 zgrada diljem Njemačke, uključujući i Plavu džamiju u Hamburgu, čija se sponzorska udruga ‘Islamski centar Hamburg‘ smatra ispostavom iranskog režima.

- Osumnjičeni su da djeluju protiv ustavnog poretka i protiv ideje međunarodnog razumijevanja, navodi se u priopćenju federalnog ministarstva vanjskih poslova. Sigurnosne vlasti su istraživale i sumnju da je IZH podržavao aktivnosti libanonske terorističke organizacije Hezbollah, koja je u Njemačkoj zabranjena.

Osim prostora u Hamburgu, pretražene su i prostorije drugih islamističkih udruga u Berlinu, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Baden-Württembergu, Donjoj Saskoj i Bavarskoj. Radi se o ukupno 54 objekta.

Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (SPD) rekla je da je islamistička scena sada na nišanu.

- Posebno sada, u vrijeme kada se mnogi Židovi osjećaju posebno ugroženima, vrijedi sljedeće: općenito ne toleriramo islamističku propagandu ili antisemitsko i antiizraelsko huškanje. Posebno sada je važno biti oprezan i poduzeti oštre mjere. Zato svaku opravdanu sumnju istražujemo, rekla je Faeser i dodala da su sumnje protiv IZH-a ozbiljne.

Ministarstvo unutarnjih poslova je dodalo i da su aktivnosti IZH-a usmjerene na širenje revolucionarnog koncepta vrhovnih iranskih vođa.

- Sumnja se da ovaj koncept krši ustavni poredak u Njemačkoj i ideju međunarodnog razumijevanja, dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 12:32