stdClass Object ( [id] => 1275607 [title] => U 10 godina od simpatične pande do opasnog vuka: Predsjednik Kine od prvog dana mete sve koji mu se nađu na putu [alias] => u-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od simpatične pande do opasnog vuka, riječi su kojima će David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka, opisati put što ga je Kina prevalila u 10 godina pod predsjednikom Xiom Jinpingom.

Osim po desetljeću neprikosnovene vladavine, prvi čovjek najmnogoljudnije nacije na zemaljskoj kugli u fokus je dospio svojim ovotjednim pohodom Moskvi i Kremlju. Termin je dogovoren puno prije negoli se doznalo da je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, i to pod sumnjom za deportaciju ukrajinske djece, ali svaki imalo senzitivni režim našao bi razloga za to da ne bilo kakav, nego predsjednički zrakoplov ne poleti put ruske prijestolnice. Za Peking to očito nije bila opcija.

– Xijev ovotjedni posjet Moskvi – kaže Lekaj – dolazi u trenutku kad se ruska invazija u Ukrajini ne odvija po planu, Rusiji su nametnute snažne međunarodne sankcije, a sada je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za ratne zločine s Putinovim imenom. U takvim okolnostima Putinu su više nego ikad potrebni saveznici i prijatelji. Ali Kina ima samo jednog saveznika: samu Kinu. Kineska vanjska politika potpuno je lišena altruizma. Rusija je resursima najbogatija zemlja na svijetu, stoga su naftovodi, plinovodi, kineske akvizicije ruskih nalazišta minerala i rudnika bile glavne točke dnevnog reda razgovora Putina i Xija. Kina je dobila jeftine ruske energente i rude, Rusija dobiva novac za nastavak rata i dugoročno postaje ovisna o Kini.

’Odgovarajući’ rat

Po Lekajevu mišljenju, ne treba isključiti ni tezu prema kojoj se ruski rat u Ukrajini fino uklapa u geopolitičku strategiju Pekinga, jer dok se Kremlj sukobljava sa Zapadom, gutajući resurse NATO-a i, što dulje traje rat, to će manje ljudi htjeti sudjelovati u još jednom i još većem sukobu ako kineska vojska (PLA) krene silom zauzeti Tajvan.

---

image

David Lekaj: U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja

---

– Takvom optikom Kina gleda na Tajvan, koji Komunistička partija smatra nedovršenim poslom Kineske revolucije, dok bi se rješavanjem tog pitanja Xi Jinping potvrdio kao snažan vođa unutar i izvan zemlje. Problem je što je Kina izgubila mogućnost mirnog rješavanja tajvanskog pitanja. Pokušali su ih privući ekonomskim mamcima, zatim su nudili mogućnost “jedna zemlja, dva sistema”, ali nakon iskustva s Hong Kongom povjerenje je nepovratno urušeno. Tajvan je funkcionalna demokracija s tri puta višim BDP-om po stanovniku od Kine – objašnjava naš sugovornik i upozorava na ratne planove Pekinga, koji su već u formi operativnih planova.

– Integrirana zračna, pomorska i informacijska blokada Tajvana pojavljuje se u četiri različita oblika u PLA-ovoj paleti opcija protiv Tajvana. State Department nedavno je poslao upozorenje Europskoj komisiji i europskim vladama, uz istraživanje koje procjenjuje da bi kineska blokada Tajvana izazvala globalne godišnje ekonomske gubitke od 2,5 milijardi dolara. Amerikanci vjeruju da bi pripremanje planova za nepredviđene situacije i njihovo javno objavljivanje moglo postati dio strategije za odvraćanje Kine. Dijeljenje izvješća slično je potezu SAD-a od prošle godine, kad su distribuirali obavještajne podatke o ruskom vojnom gomilanju oko Ukrajine. Tada su centri moći EU-a odbacili mogućnost da će Vladimir Putin izvršiti invaziju. U međuvremenu je Xi Jinping naložio kineskoj vojsci da pokrene pripreme za rat, jer Kini treba još 10 godina razvoja kako ne bi ovisila o podršci treće strane u scenariju Tajvana. Rat počinje danas, a ne kad zapuca prva puška, kažu Kinezi, svjesni da je Tajvan do zuba naoružani otok-utvrda – dodat će Lekaj.

Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu.

’Meka moć’

– Kina je općenito izgubila priliku izgraditi sustav globalne “meke moći”. Dolaskom Xija Jinpinga meka moć postupno je padala, dok je tvrda moć rasla – kineska simpatična panda postala je prijeteći vuk. Istina je da se meka moć može manifestirati u kombinaciji s “tvrdom moći” (vojnom i gospodarskom snagom države), ali nije moguće steći poštovanje drugih država i društava na temelju sirove moći. Vidjeli smo na primjeru Rusije, koja je također mogla zadržati utjecaj kroz “meku moć” među državama bivšeg SSSR-a, ali je svojim pristupom odbila sve oko sebe. Meka moć podrazumijeva da ste atraktivni, poželjni i korisni, a ne opasni i nepredvidivi. U tom natjecanju Kina ne može pobijediti SAD jer je SAD slobodna i demokratska država koja poštuje ljudska prava i podržava individualne slobode. Uostalom, i male države, bez većih vojnih i ekonomskih kapaciteta, mogu imati snažnu “meku moć”, kao, primjerice, skandinavske zemlje – analizira ovaj savjetnik za Euroaziju.

– U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja. Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin imaju izvršne osobne odnose, a to je autokracijama važnije od interesa države. Dođe li u Kremlju do promjene uloga, mijenja se i scenarij, što predstavlja rizik za kineski režim. U diplomaciji, kad se mijenjaju okolnosti, mijenjaju se i prioriteti, jer okolnosti i događaji mijenjaju planove. Stoga ne iznenađuje nedavno otkriće da je Kina od početka invazije na Ukrajinu skrivenim kanalima dostavljala razno oružje, dronove i opremu ruskoj vojsci.

---

image

Lekaj: ‘Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije‘

Fred Dufour/Afp
---

Na Bliskom istoku je sličan motiv Pekinga. To pokazuje odabir (sadašnjeg) trenutka za normalizaciju – dok Iran obogaćuje uran na 84 posto, šalje bespilotne letjelice Rusiji, prima naprednu tehnologiju iz Rusije itd. – sve što može samo ohrabriti Iran u uvjerenju da se isplati nastaviti s takvim aktivnostima. Drugo, Kina želi osigurati slobodan protok energije iz regije; a deeskalacija između dviju regionalnih sila i velikih proizvođača energije, Irana i Kraljevine Saudijske Arabije, ključna je za te ciljeve. I treće, stotine milijardi dolara direktnih saudijskih investicija slit će se u uzdrmano kinesko gospodarstvo – upozorava Lekaj i dodaje kako vođe diljem Zaljeva ipak trebaju dobro promisliti o tome što se zapravo može postići u partnerstvu s Kinom tijekom sljedećeg desetljeća i koliko će ih ovaj odnos u konačnici koštati, jer Pekingu je ponajviše stalo do svojih interesa, a ne do stranog mirovnog posredovanja.

Konačni cilj

A što im je konačni cilj, pitali smo našeg sugovornika i dobili sljedeći odgovor:

– Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije. Cilj su zemlje globalnog juga, koji čine Afrika, Latinska Amerika i Azija, a utjecaj Kine u nekima od tih zemalja već je sada prisutan. S obzirom na to da je kineski režim potpuno predan misiji da svijet učini sigurnim za autokracije, ako ste autokrat koji vodi neku nerazvijenu zemlju, jasno je da ćete prepoznati kineski model kao vrlo privlačan. Jer vam kineski pristup jamči da ćete kao autokrat moći osmisliti način kako razvijati svoju nerazvijenu državu. I moći ćete ostati na tronu kao autokrat.

Ipak, da puno toga neće ići kako je zamislio veliki vođa, krivi su neki unutarnji kineski problemi. Pod svaku cijenu pokušava se preokrenuti sadašnji trend s najmanjim stopama rasta još od dalekih 70-ih godina prošlog stoljeća. Podatak koji bi svakoj vlasti najviše zvonio na uzbunu, a na koji se Lekaj također poziva, jest da je čak dvije trećine lokalnih samouprava zabilježilo neizmireni dug veći od 120 posto prihoda prošle godine, dok se trećina glavnih gradova Kine muči s otplatom samo kamate na dug. A gdje je tek glavnica?! Treba se nadati da je Zapad naučio bolnu lekciju s pandemijom COVID-a i ratom u Ukrajini.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu, kaže David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Xi Jinping [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu, kaže David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka Xi Jinping 2 0 7679 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-22 12:19:27 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-25 00:18:12 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-03-24 22:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3909 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu, kaže David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavat [metadata] => robots= author= title=U 10 godina od simpatične pande do opasnog vuka: Predsjednik Kine od prvog dana mete sve koji su mu se našli na putu [metakey] => Xi Jinping, david lekaj, Kina, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/22\/24565743.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/22\/24560018.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/22\/23887243.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ichiro Ohara\/The Yomiuri Shimbun Via Afp","Fred Dufour\/Afp",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Lekaj: \u2018Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u sredi\u0161te alternativne, antizapadne skupine koja uklju\u010duje velik dio svjetske populacije\u2018<\/p>","

David Lekaj: U slu\u010daju Ukrajine krije se \u017eelja Kine da uo\u010di proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedi\u010dno i odlaska iz Kremlja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1207","hd_24565743_1920.jpg":"1920x1080","k_24565743_1280.jpg":"1280x1280","k_24565743_1024.jpg":"1024x1024","k_24565743_640.jpg":"640x640","k_24565743_480.jpg":"480x480","k_24565743_340.jpg":"340x340","k_24565743_220.jpg":"220x220","o_24565743_1280.jpg":"1280x804","o_24565743_1024.jpg":"1024x643","o_24565743_640.jpg":"640x402","o_24565743_480.jpg":"480x301","o_24565743_340.jpg":"340x213","o_24565743_220.jpg":"220x138","h_24565743_1280.jpg":"1280x854","h_24565743_1024.jpg":"1024x683","h_24565743_640.jpg":"640x427","h_24565743_480.jpg":"480x320","h_24565743_340.jpg":"340x227","h_24565743_220.jpg":"220x147","pp_24565743_1280.jpg":"1280x1628","pp_24565743_1024.jpg":"1024x1303","pp_24565743_640.jpg":"640x814","pp_24565743_480.jpg":"480x611","pp_24565743_340.jpg":"340x432","pp_24565743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24560018_1920.jpg":"1920x1080","k_24560018_1280.jpg":"1280x1280","k_24560018_1024.jpg":"1024x1024","k_24560018_640.jpg":"640x640","k_24560018_480.jpg":"480x480","k_24560018_340.jpg":"340x340","k_24560018_220.jpg":"220x220","o_24560018_1280.jpg":"1280x852","o_24560018_1024.jpg":"1024x681","o_24560018_640.jpg":"640x426","o_24560018_480.jpg":"480x319","o_24560018_340.jpg":"340x226","o_24560018_220.jpg":"220x146","h_24560018_1280.jpg":"1280x854","h_24560018_1024.jpg":"1024x683","h_24560018_640.jpg":"640x427","h_24560018_480.jpg":"480x320","h_24560018_340.jpg":"340x227","h_24560018_220.jpg":"220x147","pp_24560018_1280.jpg":"1280x1628","pp_24560018_1024.jpg":"1024x1303","pp_24560018_640.jpg":"640x814","pp_24560018_480.jpg":"480x611","pp_24560018_340.jpg":"340x432","pp_24560018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"798x649","hd_23887243_1920.jpg":"1920x1080","k_23887243_1280.jpg":"1280x1280","k_23887243_1024.jpg":"1024x1024","k_23887243_640.jpg":"640x640","k_23887243_480.jpg":"480x480","k_23887243_340.jpg":"340x340","k_23887243_220.jpg":"220x220","o_23887243_1280.jpg":"1280x1041","o_23887243_1024.jpg":"1024x832","o_23887243_640.jpg":"640x520","o_23887243_480.jpg":"480x390","o_23887243_340.jpg":"340x276","o_23887243_220.jpg":"220x178","h_23887243_1280.jpg":"1280x854","h_23887243_1024.jpg":"1024x683","h_23887243_640.jpg":"640x427","h_23887243_480.jpg":"480x320","h_23887243_340.jpg":"340x227","h_23887243_220.jpg":"220x147","pp_23887243_1280.jpg":"1280x1628","pp_23887243_1024.jpg":"1024x1303","pp_23887243_640.jpg":"640x814","pp_23887243_480.jpg":"480x611","pp_23887243_340.jpg":"340x432","pp_23887243_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495975 Threads: 3 Questions: 1605024246 Slow queries: 4764296 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110637233 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu-1275607 [printLink] => /vijesti/svijet/u-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu-1275607?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [1] => stdClass Object ( [id] => 606508 [name] => david lekaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-19 14:26:20 [main_article_id] => 0 [alias] => david-lekaj [link] => /tag/david-lekaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu, kaže David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Xi Jinping [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U 10 godina od simpatične pande do opasnog vuka: Predsjednik Kine od prvog dana mete sve koji mu se nađu na putu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/22/24565743.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/22/24565743.jpg [title] => Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/22/24560018.jpg [title] => Fred Dufour/Afp

Lekaj: ‘Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/22/23887243.jpg [title] =>

David Lekaj: U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Od simpatične pande do opasnog vuka, riječi su kojima će David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka, opisati put što ga je Kina prevalila u 10 godina pod predsjednikom Xiom Jinpingom.

Osim po desetljeću neprikosnovene vladavine, prvi čovjek najmnogoljudnije nacije na zemaljskoj kugli u fokus je dospio svojim ovotjednim pohodom Moskvi i Kremlju. Termin je dogovoren puno prije negoli se doznalo da je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, i to pod sumnjom za deportaciju ukrajinske djece, ali svaki imalo senzitivni režim našao bi razloga za to da ne bilo kakav, nego predsjednički zrakoplov ne poleti put ruske prijestolnice. Za Peking to očito nije bila opcija.

– Xijev ovotjedni posjet Moskvi – kaže Lekaj – dolazi u trenutku kad se ruska invazija u Ukrajini ne odvija po planu, Rusiji su nametnute snažne međunarodne sankcije, a sada je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za ratne zločine s Putinovim imenom. U takvim okolnostima Putinu su više nego ikad potrebni saveznici i prijatelji. Ali Kina ima samo jednog saveznika: samu Kinu. Kineska vanjska politika potpuno je lišena altruizma. Rusija je resursima najbogatija zemlja na svijetu, stoga su naftovodi, plinovodi, kineske akvizicije ruskih nalazišta minerala i rudnika bile glavne točke dnevnog reda razgovora Putina i Xija. Kina je dobila jeftine ruske energente i rude, Rusija dobiva novac za nastavak rata i dugoročno postaje ovisna o Kini.

’Odgovarajući’ rat

Po Lekajevu mišljenju, ne treba isključiti ni tezu prema kojoj se ruski rat u Ukrajini fino uklapa u geopolitičku strategiju Pekinga, jer dok se Kremlj sukobljava sa Zapadom, gutajući resurse NATO-a i, što dulje traje rat, to će manje ljudi htjeti sudjelovati u još jednom i još većem sukobu ako kineska vojska (PLA) krene silom zauzeti Tajvan.

---

image

David Lekaj: U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja

---

– Takvom optikom Kina gleda na Tajvan, koji Komunistička partija smatra nedovršenim poslom Kineske revolucije, dok bi se rješavanjem tog pitanja Xi Jinping potvrdio kao snažan vođa unutar i izvan zemlje. Problem je što je Kina izgubila mogućnost mirnog rješavanja tajvanskog pitanja. Pokušali su ih privući ekonomskim mamcima, zatim su nudili mogućnost “jedna zemlja, dva sistema”, ali nakon iskustva s Hong Kongom povjerenje je nepovratno urušeno. Tajvan je funkcionalna demokracija s tri puta višim BDP-om po stanovniku od Kine – objašnjava naš sugovornik i upozorava na ratne planove Pekinga, koji su već u formi operativnih planova.

– Integrirana zračna, pomorska i informacijska blokada Tajvana pojavljuje se u četiri različita oblika u PLA-ovoj paleti opcija protiv Tajvana. State Department nedavno je poslao upozorenje Europskoj komisiji i europskim vladama, uz istraživanje koje procjenjuje da bi kineska blokada Tajvana izazvala globalne godišnje ekonomske gubitke od 2,5 milijardi dolara. Amerikanci vjeruju da bi pripremanje planova za nepredviđene situacije i njihovo javno objavljivanje moglo postati dio strategije za odvraćanje Kine. Dijeljenje izvješća slično je potezu SAD-a od prošle godine, kad su distribuirali obavještajne podatke o ruskom vojnom gomilanju oko Ukrajine. Tada su centri moći EU-a odbacili mogućnost da će Vladimir Putin izvršiti invaziju. U međuvremenu je Xi Jinping naložio kineskoj vojsci da pokrene pripreme za rat, jer Kini treba još 10 godina razvoja kako ne bi ovisila o podršci treće strane u scenariju Tajvana. Rat počinje danas, a ne kad zapuca prva puška, kažu Kinezi, svjesni da je Tajvan do zuba naoružani otok-utvrda – dodat će Lekaj.

Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu.

’Meka moć’

– Kina je općenito izgubila priliku izgraditi sustav globalne “meke moći”. Dolaskom Xija Jinpinga meka moć postupno je padala, dok je tvrda moć rasla – kineska simpatična panda postala je prijeteći vuk. Istina je da se meka moć može manifestirati u kombinaciji s “tvrdom moći” (vojnom i gospodarskom snagom države), ali nije moguće steći poštovanje drugih država i društava na temelju sirove moći. Vidjeli smo na primjeru Rusije, koja je također mogla zadržati utjecaj kroz “meku moć” među državama bivšeg SSSR-a, ali je svojim pristupom odbila sve oko sebe. Meka moć podrazumijeva da ste atraktivni, poželjni i korisni, a ne opasni i nepredvidivi. U tom natjecanju Kina ne može pobijediti SAD jer je SAD slobodna i demokratska država koja poštuje ljudska prava i podržava individualne slobode. Uostalom, i male države, bez većih vojnih i ekonomskih kapaciteta, mogu imati snažnu “meku moć”, kao, primjerice, skandinavske zemlje – analizira ovaj savjetnik za Euroaziju.

– U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja. Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin imaju izvršne osobne odnose, a to je autokracijama važnije od interesa države. Dođe li u Kremlju do promjene uloga, mijenja se i scenarij, što predstavlja rizik za kineski režim. U diplomaciji, kad se mijenjaju okolnosti, mijenjaju se i prioriteti, jer okolnosti i događaji mijenjaju planove. Stoga ne iznenađuje nedavno otkriće da je Kina od početka invazije na Ukrajinu skrivenim kanalima dostavljala razno oružje, dronove i opremu ruskoj vojsci.

---

image

Lekaj: ‘Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije‘

Fred Dufour/Afp
---

Na Bliskom istoku je sličan motiv Pekinga. To pokazuje odabir (sadašnjeg) trenutka za normalizaciju – dok Iran obogaćuje uran na 84 posto, šalje bespilotne letjelice Rusiji, prima naprednu tehnologiju iz Rusije itd. – sve što može samo ohrabriti Iran u uvjerenju da se isplati nastaviti s takvim aktivnostima. Drugo, Kina želi osigurati slobodan protok energije iz regije; a deeskalacija između dviju regionalnih sila i velikih proizvođača energije, Irana i Kraljevine Saudijske Arabije, ključna je za te ciljeve. I treće, stotine milijardi dolara direktnih saudijskih investicija slit će se u uzdrmano kinesko gospodarstvo – upozorava Lekaj i dodaje kako vođe diljem Zaljeva ipak trebaju dobro promisliti o tome što se zapravo može postići u partnerstvu s Kinom tijekom sljedećeg desetljeća i koliko će ih ovaj odnos u konačnici koštati, jer Pekingu je ponajviše stalo do svojih interesa, a ne do stranog mirovnog posredovanja.

Konačni cilj

A što im je konačni cilj, pitali smo našeg sugovornika i dobili sljedeći odgovor:

– Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije. Cilj su zemlje globalnog juga, koji čine Afrika, Latinska Amerika i Azija, a utjecaj Kine u nekima od tih zemalja već je sada prisutan. S obzirom na to da je kineski režim potpuno predan misiji da svijet učini sigurnim za autokracije, ako ste autokrat koji vodi neku nerazvijenu zemlju, jasno je da ćete prepoznati kineski model kao vrlo privlačan. Jer vam kineski pristup jamči da ćete kao autokrat moći osmisliti način kako razvijati svoju nerazvijenu državu. I moći ćete ostati na tronu kao autokrat.

Ipak, da puno toga neće ići kako je zamislio veliki vođa, krivi su neki unutarnji kineski problemi. Pod svaku cijenu pokušava se preokrenuti sadašnji trend s najmanjim stopama rasta još od dalekih 70-ih godina prošlog stoljeća. Podatak koji bi svakoj vlasti najviše zvonio na uzbunu, a na koji se Lekaj također poziva, jest da je čak dvije trećine lokalnih samouprava zabilježilo neizmireni dug veći od 120 posto prihoda prošle godine, dok se trećina glavnih gradova Kine muči s otplatom samo kamate na dug. A gdje je tek glavnica?! Treba se nadati da je Zapad naučio bolnu lekciju s pandemijom COVID-a i ratom u Ukrajini.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp Fred Dufour/Afp
Fred Dufour/Afp

Lekaj: ‘Xi Jinping namjerava postaviti Kinu u središte alternativne, antizapadne skupine koja uključuje velik dio svjetske populacije‘


David Lekaj: U slučaju Ukrajine krije se želja Kine da uoči proljetne ofenzive ukrajinske vojske spasi Putina od vojnog poraza, a posljedično i odlaska iz Kremlja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu-1275607 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e7eb007d00d17769edb88fb2f6ce2cb36da4cd2d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+10+godina+od+simpati%C4%8Dne+pande+do+opasnog+vuka%3A+Predsjednik+Kine+od+prvog+dana+mete+sve+koji+mu+se+na%C4%91u+na+putu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu-1275607 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-10-godina-od-simpaticne-pande-do-opasnog-vuka-predsjednik-kine-od-prvog-dana-mete-sve-koji-su-mu-se-nasli-na-putu-1275607 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Xi Jinping utjelovljuje političku, ekonomsku i vojnu moć u jednoj figuri. Do toga je došao planski radeći od prvog dana mandata i metući sve koji su mu se našli na tom putu, kaže David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Xi Jinping [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetXi Jinping

U 10 godina od simpatične pande do opasnog vuka: Predsjednik Kine od prvog dana mete sve koji mu se nađu na putu

Piše Zoran Šagolj
24. ožujka 2023. - 23:38

Od simpatične pande do opasnog vuka, riječi su kojima će David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj Dalekog istoka, opisati put što ga je Kina prevalila u 10 godina pod predsjednikom Xiom Jinpingom.

Osim po desetljeću neprikosnovene vladavine, prvi čovjek najmnogoljudnije nacije na zemaljskoj kugli u fokus je dospio svojim ovotjednim pohodom Moskvi i Kremlju. Termin je dogovoren puno prije negoli se doznalo da je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, i to pod sumnjom za deportaciju ukrajinske djece, ali svaki imalo senzitivni režim našao bi razloga za to da ne bilo kakav, nego predsjednički zrakoplov ne poleti put ruske prijestolnice. Za Peking to očito nije bila opcija.

– Xijev ovotjedni posjet Moskvi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:03