stdClass Object ( [id] => 1170791 [title] => Stručnjak za međunarodne odnose nema dilemu: ‘Može se očekivati kolaps Ukrajine, Rusi će udarati dok do toga ne dođe‘ [alias] => strucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na žalost Ukrajine, ona je u ovom sukobu s Rusijom sama i ne treba očekivati u vojnom smislu uplitanje Zapada i SAD-a u sukob, jer ako bi SAD vojno odgovorio, dobili bi "deveti krug pakla", kazuje dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.

Rat je jučer ponovno započeo u Ukrajini, odnosno nastavljen je rat koji je prije osam godina započela Rusija. Kako javljaju svjetski mediji u nekoliko ukrajinskih gradova, jučer rano ujutro čule su se detonacije, oglašena je zračna opasnost.

O ukrajinskoj krizi i o onome što ta država, ali i ostatak svijeta, prvenstveno Europa, može očekivati u idućim danima, tjednima, a možda i mjesecima, razgovarali smo s dr. Branimirom Vidmarovićem.

- Svima mora biti jasno da Rusija svojata Ukrajinu u smislu zone sigurnosti. Putin se vrlo vjerojatno zapitao, kao i Hamlet, "biti ili ne biti" i odlučio se za odgovor "biti". Putin, odnosno Rusija smatraju da je Rusija ugrožena mogućim širenjem NATO-a na istok i on duboko u sebi ima osjećaj nepravde napravljene prema Rusiji od strane Zapada - govori dr. Vidmarović.

Velika opasnost

Napadom na Ukrajinu Putin je očigledno odlučio "nabiti na nos" Zapadu sve ono što je on neometano u proteklih 20-ak godina u vojnom smislu radio po svijetu.

- Putin je odlučio Ukrajinu pretvoriti u zrcalo svega onoga što je Zapad radio proteklih 20-ak godina, od bombardiranja Beograda, pa vojnih akcija ili ratova u Libiji, Siriji, Afganistanu, na Kosovu... Putin razmišlja na način - "ako je nešto dozvoljeno Zapadu, zašto ne bi bilo dozvoljeno i meni", kazuje dr. Vidmarović.

S obzirom na to da je ruska vojna sila jedna od najvećih na svijetu, zanimalo nas je je li ova situacija u vojnom smislu potencijalno opasna za Europu, budući da već znamo da je itekako opasna u ekonomskom smislu?

- Radi se o potencijalno velikoj vojnoj opasnosti za Europu, ako se Europa, mislim na EU, vojno umiješa u ovaj sukob. Europa je u relativnoj sigurnosti dok se i ako se vojno ne umiješa u ukrajinski sukob.

Duboko sam uvjeren da u EU-u znaju da se ne smiju miješati u pitanje Ukrajine i Bjelorusije, jer bi to moglo dovesti do vojnog sukoba ogromnih razmjera i nesagledivih posljedica za Europu. I to što će Europa morati ostati po strani ovog sukoba, to je najveća tragedija za Ukrajinu i njihovog predsjednika Volodymyra Zelenskog. Oni su sami i oni će se sami morati braniti od ruskih napada, jer će EU morati ostati po strani, kazuje dr. Vidmarović.

Putin, odnosno Rusija za sada po Ukrajini udaraju "samo" specijalnim vojnim snagama.

- U pitanju je specijalna vojna operacija kojom Rusi žele uništiti sve ukrajinske logističke, vojne i infrastrukturne objekte. Prema informacijama iz Ukrajine, za sada Rusi vrlo precizno gađaju te objekte i ne napadaju nikakve civilne objekte. Oni će napadati aerodrome, vojne baze, proturaketnu obranu, energetska postrojenja...

Moskva čeka jamstva

Naravno, nisu "ludi" da gađaju nuklearne objekte. Mislim da je iz ovih razloga kolaps Ukrajine neminovan i da ovim načinom ratovanja žele prinuditi Zelenskog na kapitulaciju. Odnosno, ne kapitulaciju u pravom vojnom smislu, jer Zelenski ne može i neće kapitulirati, već Putin želi da on kaže "ne možemo više ovako" i da Putinu dade garancije kako Ukrajina neće ući u NATO savez, kazuje dr. Vidmarović.

Ako Rusi naiđu, a zasigurno će naići, na jaki otpor ukrajinskih trupa i ukrajinskog naroda, treba očekivati još jače ruske napade, odnosno eskalaciju sukoba.

- Neće Ukrajina kapitulirati onako kako bi to htio Putin, odnosno neće Ukrajinci "pasti klečući" pred njega. Pa nismo ni mi pred srpskom agresijom 90-ih godina prošlog stoljeća. Zbog toga nije nemoguć još jači vojni udar, odnosno veća kopnena invazija, ulazak Rusa u Kijev i vjerojatno stvaranje okupacijske zone. Kada i ako to ostvare i kada dobiju garanciju da od ulaska Ukrajine u NATO neće biti ništa, tada će se početi povlačiti, kazuje naš sugovornik.

To povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, u slučaju da bude ovakav scenarij, moglo bi se dogoditi za najmanje šest mjeseci.

- Oni će se početi povlačiti onog trenutka kada ih na terenu zamijene neke mirovne snage, što se može dogoditi za šest mjeseci, ali i za dvije, tri godine. Sve ovisi o razvoju situacije, pa će slika biti jasnija za dva do tri dana, kada vidimo u kojem smjeru ide ovaj sukob - govori dr. Vidmarović.

Paralela s Vijetnamom

Ovaj upad Rusa u Ukrajinu podsjeća na njihov upad u nekadašnju Čehoslovačku, ali ne treba smetnuti s uma da su slične vojne akcije ili ratove vodili i Amerikanci, prvenstveno mislimo u Vijetnamu.

- Da, Amerikanci su ušli u Vijetnam, što je paralela sada s Ukrajinom i nikada, pa ni za vrijeme kubanske krize nisu zaratili s tadašnjim SSSR-om. Tako će biti i sada, SAD i Rusija neće zaratiti, jer je jasno do čega bi to dovelo. I jedna i druga strana su dovoljno pametne da znaju kako bi završio njihov vojni sukob, kazuje dr. Vidmarović.

Za kraj nas je zanimalo je li Vladimir Putin osjetio da u Joeu Bidenu nema pravog političkog takmaca i da je američka strana onako dosta neodlučna, odnosno "nedorasla" Putinu i da mu to otvara "vrata Ukrajine"?

- Ne bih rekao. Joe Biden je iskusan političar koji je proživio i preživio puno toga u političkom smislu, a vrlo dobro se sjeća i hladnog rata. On je svjestan toga da može protiv Rusije upotrijebiti samo ekonomske sankcije, isto kao što nijedan američki predsjednik prije njega nije mogao ništa drugo uraditi, odnosno nije htio i smio ulaziti u vojni sukob s Rusijom. Isto su postupali i Kennedy, Ford, Carter, Reagan...

Uvijek su se te dvije države "gledale preko nišana", ali nikada nisu ušle u otvoreni vojni sukob. Tako će biti i sada, jer kao što sam već rekao, ako Zapad, mislim na SAD, vojno odgovori, doći će do "devetog kruga pakla", zaključuje dr. Branimir Vidmarović.

---

Ako se zabrane vize ostat ćemo bez ruskih turista

Naravno, nas u Hrvatskoj zanima kako će se i hoće li se trenutačna ili neka još gora situacija u Ukrajini odraziti na Hrvatsku, odnosno na našu turističku sezonu?

- Sada Zapad, odnosno SAD mogu reagirati oštro i između ostalog zabraniti sve komercijalne letove ruskih aviokompanija i zabranu izdavanja shengenskih viza za one ruske državljane koji žele doći u Europu. To bi potencijalno mogao biti veliki problem za europske države koje "žive" od turizma, odnosno njihove turističke destinacije, jer bi u tom slučaju oni ostali bez ruskih turista.
A naravno, u tu skupinu država ulazi i RH, u koju iz godine u godinu dolazi sve više ruskih turista. Zbog toga će se morati sve europske turističke države diplomatskim putem boriti u Bruxellesu da se to ne dogodi, jer zaista nema nikakve potrebe kažnjavati obične ruske državljane zbog onoga što se događa u Ukrajini, kazuje dr. Vidmarović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => branimir vidmarović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => branimir vidmarović 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-24 06:53:22 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-25 18:19:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-25 18:19:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21050188.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/15239618.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Loic Venance","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zra\u010dni prostor nad Ukrajinom od \u010detvrtka ujutro potpuno je prazan, letova nema","Dr. Branimir Vidmarovi\u0107: Mo\u017ee se o\u010dekivati kolaps Ukrajine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21050188_1920.jpg":"1920x1080","k_21050188_1280.jpg":"1280x1280","k_21050188_1024.jpg":"1024x1024","k_21050188_640.jpg":"640x640","k_21050188_480.jpg":"480x480","k_21050188_340.jpg":"340x340","k_21050188_220.jpg":"220x220","o_21050188_1280.jpg":"1280x853","o_21050188_1024.jpg":"1024x682","o_21050188_640.jpg":"640x426","o_21050188_480.jpg":"480x320","o_21050188_340.jpg":"340x226","o_21050188_220.jpg":"220x146","h_21050188_1280.jpg":"1280x854","h_21050188_1024.jpg":"1024x683","h_21050188_640.jpg":"640x427","h_21050188_480.jpg":"480x320","h_21050188_340.jpg":"340x227","h_21050188_220.jpg":"220x147","pp_21050188_1280.jpg":"1006x1280","pp_21050188_1024.jpg":"805x1024","pp_21050188_640.jpg":"503x640","pp_21050188_480.jpg":"377x480","pp_21050188_340.jpg":"267x340","pp_21050188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_15239618_1920.jpg":"1920x1080","k_15239618_1280.jpg":"1280x1280","k_15239618_1024.jpg":"1024x1024","k_15239618_640.jpg":"640x640","k_15239618_480.jpg":"480x480","k_15239618_340.jpg":"340x340","k_15239618_220.jpg":"220x220","o_15239618_1280.jpg":"1280x1920","o_15239618_1024.jpg":"1024x1536","o_15239618_640.jpg":"640x960","o_15239618_480.jpg":"480x720","o_15239618_340.jpg":"340x510","o_15239618_220.jpg":"220x330","h_15239618_1280.jpg":"1280x854","h_15239618_1024.jpg":"1024x683","h_15239618_640.jpg":"640x427","h_15239618_480.jpg":"480x320","h_15239618_340.jpg":"340x227","h_15239618_220.jpg":"220x147","pp_15239618_1280.jpg":"1006x1280","pp_15239618_1024.jpg":"805x1024","pp_15239618_640.jpg":"503x640","pp_15239618_480.jpg":"377x480","pp_15239618_340.jpg":"267x340","pp_15239618_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8188002 Threads: 4 Questions: 1690665076 Slow queries: 5042399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112681761 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/strucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode-1170791 [printLink] => /vijesti/svijet/strucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode-1170791?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 622541 [name] => branimir vidmarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-08 16:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-vidmarovic [link] => /tag/branimir-vidmarovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => branimir vidmarović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stručnjak za međunarodne odnose nema dilemu: ‘Može se očekivati kolaps Ukrajine, Rusi će udarati dok do toga ne dođe‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21050188.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Loic Venance [mainImageDesc] => Zračni prostor nad Ukrajinom od četvrtka ujutro potpuno je prazan, letova nema [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21050188.jpg [title] => Loic VenanceZračni prostor nad Ukrajinom od četvrtka ujutro potpuno je prazan, letova nema ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/15239618.jpg [title] => Privatni AlbumDr. Branimir Vidmarović: Može se očekivati kolaps Ukrajine ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na žalost Ukrajine, ona je u ovom sukobu s Rusijom sama i ne treba očekivati u vojnom smislu uplitanje Zapada i SAD-a u sukob, jer ako bi SAD vojno odgovorio, dobili bi "deveti krug pakla", kazuje dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.

Rat je jučer ponovno započeo u Ukrajini, odnosno nastavljen je rat koji je prije osam godina započela Rusija. Kako javljaju svjetski mediji u nekoliko ukrajinskih gradova, jučer rano ujutro čule su se detonacije, oglašena je zračna opasnost.

O ukrajinskoj krizi i o onome što ta država, ali i ostatak svijeta, prvenstveno Europa, može očekivati u idućim danima, tjednima, a možda i mjesecima, razgovarali smo s dr. Branimirom Vidmarovićem.

- Svima mora biti jasno da Rusija svojata Ukrajinu u smislu zone sigurnosti. Putin se vrlo vjerojatno zapitao, kao i Hamlet, "biti ili ne biti" i odlučio se za odgovor "biti". Putin, odnosno Rusija smatraju da je Rusija ugrožena mogućim širenjem NATO-a na istok i on duboko u sebi ima osjećaj nepravde napravljene prema Rusiji od strane Zapada - govori dr. Vidmarović.

Velika opasnost

Napadom na Ukrajinu Putin je očigledno odlučio "nabiti na nos" Zapadu sve ono što je on neometano u proteklih 20-ak godina u vojnom smislu radio po svijetu.

- Putin je odlučio Ukrajinu pretvoriti u zrcalo svega onoga što je Zapad radio proteklih 20-ak godina, od bombardiranja Beograda, pa vojnih akcija ili ratova u Libiji, Siriji, Afganistanu, na Kosovu... Putin razmišlja na način - "ako je nešto dozvoljeno Zapadu, zašto ne bi bilo dozvoljeno i meni", kazuje dr. Vidmarović.

S obzirom na to da je ruska vojna sila jedna od najvećih na svijetu, zanimalo nas je je li ova situacija u vojnom smislu potencijalno opasna za Europu, budući da već znamo da je itekako opasna u ekonomskom smislu?

- Radi se o potencijalno velikoj vojnoj opasnosti za Europu, ako se Europa, mislim na EU, vojno umiješa u ovaj sukob. Europa je u relativnoj sigurnosti dok se i ako se vojno ne umiješa u ukrajinski sukob.

Duboko sam uvjeren da u EU-u znaju da se ne smiju miješati u pitanje Ukrajine i Bjelorusije, jer bi to moglo dovesti do vojnog sukoba ogromnih razmjera i nesagledivih posljedica za Europu. I to što će Europa morati ostati po strani ovog sukoba, to je najveća tragedija za Ukrajinu i njihovog predsjednika Volodymyra Zelenskog. Oni su sami i oni će se sami morati braniti od ruskih napada, jer će EU morati ostati po strani, kazuje dr. Vidmarović.

Putin, odnosno Rusija za sada po Ukrajini udaraju "samo" specijalnim vojnim snagama.

- U pitanju je specijalna vojna operacija kojom Rusi žele uništiti sve ukrajinske logističke, vojne i infrastrukturne objekte. Prema informacijama iz Ukrajine, za sada Rusi vrlo precizno gađaju te objekte i ne napadaju nikakve civilne objekte. Oni će napadati aerodrome, vojne baze, proturaketnu obranu, energetska postrojenja...

Moskva čeka jamstva

Naravno, nisu "ludi" da gađaju nuklearne objekte. Mislim da je iz ovih razloga kolaps Ukrajine neminovan i da ovim načinom ratovanja žele prinuditi Zelenskog na kapitulaciju. Odnosno, ne kapitulaciju u pravom vojnom smislu, jer Zelenski ne može i neće kapitulirati, već Putin želi da on kaže "ne možemo više ovako" i da Putinu dade garancije kako Ukrajina neće ući u NATO savez, kazuje dr. Vidmarović.

Ako Rusi naiđu, a zasigurno će naići, na jaki otpor ukrajinskih trupa i ukrajinskog naroda, treba očekivati još jače ruske napade, odnosno eskalaciju sukoba.

- Neće Ukrajina kapitulirati onako kako bi to htio Putin, odnosno neće Ukrajinci "pasti klečući" pred njega. Pa nismo ni mi pred srpskom agresijom 90-ih godina prošlog stoljeća. Zbog toga nije nemoguć još jači vojni udar, odnosno veća kopnena invazija, ulazak Rusa u Kijev i vjerojatno stvaranje okupacijske zone. Kada i ako to ostvare i kada dobiju garanciju da od ulaska Ukrajine u NATO neće biti ništa, tada će se početi povlačiti, kazuje naš sugovornik.

To povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, u slučaju da bude ovakav scenarij, moglo bi se dogoditi za najmanje šest mjeseci.

- Oni će se početi povlačiti onog trenutka kada ih na terenu zamijene neke mirovne snage, što se može dogoditi za šest mjeseci, ali i za dvije, tri godine. Sve ovisi o razvoju situacije, pa će slika biti jasnija za dva do tri dana, kada vidimo u kojem smjeru ide ovaj sukob - govori dr. Vidmarović.

Paralela s Vijetnamom

Ovaj upad Rusa u Ukrajinu podsjeća na njihov upad u nekadašnju Čehoslovačku, ali ne treba smetnuti s uma da su slične vojne akcije ili ratove vodili i Amerikanci, prvenstveno mislimo u Vijetnamu.

- Da, Amerikanci su ušli u Vijetnam, što je paralela sada s Ukrajinom i nikada, pa ni za vrijeme kubanske krize nisu zaratili s tadašnjim SSSR-om. Tako će biti i sada, SAD i Rusija neće zaratiti, jer je jasno do čega bi to dovelo. I jedna i druga strana su dovoljno pametne da znaju kako bi završio njihov vojni sukob, kazuje dr. Vidmarović.

Za kraj nas je zanimalo je li Vladimir Putin osjetio da u Joeu Bidenu nema pravog političkog takmaca i da je američka strana onako dosta neodlučna, odnosno "nedorasla" Putinu i da mu to otvara "vrata Ukrajine"?

- Ne bih rekao. Joe Biden je iskusan političar koji je proživio i preživio puno toga u političkom smislu, a vrlo dobro se sjeća i hladnog rata. On je svjestan toga da može protiv Rusije upotrijebiti samo ekonomske sankcije, isto kao što nijedan američki predsjednik prije njega nije mogao ništa drugo uraditi, odnosno nije htio i smio ulaziti u vojni sukob s Rusijom. Isto su postupali i Kennedy, Ford, Carter, Reagan...

Uvijek su se te dvije države "gledale preko nišana", ali nikada nisu ušle u otvoreni vojni sukob. Tako će biti i sada, jer kao što sam već rekao, ako Zapad, mislim na SAD, vojno odgovori, doći će do "devetog kruga pakla", zaključuje dr. Branimir Vidmarović.

---

Ako se zabrane vize ostat ćemo bez ruskih turista

Naravno, nas u Hrvatskoj zanima kako će se i hoće li se trenutačna ili neka još gora situacija u Ukrajini odraziti na Hrvatsku, odnosno na našu turističku sezonu?

- Sada Zapad, odnosno SAD mogu reagirati oštro i između ostalog zabraniti sve komercijalne letove ruskih aviokompanija i zabranu izdavanja shengenskih viza za one ruske državljane koji žele doći u Europu. To bi potencijalno mogao biti veliki problem za europske države koje "žive" od turizma, odnosno njihove turističke destinacije, jer bi u tom slučaju oni ostali bez ruskih turista.
A naravno, u tu skupinu država ulazi i RH, u koju iz godine u godinu dolazi sve više ruskih turista. Zbog toga će se morati sve europske turističke države diplomatskim putem boriti u Bruxellesu da se to ne dogodi, jer zaista nema nikakve potrebe kažnjavati obične ruske državljane zbog onoga što se događa u Ukrajini, kazuje dr. Vidmarović.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Loic Venance Privatni Album
Loic Venance
Zračni prostor nad Ukrajinom od četvrtka ujutro potpuno je prazan, letova nema
Privatni Album
Dr. Branimir Vidmarović: Može se očekivati kolaps Ukrajine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/strucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode-1170791 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c55ffc11141bde4502c51291818e62c5ad92b98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stru%C4%8Dnjak+za+me%C4%91unarodne+odnose+nema+dilemu%3A+%E2%80%98Mo%C5%BEe+se+o%C4%8Dekivati+kolaps+Ukrajine%2C+Rusi+%C4%87e+udarati+dok+do+toga+ne+do%C4%91e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstrucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode-1170791 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstrucnjak-za-medunarodne-odnose-nema-dilemu-moze-se-ocekivati-kolaps-ukrajine-rusi-ce-udarati-dok-do-toga-ne-dode-1170791 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => branimir vidmarović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetbranimir vidmarović

Stručnjak za međunarodne odnose nema dilemu: ‘Može se očekivati kolaps Ukrajine, Rusi će udarati dok do toga ne dođe‘

Piše Ivica Marković
25. veljače 2022. - 19:19

Na žalost Ukrajine, ona je u ovom sukobu s Rusijom sama i ne treba očekivati u vojnom smislu uplitanje Zapada i SAD-a u sukob, jer ako bi SAD vojno odgovorio, dobili bi "deveti krug pakla", kazuje dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.

Rat je jučer ponovno započeo u Ukrajini, odnosno nastavljen je rat koji je prije osam godina započela Rusija. Kako javljaju svjetski mediji u nekoliko ukrajinskih gradova, jučer rano ujutro čule su se detonacije, oglašena je zračna opasnost.

O ukrajinskoj krizi i o onome što ta država, ali i ostatak svijeta, prvenstveno Europa, može očekivati u idućim danima, tjednima, a možda i mjesecima, razgovarali smo s dr. Branimirom Vidmarovićem.

- Svima mora biti jasno da Rusija svojata Ukrajinu u smislu zone sigurnosti. Putin se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:17