stdClass Object ( [id] => 1199852 [title] => Sociolog o epidemiji masovnih pucnjava u SAD-u: ‘To je već preraslo iz kulture oružja u kult oružja kojeg pogoni kapitalistička žeđ za beskrupuloznom zaradom‘ [alias] => sociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jutros po hrvatskom vremenu je naoružani muškarac pucao po proizvodnom pogonu u sjevernom Marylandu, pritom ubivši tri osobe i teško ozlijedivši četiri prije no što je ranjen i uhićen. Nakon svibanjskog masakra u školi u Teksasu, gdje je 18-godišnjak iz poluautomatske puške AR-15 izrešetao 19 djece i dvije učiteljice, ubojstva četvorice i ranjavanja desetak u bolnici u Tulsi pa još troje mrtvih i trinaest teško ozlijeđenih u Philadelphiji, čini se da je Amerika metronomski precizno naštimala svoje nišanske sprave. A imajući u vidu da je pred nama dugogodišnja recesija, bankroti i deložacije, sve ovo izgleda tek kao uvod u nešto puno gore.

Kako bi dobili bolji uvid u povijest bolesti kulture nasilja u SAD-u, najnaprednijoj državi svijeta, lučonoši slobode i idealu demokracije, zamolili smo sociologa Renata Matića, inače profesora Sociologije devijantnosti i Kulture mira i nenasilja na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, za njegov osvrt na čitavu ovu mučnu situaciju. Evo što je napisao:

"Od početka tisućljeća u američkim je osnovnim i srednjim školama u oružanim napadima izgubljeno blizu 300 života i takva su događanja postala prvi uzrok smrtnosti američkih tinejdžera. Unatoč činjeničnom stanju, zagovornici dostupnosti i prava na slobodu nošenja oružja ponavljaju da ne postoji ozbiljno istraživanje koje bi dokazalo da bi se zakonskom zabranom oružja smanjio broj slučajeva oružanih napada te da je statistička mogućnost da dijete izgubi život u školi još uvijek 1: 614 000 000, čime se pokušava osporiti i sama mogućnost da bi dostupnost te gotovo nikakva kontrola privatne nabave i trgovine oružjem bila značajan faktor smrtonosnih oružanih napada u SAD.

---

image
Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp
---

Naravno da o tome, kao i o nizu pitanja u kojima dominiraju duboko ukopani stavovi, nema suglasnosti između onih ZA i onih PROTIV, ali ovdje i nije riječ o promjeni stavova, već o promjeni zakona te, što je još bitnije, poticanja slobodnog i kritičkog promišljanja prije bilo kakvog 'ukopavanja u rovove'. Drugi amandman američkog Ustava iz 1791., jamči svakom građaninu pravo na posjedovanje vatrenog oružja. Riječima iz tog amandmana 'dobro uređena milicija nužna za sigurnost slobodne države, te pravo građana držati i nositi oružje neće biti ograničeno'. Za zagovornike slobode posjedovanja i nošenja oružja, to je pravo neodvojiv dio američkog identiteta i svaka se diskusija o tome, a posebno osporavanje ili protivljenje, tumači u rasponu od nedostatka nacionalne svijesti pa sve do izdaje i različitih globalnih antiameričkih zavjera.

U kontekstu govora o 'pravu na oružje' nemoguće je ne spomenuti organizaciju koja od 17. studenog 1871. djeluje na prostoru SAD, kao najznačajnije udruženje za zagovaranje prava na oružje. Riječ je o National Rifle Association of America (NRA), koje do 1970-ih, djeluje kao nestranačka, a nakon 1977., organizacija proširuje svoje članstvo usredotočujući se na politička pitanja i formirajući koalicije uglavnom sa konzervativnim političarima, od kojih su većina aktivni republikanci.

Sa članstvom brojnijim od pet milijuna članova te godišnjim prihodom od pola milijarde dolara, jedna su od najutjecajnijih, najmasovnijih i financijski najsnažnijih organizacija civilnog društva. Imaju i iznimno jak lobistički potencijal te su, između ostalog, uspjeli izglasati Zakon o zaštiti vlasnika vatrenog oružja koji je bitno umanjio ograničenja Zakona o kontroli oružja iz 1968. Također su izborom i financiranjem najboljih odvjetnika omogućili niz pobjeda u sudskim sporovima u kojima su žrtve oružanih napada pokušale povezati nasilni događaj sa slobodom posjedovanja i nošenja oružja. Štoviše, na web stranici NRA ističe se izjava je to 'najdugovječnija američka organizacija za ljudska prava'.

---

image
Niko Tavernise/Collection Christophel Via Afp
---

Također u kontekstu 'kulture oružja', ne treba zaboraviti niti činjenicu da su SAD jedno od 'najnaoružanijih' društava jer je odnos broja stanovnika i komada oružja 1:2. Nadalje treba navesti i okolnost da pored redovne proizvodnje oružja 'za civilne potrebe' svaki komad oružja, nakon što je nekoliko godina korišten u oružanim snagama SAD, ide na slobodno tržište, gdje prvo pravo na kupovinu imaju policijske snage, a potom i svi ostali građani. Sve to govori u prilog da su SAD visoko militarizirano društvo te da se slobodno može reći kako je kultura oružja barem u nekim dijelovima američkog društva zamijenjena 'kultom oružja'.

Za pokušaj razumijevanja 'kulture' ili 'kulta oružja', moguće je uključiti niz pristupa, ali će se za ovu priliku izdvojiti dva kulturološka aspekta: normativni i vrijednosni.

Normativni aspekt među najvažnije elemente ubraja društveni proces socijalne kontrole i u tom se kontekstu legitimnim postavlja pitanje o razini socijalne kontrole, tj. o ozbiljnosti i obvezujućoj jasnoći zakonskog konteksta, unutar kojega bi kupovina i posjedovanje oružja bila shvaćena ne samo kao tradicija uokvirena u pravo, već i činjenica da je svaki komad oružja ujedno i ubojito sredstvo, tj. proizvod za primjenu smrtonosne sile. Za objašnjenje treba spomenuti i konfliktnu perspektivu tumačenja društvene stvarnosti koja upozorava na osnovni karakter kapitalizma kojemu za postojanje i razvoj nužno treba široko i slobodno područje podzemlja i crnog tržišta. Prema samoj tržišnoj logici, sve što je korisno za ostvarenje zarade, pa tako i cijeli niz kriminalnih aktivnosti i usputnih ubojitih rekvizita, prije svega oružja, mora biti dostupno slobodnom izboru, kupnji i prodaji.

---

image
Afp/
---

Normativni aspekt objašnjenja na puno širem području uključuje i opću logiku donošenja i provedbe zakona, a ističe i suprotne mogućnosti, prije svega izgradnju dosljedne i poticajne normativne strukture. Takva bi struktura trebala omogućiti da opredjeljenje bilo kojeg aktera za nasilje i oružje (od neovlaštenog posjedovanja do prijetnji i ubojstva) postane iskustveno neisplativo i rizično za samog aktera koji poseže za nasiljem. Istodobno bi na drugoj strani, normativna struktura trebala osigurati društveni kontekst u kojemu bi iskustvo opredjeljenja za mirno, nenasilno rješavanje problema i kreativno prosocijalno ostvarivanje ciljeva postao isplativo i kontinuirano pozitivno sankcionirano.

Kao i u većini ostalih oblika društvene devijantnosti, najviši stupanj odgovornosti za ovu razinu postojanja normativnog poremećaja u društvenim odnosima, treba pripisati onim društvenim akterima, od kojih se očekuje da samom činjenicom povjerene društvene moći, svoje djelovanje usmjere prema stvaranju normativno poticajnog društvenog ambijenta, a nikako ne za lobiranje i proizvodnju zakona koji otvaraju prostor nekontroliranom gomilanju oružja u rukama građana.

Nadalje, u smislu objašnjenja postojanja kulture ili kulta oružja, treba spomenuti i vrijednosni aspekt povjerenja u oružje, gdje se među najvažnijim elementima izdvaja socijalizacijski proces, a uključuje individualnu i grupnu razinu opredjeljenja za neograničenim pravom na posjedovanje, i uporabu oružju. Na individualnoj razini govorimo o osobnom izboru u kojemu posjedovanje oružja zauzima značajno mjesto na vrijednosnoj skali. Premda takva vrijednosna usmjerenost može biti utemeljena i na neutralnoj i relativno bezopasnoj kolekcionarskoj želji, ona isto tako može biti potaknuta i kriminalno nasilničkim motivima, a od državnih se institucija očekuje da u okviru osiguranja djelotvorne primjene mehanizama formalne socijalne kontrole takve motive prepoznaju, a potom i onemoguće ovakve scenarije.

---

image
Loren Elliott/Afp
---

Isto je tako moguće da individualna sklonost oružju bude potaknuta strahom za vlastitu sigurnost i u tom smislu treba razlikovati realnu osnovu za strah, kao što je život u području sa izraženom stopom napada na život i imovinu građana, od straha u smislu različitih zavjera, naprimjer protiv 'američkog načina života', uz koje se zagovara i nepovjerenje u državu i sigurnosne institucije koje su prema tim teorijama 'prodane i korumpirane' te ne žele zaštiti 'dobronamjerne građane'

Pojedinačni smrtonosni pohodi po američkim školama, vrlo su često i najavljeni tj. mogu se prepoznati praćenjem individualnih ekstremnih stavova objavljivanih na društvenim mrežama. Iz takvih je objava moguće prepoznati i osobne motive, kao i razloge kojima se želi opravdati potreba za oružanim nasiljem i ubijanjem. Sama činjenica da su individualni smrtonosni pohodi u velikoj mjeri djela mladih bjelaca, također može biti objašnjena s obzirom na to tko su izabrane žrtve. Ako je nasilje usmjereno na afroamerikance, latinoameriance, sinagoge ili islamske vjerske centre, autor će nasilja svoj pohod opravdati individualnom misijom za 'čistom bijelom Amerikom'. Ako je na cilju škola u koju je svojedobno išao potencijalni ubojica, najčešće se najavljuje 'neki oblik osvete' ili za pretrpljenu marginalizaciju ili za nerazumijevanje individualnih posebnosti i kvaliteta, zbog čega ubojica mora 'kazniti' odgovorne, a to su ili nastavnici, ili nove generacije učenika. Prema događajima koji su potaknuli razmišljanje o ovoj temi, vidljivo je i da su potencijalnim ubojicama krivi svi koji se slučajno nađu na putu.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Grupna razina vrijednosnog opredjeljenja za oružje također može biti različito objašnjena. Prije svega profesionalni kriterij odnosi se na društvene skupine i kategorije kojima je posjedovanje i uporaba oružja bitna značajka posla koji legalno obavljaju, i od svih spomenutih taj je oblik opredjeljenja za oružje najutemeljeniji, ali i jamči neki oblik stručne sigurnosne provjere, koja se također, relativno često i provodi.

Nadalje, nekakav oblik tradicionalnog kriterija, odnosi se na one društvene skupine koje su u kulturološkom smislu bile egzistencijalno ili načinom života prinuđene privikavati se na oružje. To bi bilo, primjerice, na međusobno udaljenim farmama ili općenito u divljini gdje oružje tradicionalno služi ili za lov ili za sigurnije kretanje po područjima u kojima obitavaju mnoge vrste životinja, od kojih neke u slučaju gladi mogu postati i opasne za ljude. Naravno da se ne smiju zaboraviti ni one skupine samoprozvanih milicija ili privatne vojske kojima su oružje, i općenito militarizirani oblik života, osnova misije za zastrašivanje i fizičku eliminaciju svih tzv. 'tradicionalnih neprijatelja', a posebno onih koji se ne uklapaju u tradicionalne WASP kriterije 'jedinih pravih Amerikanaca'", piše profesor Matić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar prof. renata matića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => komentar prof. renata matića 2 0 10387 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-08 12:08:08 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => psd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-10 18:12:00 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-06-10 17:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22357706.png","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/15557358.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22357726.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22357728.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22270296.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22357640.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kristo\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Yasin Ozturk\/Anadolu Agency Via Afp","Loren Elliott\/Afp","Afp\/","Niko Tavernise\/Collection Christophel Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x563","hd_22357706_1920.png":"1920x1080","k_22357706_1280.png":"1280x1280","k_22357706_1024.png":"1024x1024","k_22357706_640.png":"640x640","k_22357706_480.png":"480x480","k_22357706_340.png":"340x340","k_22357706_220.png":"220x220","o_22357706_1280.png":"1280x720","o_22357706_1024.png":"1024x576","o_22357706_640.png":"640x360","o_22357706_480.png":"480x270","o_22357706_340.png":"340x191","o_22357706_220.png":"220x123","h_22357706_1280.png":"1280x854","h_22357706_1024.png":"1024x683","h_22357706_640.png":"640x427","h_22357706_480.png":"480x320","h_22357706_340.png":"340x227","h_22357706_220.png":"220x147","pp_22357706_1280.png":"1280x1628","pp_22357706_1024.png":"1024x1303","pp_22357706_640.png":"640x814","pp_22357706_480.png":"480x611","pp_22357706_340.png":"340x432","pp_22357706_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15557358_1920.jpg":"1920x1080","k_15557358_1280.jpg":"1280x1280","k_15557358_1024.jpg":"1024x1024","k_15557358_640.jpg":"640x640","k_15557358_480.jpg":"480x480","k_15557358_340.jpg":"340x340","k_15557358_220.jpg":"220x220","o_15557358_1280.jpg":"1280x853","o_15557358_1024.jpg":"1024x682","o_15557358_640.jpg":"640x426","o_15557358_480.jpg":"480x320","o_15557358_340.jpg":"340x226","o_15557358_220.jpg":"220x146","h_15557358_1280.jpg":"1280x854","h_15557358_1024.jpg":"1024x683","h_15557358_640.jpg":"640x427","h_15557358_480.jpg":"480x320","h_15557358_340.jpg":"340x227","h_15557358_220.jpg":"220x147","pp_15557358_1280.jpg":"1280x1628","pp_15557358_1024.jpg":"1024x1303","pp_15557358_640.jpg":"640x814","pp_15557358_480.jpg":"480x611","pp_15557358_340.jpg":"340x432","pp_15557358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22357726_1920.jpg":"1920x1080","k_22357726_1280.jpg":"1280x1280","k_22357726_1024.jpg":"1024x1024","k_22357726_640.jpg":"640x640","k_22357726_480.jpg":"480x480","k_22357726_340.jpg":"340x340","k_22357726_220.jpg":"220x220","o_22357726_1280.jpg":"1280x852","o_22357726_1024.jpg":"1024x682","o_22357726_640.jpg":"640x426","o_22357726_480.jpg":"480x319","o_22357726_340.jpg":"340x226","o_22357726_220.jpg":"220x146","h_22357726_1280.jpg":"1280x854","h_22357726_1024.jpg":"1024x683","h_22357726_640.jpg":"640x427","h_22357726_480.jpg":"480x320","h_22357726_340.jpg":"340x227","h_22357726_220.jpg":"220x147","pp_22357726_1280.jpg":"1280x1628","pp_22357726_1024.jpg":"1024x1303","pp_22357726_640.jpg":"640x814","pp_22357726_480.jpg":"480x611","pp_22357726_340.jpg":"340x432","pp_22357726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22357728_1920.jpg":"1920x1080","k_22357728_1280.jpg":"1280x1280","k_22357728_1024.jpg":"1024x1024","k_22357728_640.jpg":"640x640","k_22357728_480.jpg":"480x480","k_22357728_340.jpg":"340x340","k_22357728_220.jpg":"220x220","o_22357728_1280.jpg":"1280x852","o_22357728_1024.jpg":"1024x682","o_22357728_640.jpg":"640x426","o_22357728_480.jpg":"480x319","o_22357728_340.jpg":"340x226","o_22357728_220.jpg":"220x146","h_22357728_1280.jpg":"1280x854","h_22357728_1024.jpg":"1024x683","h_22357728_640.jpg":"640x427","h_22357728_480.jpg":"480x320","h_22357728_340.jpg":"340x227","h_22357728_220.jpg":"220x147","pp_22357728_1280.jpg":"1280x1628","pp_22357728_1024.jpg":"1024x1303","pp_22357728_640.jpg":"640x814","pp_22357728_480.jpg":"480x611","pp_22357728_340.jpg":"340x432","pp_22357728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1087x680","hd_22270296_1920.jpg":"1920x1080","k_22270296_1280.jpg":"1280x1280","k_22270296_1024.jpg":"1024x1024","k_22270296_640.jpg":"640x640","k_22270296_480.jpg":"480x480","k_22270296_340.jpg":"340x340","k_22270296_220.jpg":"220x220","o_22270296_1280.jpg":"1280x800","o_22270296_1024.jpg":"1024x640","o_22270296_640.jpg":"640x400","o_22270296_480.jpg":"480x300","o_22270296_340.jpg":"340x212","o_22270296_220.jpg":"220x137","h_22270296_1280.jpg":"1280x854","h_22270296_1024.jpg":"1024x683","h_22270296_640.jpg":"640x427","h_22270296_480.jpg":"480x320","h_22270296_340.jpg":"340x227","h_22270296_220.jpg":"220x147","pp_22270296_1280.jpg":"1280x1628","pp_22270296_1024.jpg":"1024x1303","pp_22270296_640.jpg":"640x814","pp_22270296_480.jpg":"480x611","pp_22270296_340.jpg":"340x432","pp_22270296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x645","hd_22357640_1920.jpg":"1920x1080","k_22357640_1280.jpg":"1280x1280","k_22357640_1024.jpg":"1024x1024","k_22357640_640.jpg":"640x640","k_22357640_480.jpg":"480x480","k_22357640_340.jpg":"340x340","k_22357640_220.jpg":"220x220","o_22357640_1280.jpg":"1280x806","o_22357640_1024.jpg":"1024x645","o_22357640_640.jpg":"640x403","o_22357640_480.jpg":"480x302","o_22357640_340.jpg":"340x214","o_22357640_220.jpg":"220x138","h_22357640_1280.jpg":"1280x854","h_22357640_1024.jpg":"1024x683","h_22357640_640.jpg":"640x427","h_22357640_480.jpg":"480x320","h_22357640_340.jpg":"340x227","h_22357640_220.jpg":"220x147","pp_22357640_1280.jpg":"1280x1628","pp_22357640_1024.jpg":"1024x1303","pp_22357640_640.jpg":"640x814","pp_22357640_480.jpg":"480x611","pp_22357640_340.jpg":"340x432","pp_22357640_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8268248 Threads: 2 Questions: 1702585001 Slow queries: 5082769 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112947176 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom-1199852 [printLink] => /vijesti/svijet/sociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom-1199852?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 516494 [name] => Renato Matić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => renato-matic [link] => /tag/renato-matic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2236 [name] => SOCIOLOG [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sociolog [link] => /tag/sociolog ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 414715 [name] => nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje [link] => /tag/nasilje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 327266 [name] => oružje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oruzje [link] => /tag/oruzje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 680788 [name] => pucnjave [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-10 19:57:55 [main_article_id] => 0 [alias] => pucnjave [link] => /tag/pucnjave ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar prof. renata matića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sociolog o epidemiji masovnih pucnjava u SAD-u: ‘To je već preraslo iz kulture oružja u kult oružja kojeg pogoni kapitalistička žeđ za beskrupuloznom zaradom‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22357706.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Kristo/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22357706.png [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/15557358.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22357726.jpg [title] => Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22357728.jpg [title] => Loren Elliott/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22270296.jpg [title] => Afp/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22357640.jpg [title] => Niko Tavernise/Collection Christophel Via Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jutros po hrvatskom vremenu je naoružani muškarac pucao po proizvodnom pogonu u sjevernom Marylandu, pritom ubivši tri osobe i teško ozlijedivši četiri prije no što je ranjen i uhićen. Nakon svibanjskog masakra u školi u Teksasu, gdje je 18-godišnjak iz poluautomatske puške AR-15 izrešetao 19 djece i dvije učiteljice, ubojstva četvorice i ranjavanja desetak u bolnici u Tulsi pa još troje mrtvih i trinaest teško ozlijeđenih u Philadelphiji, čini se da je Amerika metronomski precizno naštimala svoje nišanske sprave. A imajući u vidu da je pred nama dugogodišnja recesija, bankroti i deložacije, sve ovo izgleda tek kao uvod u nešto puno gore.

Kako bi dobili bolji uvid u povijest bolesti kulture nasilja u SAD-u, najnaprednijoj državi svijeta, lučonoši slobode i idealu demokracije, zamolili smo sociologa Renata Matića, inače profesora Sociologije devijantnosti i Kulture mira i nenasilja na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, za njegov osvrt na čitavu ovu mučnu situaciju. Evo što je napisao:

"Od početka tisućljeća u američkim je osnovnim i srednjim školama u oružanim napadima izgubljeno blizu 300 života i takva su događanja postala prvi uzrok smrtnosti američkih tinejdžera. Unatoč činjeničnom stanju, zagovornici dostupnosti i prava na slobodu nošenja oružja ponavljaju da ne postoji ozbiljno istraživanje koje bi dokazalo da bi se zakonskom zabranom oružja smanjio broj slučajeva oružanih napada te da je statistička mogućnost da dijete izgubi život u školi još uvijek 1: 614 000 000, čime se pokušava osporiti i sama mogućnost da bi dostupnost te gotovo nikakva kontrola privatne nabave i trgovine oružjem bila značajan faktor smrtonosnih oružanih napada u SAD.

---

image
Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp
---

Naravno da o tome, kao i o nizu pitanja u kojima dominiraju duboko ukopani stavovi, nema suglasnosti između onih ZA i onih PROTIV, ali ovdje i nije riječ o promjeni stavova, već o promjeni zakona te, što je još bitnije, poticanja slobodnog i kritičkog promišljanja prije bilo kakvog 'ukopavanja u rovove'. Drugi amandman američkog Ustava iz 1791., jamči svakom građaninu pravo na posjedovanje vatrenog oružja. Riječima iz tog amandmana 'dobro uređena milicija nužna za sigurnost slobodne države, te pravo građana držati i nositi oružje neće biti ograničeno'. Za zagovornike slobode posjedovanja i nošenja oružja, to je pravo neodvojiv dio američkog identiteta i svaka se diskusija o tome, a posebno osporavanje ili protivljenje, tumači u rasponu od nedostatka nacionalne svijesti pa sve do izdaje i različitih globalnih antiameričkih zavjera.

U kontekstu govora o 'pravu na oružje' nemoguće je ne spomenuti organizaciju koja od 17. studenog 1871. djeluje na prostoru SAD, kao najznačajnije udruženje za zagovaranje prava na oružje. Riječ je o National Rifle Association of America (NRA), koje do 1970-ih, djeluje kao nestranačka, a nakon 1977., organizacija proširuje svoje članstvo usredotočujući se na politička pitanja i formirajući koalicije uglavnom sa konzervativnim političarima, od kojih su većina aktivni republikanci.

Sa članstvom brojnijim od pet milijuna članova te godišnjim prihodom od pola milijarde dolara, jedna su od najutjecajnijih, najmasovnijih i financijski najsnažnijih organizacija civilnog društva. Imaju i iznimno jak lobistički potencijal te su, između ostalog, uspjeli izglasati Zakon o zaštiti vlasnika vatrenog oružja koji je bitno umanjio ograničenja Zakona o kontroli oružja iz 1968. Također su izborom i financiranjem najboljih odvjetnika omogućili niz pobjeda u sudskim sporovima u kojima su žrtve oružanih napada pokušale povezati nasilni događaj sa slobodom posjedovanja i nošenja oružja. Štoviše, na web stranici NRA ističe se izjava je to 'najdugovječnija američka organizacija za ljudska prava'.

---

image
Niko Tavernise/Collection Christophel Via Afp
---

Također u kontekstu 'kulture oružja', ne treba zaboraviti niti činjenicu da su SAD jedno od 'najnaoružanijih' društava jer je odnos broja stanovnika i komada oružja 1:2. Nadalje treba navesti i okolnost da pored redovne proizvodnje oružja 'za civilne potrebe' svaki komad oružja, nakon što je nekoliko godina korišten u oružanim snagama SAD, ide na slobodno tržište, gdje prvo pravo na kupovinu imaju policijske snage, a potom i svi ostali građani. Sve to govori u prilog da su SAD visoko militarizirano društvo te da se slobodno može reći kako je kultura oružja barem u nekim dijelovima američkog društva zamijenjena 'kultom oružja'.

Za pokušaj razumijevanja 'kulture' ili 'kulta oružja', moguće je uključiti niz pristupa, ali će se za ovu priliku izdvojiti dva kulturološka aspekta: normativni i vrijednosni.

Normativni aspekt među najvažnije elemente ubraja društveni proces socijalne kontrole i u tom se kontekstu legitimnim postavlja pitanje o razini socijalne kontrole, tj. o ozbiljnosti i obvezujućoj jasnoći zakonskog konteksta, unutar kojega bi kupovina i posjedovanje oružja bila shvaćena ne samo kao tradicija uokvirena u pravo, već i činjenica da je svaki komad oružja ujedno i ubojito sredstvo, tj. proizvod za primjenu smrtonosne sile. Za objašnjenje treba spomenuti i konfliktnu perspektivu tumačenja društvene stvarnosti koja upozorava na osnovni karakter kapitalizma kojemu za postojanje i razvoj nužno treba široko i slobodno područje podzemlja i crnog tržišta. Prema samoj tržišnoj logici, sve što je korisno za ostvarenje zarade, pa tako i cijeli niz kriminalnih aktivnosti i usputnih ubojitih rekvizita, prije svega oružja, mora biti dostupno slobodnom izboru, kupnji i prodaji.

---

image
Afp/
---

Normativni aspekt objašnjenja na puno širem području uključuje i opću logiku donošenja i provedbe zakona, a ističe i suprotne mogućnosti, prije svega izgradnju dosljedne i poticajne normativne strukture. Takva bi struktura trebala omogućiti da opredjeljenje bilo kojeg aktera za nasilje i oružje (od neovlaštenog posjedovanja do prijetnji i ubojstva) postane iskustveno neisplativo i rizično za samog aktera koji poseže za nasiljem. Istodobno bi na drugoj strani, normativna struktura trebala osigurati društveni kontekst u kojemu bi iskustvo opredjeljenja za mirno, nenasilno rješavanje problema i kreativno prosocijalno ostvarivanje ciljeva postao isplativo i kontinuirano pozitivno sankcionirano.

Kao i u većini ostalih oblika društvene devijantnosti, najviši stupanj odgovornosti za ovu razinu postojanja normativnog poremećaja u društvenim odnosima, treba pripisati onim društvenim akterima, od kojih se očekuje da samom činjenicom povjerene društvene moći, svoje djelovanje usmjere prema stvaranju normativno poticajnog društvenog ambijenta, a nikako ne za lobiranje i proizvodnju zakona koji otvaraju prostor nekontroliranom gomilanju oružja u rukama građana.

Nadalje, u smislu objašnjenja postojanja kulture ili kulta oružja, treba spomenuti i vrijednosni aspekt povjerenja u oružje, gdje se među najvažnijim elementima izdvaja socijalizacijski proces, a uključuje individualnu i grupnu razinu opredjeljenja za neograničenim pravom na posjedovanje, i uporabu oružju. Na individualnoj razini govorimo o osobnom izboru u kojemu posjedovanje oružja zauzima značajno mjesto na vrijednosnoj skali. Premda takva vrijednosna usmjerenost može biti utemeljena i na neutralnoj i relativno bezopasnoj kolekcionarskoj želji, ona isto tako može biti potaknuta i kriminalno nasilničkim motivima, a od državnih se institucija očekuje da u okviru osiguranja djelotvorne primjene mehanizama formalne socijalne kontrole takve motive prepoznaju, a potom i onemoguće ovakve scenarije.

---

image
Loren Elliott/Afp
---

Isto je tako moguće da individualna sklonost oružju bude potaknuta strahom za vlastitu sigurnost i u tom smislu treba razlikovati realnu osnovu za strah, kao što je život u području sa izraženom stopom napada na život i imovinu građana, od straha u smislu različitih zavjera, naprimjer protiv 'američkog načina života', uz koje se zagovara i nepovjerenje u državu i sigurnosne institucije koje su prema tim teorijama 'prodane i korumpirane' te ne žele zaštiti 'dobronamjerne građane'

Pojedinačni smrtonosni pohodi po američkim školama, vrlo su često i najavljeni tj. mogu se prepoznati praćenjem individualnih ekstremnih stavova objavljivanih na društvenim mrežama. Iz takvih je objava moguće prepoznati i osobne motive, kao i razloge kojima se želi opravdati potreba za oružanim nasiljem i ubijanjem. Sama činjenica da su individualni smrtonosni pohodi u velikoj mjeri djela mladih bjelaca, također može biti objašnjena s obzirom na to tko su izabrane žrtve. Ako je nasilje usmjereno na afroamerikance, latinoameriance, sinagoge ili islamske vjerske centre, autor će nasilja svoj pohod opravdati individualnom misijom za 'čistom bijelom Amerikom'. Ako je na cilju škola u koju je svojedobno išao potencijalni ubojica, najčešće se najavljuje 'neki oblik osvete' ili za pretrpljenu marginalizaciju ili za nerazumijevanje individualnih posebnosti i kvaliteta, zbog čega ubojica mora 'kazniti' odgovorne, a to su ili nastavnici, ili nove generacije učenika. Prema događajima koji su potaknuli razmišljanje o ovoj temi, vidljivo je i da su potencijalnim ubojicama krivi svi koji se slučajno nađu na putu.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

Grupna razina vrijednosnog opredjeljenja za oružje također može biti različito objašnjena. Prije svega profesionalni kriterij odnosi se na društvene skupine i kategorije kojima je posjedovanje i uporaba oružja bitna značajka posla koji legalno obavljaju, i od svih spomenutih taj je oblik opredjeljenja za oružje najutemeljeniji, ali i jamči neki oblik stručne sigurnosne provjere, koja se također, relativno često i provodi.

Nadalje, nekakav oblik tradicionalnog kriterija, odnosi se na one društvene skupine koje su u kulturološkom smislu bile egzistencijalno ili načinom života prinuđene privikavati se na oružje. To bi bilo, primjerice, na međusobno udaljenim farmama ili općenito u divljini gdje oružje tradicionalno služi ili za lov ili za sigurnije kretanje po područjima u kojima obitavaju mnoge vrste životinja, od kojih neke u slučaju gladi mogu postati i opasne za ljude. Naravno da se ne smiju zaboraviti ni one skupine samoprozvanih milicija ili privatne vojske kojima su oružje, i općenito militarizirani oblik života, osnova misije za zastrašivanje i fizičku eliminaciju svih tzv. 'tradicionalnih neprijatelja', a posebno onih koji se ne uklapaju u tradicionalne WASP kriterije 'jedinih pravih Amerikanaca'", piše profesor Matić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Kristo/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp Loren Elliott/Afp Afp/ Niko Tavernise/Collection Christophel Via Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom-1199852 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=704fe7c86040d6f2571878cedeeb8f30313004a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sociolog+o+epidemiji+masovnih+pucnjava+u+SAD-u%3A+%E2%80%98To+je+ve%C4%87+preraslo+iz+kulture+oru%C5%BEja+u+kult+oru%C5%BEja+kojeg+pogoni+kapitalisti%C4%8Dka+%C5%BEe%C4%91+za+beskrupuloznom+zaradom%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom-1199852 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsociolog-o-epidemiji-masovnih-pucnjava-u-sad-u-to-je-vec-preraslo-iz-kulture-oruzja-u-kult-oruzja-koju-pogoni-kapitalisticka-zed-za-beskrupuloznom-zaradom-1199852 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar prof. renata matića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetkomentar prof. renata matića

Sociolog o epidemiji masovnih pucnjava u SAD-u: ‘To je već preraslo iz kulture oružja u kult oružja kojeg pogoni kapitalistička žeđ za beskrupuloznom zaradom‘

Piše psd
10. lipnja 2022. - 19:57

Jutros po hrvatskom vremenu je naoružani muškarac pucao po proizvodnom pogonu u sjevernom Marylandu, pritom ubivši tri osobe i teško ozlijedivši četiri prije no što je ranjen i uhićen. Nakon svibanjskog masakra u školi u Teksasu, gdje je 18-godišnjak iz poluautomatske puške AR-15 izrešetao 19 djece i dvije učiteljice, ubojstva četvorice i ranjavanja desetak u bolnici u Tulsi pa još troje mrtvih i trinaest teško ozlijeđenih u Philadelphiji, čini se da je Amerika metronomski precizno naštimala svoje nišanske sprave. A imajući u vidu da je pred nama dugogodišnja recesija, bankroti i deložacije, sve ovo izgleda tek kao uvod u nešto puno gore.

Kako bi dobili bolji uvid u povijest bolesti kulture nasilja u SAD-u, najnaprednijoj državi svijeta, lučonoši slobode i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 02:34