StoryEditorOCM
Svijetnova drama na vidiku

Što se događa u Zaporižju? Kijev upozorava: ‘Ruske snage počinju napuštati najveću europsku nuklearnu elektranu‘

Piše vijesti sd
30. lipnja 2023. - 10:37
A view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on June 14, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA/AFP)Olga Maltseva/Afp

Ruske snage počinju napuštati nuklearnu elektranu Zaporižja, prema Ukrajinskom glavnom odjelu za obavještajne poslove Ministarstva obrane.

Trupe Kremlja okupirale su objekt u ožujku prošle godine, a Ukrajina je nedavno izvela vježbe odgovora na nuklearne katastrofe u iščekivanju potencijalnog napada.

Određeni broj radnika dobio je upute da napuste tvornicu do 5. srpnja, objavila je kijevska glavna obavještajna uprava u objavi na Telegramu.

"Prema posljednjim podacima, okupacijski kontingent postupno napušta teritorij Zaporiške nuklearne elektrane. Jedni od prvih koji su napustili elektranu bila su trojica djelatnika Rosatoma koji su rukovodili akcijama Rusa. Sada okupacijski kontingent postupno napušta područje nuklearne elektrane u Zaporižju", navodi se u priopćenju.

"Ukrajinskim zaposlenicima koji su potpisali ugovor s Rosatomom također je savjetovano da se evakuiraju. Prema dobivenim uputama, trebali bi otići do 5. srpnja."

Također je naglašeno da se broj vojnih patrola "postupno smanjuje" oko elektrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:07