StoryEditorOCM
SvijetPROMJENE OD SRPNJA

Šojguov najjači udar na Prigožina: Potpisana nova uredba, ovo bi mogao biti kraj Wagnera!

Piše VIJESTI SD
11. lipnja 2023. - 15:35

Svi ruski dobrovoljački odredi sklopit će ugovore s Ministarstvom obrane do 1. srpnja, najavio je zamjenik ministra obrane Nikolaj Pankov na telefonskoj konferenciji.

Odgovarajuću naredbu potpisao je ministar obrane Sergej Šojgu, a prema obrazloženju, ta će odluka "omogućiti davanje potrebnog pravnog statusa dobrovoljačkim postrojbama i proširiti mogućnosti popunjavanja postrojbi kako vojnim osobljem tako i dobrovoljcima", piše Jutarnji.

"Sklapanje ugovora građana s državom je prije svega proširenje mjera socijalne zaštite i potpore koje je država donijela za njih i članove njihovih obitelji", objasnio je Pankov.

Nije prošlo dugo, a već su se na ruskim kanalima pojavila objašnjenja da je to zapravo udar na Jevgenija Prigožina i njegove wagnerovce. Tako je telegram kanal Sota sugerirao da tim nalogom Ministarstvo obrane želi podjarmiti ruske privatne postrojbe, uključujući Wagner, koje su sada u statusu dobrovoljačkih formacija.

To je Šojguova osveta jer je Prigožin više puta javno kritizirao rusko Ministarstvo obrane i osobno ministra obrane. Konkretno, u prvim mjesecima 2023. Prigožin je nekoliko puta optužio Ministarstvo obrane da je odbilo izdati streljivo PMC-u Wagner, a Šojgua i generale za nesposobnost.

Naravno, na odogovor s druge strane nije se trebalo dugo čekati. Prigožin je jasno rekao da Wagner neće potpisivati nikakve ugovore s ruskim ministarstvom obrane.

- Priopadnici Wagnera su izrazito stručni i učinkoviti. Nažalost, većina vojnih jedinica nema takvu učinkovitost, a to je upravo zbog Šojguove nesposobnosti da upravlja vojskom kako treba - rekao je Prigožin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:20