stdClass Object ( [id] => 1267100 [title] => Trebamo li strahovati? Ovo je 15 važnih pitanja o nuklearnom sporazumu između Rusije i SAD-a, koji Putin suspendira [alias] => trebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U govoru o stanju nacije uoči skore godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, predsjednik Vladimir Putin najavio je suspenziju ruskog sudjelovanja u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom kao Novi početak (START). "Žele nam nanijeti strateški poraz i preuzeti naša nuklearna postrojenja", rekao je Putin. "Stoga moram reći da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju."

Uz hrpu uobičajenih propagandističkih dimnih bombi, kakvima se nabacuje od početka ruskog napada na Ukrajinu, to je zapravo jedina konkretna, nova i bitna informacija iz njegova govorničkog "arsenala".

Andrej Baklitcki, viši istraživač u programu oružja za masovno uništenje i drugog strateškog oružja pri UN-ovu Institutu za istraživanje razoružanja, rekao je za "Guardian" da je Putinova suspenzija START-a "krupna stvar; suspenzija ugovora nije jednaka povlačenju, ali u stvarnosti bi s vremenom mogla dovesti vrlo blizu njega".

Pretpostavlja da će se i sada "Rusija vjerojatno pridržavati ograničenja iz ugovora", ali da će "SAD-u biti teže provjeriti usklađenost". I očekuje da će i Sjedinjene Američke Države sada suspendirati svoje obveze. "Jedina dobra stvar je da je ruska odluka politička i da se može lako poništiti ako se promijene ukupni politički odnosi", dodao je. "Također, budući da ugovor postoji, povratak na provedbu bio bi jednostavan. Problem je, naravno, što promjena političkih odnosa nije na vidiku".

Koristeći više inozemnih izvora koji se ovim od jučer bave - a najdetaljnija je Meduza, ruski neovisni portal u latvijskom egzilu - pokušat ćemo što jasnije prikazati (moguće) posljedice te Putinove odluke.

---

image

Na snimku ruskog ministarstva obrane vidi se nuklearna krstareća raketa Burevjesnik

Sputnik Via Afp
---

1. Što je START?

Potpisan od tadašnjega američkog predsjednika Baracka Obame i njegova ruskog kolege Dmitrija Medvedeva 2010. godine, START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Sjedinjene Države i Rusija mogu rasporediti. Stupio je na snagu 5. veljače 2011. na razdoblje od deset godina. U siječnju 2021. zemlje potpisnice su produžile ugovor do 5. veljače 2026.

SAD i Rusija zajedno posjeduju 90% svjetskog nuklearnog oružja. U ovom kontekstu, "raspoređivanje" znači gotovost za upotrebu, a ne skladištenje. Oružje koje se čuva u skladištu je "neraspoređeno". Prema objašnjenju ugovora koje je napisao Europski parlament, "bojne glave se računaju kao raspoređene ako su postavljene na projektil koji je i sam raspoređen".

2. Koliko određene opreme i streljiva potpisnice START-a mogu imati?

Sporazum između Rusije i Sjedinjenih Država o međusobnom smanjenju nuklearnog naoružanja omogućuje svakoj od zemalja da ima 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih projektila lansiranih s podmornica (SLBM) ​​i teških bombardera za nuklearno oružje, kao i 1550 nuklearnih bojevih glava na navedenoj opremi.

Ugovor također opisuje kako provjeriti ispunjava li druga strana svoje obveze. Među njima:

- 18 inspekcija godišnje za svaku zemlju. Tijekom takvih provjera, stručna skupina ima pravo prebrojati broj neraspoređenih ICBM i SLBM na određenom objektu, kao i broj nuklearnog oružja na opremi.

- Razmjena podataka dva puta godišnje. Rusija i Sjedinjene Američke Države jedna drugoj dostavljaju deklaraciju s količinom opreme i dodacima na njoj.

- Pružanje tehničkih informacija o pet lansiranja ICBM i SLBM godišnje tijekom testnih lansiranja. To je neophodno kako bi strane mogle procijeniti karakteristike projektila.

- Redovite obavijesti o statusu (raspoređeni ili ne) i lokaciji svih strateških dostavnih vozila i lansera.

- Informiranje o novim vrstama oružja. Ugovor daje objema stranama priliku upitati jednu drugu o novim tipova strateškog ofenzivnog oružja tijekom sastanaka Bilateralne konzultativne komisije (BCC) i tražiti njihovo uključivanje u dokument.

- Upozorenje o lansiranju balističkih projektila.

3. S kojim obrazloženjem je Putin suspendirao sudjelovanje Rusije u sporazumu?

Prvo, nazvao je "teatrom apsurda u sadašnjim uvjetima" to što NATO zahtijeva od Rusije da poštuje ovaj sporazum i da pusti zapadne stručnjake u strateške objekte (Putinovo objašnjava da je Zapad "izravno uključen" u pokušaje Ukrajine da udari na ruske zrakoplovne baze).

Drugo, Putin kaže da ruskoj strani nije dopušteno provoditi potpune inspekcije u Sjedinjenim Državama i njezini se zahtjevi odbijaju s formalnim objašnjenjima.

Predsjednik Ruske Federacije također je dodao da SAD i NATO izravno govore o svom cilju "nanošenja strateškog poraza Rusiji": "I što će se nakon toga vozikati po našim obrambenim objektima, uključujući i najnovije, kao da se ništa nije dogodilo?"

4. Zar SAD i Rusija ne mogu sakriti oružje prilikom provjera?

To je gotovo nemoguće. Pavel Podvig, viši suradnik UN-ova Instituta za studije razoružanja, rekao je za Meduzu da su zemlje potpisnice stvorile upravo takav sustav koji omogućuje da natjerate drugu stranu da postupa u skladu s ugovorenim pravilima.

Svrha ovog ugovora je pokazati da ispunjavate svoje obveze. Sustav je konstruiran tako da svaki "trik" bude vidljiv.  To potvrđuju ranije izjave obiju strana. Ured State Departmenta za kontrolu naoružanja, verifikaciju i sukladnost u jednom od svojih izvješća piše da su Sjedinjene Države posljednjih godina uspjele pratiti provedbu svih ruskih obveza. Iz Kremlja je također 2021. poručeno da produljenje ugovora osigurava "predvidljivost strateškog odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država" i "odgovara nacionalnim interesima" zemlje.

---

image

Ruka časnika ruskih strateških nuklearnih snaga (SNF) pokraj dugmeta u sibirskom podzemnom bunkeru lansirnog centra interkontinentalnih balističkih projektila 

AFP
---

5. Dakle, obje zemlje su međusobno kontrolirale nuklearno oružje sve ovo vrijeme, čak i nakon invazije na Ukrajinu?

Ne, Rusija i Sjedinjene Države nisu obavljale inspekcije niti održavale sastanke bilateralne komisije od 2020. - prvo zbog pandemije, a zatim odlukom Ruske Federacije - u ljeto 2022. Sjedinjene Države pokušale su nastaviti inspekcije, ali je Moskva to odbila. Istodobno, zemlje su nastavile razmjenjivati ​​informacije sve donedavno.

Krajem studenog 2022. trebao se ipak održati sastanak bilateralne komisije - strane su se bile dogovorile o mjestu i vremenu nekoliko mjeseci prije sastanka, ali neposredno uoči njega rusko izaslanstvo odlučilo ga je odgoditi. Sergej Rjabkov, prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, pripisao je to "utjecaju onoga što se događa u Ukrajini i oko nje" i nazvao je odluku Ruske Federacije "političkim signalom". Predstavnica ruskog MVP-a Maria Zaharova bila je još izravnija - predvidjela je "najvišu razinu neprijateljstva iz Washingtona" i "totalni hibridni rat" protiv Rusije.

Početkom veljače 2023. SAD je po prvi su put optužio Rusiju za nepoštivanje ugovora zbog činjenice da američki stručnjaci ne smiju obavljati inspekcije, a Moskva odbija sve zahtjeve za sastanke na kojima bi se raspravljalo o ovom pitanju. Potpredsjednik Vijeća Federacije Konstantin Kosačev odbacio je ove optužbe i rekao da, naprotiv, ruski inspektori ne smiju raditi u Sjedinjenim Državama. Istodobno, predstavnici State Departmenta više su puta izrazili spremnost da prime Ruse.

6. Možda je ugovor korisniji za SAD nego za Rusiju pa ga je zato Putin suspendirao?

Po Meduzi to nije slučaj, naprotiv. Pavel Podvig napominje da je ovaj dokument fiksirao status Rusije kao ravnopravnog partnera Sjedinjenih Država u pogledu razoružanja - to je vrlo važan politički stav za rusko vodstvo. “Rusija nije imala razloga biti nezadovoljna ugovorom", smatra ovaj analitičar.

Uostalom, sam spomenuti potpredsjednik Vijeća Federacije Kosačev, koji je tada bio šef Odbora Državne dume za međunarodne poslove, rekao je 2011. da je “potpuna ravnoteža ugovora” dokazana kada je prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju. Ministar obrane Anatolij Serdjukov tvrdio je da će u pogledu broja lansera dopuštenih START-om Rusija moći doseći gornju granicu tek do 2028., a u pogledu broja bojevih glava do 2018. Dakle, i unutar ugovorenih ograničenja Rusiji je ostalo dovoljno prostora za nadogradnju vlastitog arsenala.

U isto vrijeme, tijekom samita u Ženevi 2021., Rusija je imala još ambicioznije planove za proširenje sporazuma sa Sjedinjenim Državama, kaže Pavel Podvig: "Bilo je ideja o tome kako sklopiti sveobuhvatni sporazum koji bi uzeo u obzir nuklearno, strateško oružje, proturaketnu obranu, pa čak i svemir."

7. Zar nije logična Putinova tvrdnja da bi puštanje NATO-ovih inspektora u ruske vojne objekte tijekom rata u Ukrajini bilo apsurdno?

Ta se logika čini neoborivom, ali baš i nije. Stručnjak za razoružanje Pavel Podvig smatra da takvom izjavom Putin otkriva da zapravo ne razumije kako takve provjere funkcioniraju. Specijalisti iz Sjedinjenih Država posjećuju tajne ruske objekte još od kraja 1980-ih i tu nema ništa novo.

8. Zašto je Putin odlučio "suspendirati" ugovor umjesto da se povuče iz njega - i koja je razlika?

To nitko ne zna - u ugovoru ne postoji mogućnost "obustave", ​​samo izlazna procedura. Istodobno, bilo koja od strana mora obavijestiti suprotnu o povlačenju tri mjeseca unaprijed.

Ruski stručnjak za nuklearnu sigurnost Andrej Baklicki sugerira da bi se Rusija mogla pozvati na  Bečku konvenciju o pravu međunarodnih ugovora. Taj dokument kaže da "značajno kršenje" međunarodnog ugovora od strane jednog od njegovih sudionika daje pravo na suspenziju ili raskid ugovora.

Pavel Podvig smatra da bi Putinova formulacija o "obustavi" mogla biti signal da Rusija neće povećavati broj bojevih glava - barem ne značajno. Uostalom, i samo rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da će Ruska Federacija nastaviti poštivati ​​kvantitativna ograničenja predviđena START-om do 2026. godine.

Istodobno, Andrej Kartapolov, šef Odbora za obranu Državne dume, kaže da Rusija može povećati broj bojevih glava i njihovih nosača - "ako bude potrebno".

---

image
AFP
---

9. Ako Rusija neće povećati svoj nuklearni arsenal, zašto se onda predsjednik redovito poziva na nuklearnu prijetnju od strane NATO-a?

Agresivna retorika prije je dio propagandnog rata, ali praktički ili politički povećanje nuklearnog potencijala nema smisla, siguran je Pavel Podvig, koji za Meduzu kaže: "Ovaj proces može dovesti do povećanja nuklearnih arsenala, ali svakako ne dramatično. I u SAD-u ima ljudi koji bi htjeli povećati broj bojevih glava i oni će reagirati na ovo, uključujući kao dodatni argument i prijetnju iz Kine. Naravno, može se očekivati ​​pogoršanje situacije i niz loših odluka, ali ne mislim da se to može nazvati utrkom u naoružanju u onom smislu kako se to shvaćalo 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Gotovo sam siguran da će rusko vodstvo reći da su naše strateške snage moćne i da imamo sve što nam treba. Država nema puno resursa za neku pravu utrku. Određena rezerva bojevih glava za raspoređivanje postoji, ali ona nije velika, a nema ni nekog praktičnog smisla u tome."

10. Dakle, neće biti nove utrke u naoružanju?

Stručnjaci imaju različite stavove o tome. Aleksej Arbatov, voditelj Centra za međunarodnu sigurnost pri Nacionalnom istraživačkom institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Primakov, vjeruje da će kolaps START-a omogućiti SAD-u da, ako želi, da u nekoliko godina "udvostruči, pa čak i utrostruči broj svojih strateških nuklearnih bojevih glava uz minimalne troškove": "Svaka strana će uzeti u obzir najgore opcije za sebe i založiti se do maksimuma da ih otkloni. Počet će nekontrolirana, neograničena utrka u naoružanju. Ne samo da će to biti iznimno skupo, nego će se, uz sve ostalo, povećati i opasnost od rata. Da nemamo ugovor, ovo što se sada događa u Ukrajini, vrlo vjerojatno bi nas već dovelo blizu ruba nuklearnog rata."

Dopisnik BBC-ja Pavel Aksjonov, specijalist za naoružanje, također upozorava da nakon suspenzije ugovora strane više neće kontrolirati jedna drugu. To neće dovesti do trenutnog početka utrke u nuklearnom naoružanju, ali s vremenom će "sagledavanje prijetnji postajati sve teže, a ideja o nužnom kapacitetu vlastitog arsenala sve nerealnija".

Istodobno, Pavel Podvig kontrira da je dinamika utrke u naoružanju vrlo složen proces: "Sigurno se neće dogoditi da jedna od strana odjednom odluči da joj treba dvostruko više projektila. Smisao strateškog oružja uopće nije u količini."

---

image
ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK
---

11. A što je s nuklearnim pokusima o kojima je govorio Putin - mogu li se Sjedinjene Države odlučiti na njih?

Malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Osim nekoliko ilegalnih sjevernokorejskih testiranja, posljednja velika nuklearna eksplozija u svijetu dogodila se 1998. godine, kada je Pakistan testirao svoje oružje. Posljednji nuklearni pokus u SAD-u izveden je 23. rujna 1992. godine, a 1996. je usvojen Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. Potpisalo ga je 185 država, od kojih ga je 170 ratificiralo. Među njima su tri nuklearne sile - Velika Britanija, Francuska i Rusija.

Istina, samo je Francuska 1990-ih zatvorila i demontirala sve svoje pokusne poligone. Druge nuklearne sile, uključujući SAD, nisu ratificirale ugovor, zbog čega ovaj nikad nije ni stupio na snagu. Svejedno, testove ne provodi nitko osim Sjeverne Koreje. Kako bilo, Ruska Federacija planira nastaviti obavještavati Sjedinjene Države o lansiranju ICBM i balističkih projektila lansiranih s podmornica, što je obveza koja će se nastaviti zahvaljujući još jednom sporazumu iz 1988. između SSSR-a i Sjedinjenih Država. Uostalom, Putinova administracija najavila je SAD-u i pokusno lansiranju rakete SARMAT neposredno prije dolaska američkog predsjednika u Kijev, o čemu je jučer izvijestio CNN.

12. Znači li ovo da SAD također neće poštovati uvjete ugovora?

Američki dužnosnici dosad nisu davali takve izjave, no državni tajnik Anthony Blinken nazvao je odluku Vladimira Putina "krajnje neodgovornom i razočaravajućom". Stručnjak za nuklearnu sigurnost Andrej Baklicki napominje da prije službenog povlačenja iz sporazuma Sjedinjene Države još uvijek mogu poslati Rusiji podatke o brojčanom stanju svojeg arsenala. Štoviše, to se već jednom dogodilo - kada je Moskva 2007. suspendirala svoje sudjelovanje u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, SAD je nastavio dijeliti podatke s Ruskom Federacijom.

Za konačno povlačenje Sjedinjenih Država iz START-a odluku mora donijeti predsjednik Joe Biden. Neki analitičari vjeruju da on također treba dobiti odobrenje Kongresa, ali Donald Trump otkazao je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa i napustio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) bez dopuštenja zakonodavne vlasti.

13. Je li za suspenziju START-a dovoljna samo Putinovu odluka?

- Ne, postoje još neke formalnosti koje treba poštovati. Savezni zakon o međunarodnim ugovorima Ruske Federacije dopušta predsjedniku u iznimnim slučajevima (koje "zahtijevaju hitnu akciju") da privremeno obustavi djelovanje nekog ugovora koji je prethodno ratificirao parlament. Ali, ta suspenzija - napominje Meduza - u budućnosti mora biti potvrđena novim saveznim zakonom. Ako ga parlament pak odbije prihvatiti, sporazum će automatski obnoviti.

Državna duma i Vijeće Federacije vijećaju upravo danas, 22. veljače, na ranije neplaniranom zasjedanju. Prema izvoru RIA Novosti, na dnevnom redu je upravo suspenzija START-a. Putin je već podnio odgovarajući dokument Državnoj dumi i imenovao zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova svojim službenim predstavnikom na ovom sastanku.

14. Moguć je povratak Rusija ovom sporazumu?

Ako je vjerovati službenim izjavama ruskih vlasti, onda da. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da bi suspenzija ugovora mogla biti poništena. Da bi to postigle, Sjedinjene Države će morati "pokazati političku volju, dovesti do deeskalacije i stvoriti uvjete za funkcioniranje sporazuma".

S druge strane, Putin je napomenuo kako je prije ruskog povratka u START potrebno "uzeti u obzir strateške arsenale" i još dviju članica NATO-a - Velike Britanije i Francuske. Oni se "usavršavaju, razvijaju i također su usmjereni protiv nas", rekao je ruski predsjednik.

---

image

Snimak ruskog ministarstva obrane nastala prilikom testiranja interkontinentalne rakete SARMAT 20. travnja 2022.

Handout/Afp
---

15. Je li potencijalna prijetnja američkih saveznika Rusiji doista značajna?

Vjerojatno ne. "Sa stajališta broja bojevih glava , oružje koje imaju Britanija i Francuska ne igra nikakvu praktičnu ulogu", smatra Pavel Podvig. Pitanje nuklearnog arsenala Velike Britanije i Francuske pokrenuto je tijekom pregovora između SSSR-a i SAD-a još 1981. godine. Sovjetski Savez tada je prvi put pretekao NATO po broju nuklearnog oružja, ali ga je bio spreman svesti na razinu arsenala zapadnih saveza. Međutim, američka je strana inzistirala na tome da se uzmu u obzir samo sovjetska i američka sredstva. To je postao jedan od značajnih problema tijekom pregovora. SSSR je odustao od takvih svojih zahtjeva prema NATO-u tek tijekom sovjetsko-američkog sastanka u Reykjaviku, održanog u listopadu 1986.

"Svi razumiju da je formalno gledajući nerealno uključiti Veliku Britaniju i Francusku u ikakve rusko-američke sporazume. Apsolutno sam uvjeren da će, ako se proces kontrole naoružanja ipak nastavi, on opet funkcionirati na bilateralnoj osnovi, samo između Rusije i Sjedinjenih Država", rekao je Podvig.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi pričaju o ovome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svi pričaju o ovome 2 0 17179 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-22 08:30:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 14:20:29 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-22 14:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1077 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Trebamo li strahovati? Ovo je 15 važnih pitanja o nuklearnom sporazumu između Rusije i SAD-a, koji Putin suspendira [metakey] => Sporazum START, SAD, rusija, Ruska Federacija, nulearno oružje, utrka u naoružavanju, vladimir putin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24368382.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24367256.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23661587.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23451243.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23445860.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/21087714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Handout\/Afp","ILUSTRACIJA\/SHUTTERSTOCK","AFP","AFP","Sputnik Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

START su potpisli\u00a0Barack\u00a0Obama\u00a0i ruski\u00a0kolega\u00a0Dmitrij\u00a0Medvedev\u00a02010. godine<\/p>","

Snimak ruskog ministarstva obrane nastala prilikom testiranja interkontinentalne rakete SARMAT 20. travnja 2022.<\/p>","","

Ruka \u010dasnika ruskih strate\u0161kih nuklearnih snaga (SNF) pokraj dugmeta u sibirskom podzemnom bunkeru lansirnog centra interkontinentalnih balisti\u010dkih projektila\u00a0<\/p>","","

Na snimku ruskog ministarstva obrane vidi se nuklearna krstare\u0107a raketa Burevjesnik<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1008","hd_24368382_1920.jpg":"1920x1080","k_24368382_1280.jpg":"1280x1280","k_24368382_1024.jpg":"1024x1024","k_24368382_640.jpg":"640x640","k_24368382_480.jpg":"480x480","k_24368382_340.jpg":"340x340","k_24368382_220.jpg":"220x220","o_24368382_1280.jpg":"1280x672","o_24368382_1024.jpg":"1024x537","o_24368382_640.jpg":"640x336","o_24368382_480.jpg":"480x252","o_24368382_340.jpg":"340x178","o_24368382_220.jpg":"220x115","h_24368382_1280.jpg":"1280x854","h_24368382_1024.jpg":"1024x683","h_24368382_640.jpg":"640x427","h_24368382_480.jpg":"480x320","h_24368382_340.jpg":"340x227","h_24368382_220.jpg":"220x147","pp_24368382_1280.jpg":"1280x1628","pp_24368382_1024.jpg":"1024x1303","pp_24368382_640.jpg":"640x814","pp_24368382_480.jpg":"480x611","pp_24368382_340.jpg":"340x432","pp_24368382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x569","hd_24367256_1920.jpg":"1920x1080","k_24367256_1280.jpg":"1280x1280","k_24367256_1024.jpg":"1024x1024","k_24367256_640.jpg":"640x640","k_24367256_480.jpg":"480x480","k_24367256_340.jpg":"340x340","k_24367256_220.jpg":"220x220","o_24367256_1280.jpg":"1280x711","o_24367256_1024.jpg":"1024x569","o_24367256_640.jpg":"640x355","o_24367256_480.jpg":"480x266","o_24367256_340.jpg":"340x188","o_24367256_220.jpg":"220x122","h_24367256_1280.jpg":"1280x854","h_24367256_1024.jpg":"1024x683","h_24367256_640.jpg":"640x427","h_24367256_480.jpg":"480x320","h_24367256_340.jpg":"340x227","h_24367256_220.jpg":"220x147","pp_24367256_1280.jpg":"1280x1628","pp_24367256_1024.jpg":"1024x1303","pp_24367256_640.jpg":"640x814","pp_24367256_480.jpg":"480x611","pp_24367256_340.jpg":"340x432","pp_24367256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_23661587_1920.jpg":"1920x1080","k_23661587_1280.jpg":"1280x1280","k_23661587_1024.jpg":"1024x1024","k_23661587_640.jpg":"640x640","k_23661587_480.jpg":"480x480","k_23661587_340.jpg":"340x340","k_23661587_220.jpg":"220x220","o_23661587_1280.jpg":"1280x923","o_23661587_1024.jpg":"1024x738","o_23661587_640.jpg":"640x461","o_23661587_480.jpg":"480x346","o_23661587_340.jpg":"340x245","o_23661587_220.jpg":"220x158","h_23661587_1280.jpg":"1280x854","h_23661587_1024.jpg":"1024x683","h_23661587_640.jpg":"640x427","h_23661587_480.jpg":"480x320","h_23661587_340.jpg":"340x227","h_23661587_220.jpg":"220x147","pp_23661587_1280.jpg":"1280x1628","pp_23661587_1024.jpg":"1024x1303","pp_23661587_640.jpg":"640x814","pp_23661587_480.jpg":"480x611","pp_23661587_340.jpg":"340x432","pp_23661587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_23451243_1920.jpg":"1920x1080","k_23451243_1280.jpg":"1280x1280","k_23451243_1024.jpg":"1024x1024","k_23451243_640.jpg":"640x640","k_23451243_480.jpg":"480x480","k_23451243_340.jpg":"340x340","k_23451243_220.jpg":"220x220","o_23451243_1280.jpg":"1280x849","o_23451243_1024.jpg":"1024x679","o_23451243_640.jpg":"640x424","o_23451243_480.jpg":"480x318","o_23451243_340.jpg":"340x225","o_23451243_220.jpg":"220x145","h_23451243_1280.jpg":"1280x854","h_23451243_1024.jpg":"1024x683","h_23451243_640.jpg":"640x427","h_23451243_480.jpg":"480x320","h_23451243_340.jpg":"340x227","h_23451243_220.jpg":"220x147","pp_23451243_1280.jpg":"1280x1628","pp_23451243_1024.jpg":"1024x1303","pp_23451243_640.jpg":"640x814","pp_23451243_480.jpg":"480x611","pp_23451243_340.jpg":"340x432","pp_23451243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1599","hd_23445860_1920.jpg":"1920x1080","k_23445860_1280.jpg":"1280x1280","k_23445860_1024.jpg":"1024x1024","k_23445860_640.jpg":"640x640","k_23445860_480.jpg":"480x480","k_23445860_340.jpg":"340x340","k_23445860_220.jpg":"220x220","o_23445860_1280.jpg":"1280x1066","o_23445860_1024.jpg":"1024x852","o_23445860_640.jpg":"640x533","o_23445860_480.jpg":"480x399","o_23445860_340.jpg":"340x283","o_23445860_220.jpg":"220x183","h_23445860_1280.jpg":"1280x854","h_23445860_1024.jpg":"1024x683","h_23445860_640.jpg":"640x427","h_23445860_480.jpg":"480x320","h_23445860_340.jpg":"340x227","h_23445860_220.jpg":"220x147","pp_23445860_1280.jpg":"1280x1628","pp_23445860_1024.jpg":"1024x1303","pp_23445860_640.jpg":"640x814","pp_23445860_480.jpg":"480x611","pp_23445860_340.jpg":"340x432","pp_23445860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1087","hd_21087714_1920.jpg":"1920x1080","k_21087714_1280.jpg":"1280x1280","k_21087714_1024.jpg":"1024x1024","k_21087714_640.jpg":"640x640","k_21087714_480.jpg":"480x480","k_21087714_340.jpg":"340x340","k_21087714_220.jpg":"220x220","o_21087714_1280.jpg":"1280x724","o_21087714_1024.jpg":"1024x579","o_21087714_640.jpg":"640x362","o_21087714_480.jpg":"480x271","o_21087714_340.jpg":"340x192","o_21087714_220.jpg":"220x124","h_21087714_1280.jpg":"1280x854","h_21087714_1024.jpg":"1024x683","h_21087714_640.jpg":"640x427","h_21087714_480.jpg":"480x320","h_21087714_340.jpg":"340x227","h_21087714_220.jpg":"220x147","pp_21087714_1280.jpg":"1280x1628","pp_21087714_1024.jpg":"1024x1303","pp_21087714_640.jpg":"640x814","pp_21087714_480.jpg":"480x611","pp_21087714_340.jpg":"340x432","pp_21087714_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8185693 Threads: 4 Questions: 1690376623 Slow queries: 5041404 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112675606 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/trebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira-1267100 [printLink] => /vijesti/svijet/trebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira-1267100?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707081 [name] => Sporazum START [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 14:53:39 [main_article_id] => 0 [alias] => sporazum-start [link] => /tag/sporazum-start ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 636393 [name] => Ruska Federacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-18 21:49:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-federacija [link] => /tag/ruska-federacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707082 [name] => nulearno oružje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 14:53:39 [main_article_id] => 0 [alias] => nulearno-oruzje [link] => /tag/nulearno-oruzje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 693768 [name] => utrka u naoružavanju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-12 11:55:03 [main_article_id] => 0 [alias] => utrka-u-naoruzavanju [link] => /tag/utrka-u-naoruzavanju ) [6] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi pričaju o ovome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trebamo li strahovati? Ovo je 15 važnih pitanja o nuklearnom sporazumu između Rusije i SAD-a, koji Putin suspendira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-01-38-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24368382.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

START su potpisli Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24368382.jpg [title] => Shutterstock

START su potpisli Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. godine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24367256.jpg [title] => Handout/Afp

Snimak ruskog ministarstva obrane nastala prilikom testiranja interkontinentalne rakete SARMAT 20. travnja 2022.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23661587.jpg [title] => ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23451243.jpg [title] => AFP

Ruka časnika ruskih strateških nuklearnih snaga (SNF) pokraj dugmeta u sibirskom podzemnom bunkeru lansirnog centra interkontinentalnih balističkih projektila 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23445860.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/21087714.jpg [title] => Sputnik Via Afp

Na snimku ruskog ministarstva obrane vidi se nuklearna krstareća raketa Burevjesnik

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U govoru o stanju nacije uoči skore godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, predsjednik Vladimir Putin najavio je suspenziju ruskog sudjelovanja u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom kao Novi početak (START). "Žele nam nanijeti strateški poraz i preuzeti naša nuklearna postrojenja", rekao je Putin. "Stoga moram reći da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju."

Uz hrpu uobičajenih propagandističkih dimnih bombi, kakvima se nabacuje od početka ruskog napada na Ukrajinu, to je zapravo jedina konkretna, nova i bitna informacija iz njegova govorničkog "arsenala".

Andrej Baklitcki, viši istraživač u programu oružja za masovno uništenje i drugog strateškog oružja pri UN-ovu Institutu za istraživanje razoružanja, rekao je za "Guardian" da je Putinova suspenzija START-a "krupna stvar; suspenzija ugovora nije jednaka povlačenju, ali u stvarnosti bi s vremenom mogla dovesti vrlo blizu njega".

Pretpostavlja da će se i sada "Rusija vjerojatno pridržavati ograničenja iz ugovora", ali da će "SAD-u biti teže provjeriti usklađenost". I očekuje da će i Sjedinjene Američke Države sada suspendirati svoje obveze. "Jedina dobra stvar je da je ruska odluka politička i da se može lako poništiti ako se promijene ukupni politički odnosi", dodao je. "Također, budući da ugovor postoji, povratak na provedbu bio bi jednostavan. Problem je, naravno, što promjena političkih odnosa nije na vidiku".

Koristeći više inozemnih izvora koji se ovim od jučer bave - a najdetaljnija je Meduza, ruski neovisni portal u latvijskom egzilu - pokušat ćemo što jasnije prikazati (moguće) posljedice te Putinove odluke.

---

image

Na snimku ruskog ministarstva obrane vidi se nuklearna krstareća raketa Burevjesnik

Sputnik Via Afp
---

1. Što je START?

Potpisan od tadašnjega američkog predsjednika Baracka Obame i njegova ruskog kolege Dmitrija Medvedeva 2010. godine, START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Sjedinjene Države i Rusija mogu rasporediti. Stupio je na snagu 5. veljače 2011. na razdoblje od deset godina. U siječnju 2021. zemlje potpisnice su produžile ugovor do 5. veljače 2026.

SAD i Rusija zajedno posjeduju 90% svjetskog nuklearnog oružja. U ovom kontekstu, "raspoređivanje" znači gotovost za upotrebu, a ne skladištenje. Oružje koje se čuva u skladištu je "neraspoređeno". Prema objašnjenju ugovora koje je napisao Europski parlament, "bojne glave se računaju kao raspoređene ako su postavljene na projektil koji je i sam raspoređen".

2. Koliko određene opreme i streljiva potpisnice START-a mogu imati?

Sporazum između Rusije i Sjedinjenih Država o međusobnom smanjenju nuklearnog naoružanja omogućuje svakoj od zemalja da ima 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih projektila lansiranih s podmornica (SLBM) ​​i teških bombardera za nuklearno oružje, kao i 1550 nuklearnih bojevih glava na navedenoj opremi.

Ugovor također opisuje kako provjeriti ispunjava li druga strana svoje obveze. Među njima:

- 18 inspekcija godišnje za svaku zemlju. Tijekom takvih provjera, stručna skupina ima pravo prebrojati broj neraspoređenih ICBM i SLBM na određenom objektu, kao i broj nuklearnog oružja na opremi.

- Razmjena podataka dva puta godišnje. Rusija i Sjedinjene Američke Države jedna drugoj dostavljaju deklaraciju s količinom opreme i dodacima na njoj.

- Pružanje tehničkih informacija o pet lansiranja ICBM i SLBM godišnje tijekom testnih lansiranja. To je neophodno kako bi strane mogle procijeniti karakteristike projektila.

- Redovite obavijesti o statusu (raspoređeni ili ne) i lokaciji svih strateških dostavnih vozila i lansera.

- Informiranje o novim vrstama oružja. Ugovor daje objema stranama priliku upitati jednu drugu o novim tipova strateškog ofenzivnog oružja tijekom sastanaka Bilateralne konzultativne komisije (BCC) i tražiti njihovo uključivanje u dokument.

- Upozorenje o lansiranju balističkih projektila.

3. S kojim obrazloženjem je Putin suspendirao sudjelovanje Rusije u sporazumu?

Prvo, nazvao je "teatrom apsurda u sadašnjim uvjetima" to što NATO zahtijeva od Rusije da poštuje ovaj sporazum i da pusti zapadne stručnjake u strateške objekte (Putinovo objašnjava da je Zapad "izravno uključen" u pokušaje Ukrajine da udari na ruske zrakoplovne baze).

Drugo, Putin kaže da ruskoj strani nije dopušteno provoditi potpune inspekcije u Sjedinjenim Državama i njezini se zahtjevi odbijaju s formalnim objašnjenjima.

Predsjednik Ruske Federacije također je dodao da SAD i NATO izravno govore o svom cilju "nanošenja strateškog poraza Rusiji": "I što će se nakon toga vozikati po našim obrambenim objektima, uključujući i najnovije, kao da se ništa nije dogodilo?"

4. Zar SAD i Rusija ne mogu sakriti oružje prilikom provjera?

To je gotovo nemoguće. Pavel Podvig, viši suradnik UN-ova Instituta za studije razoružanja, rekao je za Meduzu da su zemlje potpisnice stvorile upravo takav sustav koji omogućuje da natjerate drugu stranu da postupa u skladu s ugovorenim pravilima.

Svrha ovog ugovora je pokazati da ispunjavate svoje obveze. Sustav je konstruiran tako da svaki "trik" bude vidljiv.  To potvrđuju ranije izjave obiju strana. Ured State Departmenta za kontrolu naoružanja, verifikaciju i sukladnost u jednom od svojih izvješća piše da su Sjedinjene Države posljednjih godina uspjele pratiti provedbu svih ruskih obveza. Iz Kremlja je također 2021. poručeno da produljenje ugovora osigurava "predvidljivost strateškog odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država" i "odgovara nacionalnim interesima" zemlje.

---

image

Ruka časnika ruskih strateških nuklearnih snaga (SNF) pokraj dugmeta u sibirskom podzemnom bunkeru lansirnog centra interkontinentalnih balističkih projektila 

AFP
---

5. Dakle, obje zemlje su međusobno kontrolirale nuklearno oružje sve ovo vrijeme, čak i nakon invazije na Ukrajinu?

Ne, Rusija i Sjedinjene Države nisu obavljale inspekcije niti održavale sastanke bilateralne komisije od 2020. - prvo zbog pandemije, a zatim odlukom Ruske Federacije - u ljeto 2022. Sjedinjene Države pokušale su nastaviti inspekcije, ali je Moskva to odbila. Istodobno, zemlje su nastavile razmjenjivati ​​informacije sve donedavno.

Krajem studenog 2022. trebao se ipak održati sastanak bilateralne komisije - strane su se bile dogovorile o mjestu i vremenu nekoliko mjeseci prije sastanka, ali neposredno uoči njega rusko izaslanstvo odlučilo ga je odgoditi. Sergej Rjabkov, prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, pripisao je to "utjecaju onoga što se događa u Ukrajini i oko nje" i nazvao je odluku Ruske Federacije "političkim signalom". Predstavnica ruskog MVP-a Maria Zaharova bila je još izravnija - predvidjela je "najvišu razinu neprijateljstva iz Washingtona" i "totalni hibridni rat" protiv Rusije.

Početkom veljače 2023. SAD je po prvi su put optužio Rusiju za nepoštivanje ugovora zbog činjenice da američki stručnjaci ne smiju obavljati inspekcije, a Moskva odbija sve zahtjeve za sastanke na kojima bi se raspravljalo o ovom pitanju. Potpredsjednik Vijeća Federacije Konstantin Kosačev odbacio je ove optužbe i rekao da, naprotiv, ruski inspektori ne smiju raditi u Sjedinjenim Državama. Istodobno, predstavnici State Departmenta više su puta izrazili spremnost da prime Ruse.

6. Možda je ugovor korisniji za SAD nego za Rusiju pa ga je zato Putin suspendirao?

Po Meduzi to nije slučaj, naprotiv. Pavel Podvig napominje da je ovaj dokument fiksirao status Rusije kao ravnopravnog partnera Sjedinjenih Država u pogledu razoružanja - to je vrlo važan politički stav za rusko vodstvo. “Rusija nije imala razloga biti nezadovoljna ugovorom", smatra ovaj analitičar.

Uostalom, sam spomenuti potpredsjednik Vijeća Federacije Kosačev, koji je tada bio šef Odbora Državne dume za međunarodne poslove, rekao je 2011. da je “potpuna ravnoteža ugovora” dokazana kada je prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju. Ministar obrane Anatolij Serdjukov tvrdio je da će u pogledu broja lansera dopuštenih START-om Rusija moći doseći gornju granicu tek do 2028., a u pogledu broja bojevih glava do 2018. Dakle, i unutar ugovorenih ograničenja Rusiji je ostalo dovoljno prostora za nadogradnju vlastitog arsenala.

U isto vrijeme, tijekom samita u Ženevi 2021., Rusija je imala još ambicioznije planove za proširenje sporazuma sa Sjedinjenim Državama, kaže Pavel Podvig: "Bilo je ideja o tome kako sklopiti sveobuhvatni sporazum koji bi uzeo u obzir nuklearno, strateško oružje, proturaketnu obranu, pa čak i svemir."

7. Zar nije logična Putinova tvrdnja da bi puštanje NATO-ovih inspektora u ruske vojne objekte tijekom rata u Ukrajini bilo apsurdno?

Ta se logika čini neoborivom, ali baš i nije. Stručnjak za razoružanje Pavel Podvig smatra da takvom izjavom Putin otkriva da zapravo ne razumije kako takve provjere funkcioniraju. Specijalisti iz Sjedinjenih Država posjećuju tajne ruske objekte još od kraja 1980-ih i tu nema ništa novo.

8. Zašto je Putin odlučio "suspendirati" ugovor umjesto da se povuče iz njega - i koja je razlika?

To nitko ne zna - u ugovoru ne postoji mogućnost "obustave", ​​samo izlazna procedura. Istodobno, bilo koja od strana mora obavijestiti suprotnu o povlačenju tri mjeseca unaprijed.

Ruski stručnjak za nuklearnu sigurnost Andrej Baklicki sugerira da bi se Rusija mogla pozvati na  Bečku konvenciju o pravu međunarodnih ugovora. Taj dokument kaže da "značajno kršenje" međunarodnog ugovora od strane jednog od njegovih sudionika daje pravo na suspenziju ili raskid ugovora.

Pavel Podvig smatra da bi Putinova formulacija o "obustavi" mogla biti signal da Rusija neće povećavati broj bojevih glava - barem ne značajno. Uostalom, i samo rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da će Ruska Federacija nastaviti poštivati ​​kvantitativna ograničenja predviđena START-om do 2026. godine.

Istodobno, Andrej Kartapolov, šef Odbora za obranu Državne dume, kaže da Rusija može povećati broj bojevih glava i njihovih nosača - "ako bude potrebno".

---

image
AFP
---

9. Ako Rusija neće povećati svoj nuklearni arsenal, zašto se onda predsjednik redovito poziva na nuklearnu prijetnju od strane NATO-a?

Agresivna retorika prije je dio propagandnog rata, ali praktički ili politički povećanje nuklearnog potencijala nema smisla, siguran je Pavel Podvig, koji za Meduzu kaže: "Ovaj proces može dovesti do povećanja nuklearnih arsenala, ali svakako ne dramatično. I u SAD-u ima ljudi koji bi htjeli povećati broj bojevih glava i oni će reagirati na ovo, uključujući kao dodatni argument i prijetnju iz Kine. Naravno, može se očekivati ​​pogoršanje situacije i niz loših odluka, ali ne mislim da se to može nazvati utrkom u naoružanju u onom smislu kako se to shvaćalo 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Gotovo sam siguran da će rusko vodstvo reći da su naše strateške snage moćne i da imamo sve što nam treba. Država nema puno resursa za neku pravu utrku. Određena rezerva bojevih glava za raspoređivanje postoji, ali ona nije velika, a nema ni nekog praktičnog smisla u tome."

10. Dakle, neće biti nove utrke u naoružanju?

Stručnjaci imaju različite stavove o tome. Aleksej Arbatov, voditelj Centra za međunarodnu sigurnost pri Nacionalnom istraživačkom institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Primakov, vjeruje da će kolaps START-a omogućiti SAD-u da, ako želi, da u nekoliko godina "udvostruči, pa čak i utrostruči broj svojih strateških nuklearnih bojevih glava uz minimalne troškove": "Svaka strana će uzeti u obzir najgore opcije za sebe i založiti se do maksimuma da ih otkloni. Počet će nekontrolirana, neograničena utrka u naoružanju. Ne samo da će to biti iznimno skupo, nego će se, uz sve ostalo, povećati i opasnost od rata. Da nemamo ugovor, ovo što se sada događa u Ukrajini, vrlo vjerojatno bi nas već dovelo blizu ruba nuklearnog rata."

Dopisnik BBC-ja Pavel Aksjonov, specijalist za naoružanje, također upozorava da nakon suspenzije ugovora strane više neće kontrolirati jedna drugu. To neće dovesti do trenutnog početka utrke u nuklearnom naoružanju, ali s vremenom će "sagledavanje prijetnji postajati sve teže, a ideja o nužnom kapacitetu vlastitog arsenala sve nerealnija".

Istodobno, Pavel Podvig kontrira da je dinamika utrke u naoružanju vrlo složen proces: "Sigurno se neće dogoditi da jedna od strana odjednom odluči da joj treba dvostruko više projektila. Smisao strateškog oružja uopće nije u količini."

---

image
ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK
---

11. A što je s nuklearnim pokusima o kojima je govorio Putin - mogu li se Sjedinjene Države odlučiti na njih?

Malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Osim nekoliko ilegalnih sjevernokorejskih testiranja, posljednja velika nuklearna eksplozija u svijetu dogodila se 1998. godine, kada je Pakistan testirao svoje oružje. Posljednji nuklearni pokus u SAD-u izveden je 23. rujna 1992. godine, a 1996. je usvojen Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. Potpisalo ga je 185 država, od kojih ga je 170 ratificiralo. Među njima su tri nuklearne sile - Velika Britanija, Francuska i Rusija.

Istina, samo je Francuska 1990-ih zatvorila i demontirala sve svoje pokusne poligone. Druge nuklearne sile, uključujući SAD, nisu ratificirale ugovor, zbog čega ovaj nikad nije ni stupio na snagu. Svejedno, testove ne provodi nitko osim Sjeverne Koreje. Kako bilo, Ruska Federacija planira nastaviti obavještavati Sjedinjene Države o lansiranju ICBM i balističkih projektila lansiranih s podmornica, što je obveza koja će se nastaviti zahvaljujući još jednom sporazumu iz 1988. između SSSR-a i Sjedinjenih Država. Uostalom, Putinova administracija najavila je SAD-u i pokusno lansiranju rakete SARMAT neposredno prije dolaska američkog predsjednika u Kijev, o čemu je jučer izvijestio CNN.

12. Znači li ovo da SAD također neće poštovati uvjete ugovora?

Američki dužnosnici dosad nisu davali takve izjave, no državni tajnik Anthony Blinken nazvao je odluku Vladimira Putina "krajnje neodgovornom i razočaravajućom". Stručnjak za nuklearnu sigurnost Andrej Baklicki napominje da prije službenog povlačenja iz sporazuma Sjedinjene Države još uvijek mogu poslati Rusiji podatke o brojčanom stanju svojeg arsenala. Štoviše, to se već jednom dogodilo - kada je Moskva 2007. suspendirala svoje sudjelovanje u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, SAD je nastavio dijeliti podatke s Ruskom Federacijom.

Za konačno povlačenje Sjedinjenih Država iz START-a odluku mora donijeti predsjednik Joe Biden. Neki analitičari vjeruju da on također treba dobiti odobrenje Kongresa, ali Donald Trump otkazao je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa i napustio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) bez dopuštenja zakonodavne vlasti.

13. Je li za suspenziju START-a dovoljna samo Putinovu odluka?

- Ne, postoje još neke formalnosti koje treba poštovati. Savezni zakon o međunarodnim ugovorima Ruske Federacije dopušta predsjedniku u iznimnim slučajevima (koje "zahtijevaju hitnu akciju") da privremeno obustavi djelovanje nekog ugovora koji je prethodno ratificirao parlament. Ali, ta suspenzija - napominje Meduza - u budućnosti mora biti potvrđena novim saveznim zakonom. Ako ga parlament pak odbije prihvatiti, sporazum će automatski obnoviti.

Državna duma i Vijeće Federacije vijećaju upravo danas, 22. veljače, na ranije neplaniranom zasjedanju. Prema izvoru RIA Novosti, na dnevnom redu je upravo suspenzija START-a. Putin je već podnio odgovarajući dokument Državnoj dumi i imenovao zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova svojim službenim predstavnikom na ovom sastanku.

14. Moguć je povratak Rusija ovom sporazumu?

Ako je vjerovati službenim izjavama ruskih vlasti, onda da. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da bi suspenzija ugovora mogla biti poništena. Da bi to postigle, Sjedinjene Države će morati "pokazati političku volju, dovesti do deeskalacije i stvoriti uvjete za funkcioniranje sporazuma".

S druge strane, Putin je napomenuo kako je prije ruskog povratka u START potrebno "uzeti u obzir strateške arsenale" i još dviju članica NATO-a - Velike Britanije i Francuske. Oni se "usavršavaju, razvijaju i također su usmjereni protiv nas", rekao je ruski predsjednik.

---

image

Snimak ruskog ministarstva obrane nastala prilikom testiranja interkontinentalne rakete SARMAT 20. travnja 2022.

Handout/Afp
---

15. Je li potencijalna prijetnja američkih saveznika Rusiji doista značajna?

Vjerojatno ne. "Sa stajališta broja bojevih glava , oružje koje imaju Britanija i Francuska ne igra nikakvu praktičnu ulogu", smatra Pavel Podvig. Pitanje nuklearnog arsenala Velike Britanije i Francuske pokrenuto je tijekom pregovora između SSSR-a i SAD-a još 1981. godine. Sovjetski Savez tada je prvi put pretekao NATO po broju nuklearnog oružja, ali ga je bio spreman svesti na razinu arsenala zapadnih saveza. Međutim, američka je strana inzistirala na tome da se uzmu u obzir samo sovjetska i američka sredstva. To je postao jedan od značajnih problema tijekom pregovora. SSSR je odustao od takvih svojih zahtjeva prema NATO-u tek tijekom sovjetsko-američkog sastanka u Reykjaviku, održanog u listopadu 1986.

"Svi razumiju da je formalno gledajući nerealno uključiti Veliku Britaniju i Francusku u ikakve rusko-američke sporazume. Apsolutno sam uvjeren da će, ako se proces kontrole naoružanja ipak nastavi, on opet funkcionirati na bilateralnoj osnovi, samo između Rusije i Sjedinjenih Država", rekao je Podvig.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Handout/Afp ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK AFP AFP Sputnik Via Afp
Shutterstock

START su potpisli Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. godine

Handout/Afp

Snimak ruskog ministarstva obrane nastala prilikom testiranja interkontinentalne rakete SARMAT 20. travnja 2022.

AFP

Ruka časnika ruskih strateških nuklearnih snaga (SNF) pokraj dugmeta u sibirskom podzemnom bunkeru lansirnog centra interkontinentalnih balističkih projektila 

AFP
Sputnik Via Afp

Na snimku ruskog ministarstva obrane vidi se nuklearna krstareća raketa Burevjesnik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/trebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira-1267100 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52f694af3b60bd9902f77f41a42afd6870f556e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trebamo+li+strahovati%3F+Ovo+je+15+va%C5%BEnih+pitanja+o+nuklearnom+sporazumu+izme%C4%91u+Rusije+i+SAD-a%2C+koji+Putin+suspendira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftrebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira-1267100 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftrebamo-li-strahovati-ovo-je-15-vaznih-pitanja-o-nuklearnom-sporazumu-izmedu-rusije-i-sad-a-koji-putin-suspendira-1267100 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi pričaju o ovome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetsvi pričaju o ovome

Trebamo li strahovati? Ovo je 15 važnih pitanja o nuklearnom sporazumu između Rusije i SAD-a, koji Putin suspendira

Piše Sandro Pogutz
22. veljače 2023. - 15:15

U govoru o stanju nacije uoči skore godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, predsjednik Vladimir Putin najavio je suspenziju ruskog sudjelovanja u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom kao Novi početak (START). "Žele nam nanijeti strateški poraz i preuzeti naša nuklearna postrojenja", rekao je Putin. "Stoga moram reći da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju."

Uz hrpu uobičajenih propagandističkih dimnih bombi, kakvima se nabacuje od početka ruskog napada na Ukrajinu, to je zapravo jedina konkretna, nova i bitna informacija iz njegova govorničkog "arsenala".

Andrej Baklitcki, viši istraživač u programu oružja za masovno uništenje i drugog strateškog oružja pri UN-ovu Institutu za istraživanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:38