StoryEditorOCM
SvijetIZA KULISA RATA

Teheran ima pakleni plan kako nauditi Izraelu i Zapadu: ‘Ovdje ih je najlakše kazniti!‘ U igru ulaze krijumčari...

Piše Antonija Handabaka/JL
25. listopada 2023. - 18:17

Dok se čeka izraelska kopnena ofenziva na Pojas Gaze stiže sve više uznemirujućih informacija o oružju koje se slijeva u bliskoistočnu regiju, a mediji prenose i najave o dolasku dodatnih snaga američke vojske i njezina arsenala u i oko Izraela zbog prijetnji iz Irana.

Puno prije nego što su militanti Hamasa 7. listopada upali u Izrael i izmasakrirali izraelske civile, Iran i njegovi saveznici pojačali su krijumčarenje oružja na drugi palestinski teritorij, Zapadnu obalu, piše Wall Street Journal.

Koristeći bespilotne letjelice, tajne letove zrakoplova i kopneni most dugačak stotine kilometara kroz najmanje četiri državne granice, krijumčari su stvorili golem potencijal za rasplamsavanje dodatnih žarišta u ratu između Izraela i Palestinaca. Sve veća prijetnja visi nad Jordanom, čvrstim saveznikom SAD-a koji graniči s Izraelom i Zapadnom obalom i koji se već dulje muči s obuzdavanjem sve većeg protoka droge i oružja kroz svoj teritorij.

image
Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

"Iran želi pretvoriti Jordan u tranzitno područje za oružje koje ide u Izrael", rekao je WSJ-u Amer Al-Sabaileh, osnivač protuterorističkog think tanka Security Languages iz Amana. "Bojim se da bi se oružje moglo koristiti i u Jordanu. Jer gdje je najlakše na Bliskom istoku kazniti SAD i Zapad? U Jordanu", smatra Al-Sabaileh.

Većina iranskog oružja Palestincima odlazi na Zapadnu obalu, posebice Palestinskom islamskom džihadu, militantnoj skupini povezanoj s Hamasom, tvrdi visoki jordanski sigurnosni dužnosnik. Mreže krijumčara, potpomognute sirijskom vladom i milicijama koje podržava Iran poput Hezbollaha, rastu, kazao je.

"Protok oružja se stvarno povećao, posebno tijekom prošle godine. To je zato što je Iran u zadnje vrijeme bio mnogo više usredotočen na Zapadnu obalu i pokušava naoružati neke od tamošnjih skupina, posebno palestinski Islamski džihad, koji je izravniji partner Irana," ocijenio je Michael Horowitz, šef obavještajne službe sa sjedištem u Izraelu Le Beck International.

"To vjerojatno objašnjava dio obavještajnog neuspjeha izraelskih službi da predvide i spriječe Hamasov napad. Izrael je bio više usredotočen na Zapadnu obalu nego na Gazu", kazao je Horowitz.

Oružje koje se prebacuje iz Sirije u Jordan skriveno je u kamionima koji prolaze preko službenih graničnih prijelaza ili se nosi preko golemih pustinjskih prostranstava koja zimi sakriva magla i prašina.

Sve se više koriste i dronovi, piše WSJ. U veljači su jordanski agenti uhvatili prvu bespilotnu letjelicu iz Sirije koja je nosila četiri ručne bombe. Bio je to komercijalni dron, jeftino kupljen na internetu i jednostavan za upravljanje, s kapacitetom za nošenje dvije jurišne puške.

image
Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia

"Vrlo ga je teško otkriti. Dronove otkrivamo samo pukim slučajem, rekao je drugi jordanski sigurnosni dužnosnik američkom dnevniku. Izvor iz CIA-e tvrdi da je razorni potres koji je pogodio Tursku i sjeveroistok Siriji također iskorišten kako bi se velike količine oružja prebacile iz Irana u zemlju.

Međutim, nije poznato koliko se oružja prokrijumčari na palestinska područja i završi li dio u Gazi, preko Izraela. Sigurnosni dužnosnici procjenjuju da je velika većina oružja koja ide preko Jordana namijenjena Zapadnoj obali koja trenutačno ključa.

Prema dilerima do kojih je došao WSJ, kalašnjikovi se prodaju za čak 20.000 dolara na Zapadnoj obali, a puška M16 za 30.000 dolara. Oko 700 dolara koštaju češki pištolji, a 4200 dolara austrijski Glock. Regija je preplavljena oružjem.

Jedan trgovac oružjem u Al-Ramu na Zapadnoj obali rekao je da prodaje stotine komada oružja svakog mjeseca, uglavnom ljudima koji se organiziraju za obranu svojih sela u nedostatku organizirane zaštite stanovnika Palestinske samouprave. To područje muče česti sukobi izraelskih naseljenika s Palestincima, ali i problemi koje stanovnici imaju s izraelskom vlašću. Civili su stoga naoružani, oružje sveprisutno. Često oružje kupuju vrlo mladi ljudi.

Uoči najavljenog napada na Gazu, Sjedinjene Države odlučile su pojačati vlastitu vojnu prisutnost u regiji, kako bi odvratile Iran i njegove saveznike od napada na američke snage i savezničke interese u regiji nakon što invazija započne.

Napadi su već počeli, podsjeća Financial Times, i od 18. listopada zabilježeno je desetak napada na američke vojnike u kojima je ranjeno 20-ak pripadnika američkih vojnih snaga.

Iako je američki predsjednik Joe Biden u utorak navečer, upitan o tome je li SAD isposlovao odgodu napada na Gazu, izjavio da "Izraelci sami donose svoje odluke, odgađanje kopnene invazije za slom Hamasa dalo je vremena SAD-u da pošalje protuzračnu obranu, dodatno osoblje i brodove u regiju kako bi zaštitili svoje ljude i odvratili Teheran od opasnih koraka.

"Odvraćanje je lakše kako sve više snaga pritječe na bojište, a Izrael svakim danom postaje sve jači. Vrijeme je ovdje naš prijatelj", prenosi FT izjavu umirovljenog generala Franka McKenzieja, koji je zapovijedao američkim snagama na Bliskom istoku od 2019. do 2022.

image
 Mohammed Huwais/Afp

U posljednja dva tjedna u regiju su stigle dvije nove jurišne grupe američkih nosača zrakoplova. To je samo dio pojačanja.

Nekoliko dužnosnika reklo je da SAD najviše zabrinut zbog libanonske skupine Hezbollah, koju podržava Iran.

Bojazan je pojačala objava novinske agencije bliske iranskoj Revolucionarnoj gardi da je "vjerojatno" da će se Hezbolah uključiti u rat s Izraelom te da bi mogao koristiti precizno navođene projektile čiji je domet dovoljan za ciljeve u cijelom Izraelu.

Šijitske skupine u savezu s Iranom također su navodno prešle iz Iraka u zapadnu Siriju, a to je dodatno uzbunilo američke dužnosnike. Američka baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku granatirana je početkom ovog tjedna, a na meti je bio i garnizon Al Tanf u Siriji.

USS Carney, dio grupe nosača trenutno na sjeveru Crvenog mora, prošlog četvrtka oborio je 15 bespilotnih letjelica i četiri krstareće rakete koje su prema Izraelu ispalili iranski saveznici u Jemenu, militantna skupina Huti.

Riječ je o "zlosutnim znakovima" eskalacije kojima svjedočimo u trenucima i prije nego što je Izrael pokrenuo invaziju na Gazu.

FT podsjeća kako je na području Bliskom istoka oko 30.000 američkih vojnika. SAD održava baze i komplekse diljem regije. Među njima je Peta flota u Bahreinu i zračna baza Al Udeid u Kataru.

Zbog eskalacije prijetnji američkom osoblju u Iraku i Libanonu pozvano je na evakuaciju američkog osoblja koje nije nužno na terenu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:30