stdClass Object ( [id] => 542091 [title] => 'Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći': Jandroković šokiran, najoštrije osude stigle i s hrvatske i sa srpske strane [alias] => seseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Samo nekoliko sati nakon što je stigao u posjet Srbiji, poslije nezapamćenog incidenta kada je ratni zločinac Vojislav Šešelj potrgao i izgazio hrvatsku zastavu te izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković donio je odluku da prekida posjet Beogradu.

Šešelj podivljao u Beogradu i izazvao incident: psovao Jandrokovića i našu delegaciju, ukrao hrvatsku zastavu pa je gazio na podu!​

Hrvatsko izaslanstvo zbog Šešeljevog divljanja prekinulo posjet Srbiji: 'Njegovim činom grubo je povrijeđeno dostojanstvo RH i našeg sabora'

- Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći, izjavio je Jandroković.

Ružni incident dogodio se za vrijeme dok su Gordan Jandroković i članovi hrvatskog izaslanstva bili u zgradi Skupštine. Na samom ulazu u zgradu Šešelj je, došavši oko podneva, potrčao i pokušao srušiti hrvatsku zastavu. Uz pomoć svog stranačkog kolege Filipa Stojanovića to mu je i uspjelo, nakon čega su je gazili nogama. Osiguranje je odmah reagiralo, ali nisu uspjeli spriječiti Šešelja i društvo radikala koje se okupilo očito u unaprijed dogovorenom scenariju, piše Jutarnji list.

U kasnije izdatom priopćenju Šešelj se hvalio kako mu zastavu nisu uspjeli uzeti iz ruku ni petorica pripadnika osiguranja. Nakon toga je Šešelj u društvu radikala ušao u zgradu, prišao hrvatskom izaslanstvu i rekao: ”Sada sam vam tamo vani izgazio ustašku zastavu”, te opsovao ”ustašku majku svima”.

Ova ružna scena zasjenila je prvi dan boravka Jandrokovića u Srbiji, koji je i na sastanku sa šeficom srpskog parlamenta osudio prijetnje Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Aleksandri Jerkov, zastupnici DS-a, koje su također došle od strane Šešelja. Navodno, nakon što je to Jandroković rekao svojim domaćinima, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije reagirala, već je samo šutjela.

Odmah nakon incidenta hrvatsko izaslanstvo je otkazalo daljnje razgovore i povuklo se u zgradu hrvatskog veleposlanstva. Nakon tridesetminutne konzultacije Jandroković je donio odluku o povratku u Zagreb, o čemu je obavijestio i premijera Andreja Plenkovića:

- Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke. Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.

Reakcije srpske vlade

Nakon što je Jandroković prekinuo službeni posjet Srbiji oglasila se i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, osuđujući 'brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine i izaslanstva Sabora od strane narodnog zastupnika Vojislava Šešelja' - Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čije se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj i povijesnoj posjeti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva, izjavila je Gojković.

O Šešeljevom incidentu oglasila se i srpska premijerka Ana Brnabić.

- Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojsilava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana, napisla je Brnabić na Twitteru.

Osuda hrvatske vlade

- Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Grabar Kitarović: Šešeljev čin izraz je nemoći

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je današnji odlazak hrvatske delegacije iz Srbije zbog incidenta koji je izveo Vojislav Šešelj. 

Predsjednica je priopćila da je odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

- Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj dogadjaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci", stoji u priopćenju Ureda predsjednice Grabar-Kitarović.

'Srbija to nije smjela dopustiti'

Bivši ministar pravosuđa, SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić rekao je kako se uvijek mora poštivati odluka onih ljudi koji su na terenu i koji su izbliza vidjeli što se dogodilo.

- Vidim tu dvije suprotne stvari. Nedopustivo je da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. To Srbija nije smjela dopustiti, to je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. To je čovjek koji živi od ovog i za ovo. Druga stvar, da li takvoj osobi onda treba davati više pozornosti - rekao je Miljenić, prenosi N1.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja rekao je da je prekidanje posjeta Srbiji opravdana reakcija našeg izaslanstva.

- Nikome u Hrvatskom saboru ne bi palo na pamet takvo nešto napraviti. Ovdje se radi o napadu na zastavu na mjestu na kojemu se to nikako nije smjelo dogoditi - kaže Grmoja.

HDZ-ov Branko Bačić također je pozdravio odluku hrvatskog izaslanstva da "nakon primitivnog čina Šešelja" prekine posjet. "U trenutku kad je postojala dobra volja za unaprjeđenje odnosa, apsolutno podržavam odluku izaslanstva", rekao je.

- Očekujem da vlasti Srbije primjereno reagiraju. Šešelj je problem Republike Srbije. Mi moramo nastaviti zajedno živjeti, ali ovim činom je iskazano grubo nepoštivanje hrvatske države - rekao je Bačić.

Pupovac: Zar ne vidimo da je bezumno da se uzajamno gazimo?

- Zar nije bilo dovoljno gaženja ljudskog dostojanstva i nacionalnih osjećaja u odnosima između Hrvata i Srba? Zar ne vidimo da je bezumno da se uzajamno gazimo dok nam je nad glavom čizma koja nas i jedne i druge može zgaziti? Zar nije vrijeme za uspravne Hrvate i Srbe i njihove uspravne zastave u zajednici ravnopravnih i prosperitet tih europskih naroda? - komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na Facebooku. 

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji strahuje od prekida uspostavljene suradnje​

Čelnici hrvatske manjine izrazili su u srijedu žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti dvodnevni posjet Srbiji te se nadaju da to neće ozbiljnije naštetiti ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je bio u protokolu srbijanskog izaslanstva, izjavio je da mu je žao zbog prekida „službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Republici Srbiji, izuzetno važnog događaja kako za ukupne hrvatsko-srpske odnose tako i za Hrvate u Srbiji“.

„Žalimo što je događaj, koji je bio razlogom prekida, po sebi skandalozan i rijetko viđen u međudržavnim odnosima. Ujedno, vjerujemo da on neće ostaviti trajnije posljedice na međudržavne odnose“, naveo je u kratkoj izjavi.  

Sličnu poruku uputio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić, koji je trebao biti domaćin Jandrokovićeva posjeta Subotici, drugoga dana boravka u Srbiji.

„Žao mi je zbog prekida posjeta, jer je on bio na liniji rješavanja otvorenih pitanja, kako ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa tako i statusa hrvatske manjine u Srbiji. Tim prije jer su se uspješno počeli rješavati problemi na koje smo godinama ukazivali“, rekao je.

Što se tiče uzroka prekida posjeta, dodao je, „nadam se da će javni tužitelj po službenoj dužnosti poduzeti mjere koje mu stoje na raspolaganju. Jer očigledno počinjena su neka kaznena djela“.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nezapamćen skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-04-18 16:45:54 [created_by] => 32 [created_by_alias] => JL, Hina, PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-04-18 18:33:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-04-18 16:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12032 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/04/18/ses.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "ses" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "780x462" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7668447 Threads: 2 Questions: 1623336955 Slow queries: 4822152 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111081560 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/seseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane-542091 [printLink] => /vijesti/svijet/seseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane-542091?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234911 [name] => vojislav šešelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojislav-seselj [link] => /tag/vojislav-seselj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 306416 [name] => ana brnabić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-brnabic [link] => /tag/ana-brnabic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 525109 [name] => Goran Jandroković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-jandrokovic [link] => /tag/goran-jandrokovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 383077 [name] => paljenje zastave [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paljenje-zastave [link] => /tag/paljenje-zastave ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nezapamćen skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći': Jandroković šokiran, najoštrije osude stigle i s hrvatske i sa srpske strane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-58-04-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/ses.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ses [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/ses.jpg [title] => ses ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Samo nekoliko sati nakon što je stigao u posjet Srbiji, poslije nezapamćenog incidenta kada je ratni zločinac Vojislav Šešelj potrgao i izgazio hrvatsku zastavu te izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković donio je odluku da prekida posjet Beogradu.

Šešelj podivljao u Beogradu i izazvao incident: psovao Jandrokovića i našu delegaciju, ukrao hrvatsku zastavu pa je gazio na podu!​

Hrvatsko izaslanstvo zbog Šešeljevog divljanja prekinulo posjet Srbiji: 'Njegovim činom grubo je povrijeđeno dostojanstvo RH i našeg sabora'

- Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći, izjavio je Jandroković.

Ružni incident dogodio se za vrijeme dok su Gordan Jandroković i članovi hrvatskog izaslanstva bili u zgradi Skupštine. Na samom ulazu u zgradu Šešelj je, došavši oko podneva, potrčao i pokušao srušiti hrvatsku zastavu. Uz pomoć svog stranačkog kolege Filipa Stojanovića to mu je i uspjelo, nakon čega su je gazili nogama. Osiguranje je odmah reagiralo, ali nisu uspjeli spriječiti Šešelja i društvo radikala koje se okupilo očito u unaprijed dogovorenom scenariju, piše Jutarnji list.

U kasnije izdatom priopćenju Šešelj se hvalio kako mu zastavu nisu uspjeli uzeti iz ruku ni petorica pripadnika osiguranja. Nakon toga je Šešelj u društvu radikala ušao u zgradu, prišao hrvatskom izaslanstvu i rekao: ”Sada sam vam tamo vani izgazio ustašku zastavu”, te opsovao ”ustašku majku svima”.

Ova ružna scena zasjenila je prvi dan boravka Jandrokovića u Srbiji, koji je i na sastanku sa šeficom srpskog parlamenta osudio prijetnje Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Aleksandri Jerkov, zastupnici DS-a, koje su također došle od strane Šešelja. Navodno, nakon što je to Jandroković rekao svojim domaćinima, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije reagirala, već je samo šutjela.

Odmah nakon incidenta hrvatsko izaslanstvo je otkazalo daljnje razgovore i povuklo se u zgradu hrvatskog veleposlanstva. Nakon tridesetminutne konzultacije Jandroković je donio odluku o povratku u Zagreb, o čemu je obavijestio i premijera Andreja Plenkovića:

- Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke. Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.

Reakcije srpske vlade

Nakon što je Jandroković prekinuo službeni posjet Srbiji oglasila se i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, osuđujući 'brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine i izaslanstva Sabora od strane narodnog zastupnika Vojislava Šešelja' - Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čije se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj i povijesnoj posjeti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva, izjavila je Gojković.

O Šešeljevom incidentu oglasila se i srpska premijerka Ana Brnabić.

- Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojsilava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana, napisla je Brnabić na Twitteru.

Osuda hrvatske vlade

- Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Grabar Kitarović: Šešeljev čin izraz je nemoći

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je današnji odlazak hrvatske delegacije iz Srbije zbog incidenta koji je izveo Vojislav Šešelj. 

Predsjednica je priopćila da je odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

- Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj dogadjaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci", stoji u priopćenju Ureda predsjednice Grabar-Kitarović.

'Srbija to nije smjela dopustiti'

Bivši ministar pravosuđa, SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić rekao je kako se uvijek mora poštivati odluka onih ljudi koji su na terenu i koji su izbliza vidjeli što se dogodilo.

- Vidim tu dvije suprotne stvari. Nedopustivo je da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. To Srbija nije smjela dopustiti, to je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. To je čovjek koji živi od ovog i za ovo. Druga stvar, da li takvoj osobi onda treba davati više pozornosti - rekao je Miljenić, prenosi N1.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja rekao je da je prekidanje posjeta Srbiji opravdana reakcija našeg izaslanstva.

- Nikome u Hrvatskom saboru ne bi palo na pamet takvo nešto napraviti. Ovdje se radi o napadu na zastavu na mjestu na kojemu se to nikako nije smjelo dogoditi - kaže Grmoja.

HDZ-ov Branko Bačić također je pozdravio odluku hrvatskog izaslanstva da "nakon primitivnog čina Šešelja" prekine posjet. "U trenutku kad je postojala dobra volja za unaprjeđenje odnosa, apsolutno podržavam odluku izaslanstva", rekao je.

- Očekujem da vlasti Srbije primjereno reagiraju. Šešelj je problem Republike Srbije. Mi moramo nastaviti zajedno živjeti, ali ovim činom je iskazano grubo nepoštivanje hrvatske države - rekao je Bačić.

Pupovac: Zar ne vidimo da je bezumno da se uzajamno gazimo?

- Zar nije bilo dovoljno gaženja ljudskog dostojanstva i nacionalnih osjećaja u odnosima između Hrvata i Srba? Zar ne vidimo da je bezumno da se uzajamno gazimo dok nam je nad glavom čizma koja nas i jedne i druge može zgaziti? Zar nije vrijeme za uspravne Hrvate i Srbe i njihove uspravne zastave u zajednici ravnopravnih i prosperitet tih europskih naroda? - komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na Facebooku. 

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji strahuje od prekida uspostavljene suradnje​

Čelnici hrvatske manjine izrazili su u srijedu žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti dvodnevni posjet Srbiji te se nadaju da to neće ozbiljnije naštetiti ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je bio u protokolu srbijanskog izaslanstva, izjavio je da mu je žao zbog prekida „službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Republici Srbiji, izuzetno važnog događaja kako za ukupne hrvatsko-srpske odnose tako i za Hrvate u Srbiji“.

„Žalimo što je događaj, koji je bio razlogom prekida, po sebi skandalozan i rijetko viđen u međudržavnim odnosima. Ujedno, vjerujemo da on neće ostaviti trajnije posljedice na međudržavne odnose“, naveo je u kratkoj izjavi.  

Sličnu poruku uputio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić, koji je trebao biti domaćin Jandrokovićeva posjeta Subotici, drugoga dana boravka u Srbiji.

„Žao mi je zbog prekida posjeta, jer je on bio na liniji rješavanja otvorenih pitanja, kako ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa tako i statusa hrvatske manjine u Srbiji. Tim prije jer su se uspješno počeli rješavati problemi na koje smo godinama ukazivali“, rekao je.

Što se tiče uzroka prekida posjeta, dodao je, „nadam se da će javni tužitelj po službenoj dužnosti poduzeti mjere koje mu stoje na raspolaganju. Jer očigledno počinjena su neka kaznena djela“.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ses
ses
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/seseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane-542091 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1d3bad56aab079e778e8b204daabe86e034c2bf7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3B%C5%A0e%C5%A1eljev+je+incident+bio+crta+preko+koje+se+ne+mo%C5%BEe+prije%C4%87i%26%23039%3B%3A+Jandrokovi%C4%87+%C5%A1okiran%2C+najo%C5%A1trije+osude+stigle+i+s+hrvatske+i+sa+srpske+strane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fseseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane-542091 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fseseljev-je-incident-bio-crta-preko-koje-se-ne-moze-prijeci-jandrokovic-sokiran-najostrije-osude-stigle-i-s-hrvatske-i-sa-srpske-strane-542091 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nezapamćen skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetnezapamćen skandal

'Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći': Jandroković šokiran, najoštrije osude stigle i s hrvatske i sa srpske strane

Piše JL, Hina, PSD
18. travnja 2018. - 18:33

Samo nekoliko sati nakon što je stigao u posjet Srbiji, poslije nezapamćenog incidenta kada je ratni zločinac Vojislav Šešelj potrgao i izgazio hrvatsku zastavu te izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković donio je odluku da prekida posjet Beogradu.

Šešelj podivljao u Beogradu i izazvao incident: psovao Jandrokovića i našu delegaciju, ukrao hrvatsku zastavu pa je gazio na podu!​

Hrvatsko izaslanstvo zbog Šešeljevog divljanja prekinulo posjet Srbiji: 'Njegovim činom grubo je povrijeđeno dostojanstvo RH i našeg sabora'

- Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći, izjavio je Jandroković.

Ružni incident dogodio se za vrijeme dok su Gordan Jandroković i članovi hrvatskog izaslanstva bili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:58