StoryEditorOCM
Svijetrat za mir

Ukrajini su odriješene ruke za napade NATO oružjem na Rusiju, udari su pitanje trenutka. Evo čime bi ih mogli izvesti

31. svibnja 2024. - 18:45

Dok je drugi po veličini ukrajinski grad nedavno razaran ruskiM projektilima, kliznim bombama i topničkim napadima, dužnosnici u Kijevu preklinjali su SAD da dopusti korištenje doniranog dalekometnog oružja za uzvratni udar preko granice, izravno u Rusiju. Sada će se i to dogoditi: pitanje je trenutka kad će NATO naoružanje početi ubijati Ruse na ruskom teritoriju.

U velikoj političkoj promjeni, Bidenova administracija je tiho odobrila Ukrajini upotrebu svog oružja i na ruskom tlu, ali samo u neposrednoj blizini Harkiva, potvrdila su dva američka dužnosnika. SAD je dugo zabranjivao Ukrajini korištenje oružja koje je donirala protiv ciljeva u užoj Rusiji, tako da je riječ o golemom obratu.

"Predsjednik je nedavno naredio suradnicima da osiguraju Ukrajini korištenje oružja koje joj isporučuje SAD za protupaljbu u Harkivskoj regiji. Upotreba američkog oružja je tamo legitimna ako Ukrajina treba uzvratiti ruskim snagama koje ih napadaju ili ih se spremaju napasti", rekao je američki dužnosnik na portal The War Zone. No, američka se politika u pogledu zabrane topničkog raketnog sustava ATACMS ili drugog dalekometnog oružja za napade unutar Rusije nije promijenila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 18:45