StoryEditorOCM
Svijetincident

U centru Pariza turisti napadnuti čekićem, jedan je ubijen, drugi ranjen. Napadač je radikalni islamist

Piše Hina, JL
2. prosinca 2023. - 23:53

Jedna osoba je poginula, a druga je ozlijeđena nakon što je napadač napao prolaznike u središtu Pariza u blizini Eiffelovog tornja, napisao je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

"Policija je upravo hrabro uhitila napadača koji je napao prolaznike u Parizu, oko Quai de Grenelle. Jednu preminulu i jednu ozlijeđenu osobu zbrinule su pariške vatrogasne brigade. Molimo izbjegavajte to područje", objavio je Darmanin na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru.

AFP je, pozivajući se na izvore, objavio da je osumnjičenik uzviknuo ‘Allahu Akbar‘, no Reuters to nije mogao potvrditi.

Protuteroristička jedinica javnog tužiteljstva priopćila je da još nije pozvana na sudjelovanje u istrazi.

image
AFP

"Policija je vrlo brzo neutralizirala napadača. Pokušali smo spasiti život ovog čovjeka. (...) Ljudi koji su napadnuti bili su turisti", rekao je dr. Patrick Pelloux za BFM TV

BFM je, pozivajući se na priopćenje policije, objavio da je napadačevo oružje bio čekić.

Incident koji se dogodio u subotu navečer u središtu Pariza dogodio se manje od osam mjeseci prije no što će glavni grad Francuske biti domaćin Olimpijskih igara te bi to moglo izazvati pitanja o sigurnosti na globalnom sportskom događaju.

image
AFP
image
AFP

Čovjek koji je smrtno stradao je turist s dvojnim njemačkim i filipinskim državljanstvom. Njega je policija pronašla s ubodnim ranama u predjelu leđa i ramena.

Također, jedan engleski turist pronađen je s ranom na glavi, a pomoć su mu pružili vatrogasci. Prema policijskim izvorima, ovaj muškarac je šetao sa suprugom i djetetom kada mu je napadač prišao s leđa i udario ga čekićem. U napadu je ozlijeđena i još jedna osoba, ali ne zna se u kakvom je stanju.

Srećom, u blizini su bili policajci koji su upotrijebili šoker kako bi imobilizirali napadača. Prema informacijama Le Parisiena, napadač je rođen u Francuskoj, ima francusko državljanstvo, a policija je imala njegovo ime na popisu radikalnih islamista.

Kako pak piše Le Monde, rođen je u Francuskoj 1997. od roditelja Iranaca, s kojima živi u Essonneu. Domaća obavještajna služba (DGSI) ga je uhitila 2016. zbog planiranja napada u La Défenseu. Osuđen je na pet godina zatvora, od toga godinu dana uvjetno, a nakon odsluženja kazne pušten je 2020. godine. Bio je stavljen pod sudski nadzor.

Bio je sklon radikalnom islamizmu te imao psihijatrijske poremećaje zbog kojih je bio je podvrgnut psihijatrijskom liječenju tijekom cijelog pritvora i nakon puštanja na slobodu.

‘Prvi mjeseci bili su ohrabrujući‘, činilo se da se ‘odvojio od religije‘ nakon što je pušten, rekao je izvor iz sigurnosnih krugova agenciji France-Presse. Ali ovaj čovjek s ‘vrlo nestabilnom‘ osobnošću ponovno izaziva zabrinutost od proljeća-ljeta 2022., prema ovom izvoru.

Također je zamijećena njegova ‘značajna digitalna aktivnost‘. Neposredno prije njegovog napada, na društvenim mrežama objavljen je video koji opravdava njegov čin. Napadač posebno spominje ‘vladu ili ubojstvo nevinih muslimana‘, navodi sigurnosni izvor.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:21