StoryEditor
Svijetoteto prokleto

Ukrajinac prati preslagivanje ruskih trupa na zanimljiv način: ‘Zahvaljujući tehnologiji, znam točno gdje su sada Rusi koji su me opljačkali!‘

19. travnja 2022. - 11:30

Ukrajinac Vitalij Semenets uspio je pratiti pokrete ruskih vojnika na istok zemlje putem para bežičnih slušalica koje su opljačkane iz njegove kuće u blizini Kijeva. Apple AirPods imaju mogućnost korištenja opcije "Find my“, a zahvaljujući njoj Ukrajinac je pratio kretanje ukradenih slušalica putem bluetooth tehnologije.

- Zahvaljujući tehnologiji, znam točno gdje su moje slušalice sada. Opljačkali su ih ruski orci iz moje kuće u Hostomelu”, naveo je Semenets.

Slušalice koje inače koštaju nešto više od 200 eura, ukradene su u Kijevskom predgrađu, gradu Hostomelu i to odmah na početku invazije kad su ruski padobranci sletjeli na aerodrom i pokušavali zauzeti glavni grad. Vitalij Semenets ušao im je u trag na granici s Bjelorusijom, da bi kasnije vidio kako su završile u blizini grada Gomelja.

Prošlog tjedna njegove slušalice stigle su i do Belgoroda, grada u Rusiji gdje se Putinova vojska priprema za napad na Donbas.

Semenets je na svojoj Instagram stranici objavio ažuriranja o putovanju ukradenih Apple slušalica. Svjestan je da do njih nikad neće doći, ali zanimljivo mu je pratiti gdje se lopovi kreću.  

Aplikacija „Find my“, inače, može pratiti uređaje ako se povežu s internetom ili ako se dovoljno približe drugim uređajima za povezivanje putem Bluetootha.

image

AirPods

screenshot youtube

Tone ukradenih paketa  

Nisu Rusi u Ukrajini pljačkali samo ono što im je moglo stati u džep, poput ovih skupih slušalica.

Već prije pisali smo o pljački televizora, mobitela, klima uređaja, skutera, automobilskih dijelova te razne druge vrijedne tehnike i alata. Nadzorna kamera poslovnice za dostavu paketa u Maziru, gradu u Bjelorusiji snimila ih je kako kući u Rusiju šalju tone paketa. Radilo se o ruskim trupama koje su se povukle na kratki odmor u Mazir, a koje su ratovale u okolici Kijeva.

Na snimci koja traje tri sata vidi se, kako se stalno smjenjuju vojnici koji neprestano donose velike pakete dostavnoj službi CDEK koja ih potom dalje šalje njihovim obiteljima u Rusiju.

Projekt Hajun na Telegramu je objavio video i osobne podatke ljudi koji su slali pakete iz Bjelorusije, iz čega je razvidno da su to vojnici koji inače žive u Altajskom kraju, u Rusiji.

Prepoznali su neke vojnike iz 56. gardijske zračno-jurišne pukovnije. Pokradene stvari slali su u Gornjak, Čitu, Železnogorsk, Omsk, Uljanovsk, Novosibirsk, Moskvu, Angarsk, Ussurijsk, Birobidžan...

U samo jednom danu, 2. travnja, preko ureda službe za ekspresnu dostavu CDEK, u Kujbiševskoj 32, u Maziru, kući u Rusiju su poslali više od dvije tone paketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 04:34