StoryEditorOCM
Svijetukopavanje bez popa

U južnoj Ukrajini sve češće se viđaju čudna ratna vozila. Evo što to govori o stanju na bojištu

13. kolovoza 2023. - 13:00

Na ukrajinskom bojnom polju prepunom čudnih i rijetkih borbenih vozila, BTM-3 bi mogao biti najčudniji i najrjeđi. Nije tenk. Nije borbeno vozilo pješaštva. To čak nije ni oklopno inženjersko vozilo.

BTM-3 je golemi rovokopač. Kao što mu ime govori, radi samo jednu stvar: kopa rovove. Težak je 37 tona i kombinira šasiju teškog topničkog traktora AT-T s dizelskim motorom tenka T-55 te lančanim bagerom u stilu motorne pile.

BTM-3 kopa rov dubok metar i pol i širok jedan metar brzinom većom od 700 metara na sat. Rusi su uz pomoć njih iskopali stotine kilometara rovova prošle zime i ovoga proljeća, no BMT-3 masovno koriste i Ukrajinci. Imaju ih barem desetak i prošlog tjedna je na Twitteru objavljena snimka na kojoj jedan od ovih rovokopača juriša cestom u oblasti Zaporižja u južnoj Ukrajini. Tamo je, kao što se zna, jedno od ključnih poprišta ukrajinske protuofenzive.

U mahom ravničarskom ukrajinskom terenu rovovi su snažno definirali dinamiku borbi i tempo samog rata. Rusi su najprije iskopali rovove kako bi usporili napredovanje Ukrajinaca, a sad ih masovno kopaju Ukrajinci kako bi učvrstili i sačuvali svoje teritorijalne dobitke. BTM-3, zajedno s drugim vojnim rovokopačima kao što su ruski BTM-4 i ukrajinski PZM-3, igraju vodeću ulogu u pripremi ovih rovova. Za razliku od civilnih strojeva, oni rovove kopaju iznimno brzo i to je nerijetko presudno važno u zaustavljanju neprijateljskog protuudara.

image
screenshot twitter

Vojna vozila za kopanje rovova na Zapadu gotovo da i ne postoje. Daleko su češća u bivšem Sovjetskom Savezu, a tlo i klima definiraju zašto. Rezanje rovova u smrznutom i zaleđenom tlu u istočnoj je Europi kroz vojnu povijest bila nerijetka potreba. U Americi i drugdje to nije bio slučaj. Rovovi se kao obrambena fortifikacija desetljećima provlače kroz doktrinu sovjetske i ruske vojske, a koju i ukrajinska vojska dobrim dijelom još slijedi.

Kad je ruska ili ukrajinska brigada u defenzivi, makar i privremenoj, automatski će se ukopati. Rad strojeva za kopanje rovova i buldožera bit će po potrebi dopunjen i staromodnim lopatama. I u doktrini nekadašnje JNA baštinilo se to sovjetsko iskustvo: čim stane, vojnik kopa zaklon, pa makar i u kamenu.

Pokojni general Janko Bobetko, kao izdanak iste škole, inzistirao je i u Domovinskom ratu na istoj praksi. Za obilaska Južnog bojišta redovito je rešetao vojsku: Kako se vi ovdje ukopavate? Netko s popom, netko bez popa – glasio je šeretski odgovor.

Gdje god je to bilo moguće u Ukrajini, ruska vojska je u zadnjih godinu dana rasporedila svoje rovokopače. Ukrajinci ih nastoje onesposobiti dronovima, pa postoji relativno malo njihovih snimaka u akciji duž prve crte.

Čudni rovokopači sad su iznimno zaposleni u Zaporižju, s ukrajinske strane sukoba. To znači samo jedno: Ukrajinci su napredovali, pa osvojeno valja i sačuvati.

image
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:50