StoryEditorOCM
Svijet‘ONE SU JUNAKINJE‘

Trinaest izraelskih lavica protiv sto hamasovaca: Jedinica koju čine same žene vojnici odbila napad i oslobodila kibuc

Piše VIJESTI SD
25. listopada 2023. - 17:12

Borbena jedinica sastavljena od samo 13 žena vojnika iz Izraelskih obrambenih snaga (IDF) sukobila se s gotovo 100 napadača Hamasa, pobivši mnoge od njih, kada su zaustavile teroristički napad na vojnu bazu i pomogle u oslobađanju jednog kibuca - javlja Daily Mail.

Potpukovnica Or Ben Yehuda  i njenih 12 žena vojnika iz tenkovske jedinice bataljona Karakal predvodile su borbe nakon što su pohitale do vojne baze na egipatskoj granici koju je Hamas napao. 

Dok su rakete padale posvuda oko njih, doznala je da su teroristi probili izraelsku graničnu ogradu s pojasom Gaze i da su se uputili ka židovskim naseljima Shlomit i Bnei Netzer

Navodno je u posljednjoj poruci iz vojne baze Sufa, nakon što je bila napadnuta od strane desetina boraca Hamasa, kolega koji je ubijen samo nekoliko minuta kasnije upozorio  potpukovnicu: "Ovde je nekoliko terorista do zuba naoružanih.”

Obrativši im se prije borbe, Ben Yehuda je rekla jedinici od 12 žena da su jake i da neće biti poražene.

- Uklonit ćemo teroriste. Njihov prodor u Izrael se događa i širi se. Ostanite u pripravnosti. Možda nam se ukrste putevi. Mi smo jaka ekipa - rekla je.

image

Ozbiljna ženska snaga - pripadnice IDF-a

Gali Tibbon/Afp

Kada je jedinica stigla u vojnu bazu, otkrili su da ju je Hamas zauzeo i uzeo više od 50 izraelskih vojnka kao taoce. Oko sedam naoružanih napadača zauzelo je položaje u blagovaonici, naoružani protutenkovskim projektilima.

Mediji javljaju da je - dok su se časnica i njezin odred od 12 žena približavale bazi iz svih pravaca - na njih naletjela skupina od 50 do zuba naoružanih terorista. Ali postrojba je odolijevala, pucajući i natjeravši ove da se raziđu.

U jednom mučnom trenutku, potpukovnca Ben Yehuda našla se oči u oči s teroristom kojeg je ustrijelila iz neposredne blizine.

Časnik iz druge izraelske jedinice stigao je u vojnu bazu i predložio napad na zgradu u kojoj su se skrivali teroristi. Međutim, potpukovnica Ben Yehuda nije tako htjela ugroziti živote talaca i usmjerila je intenzivnu vatru na teroriste koji su zauzeli položaje oko baze, navode mediji.

Tijekom sljedeća četiri sata, jedinica od 12 žena vodila je žestoku bitku s Hamasom, koji je na njih slao val za valom naoružanih napadača.

Unatoč tome što su neke vojnikinje bile ranjeei, ženska postrojba nastavila je borbu, prenose izraelski mediji.

image

Vježba izraelskih pripadnica oružanih snaga

Jack Guez/Afp

Postrojba bataljuna Karakal kasnije je ojačana vojnicima iz postrojbe specijalnih mornaričkih snaga i zajedno su se nastavili boriti protiv Hamasa sljedećih 14 sati, sve dok teroristi nisu bili ubijeni ili su pobjegli.

Ben Yehuda je kasnije pohvalila "značajan doprinos" vojnikinja pod njezinim zapovjedništvom.  Također je istaknula hrabrost ženske tenkovske posade pod njezinim zapovjedništvom koja je predvodila napad protiv Hamasovih boraca koji su napali obližnji kibuc Holit, ubivši brojne civile.

Jedinice bataljuna Karakal ubile su ukupno oko 100 terorista - što je činjenica koja bi trebala odagnati svaku sumnju u sposobnost žena vojnika, rekla je.

- Uvježbanost i učinak ženskih borbenih postrojbi na bojišnici izbrisali su svaku sumnju u njihovu sposobnost. Hrabro su se borile, spasile živote i izašli iz borbe kao heroji - rekla je Ben Yehuda.

Ženska posada također je pohvaljena za vođenje napada na Hamasove teroriste koji su zauzeli kibuc Holit.

image

Izraelske vojnikinje na jednoj svečanoj smotri

Gili Yaari/Nurphoto Via Afp

- Žene članice posade tenka bile su stacionirane blizu našeg tima i bile su nevjerojatne. Borile su se kao lavice. One su heroji - rekao je jedan časnik za web stranicu Yecnnews.

IDF ima oko 50.000 ženskih borbenih trupa od ukupno 200.000 aktivnih vojnikinja. Žene moraju služiti vojni rok zajedno s muškarcima i pozivaju se da služe u rezervnom sastavu vojske u vrijeme krize.

Bataljon Karakal se sastoji od 70 posto žena i ima jedinice koje čine samo žene. Stacioniran je u južnom Izraelu - javlja Daily Mail.

image

Uvijek spremne za bprbu

Gali Tibbon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 03:02