stdClass Object ( [id] => 1351538 [title] => Sablasni Božić u Palestini možemo uzeti kao metaforu kraja epohe: dolaze čemer, smrt, jad i - novi svijet. Evo kakav... [alias] => sablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na pitanje što nas čeka 2024. godine, odgovor nam daje Božić u Palestini. Umjesto svjetske graje radosnih hodočasnika – sablasna tišina u Betlehemu. Umjesto velikog božićnog drvca u središtu Trga Manger – sablasna praznina na Trgu Manger. Mrak umjesto svečane rasvjete i razne neortodoksne verzije Sina Božjeg: Isus umotan u palestinsku maramu, Isus okružen bodljikavom žicom, Isus na ruševinama zgrade raznesene izraelskom bombom, Isus u inkubatoru koji je ostao bez struje...

- Nemoguće je slaviti dok se u Gazi odvijaju masakr i genocid. Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi pod ruševinama - tako pastor Isaac iz Evangelističke luteranske crkve u Betlehemu tumači zašto je ovaj Božić u Palestini radikalno drukčiji od ranijih.

Taj Božić morao je biti drukčiji jer u Gazi u ova dva i pol mjeseca nije ubijeno samo 10.000 palestinske djece, nego je ubijena i vjera u zapadnu civilizaciju kao svjetlo slobodnog svijeta. Jer nepojamni zločin u Gazi odvija se uz javni pristanak i odobrenje korifeja te liberalne civilizacije.

Taj sablasni palestinski Božić možemo uzeti kao metaforičnu sliku kraja jedne epohe, makabrični prizor rađanja novog svijeta na razvalinama starog svijeta. Ako su u pravu analitičari koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije – rođen prije trideset godina, nakon pada socijalizma u Europi – tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se porađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo.

No možda je preciznije reći da 2024. počinje prijelazno razdoblje između starog i novog svijeta, koji se podjednako oblikuje na ukrajinskom ratištu i na samitima BRICS-a, interkontinentalnog saveza (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) koji će baš 1. siječnja 2024. dobiti pet novih članica iz Afrike (Egipat, Etiopija) i s Bliskog istoka (Iran, Saudijska Arabija, UAE), što cementira njegov status najvećeg saveza Istoka i Globalnog juga u povijesti, na užas dosadašnjeg hegemona.

---

image

Izraelski vojnik u operaciji na sjeveru Pojasa gaze 

Gil Cohen-magen/Afp
---

Zločinom na zločin

U 2024. godinu ulazimo s više aktivnih i tinjajućih ratnih sukoba, od kojih najveći potencijal za eskalaciju imaju spomenuti ratovi u Ukrajini i Gazi, koji se na određeni način isprepleću. Kao što je rat u Ukrajini učas zasjenjen strašnim Hamasovim zločinom od 7. listopada – kad je ubijeno gotovo 800 izraelskih civila i više od 300 vojnika – tako je i Hamasov pokolj zasjenjen neselektivnom odmazdom Izraela i dvadeseterostruko većim brojkama ubijenih palestinskih civila.

Nitko u demokratskom svijetu ne osporava pravo Izraela da se brani od islamističke organizacije koja mu odriče pravo na postojanje, ali nerazmjerna reakcija hebrejske države šokirala je svijet. Proklamirani rat protiv Hamasa pokazao se kao pokolj palestinskog naroda: Gaza danas izgleda kao Guernica 1937., Staljingrad 1943. ili Dresden i Hirošima 1945. godine, a ovoliko nevine dječice u ovako malo vremena nije pobijeno valjda još od Heroda.

Teško je prognozirati budućnost Gaze. Izrael ima ogromnu vojnu i tehnološku prednost, ali Hamas nije samo vojna organizacija, nego predstavlja i određenu ideju. A ideja se ne može ubiti ni puškom, ni topom, ni bombom, već samo drugom, privlačnijom idejom, što Izrael ne nudi. Stoga u 2024. godini može biti završen vojni dio sukoba IDF-a i Hamasa – ako se ne uključi Hezbollah ili čak Iran - ali mir na Bliskom istoku može donijeti samo palestinska država, čemu se ekstremno desna izraelska vlada protivi, pa će još vode proteći rijekom Jordan dok se to ne ostvari.

---

image

Palestinski par u bolničkom dvorištu u Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze

AFP
---

Ovakvim postupanjem prema Gazi Izrael nanosi štetu i SAD-u kao svom glavnom zaštitniku: nenormalne brojke ubijene palestinske djece nose realni rizik od daljnjeg pada američkog ugleda u svijetu, kao i od gubitka povjerenja svijeta u Ameriku. Naprosto, nemoguće je dopuštati genocid i istovremeno se predstavljati kao svjetlo slobodnog svijeta.

U tom kontekstu je i Europa pala na svoje povijesno najniže grane: od kontinenta koji je svijetu dao humanizam i renesansu prometnula se u nijemog suučesnika pokolja u Gazi, pa je na određeni način i zaslužila gubitničku sudbinu koja joj sljeduje 2024. i narednih godina.

Šutnja Zapada na 10.000 ubijene palestinske djece ne samo što moralno bankrotira Europu i SAD, nego i posve razotkriva dvostruke standarde Zapada i uništava njegov pokušaj da demonizira Rusiju u Ukrajini. Čitav Globalni jug – koji Zapad već dvije godine žarko uvjerava da je Rusija najveće zlo na planetu – sada u realnom vremenu gleda prizore iz Gaze i zbraja dva i dva. To je ono što će umnogome odrediti geopolitički timbar ne samo 2024. godine, nego i idućih godina i desetljeća.

Što se tiče ukrajinskog rata, nakon što su Rusi zimus osvojili Soledar, a proljetos Bahmut, uslijedila je velika protuofenziva ukrajinske vojske s ambicioznim ciljem da presiječe kopnenu vezu Rusije s Krimom i izađe na Azovsko more. Bučno najavljivana, protuofenziva nije dala vojne rezultate, osim golemih ljudskih i tehničkih gubitaka. Da nevolja za Kijev bude veća, došlo je i do zastoja u financijskoj pomoći i SAD-a (61 milijarda dolara) i Europske unije (50 milijardi eura), bez čega je teško očekivati nastavak ukrajinskog otpora.

---

image

Žena sa svojom mačkom, koju su pronašli vatrogasci u granatiranoj višekatnici u Donjecku

Stringer/Afp
---

Smrtna presuda Ukrajini

Tmurne perspektive za Kijev potvrđuje i činjenica da je nakon sloma ukrajinske protuofenzive ruska vojska na Božić zauzela grad Mariinku kod Donjecka, a uskoro bi – kako navode sami ukrajinski generali - mogla zauzeti i već gotovo opkoljenu Avdiivku. Stoga se i zapadni narativ o ukrajinskom ratu počeo mijenjati.

Nakon što se tezu da u Ukrajini SAD ratuje protiv Rusije “do posljednjeg Ukrajinca” dvije godine krstilo “ruskom propagandom”, sada tu golu i tako očitu istinu počinju priznavati i vodeći

američki listovi. Tako je Newsweek ovog tjedna objavio autorski tekst iskusne američke obavještajne analitičarke Rebekah Koffler - bivše visoke dužnosnice Vojne obavještajne agencije (DIA) – koja je ustvrdila da je predsjednik SAD-a Joe Biden jednako odgovoran za uništenje Ukrajine kao i ruski čelnik Vladimir Putin:

“Misliti da će Putin (...) dopustiti NATO-u da apsorbira Ukrajinu, na koju se Rusija stoljećima oslanjala za svoju sigurnost, nije samo nesposobnost. To je značilo potpisivanje smrtne presude Ukrajini. Nijedan razuman vojni zapovjednik ne bi dopustio protivničkom savezu da se smjesti duž više od 1000 milja njegove granice. Nijedan američki vrhovni zapovjednik ne bi dopustio da Kina ili Rusija stacioniraju svoje snage u Meksiku ili Kanadi. Bila je zabluda misliti da će Putin to dopustiti”, piše Koffler.

Navodeći da Biden “koristi američki narod kao muzaru”, a Ukrajince kao “meso koje će baciti u Putinov stroj za mljevenje mesa”, Koffler ističe da Rusija “ima ogromnu vojnu i ekonomsku prednost” nad Ukrajinom, čija “industrijska baza, kritična infrastruktura i poljoprivredni temelji se uništavaju”, a broj ukrajinskih žrtava “približava se četvrt milijuna mrtvih ili ranjenih”:

“Ako Kongres ne zaustavi Bidena, pokolj Ukrajinaca će se nastaviti tijekom 2024. i dalje”, zaključuje američka vojna obavještajna analitičarka.

Spremnost Rusije za nastavak ratovanja u Ukrajini potvrdio je Vladimir Putin, koji je krajem studenoga odobrio značajno povećanje vojne potrošnje u 2024. godini, za čak 70 posto u odnosu na 2023. godinu. Time će ruska potrošnja na obranu porasti na više od šest posto BDP-a, što je najviša razina od raspada SSSR-a.

Putin pritom tvrdi da su ruski ratni ciljevi ostali isti kao prvi dan rata – demilitarizacija, denacifikacija i neutralni status Ukrajine – dok Zapad tvrdi da se Rusija nakon Ukrajine sprema na imperijalni pohod Europom, od Baltika i Poljske pa dalje na zapad, možda i do Portugala.

Tu valja podsjetiti da je visoki ukrajinski dužnosnik David Arahamija - koji je bio šef ukrajinske delegacije na lanjskim mirovnim pregovorima u Turskoj – nedavno priznao da su Kijev i Moskva lani u Istanbulu već dogovorili kraj rata, odnosno da je rusko izaslanstvo obećalo povlačenje ruskih trupa u zamjenu za ukrajinsko odustajanje od ulaska u NATO.

- Cilj Rusije bio je izvršiti pritisak na nas kako bismo zauzeli neutralnost. To im je bilo glavno. Bili su spremni prekinuti rat ako prihvatimo neutralnost, kao svojedobno Finska. I mi bismo se obavezali da nećemo u NATO - rekao je Arahamija u studenome za ukrajinski TV kanal 1+1, dodavši kako su ruski pregovarači bili voljni da se ruski vojnici “vrate tamo gdje su bili”, na granice od 24. veljače 2022., s time da bi Krim ostao Rusiji, a Donbas bi dobio autonomiju unutar Ukrajine.

Kako je poznato, taj sporazum minirao je tadašnji britanski premijer Boris Johnson – koji je od Ukrajine zahtijevao nastavak rata - ali ove Arahamijine riječi potvrđuju da Rusija nije željela niti ukrajinski teritorij, a kamoli poljski ili portugalski.

Pa ipak, zadnjih tjedana europski političari šire narativ o imperijalnoj Rusiji koja želi obnoviti Rusko Carstvo ili Sovjetski Savez, zbog čega Europa mora radikalno promijeniti prioritete i postati militaristička tvrđava spremna odbiti Crvenu armiju.

Novi mentalitet Europe

Jedan od otponaca za tu novu lavinu izjava o “ruskoj opasnosti” bila je nedavna analiza berlinskog think tanka German Council on Foreign Relations, prema kojoj će Rusija, čim završi ukrajinski rat, u roku od šest do deset godina obnoviti vojsku i napasti čitav NATO savez, pa NATO ima rok od pet do devet godina da se spremi za taj rat.

Za budućnost Njemačke i Europe ključni dio ove vrlo citirane i očito utjecajne analize odnosi se na zaključak da “kvantni skok” koji je Njemačkoj nužan u pristupu obrani ne znači samo povećanje broja vojnika i nabavu novog oružja, nego traži i “promjenu mentaliteta čitavog društva”.

---

image

Kancelar Olaf Scholz: Nedavna analiza berlinskog think tanka donosi zaključak da je Njemačkoj nužno ne samo povećanje broja vojnika i nabava novog oružja, nego i "promjena mentaliteta čitavog društva" 

Kay Nietfeld/AFP
---

Tu je frazu odmah upotrijebio i njemački ministar obrane Boris Pistorius, poručivši da europski narodi, uključujući i Nijemce, moraju povećati sposobnost svojih oružanih snaga, ali i “promijeniti svoj mentalitet kako bi rat bio moguć”.

O tome se radi – o promjeni društvenog mentaliteta. Bez toga će građani Europe teško prihvatiti budućnost koja im se sprema.

Paralelno s time, u zapadnoj štampi zaredali su alarmantni naslovi na temu europskih vojnih deficita. Doznali smo da Britanija ima tek 150 spremnih tenkova, da Francuska ima manje od 90 komada teškog topničkog oružja, a da Njemačka ima municije za dva dana borbe. Doznali smo da nam se sprema crna i kukavna budućnost ako se brzo i radikalno ne militariziramo.

S obzirom na takvu propagandnu kampanju, bilo je tek pitanje vremena kada će se javnosti servirati narativ da je glavni problem Europe to što je desetljećima gradila socijalnu državu, umjesto da ulaže u vojsku. Prema tom novom narativu, nisu problem aktualni europski političari koji nas vode pravo u rat s Rusijom, nego su krivi oni raniji političari – zaključno s Angelom Merkel - koji su desetljećima podizali životni standard širom kontinenta i markirali Europu kao najpoželjniji kontinent za život, što je dobrim dijelom bilo moguće zahvaljujući ekonomskoj suradnji s Rusijom i jeftinim ruskim energentima.

Sada se, međutim, Europljane uvjerava da moraju zaboraviti “dane ponosa i slave” i prihvatiti daljnji pad životnog standarda nauštrb jačanja vojske, jer će inače stenjati pod ruskom čizmom.

Svoje mišljenje o tome Europljani će izraziti u lipnju 2024., kada će se održati izbori za Europski parlament, a nacionalni izbori dogodine su zakazani u devet europskih zemalja (uključujući Hrvatsku). No to je samo dio “izbornog obilja” koje nam nudi 2024. godina, u kojoj će na birališta izaći gotovo četiri milijarde ljudi u 70-ak zemalja.

“Izborne presude imat će duboke posljedice na živote ljudi i na svijet koji prolazi kroz turbulentna vremena, s brutalnim ratovima koji se vode protiv Ukrajine i Gaze, dok Zapad propada (bez jasne zamjene)”, konstatira prošlog tjedna španjolski El Pais.

Od tog izbornog mnoštva neki se izbori ipak izdvajaju po svojoj globalnoj važnosti: Tajvan u siječnju, Rusija u ožujku, EU u lipnju i SAD u studenome.

Tajvanci izlaze na birališta 13. siječnja. Kao i na svih sedam dosadašnjih izbora (demokracija je na Tajvan došla 1996. godine), bitku će voditi nacionalistički Kuomintang, skloniji kompromisima s Pekingom, i liberalna proamerička Demokratska progresivna stranka (DPP), koju Kina optužuje za separatizam: dosad je četiri puta pobijedio DPP, a tri puta Kuomintang. Trenutne ankete sklonije su DPP-u, što znači da možemo očekivati nastavak opasnih tenzija na Dalekom istoku.

Vjerojatno najnezanimljiviji izbori bit će oni u Rusiji, gdje bi sve osim uvjerljive Putinove pobjede bilo veliko iznenađenje. Zato bi europski izbori u lipnju mogli biti dramatični s obzirom na izraženi trend jačanja ekstremne desnice širom Europe.

Liberalizam gubi od nacionalizma

“Ovi izbori mogli bi izazvati ogroman nered. Temelji potencijalno golemog desničarskog zamaha godinama se naziru, a tijekom 2023. postali su jasno vidljivi. Desničarski europski konzervativci i reformisti (ECR) mogli bi čak postati treća najveća grupacija u novom Europskom parlamentu”, piše nedavno CNN, navodeći da bi uspon tvrde desnice zakočio ili usporio mnoge europske projekte: od borbe protiv klimatskih promjena do nastavka pomoći Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

---

image

Donald Trump

Kamil Krzaczynski/Afp
---

Ako bi EU izbori mogli izazvati “ogroman nered”, onda je teško naći pravi izraz za ono što bi moglo uslijediti ako na američkim izborima u studenome pobijedi Donald Trump. Neki čak drže da bi Amerika pod njim mogla postati diktatura, dok bi u vanjskoj politici vjerojatno slijedila politiku izolacionizma.

“Povratak Trumpa u Bijelu kuću bio bi potres s rizicima. Bio bi to korak prema američkom izolacionizmu u vrijeme kada suparničke sile dovode u pitanje - na više ili manje subverzivan način - svjetski poredak koji je stvorio Washington. (...) Dvojbeno je bi li se obvezao podržati Tajvan ako bude napadnut, ili bi li zadržao financiranje i sigurnosna jamstva dana Ukrajini i NATO-u. Vjerojatni bi bili novi trgovinski ratovi, kao i povlačenje obveza protiv klimatskih promjena”, notira El Pais.

Očito je da 2024. neće biti laka i mirna godina. U svom tom geopolitičkom džumbusu vidimo da čak i na Zapadu liberalizam gubi od nacionalizma (baš kao i u Jugoslaviji prije trideset godina, uoči njezina raspada) i da rastu neizvjesnost i nesigurnost, jer stara pravila i mehanizmi se krše, a novi još nisu formirani, čime se od “uređenog vrta” približavamo uvjetima “džungle” - kako bi “poetski” rekao šef EU diplomacije Josep Borrell - što znači da nam i 2024. u geopolitičkom smislu nudi čemer, smrt i jad.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako su u pravu oni koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije, tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se rađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ako su u pravu oni koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije, tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se rađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo SVIJET 2024. 2 0 14534 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-29 08:34:05 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-30 16:58:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-30 16:58:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ako su u pravu oni koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije, tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se rađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo [metadata] => robots= author= title=Sablasni Božić u Palestini možemo uzeti kao metaforu kraja epohe: Dolaze čemer, smrt i jad i - novi svijet. Evo kakav... page_title=Sablasni Božić u Palestini možemo uzeti kao metaforu kraja epohe: Dolaze čemer, smrt i jad i - novi svijet. Evo kakav... [metakey] => Svijet 2024., Palestina, pojas gaze, rat u Ukrajini , Izrael, Europska unija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26172171.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26270494.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26266213.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26201814.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/25909186.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26270856.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26270167.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26264876.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26264333.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26269404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hazem Bader\/Afp","Gil Cohen-magen\/Afp","Kamil Krzaczynski\/Afp","Tobias Schwarz\/Afp","Kay Nietfeld\/AFP","AFP","Jack Guez\/Afp","Stringer\/Afp","Stringer\/Afp","Mohammed Abed\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017dena u Betlehemu izra\u0111uje instalaciju scene Kristova ro\u0111enja s likom koji \u201dsimbolizira malog Isusa koji le\u017ei u jaslicama usred ru\u0161evina\u201d<\/p>","

Izraelski vojnik u operaciji na sjeveru Pojasa gaze\u00a0<\/p>","

Donald Trump<\/p>","

German Chancellor Olaf Scholz speaks to family members of German soldiers and police officers deployed abroad, on December 11, 2023 at the Chancellery in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ\/AFP)<\/p>","

Kancelar Olaf Scholz: Nedavna analiza berlinskog think tanka donosi zaklju\u010dak da je Njema\u010dkoj nu\u017eno ne samo pove\u0107anje broja vojnika i nabava\u00a0novog oru\u017eja, nego i \u201dpromjena\u00a0mentaliteta \u010ditavog dru\u0161tva\u201d\u00a0<\/p>","

Palestinski par u bolni\u010dkom dvori\u0161tu u Deir al-Balahu u sredi\u0161njem dijelu Pojasa Gaze<\/p>","

TOPSHOT - A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 21, 2023, shows an Israeli artillery firing towards Gaza amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ\/AFP)<\/p>","

TOPSHOT - A woman reacts holding her cat, which was found by firefighters in a damaged multi-storey residential building hit by recent shelling in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, amid the Russia-Ukraine conflict on December 19, 2023. (Photo by STRINGER\/AFP)<\/p>","

\u017dena sa svojom\u00a0ma\u010dkom, koju su prona\u0161li vatrogasci u granatiranoj vi\u0161ekatnici u Donjecku<\/p>","

Ima li vode u spremniku na krovu ku\u0107e u Rafahu? Civili na jugu Pojasa Gaze zbog borbi izme\u0111u Izraela i Hamasa oskudijevaju u svemu, a najkriti\u010dnija je nesta\u0161ica vodeAFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1283","hd_26172171_1920.jpg":"1920x1080","k_26172171_1280.jpg":"1280x1280","k_26172171_1024.jpg":"1024x1024","k_26172171_640.jpg":"640x640","k_26172171_480.jpg":"480x480","k_26172171_340.jpg":"340x340","k_26172171_220.jpg":"220x220","o_26172171_1280.jpg":"1280x855","o_26172171_1024.jpg":"1024x684","o_26172171_640.jpg":"640x427","o_26172171_480.jpg":"480x320","o_26172171_340.jpg":"340x227","o_26172171_220.jpg":"220x147","h_26172171_1280.jpg":"1280x854","h_26172171_1024.jpg":"1024x683","h_26172171_640.jpg":"640x427","h_26172171_480.jpg":"480x320","h_26172171_340.jpg":"340x227","h_26172171_220.jpg":"220x147","pp_26172171_1280.jpg":"1280x1628","pp_26172171_1024.jpg":"1024x1303","pp_26172171_640.jpg":"640x814","pp_26172171_480.jpg":"480x611","pp_26172171_340.jpg":"340x432","pp_26172171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26270494_1920.jpg":"1920x1080","k_26270494_1280.jpg":"1280x1280","k_26270494_1024.jpg":"1024x1024","k_26270494_640.jpg":"640x640","k_26270494_480.jpg":"480x480","k_26270494_340.jpg":"340x340","k_26270494_220.jpg":"220x220","o_26270494_1280.jpg":"1280x851","o_26270494_1024.jpg":"1024x681","o_26270494_640.jpg":"640x425","o_26270494_480.jpg":"480x319","o_26270494_340.jpg":"340x226","o_26270494_220.jpg":"220x146","h_26270494_1280.jpg":"1280x854","h_26270494_1024.jpg":"1024x683","h_26270494_640.jpg":"640x427","h_26270494_480.jpg":"480x320","h_26270494_340.jpg":"340x227","h_26270494_220.jpg":"220x147","pp_26270494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26270494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26270494_640.jpg":"640x814","pp_26270494_480.jpg":"480x611","pp_26270494_340.jpg":"340x432","pp_26270494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26266213_1920.jpg":"1920x1080","k_26266213_1280.jpg":"1280x1280","k_26266213_1024.jpg":"1024x1024","k_26266213_640.jpg":"640x640","k_26266213_480.jpg":"480x480","k_26266213_340.jpg":"340x340","k_26266213_220.jpg":"220x220","o_26266213_1280.jpg":"1280x853","o_26266213_1024.jpg":"1024x682","o_26266213_640.jpg":"640x426","o_26266213_480.jpg":"480x320","o_26266213_340.jpg":"340x226","o_26266213_220.jpg":"220x146","h_26266213_1280.jpg":"1280x854","h_26266213_1024.jpg":"1024x683","h_26266213_640.jpg":"640x427","h_26266213_480.jpg":"480x320","h_26266213_340.jpg":"340x227","h_26266213_220.jpg":"220x147","pp_26266213_1280.jpg":"1280x1628","pp_26266213_1024.jpg":"1024x1303","pp_26266213_640.jpg":"640x814","pp_26266213_480.jpg":"480x611","pp_26266213_340.jpg":"340x432","pp_26266213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_26201814_1920.jpg":"1920x1080","k_26201814_1280.jpg":"1280x1280","k_26201814_1024.jpg":"1024x1024","k_26201814_640.jpg":"640x640","k_26201814_480.jpg":"480x480","k_26201814_340.jpg":"340x340","k_26201814_220.jpg":"220x220","o_26201814_1280.jpg":"1280x836","o_26201814_1024.jpg":"1024x668","o_26201814_640.jpg":"640x418","o_26201814_480.jpg":"480x313","o_26201814_340.jpg":"340x222","o_26201814_220.jpg":"220x143","h_26201814_1280.jpg":"1280x854","h_26201814_1024.jpg":"1024x683","h_26201814_640.jpg":"640x427","h_26201814_480.jpg":"480x320","h_26201814_340.jpg":"340x227","h_26201814_220.jpg":"220x147","pp_26201814_1280.jpg":"1280x1628","pp_26201814_1024.jpg":"1024x1303","pp_26201814_640.jpg":"640x814","pp_26201814_480.jpg":"480x611","pp_26201814_340.jpg":"340x432","pp_26201814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25909186_1920.jpg":"1920x1080","k_25909186_1280.jpg":"1280x1280","k_25909186_1024.jpg":"1024x1024","k_25909186_640.jpg":"640x640","k_25909186_480.jpg":"480x480","k_25909186_340.jpg":"340x340","k_25909186_220.jpg":"220x220","o_25909186_1280.jpg":"1280x853","o_25909186_1024.jpg":"1024x682","o_25909186_640.jpg":"640x426","o_25909186_480.jpg":"480x320","o_25909186_340.jpg":"340x226","o_25909186_220.jpg":"220x146","h_25909186_1280.jpg":"1280x854","h_25909186_1024.jpg":"1024x683","h_25909186_640.jpg":"640x427","h_25909186_480.jpg":"480x320","h_25909186_340.jpg":"340x227","h_25909186_220.jpg":"220x147","pp_25909186_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909186_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909186_640.jpg":"640x814","pp_25909186_480.jpg":"480x611","pp_25909186_340.jpg":"340x432","pp_25909186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26270856_1920.jpg":"1920x1080","k_26270856_1280.jpg":"1280x1280","k_26270856_1024.jpg":"1024x1024","k_26270856_640.jpg":"640x640","k_26270856_480.jpg":"480x480","k_26270856_340.jpg":"340x340","k_26270856_220.jpg":"220x220","o_26270856_1280.jpg":"1280x853","o_26270856_1024.jpg":"1024x682","o_26270856_640.jpg":"640x426","o_26270856_480.jpg":"480x320","o_26270856_340.jpg":"340x226","o_26270856_220.jpg":"220x146","h_26270856_1280.jpg":"1280x854","h_26270856_1024.jpg":"1024x683","h_26270856_640.jpg":"640x427","h_26270856_480.jpg":"480x320","h_26270856_340.jpg":"340x227","h_26270856_220.jpg":"220x147","pp_26270856_1280.jpg":"1280x1628","pp_26270856_1024.jpg":"1024x1303","pp_26270856_640.jpg":"640x814","pp_26270856_480.jpg":"480x611","pp_26270856_340.jpg":"340x432","pp_26270856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26270167_1920.jpg":"1920x1080","k_26270167_1280.jpg":"1280x1280","k_26270167_1024.jpg":"1024x1024","k_26270167_640.jpg":"640x640","k_26270167_480.jpg":"480x480","k_26270167_340.jpg":"340x340","k_26270167_220.jpg":"220x220","o_26270167_1280.jpg":"1280x853","o_26270167_1024.jpg":"1024x682","o_26270167_640.jpg":"640x426","o_26270167_480.jpg":"480x320","o_26270167_340.jpg":"340x226","o_26270167_220.jpg":"220x146","h_26270167_1280.jpg":"1280x854","h_26270167_1024.jpg":"1024x683","h_26270167_640.jpg":"640x427","h_26270167_480.jpg":"480x320","h_26270167_340.jpg":"340x227","h_26270167_220.jpg":"220x147","pp_26270167_1280.jpg":"1280x1628","pp_26270167_1024.jpg":"1024x1303","pp_26270167_640.jpg":"640x814","pp_26270167_480.jpg":"480x611","pp_26270167_340.jpg":"340x432","pp_26270167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26264876_1920.jpg":"1920x1080","k_26264876_1280.jpg":"1280x1280","k_26264876_1024.jpg":"1024x1024","k_26264876_640.jpg":"640x640","k_26264876_480.jpg":"480x480","k_26264876_340.jpg":"340x340","k_26264876_220.jpg":"220x220","o_26264876_1280.jpg":"1280x853","o_26264876_1024.jpg":"1024x682","o_26264876_640.jpg":"640x426","o_26264876_480.jpg":"480x320","o_26264876_340.jpg":"340x226","o_26264876_220.jpg":"220x146","h_26264876_1280.jpg":"1280x854","h_26264876_1024.jpg":"1024x683","h_26264876_640.jpg":"640x427","h_26264876_480.jpg":"480x320","h_26264876_340.jpg":"340x227","h_26264876_220.jpg":"220x147","pp_26264876_1280.jpg":"1280x1628","pp_26264876_1024.jpg":"1024x1303","pp_26264876_640.jpg":"640x814","pp_26264876_480.jpg":"480x611","pp_26264876_340.jpg":"340x432","pp_26264876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26264333_1920.jpg":"1920x1080","k_26264333_1280.jpg":"1280x1280","k_26264333_1024.jpg":"1024x1024","k_26264333_640.jpg":"640x640","k_26264333_480.jpg":"480x480","k_26264333_340.jpg":"340x340","k_26264333_220.jpg":"220x220","o_26264333_1280.jpg":"1280x853","o_26264333_1024.jpg":"1024x682","o_26264333_640.jpg":"640x426","o_26264333_480.jpg":"480x320","o_26264333_340.jpg":"340x226","o_26264333_220.jpg":"220x146","h_26264333_1280.jpg":"1280x854","h_26264333_1024.jpg":"1024x683","h_26264333_640.jpg":"640x427","h_26264333_480.jpg":"480x320","h_26264333_340.jpg":"340x227","h_26264333_220.jpg":"220x147","pp_26264333_1280.jpg":"1280x1628","pp_26264333_1024.jpg":"1024x1303","pp_26264333_640.jpg":"640x814","pp_26264333_480.jpg":"480x611","pp_26264333_340.jpg":"340x432","pp_26264333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26269404_1920.jpg":"1920x1080","k_26269404_1280.jpg":"1280x1280","k_26269404_1024.jpg":"1024x1024","k_26269404_640.jpg":"640x640","k_26269404_480.jpg":"480x480","k_26269404_340.jpg":"340x340","k_26269404_220.jpg":"220x220","o_26269404_1280.jpg":"1280x854","o_26269404_1024.jpg":"1024x683","o_26269404_640.jpg":"640x427","o_26269404_480.jpg":"480x320","o_26269404_340.jpg":"340x226","o_26269404_220.jpg":"220x146","h_26269404_1280.jpg":"1280x854","h_26269404_1024.jpg":"1024x683","h_26269404_640.jpg":"640x427","h_26269404_480.jpg":"480x320","h_26269404_340.jpg":"340x227","h_26269404_220.jpg":"220x147","pp_26269404_1280.jpg":"1280x1628","pp_26269404_1024.jpg":"1024x1303","pp_26269404_640.jpg":"640x814","pp_26269404_480.jpg":"480x611","pp_26269404_340.jpg":"340x432","pp_26269404_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7499932 Threads: 1 Questions: 1605362398 Slow queries: 4765363 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110645009 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav-1351538 [printLink] => /vijesti/svijet/sablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav-1351538?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 742253 [name] => Svijet 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 16:27:53 [main_article_id] => 0 [alias] => svijet-2024 [link] => /tag/svijet-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 334644 [name] => pojas gaze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pojas-gaze [link] => /tag/pojas-gaze ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 426532 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [5] => stdClass Object ( [id] => 387224 [name] => Europska unija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-unija [link] => /tag/europska-unija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako su u pravu oni koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije, tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se rađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sablasni Božić u Palestini možemo uzeti kao metaforu kraja epohe: dolaze čemer, smrt, jad i - novi svijet. Evo kakav... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26172171.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hazem Bader/Afp [mainImageDesc] =>

Žena u Betlehemu izrađuje instalaciju scene Kristova rođenja s likom koji ”simbolizira malog Isusa koji leži u jaslicama usred ruševina”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26172171.jpg [title] => Hazem Bader/Afp

Žena u Betlehemu izrađuje instalaciju scene Kristova rođenja s likom koji ”simbolizira malog Isusa koji leži u jaslicama usred ruševina”

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26270494.jpg [title] => Gil Cohen-magen/Afp

Izraelski vojnik u operaciji na sjeveru Pojasa gaze 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26266213.jpg [title] => Kamil Krzaczynski/Afp

Donald Trump

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26201814.jpg [title] => Tobias Schwarz/Afp

German Chancellor Olaf Scholz speaks to family members of German soldiers and police officers deployed abroad, on December 11, 2023 at the Chancellery in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/25909186.jpg [title] => Kay Nietfeld/AFP

Kancelar Olaf Scholz: Nedavna analiza berlinskog think tanka donosi zaključak da je Njemačkoj nužno ne samo povećanje broja vojnika i nabava novog oružja, nego i ”promjena mentaliteta čitavog društva” 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26270856.jpg [title] => AFP

Palestinski par u bolničkom dvorištu u Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26270167.jpg [title] => Jack Guez/Afp

TOPSHOT - A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 21, 2023, shows an Israeli artillery firing towards Gaza amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ/AFP)

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26264876.jpg [title] => Stringer/Afp

TOPSHOT - A woman reacts holding her cat, which was found by firefighters in a damaged multi-storey residential building hit by recent shelling in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, amid the Russia-Ukraine conflict on December 19, 2023. (Photo by STRINGER/AFP)

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26264333.jpg [title] => Stringer/Afp

Žena sa svojom mačkom, koju su pronašli vatrogasci u granatiranoj višekatnici u Donjecku

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26269404.jpg [title] => Mohammed Abed/Afp

Ima li vode u spremniku na krovu kuće u Rafahu? Civili na jugu Pojasa Gaze zbog borbi između Izraela i Hamasa oskudijevaju u svemu, a najkritičnija je nestašica vodeAFP

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na pitanje što nas čeka 2024. godine, odgovor nam daje Božić u Palestini. Umjesto svjetske graje radosnih hodočasnika – sablasna tišina u Betlehemu. Umjesto velikog božićnog drvca u središtu Trga Manger – sablasna praznina na Trgu Manger. Mrak umjesto svečane rasvjete i razne neortodoksne verzije Sina Božjeg: Isus umotan u palestinsku maramu, Isus okružen bodljikavom žicom, Isus na ruševinama zgrade raznesene izraelskom bombom, Isus u inkubatoru koji je ostao bez struje...

- Nemoguće je slaviti dok se u Gazi odvijaju masakr i genocid. Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi pod ruševinama - tako pastor Isaac iz Evangelističke luteranske crkve u Betlehemu tumači zašto je ovaj Božić u Palestini radikalno drukčiji od ranijih.

Taj Božić morao je biti drukčiji jer u Gazi u ova dva i pol mjeseca nije ubijeno samo 10.000 palestinske djece, nego je ubijena i vjera u zapadnu civilizaciju kao svjetlo slobodnog svijeta. Jer nepojamni zločin u Gazi odvija se uz javni pristanak i odobrenje korifeja te liberalne civilizacije.

Taj sablasni palestinski Božić možemo uzeti kao metaforičnu sliku kraja jedne epohe, makabrični prizor rađanja novog svijeta na razvalinama starog svijeta. Ako su u pravu analitičari koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije – rođen prije trideset godina, nakon pada socijalizma u Europi – tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se porađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo.

No možda je preciznije reći da 2024. počinje prijelazno razdoblje između starog i novog svijeta, koji se podjednako oblikuje na ukrajinskom ratištu i na samitima BRICS-a, interkontinentalnog saveza (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) koji će baš 1. siječnja 2024. dobiti pet novih članica iz Afrike (Egipat, Etiopija) i s Bliskog istoka (Iran, Saudijska Arabija, UAE), što cementira njegov status najvećeg saveza Istoka i Globalnog juga u povijesti, na užas dosadašnjeg hegemona.

---

image

Izraelski vojnik u operaciji na sjeveru Pojasa gaze 

Gil Cohen-magen/Afp
---

Zločinom na zločin

U 2024. godinu ulazimo s više aktivnih i tinjajućih ratnih sukoba, od kojih najveći potencijal za eskalaciju imaju spomenuti ratovi u Ukrajini i Gazi, koji se na određeni način isprepleću. Kao što je rat u Ukrajini učas zasjenjen strašnim Hamasovim zločinom od 7. listopada – kad je ubijeno gotovo 800 izraelskih civila i više od 300 vojnika – tako je i Hamasov pokolj zasjenjen neselektivnom odmazdom Izraela i dvadeseterostruko većim brojkama ubijenih palestinskih civila.

Nitko u demokratskom svijetu ne osporava pravo Izraela da se brani od islamističke organizacije koja mu odriče pravo na postojanje, ali nerazmjerna reakcija hebrejske države šokirala je svijet. Proklamirani rat protiv Hamasa pokazao se kao pokolj palestinskog naroda: Gaza danas izgleda kao Guernica 1937., Staljingrad 1943. ili Dresden i Hirošima 1945. godine, a ovoliko nevine dječice u ovako malo vremena nije pobijeno valjda još od Heroda.

Teško je prognozirati budućnost Gaze. Izrael ima ogromnu vojnu i tehnološku prednost, ali Hamas nije samo vojna organizacija, nego predstavlja i određenu ideju. A ideja se ne može ubiti ni puškom, ni topom, ni bombom, već samo drugom, privlačnijom idejom, što Izrael ne nudi. Stoga u 2024. godini može biti završen vojni dio sukoba IDF-a i Hamasa – ako se ne uključi Hezbollah ili čak Iran - ali mir na Bliskom istoku može donijeti samo palestinska država, čemu se ekstremno desna izraelska vlada protivi, pa će još vode proteći rijekom Jordan dok se to ne ostvari.

---

image

Palestinski par u bolničkom dvorištu u Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze

AFP
---

Ovakvim postupanjem prema Gazi Izrael nanosi štetu i SAD-u kao svom glavnom zaštitniku: nenormalne brojke ubijene palestinske djece nose realni rizik od daljnjeg pada američkog ugleda u svijetu, kao i od gubitka povjerenja svijeta u Ameriku. Naprosto, nemoguće je dopuštati genocid i istovremeno se predstavljati kao svjetlo slobodnog svijeta.

U tom kontekstu je i Europa pala na svoje povijesno najniže grane: od kontinenta koji je svijetu dao humanizam i renesansu prometnula se u nijemog suučesnika pokolja u Gazi, pa je na određeni način i zaslužila gubitničku sudbinu koja joj sljeduje 2024. i narednih godina.

Šutnja Zapada na 10.000 ubijene palestinske djece ne samo što moralno bankrotira Europu i SAD, nego i posve razotkriva dvostruke standarde Zapada i uništava njegov pokušaj da demonizira Rusiju u Ukrajini. Čitav Globalni jug – koji Zapad već dvije godine žarko uvjerava da je Rusija najveće zlo na planetu – sada u realnom vremenu gleda prizore iz Gaze i zbraja dva i dva. To je ono što će umnogome odrediti geopolitički timbar ne samo 2024. godine, nego i idućih godina i desetljeća.

Što se tiče ukrajinskog rata, nakon što su Rusi zimus osvojili Soledar, a proljetos Bahmut, uslijedila je velika protuofenziva ukrajinske vojske s ambicioznim ciljem da presiječe kopnenu vezu Rusije s Krimom i izađe na Azovsko more. Bučno najavljivana, protuofenziva nije dala vojne rezultate, osim golemih ljudskih i tehničkih gubitaka. Da nevolja za Kijev bude veća, došlo je i do zastoja u financijskoj pomoći i SAD-a (61 milijarda dolara) i Europske unije (50 milijardi eura), bez čega je teško očekivati nastavak ukrajinskog otpora.

---

image

Žena sa svojom mačkom, koju su pronašli vatrogasci u granatiranoj višekatnici u Donjecku

Stringer/Afp
---

Smrtna presuda Ukrajini

Tmurne perspektive za Kijev potvrđuje i činjenica da je nakon sloma ukrajinske protuofenzive ruska vojska na Božić zauzela grad Mariinku kod Donjecka, a uskoro bi – kako navode sami ukrajinski generali - mogla zauzeti i već gotovo opkoljenu Avdiivku. Stoga se i zapadni narativ o ukrajinskom ratu počeo mijenjati.

Nakon što se tezu da u Ukrajini SAD ratuje protiv Rusije “do posljednjeg Ukrajinca” dvije godine krstilo “ruskom propagandom”, sada tu golu i tako očitu istinu počinju priznavati i vodeći

američki listovi. Tako je Newsweek ovog tjedna objavio autorski tekst iskusne američke obavještajne analitičarke Rebekah Koffler - bivše visoke dužnosnice Vojne obavještajne agencije (DIA) – koja je ustvrdila da je predsjednik SAD-a Joe Biden jednako odgovoran za uništenje Ukrajine kao i ruski čelnik Vladimir Putin:

“Misliti da će Putin (...) dopustiti NATO-u da apsorbira Ukrajinu, na koju se Rusija stoljećima oslanjala za svoju sigurnost, nije samo nesposobnost. To je značilo potpisivanje smrtne presude Ukrajini. Nijedan razuman vojni zapovjednik ne bi dopustio protivničkom savezu da se smjesti duž više od 1000 milja njegove granice. Nijedan američki vrhovni zapovjednik ne bi dopustio da Kina ili Rusija stacioniraju svoje snage u Meksiku ili Kanadi. Bila je zabluda misliti da će Putin to dopustiti”, piše Koffler.

Navodeći da Biden “koristi američki narod kao muzaru”, a Ukrajince kao “meso koje će baciti u Putinov stroj za mljevenje mesa”, Koffler ističe da Rusija “ima ogromnu vojnu i ekonomsku prednost” nad Ukrajinom, čija “industrijska baza, kritična infrastruktura i poljoprivredni temelji se uništavaju”, a broj ukrajinskih žrtava “približava se četvrt milijuna mrtvih ili ranjenih”:

“Ako Kongres ne zaustavi Bidena, pokolj Ukrajinaca će se nastaviti tijekom 2024. i dalje”, zaključuje američka vojna obavještajna analitičarka.

Spremnost Rusije za nastavak ratovanja u Ukrajini potvrdio je Vladimir Putin, koji je krajem studenoga odobrio značajno povećanje vojne potrošnje u 2024. godini, za čak 70 posto u odnosu na 2023. godinu. Time će ruska potrošnja na obranu porasti na više od šest posto BDP-a, što je najviša razina od raspada SSSR-a.

Putin pritom tvrdi da su ruski ratni ciljevi ostali isti kao prvi dan rata – demilitarizacija, denacifikacija i neutralni status Ukrajine – dok Zapad tvrdi da se Rusija nakon Ukrajine sprema na imperijalni pohod Europom, od Baltika i Poljske pa dalje na zapad, možda i do Portugala.

Tu valja podsjetiti da je visoki ukrajinski dužnosnik David Arahamija - koji je bio šef ukrajinske delegacije na lanjskim mirovnim pregovorima u Turskoj – nedavno priznao da su Kijev i Moskva lani u Istanbulu već dogovorili kraj rata, odnosno da je rusko izaslanstvo obećalo povlačenje ruskih trupa u zamjenu za ukrajinsko odustajanje od ulaska u NATO.

- Cilj Rusije bio je izvršiti pritisak na nas kako bismo zauzeli neutralnost. To im je bilo glavno. Bili su spremni prekinuti rat ako prihvatimo neutralnost, kao svojedobno Finska. I mi bismo se obavezali da nećemo u NATO - rekao je Arahamija u studenome za ukrajinski TV kanal 1+1, dodavši kako su ruski pregovarači bili voljni da se ruski vojnici “vrate tamo gdje su bili”, na granice od 24. veljače 2022., s time da bi Krim ostao Rusiji, a Donbas bi dobio autonomiju unutar Ukrajine.

Kako je poznato, taj sporazum minirao je tadašnji britanski premijer Boris Johnson – koji je od Ukrajine zahtijevao nastavak rata - ali ove Arahamijine riječi potvrđuju da Rusija nije željela niti ukrajinski teritorij, a kamoli poljski ili portugalski.

Pa ipak, zadnjih tjedana europski političari šire narativ o imperijalnoj Rusiji koja želi obnoviti Rusko Carstvo ili Sovjetski Savez, zbog čega Europa mora radikalno promijeniti prioritete i postati militaristička tvrđava spremna odbiti Crvenu armiju.

Novi mentalitet Europe

Jedan od otponaca za tu novu lavinu izjava o “ruskoj opasnosti” bila je nedavna analiza berlinskog think tanka German Council on Foreign Relations, prema kojoj će Rusija, čim završi ukrajinski rat, u roku od šest do deset godina obnoviti vojsku i napasti čitav NATO savez, pa NATO ima rok od pet do devet godina da se spremi za taj rat.

Za budućnost Njemačke i Europe ključni dio ove vrlo citirane i očito utjecajne analize odnosi se na zaključak da “kvantni skok” koji je Njemačkoj nužan u pristupu obrani ne znači samo povećanje broja vojnika i nabavu novog oružja, nego traži i “promjenu mentaliteta čitavog društva”.

---

image

Kancelar Olaf Scholz: Nedavna analiza berlinskog think tanka donosi zaključak da je Njemačkoj nužno ne samo povećanje broja vojnika i nabava novog oružja, nego i "promjena mentaliteta čitavog društva" 

Kay Nietfeld/AFP
---

Tu je frazu odmah upotrijebio i njemački ministar obrane Boris Pistorius, poručivši da europski narodi, uključujući i Nijemce, moraju povećati sposobnost svojih oružanih snaga, ali i “promijeniti svoj mentalitet kako bi rat bio moguć”.

O tome se radi – o promjeni društvenog mentaliteta. Bez toga će građani Europe teško prihvatiti budućnost koja im se sprema.

Paralelno s time, u zapadnoj štampi zaredali su alarmantni naslovi na temu europskih vojnih deficita. Doznali smo da Britanija ima tek 150 spremnih tenkova, da Francuska ima manje od 90 komada teškog topničkog oružja, a da Njemačka ima municije za dva dana borbe. Doznali smo da nam se sprema crna i kukavna budućnost ako se brzo i radikalno ne militariziramo.

S obzirom na takvu propagandnu kampanju, bilo je tek pitanje vremena kada će se javnosti servirati narativ da je glavni problem Europe to što je desetljećima gradila socijalnu državu, umjesto da ulaže u vojsku. Prema tom novom narativu, nisu problem aktualni europski političari koji nas vode pravo u rat s Rusijom, nego su krivi oni raniji političari – zaključno s Angelom Merkel - koji su desetljećima podizali životni standard širom kontinenta i markirali Europu kao najpoželjniji kontinent za život, što je dobrim dijelom bilo moguće zahvaljujući ekonomskoj suradnji s Rusijom i jeftinim ruskim energentima.

Sada se, međutim, Europljane uvjerava da moraju zaboraviti “dane ponosa i slave” i prihvatiti daljnji pad životnog standarda nauštrb jačanja vojske, jer će inače stenjati pod ruskom čizmom.

Svoje mišljenje o tome Europljani će izraziti u lipnju 2024., kada će se održati izbori za Europski parlament, a nacionalni izbori dogodine su zakazani u devet europskih zemalja (uključujući Hrvatsku). No to je samo dio “izbornog obilja” koje nam nudi 2024. godina, u kojoj će na birališta izaći gotovo četiri milijarde ljudi u 70-ak zemalja.

“Izborne presude imat će duboke posljedice na živote ljudi i na svijet koji prolazi kroz turbulentna vremena, s brutalnim ratovima koji se vode protiv Ukrajine i Gaze, dok Zapad propada (bez jasne zamjene)”, konstatira prošlog tjedna španjolski El Pais.

Od tog izbornog mnoštva neki se izbori ipak izdvajaju po svojoj globalnoj važnosti: Tajvan u siječnju, Rusija u ožujku, EU u lipnju i SAD u studenome.

Tajvanci izlaze na birališta 13. siječnja. Kao i na svih sedam dosadašnjih izbora (demokracija je na Tajvan došla 1996. godine), bitku će voditi nacionalistički Kuomintang, skloniji kompromisima s Pekingom, i liberalna proamerička Demokratska progresivna stranka (DPP), koju Kina optužuje za separatizam: dosad je četiri puta pobijedio DPP, a tri puta Kuomintang. Trenutne ankete sklonije su DPP-u, što znači da možemo očekivati nastavak opasnih tenzija na Dalekom istoku.

Vjerojatno najnezanimljiviji izbori bit će oni u Rusiji, gdje bi sve osim uvjerljive Putinove pobjede bilo veliko iznenađenje. Zato bi europski izbori u lipnju mogli biti dramatični s obzirom na izraženi trend jačanja ekstremne desnice širom Europe.

Liberalizam gubi od nacionalizma

“Ovi izbori mogli bi izazvati ogroman nered. Temelji potencijalno golemog desničarskog zamaha godinama se naziru, a tijekom 2023. postali su jasno vidljivi. Desničarski europski konzervativci i reformisti (ECR) mogli bi čak postati treća najveća grupacija u novom Europskom parlamentu”, piše nedavno CNN, navodeći da bi uspon tvrde desnice zakočio ili usporio mnoge europske projekte: od borbe protiv klimatskih promjena do nastavka pomoći Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

---

image

Donald Trump

Kamil Krzaczynski/Afp
---

Ako bi EU izbori mogli izazvati “ogroman nered”, onda je teško naći pravi izraz za ono što bi moglo uslijediti ako na američkim izborima u studenome pobijedi Donald Trump. Neki čak drže da bi Amerika pod njim mogla postati diktatura, dok bi u vanjskoj politici vjerojatno slijedila politiku izolacionizma.

“Povratak Trumpa u Bijelu kuću bio bi potres s rizicima. Bio bi to korak prema američkom izolacionizmu u vrijeme kada suparničke sile dovode u pitanje - na više ili manje subverzivan način - svjetski poredak koji je stvorio Washington. (...) Dvojbeno je bi li se obvezao podržati Tajvan ako bude napadnut, ili bi li zadržao financiranje i sigurnosna jamstva dana Ukrajini i NATO-u. Vjerojatni bi bili novi trgovinski ratovi, kao i povlačenje obveza protiv klimatskih promjena”, notira El Pais.

Očito je da 2024. neće biti laka i mirna godina. U svom tom geopolitičkom džumbusu vidimo da čak i na Zapadu liberalizam gubi od nacionalizma (baš kao i u Jugoslaviji prije trideset godina, uoči njezina raspada) i da rastu neizvjesnost i nesigurnost, jer stara pravila i mehanizmi se krše, a novi još nisu formirani, čime se od “uređenog vrta” približavamo uvjetima “džungle” - kako bi “poetski” rekao šef EU diplomacije Josep Borrell - što znači da nam i 2024. u geopolitičkom smislu nudi čemer, smrt i jad.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hazem Bader/Afp Gil Cohen-magen/Afp Kamil Krzaczynski/Afp Tobias Schwarz/Afp Kay Nietfeld/AFP AFP Jack Guez/Afp Stringer/Afp Stringer/Afp Mohammed Abed/Afp
Hazem Bader/Afp

Žena u Betlehemu izrađuje instalaciju scene Kristova rođenja s likom koji ”simbolizira malog Isusa koji leži u jaslicama usred ruševina”

Gil Cohen-magen/Afp

Izraelski vojnik u operaciji na sjeveru Pojasa gaze 

Kamil Krzaczynski/Afp

Donald Trump

Tobias Schwarz/Afp

German Chancellor Olaf Scholz speaks to family members of German soldiers and police officers deployed abroad, on December 11, 2023 at the Chancellery in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

Kay Nietfeld/AFP

Kancelar Olaf Scholz: Nedavna analiza berlinskog think tanka donosi zaključak da je Njemačkoj nužno ne samo povećanje broja vojnika i nabava novog oružja, nego i ”promjena mentaliteta čitavog društva” 

AFP

Palestinski par u bolničkom dvorištu u Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze

Jack Guez/Afp

TOPSHOT - A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 21, 2023, shows an Israeli artillery firing towards Gaza amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ/AFP)

Stringer/Afp

TOPSHOT - A woman reacts holding her cat, which was found by firefighters in a damaged multi-storey residential building hit by recent shelling in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, amid the Russia-Ukraine conflict on December 19, 2023. (Photo by STRINGER/AFP)

Stringer/Afp

Žena sa svojom mačkom, koju su pronašli vatrogasci u granatiranoj višekatnici u Donjecku

Mohammed Abed/Afp

Ima li vode u spremniku na krovu kuće u Rafahu? Civili na jugu Pojasa Gaze zbog borbi između Izraela i Hamasa oskudijevaju u svemu, a najkritičnija je nestašica vodeAFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav-1351538 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fce41dbcbb78a99fbdac341cdd6991e0a2fe7e4a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sablasni+Bo%C5%BEi%C4%87+u+Palestini+mo%C5%BEemo+uzeti+kao+metaforu+kraja+epohe%3A+dolaze+%C4%8Demer%2C+smrt%2C+jad+i+-+novi+svijet.+Evo+kakav...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav-1351538 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsablasni-bozic-u-palestini-mozemo-uzeti-kao-metaforu-kraja-epohe-dolaze-cemer-smrt-jad-i-novi-svijet-evo-kakav-1351538 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako su u pravu oni koji tvrde da je 2023. umro unipolarni svijet američke hegemonije, tada je 2024. godina prva godina novog multipolarnog svijeta, koji se rađa u krvi i suzama, kao i svaki put kada staro umire, a novo se još nije učvrstilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVIJET 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetSVIJET 2024.

Sablasni Božić u Palestini možemo uzeti kao metaforu kraja epohe: dolaze čemer, smrt, jad i - novi svijet. Evo kakav...

Piše Damir Pilić
30. prosinca 2023. - 17:58
Žena u Betlehemu izrađuje instalaciju scene Kristova rođenja s likom koji ”simbolizira malog Isusa koji leži u jaslicama usred ruševina”Hazem Bader/Afp

Na pitanje što nas čeka 2024. godine, odgovor nam daje Božić u Palestini. Umjesto svjetske graje radosnih hodočasnika – sablasna tišina u Betlehemu. Umjesto velikog božićnog drvca u središtu Trga Manger – sablasna praznina na Trgu Manger. Mrak umjesto svečane rasvjete i razne neortodoksne verzije Sina Božjeg: Isus umotan u palestinsku maramu, Isus okružen bodljikavom žicom, Isus na ruševinama zgrade raznesene izraelskom bombom, Isus u inkubatoru koji je ostao bez struje...

- Nemoguće je slaviti dok se u Gazi odvijaju masakr i genocid. Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi pod ruševinama - tako pastor Isaac iz Evangelističke luteranske crkve u Betlehemu tumači zašto je ovaj Božić u Palestini radikalno drukčiji od ranijih.

Taj Božić morao je biti drukčiji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:09